Suomi

Merenkulkijoiden ja kummitusten Raahe

3.7.2020

Huuuu! Enpäs aloitakaan tätä juttua kehumalla Raahen kaunista vanhaakaupunkia ja idyllistä saaristolaistunnelmaa, vaan kummitusjutulla. Niitä nimittäin Raahessa riittää. Yksi kuuluisimmista historiallisista kummituksista asustaa tässä vihreässä Soveliuksen talossa – jonka pihapiirin tuvassa muuten nukuin yöni oikein makoisasti!

Vanahasa Sovion säätiön talosa, joka on Myyrperin puiston laijasa, on kans joskus nähty yöllä ku rikas vanahapoika Johan Sovelius on kynttilä käjesään kahtonu akkunasta kavun yli Freitagille, josa asu hänen serkkunsa Catharina Freitag, jonka kansa hän olis halunnu mennä naimisiin, mutta siihen aikaan se oli serkuksilta kielletty.

Vaikka ihte kuningas Kustaa IV Aadolfilta anottiin naimaluppaa tämän Raahesa käyvvesä ja vaikka kuningas oli kortteeria just täsä Soveliuksen talosa ja patruuni oli vetässy sinisen verkapakan kavulle ja kartanolle kuninkaan astella ja aterialla tarijottiin dukaattisoppaa jäläkiruuaksi, ei luppaa myönnetty. Siittä pittäin rakastavaiset vielä kuolemansa jäläkiin kahtovat öisin toisiaan akkunasta akkunaan kavun yli. (Raahen museo)

 

Raahe_kummitus_2


Wanhan Raahen puutaloalue

Soveliuksen talo on Raahen vanhin säilynyt rakennus, ja koko Wanha Raahe on yksi Suomen parhaiten säilyneitä 1800-luvun puukaupunkeja. Raahelaisten kauppaporvarien suuret tontit ja hienot lukaalit sijaitsivat keskustassa Pekkatorin tuntumassa, missä voi tänä päivänäkin vierailla muun muassa aivan ihastuttavalla Langin Kauppahuoneella.

Kun taas Pekkatorilta kävelee muutaman korttelin sivuun huomaa miten talojen ja tonttien koko pienenee. Wanhan Raahen taloilla on totisesti tarinoita kerrottavanaan eikä ihme, että niin monella on omat kummitusjuttunsa!


Raahe_2
Raahe_3
Raahe_10
Raahe_15
Raahe_11


Yö vanhassa renkituvassa

En yösijaa varatessani tiennyt, että pääsen kummituksen naapuriksi, mutta onneksi pääsin! Kannatti todellakin maksaa pari kymppiä enemmän yöstä Renkituvassa kuin edullisimmassa hotellissa, se oli joka pennin väärti.

Menneen ajan tunnelmissa voi yöpyä myös Langin Kauppahuoneella.


Raahe_renkitupa_6
Raahe_renkitupa_1


Langin Kauppahuone

Langin Kauppahuone on kuin elävä museo ja samalla se tuntuu olevan kaikkien raahelaisten olohuone ja keittiö. Kauppahuoneessa astut sisään 1800-luvun herrasväen kahvilaan, joka on täynnä ihastuttavia yksityiskohtia ja vanhanajan kiireetöntä tunnelmaa. Katso nyt noita upeita tapettejakin!


Langin_kauppahuone_1
Langin_kauppahuone_5
Langin_kauppahuone_6


Langin Kauppahuoneella tarjotaan herkullista (ja runsasta!) lounasta sekä meheviä kakkuja ja muita paakkelseja. Kun 1800-luvun vaatteisiin pukeutunut myyjä tiedusteli minulta haluanko lounaan vai kakkulounaan, ei vastausvaihtoehtoja oikeastaan ollut kuin yksi. Kakkua! Kauppahuoneen puodissa on muuten myös hyvä valikoima paikallisia tuotteita – tai siis laivaruumien aarteita kaukaisilta mailta ja paikallisten hantvärkkäreiden taidokkaita töitä – tuliaisiksi.


Langin_kauppahuone_7


Raahen museot

Raahen Pakkahuoneen museo on ehkä sympaattisin museo missä olen koskaan käynyt, siellä tuoksuikin niin suloisesti tervaltuilta vanhoilta laivoilta. Museoon on koottu raahelaisten merimiesten – ja ilahduttavasti myös yhden naispuolisen 1800-luvun seikkailijan – keräilemiä liikuttavia kuriositeetteja kuten kukka Vatikaanin puutarhasta, piikkisian piikkejä ja säilöttyjä käärmeitä. Lisäksi siellä on aivan valtavan hieno kokoelma Raahen vanhan kirkon puuveistoksia 1600-luvulta. Kruununmakasiinimuseon kruununjalokivi taas on Wanha Herra, maailman vanhin säilynyt sukelluspuku.


Raahe_museo_1
Raahe_museo_2
Raahe_museo_4
Raahe_museo_10
Raahe_museo_3


Vesille Raahen saaristoon

Ja kesällä on ihan ehdottomasti päästävä myös vesille! Raahessa on kesäaikaan tarjolla saaristoristeilyjä ja Island Hopping -retkiä, joilla pääsee risteilyn lisäksi myös rantautumaan kahdelle saarelle. Taskun kaunis hiekkarantainen saari nähtiin tällä saarihyppelyllä vain veneestä ja jaloittelemaan päästiin Kallan kiviselle luodolle sekä Iso-Kraaselin saarelle, jossa sijaitsee yksi Raahen saariston monista pookeista sekä vanha luotsitupa.

Muistatko sinä muuten missä vietit vuosisadan lämpimimmän päivän? Minä risteilin Raahen saaristossa!


Raahe_saaristo_1
Raahe_saaristo_3
Raahe_saaristo_2
Raahe_saaristo_5
Raahe_saaristo_7


 • Anni
  5.7.2020 at 18:01

  Ihania kuvia ja fiiliksiä. 🙂

  • Emma
   6.7.2020 at 23:09

   Kiitos Anni <3

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  6.7.2020 at 01:34

  Erinomaisia kuvia kyllä, todella laadukkaita. Itse kävimme tänään piipahtamassa Nurmeksen puutaloalueella ja hieman yllätyimme, että siellä ei juurikaan esimerkiksi kahviloita ollut, vaan se koostui pääosin asuintaloista. Oliko Raahessa sama juttu?

  • Emma
   9.7.2020 at 11:20

   Joo, ei niitä liiaksi ollut Raahessakaan. Ja se mikä on harmi näissä pienissä kaupungeissa yleisesti on, että ne vähäisetkin käyntikohteet menevät kiinni viimeistääb viideltä tai kuudelta. Illalla olisi aikaa ja kiva kierrellä vielä putiikeissa tai kahviloissa, mutta ei.