Qatar Yleinen

Qatar Airways – Helsingistä Dohan kautta maailmalle

14.12.2016
Kuva: Julian Herzog CC BY 4.0 via Wikimedia Commons


Qatar Airways aloitti päivittäiset lennot Helsingistä Dohaan lokakuussa 2016. Bongasin heti ensimmäisenä syksynä avajaistarjouksista edulliset lennot Dohan kautta Malediiveille ja viime keväänä lensin Qatarilla Bangkokiin.

Qatar Airways kutsuu itseään viiden tähden lentoyhtiöksi – ja itse asiassa myös Skytrax on sen sellaiseksi rankannut. Qatar Airways kerää joka vuosi erinäisiä Skytraxin palkintoja, viimeisimpänä se on valittu mm. maailman toiseksi parhaaksi lentoyhtiöksi ja maailman parhaaksi businessluokan kokemukseksi 2023.

Kun yhtiö vielä lentää Helsingistä Dohaan kaksi kertaa päivässä (*tällä hetkellä Finnair operoi Helsinki-Doha-lennot yhteistyössä Qatar Airwaysin kanssa) ja kotikentältään Dohasta edelleen yli 170 kohteeseen ympäri maailmaa, on tämä uusi uusi yhteys enemmän kuin tervetullut lisä Helsinkiin! Qatar Airways kuuluu myös Finnairin kanssa samaan Oneworld-allianssiin, joten Qatarin lennot kerryttävät Finnairin pisteitä. What’s not to like!


Qatar Airwaysin lentokoneet

Kuten sanottua, tällä hetkellä lennot Helsingistä Dohaan operoi Finnair. Reitillä käytetään Finnairin Airbus 330 ja 350 -lentokoneita, joissa on kaikissa uusittu matkustamo.


Economy-luokan uudistettu matkustamo. Kuva: Finnair.
Premium Economy -luokan matkustamo. Kuva: Finnair.
Uudet Businessluokan istuimet. Kuva: Finnair.

Jos haluat tutustua Finnairin uusiin koneisiin ja palveluihin lähemmin, lue kokemukseni Finnairin Premium Economy -luokan lennoista ja Finnairin uudesta Businessluokasta.

Qatar Airwaysin käyttämä konetyyppi sitten jatkolennolla Qatarista eteenpäin vaihtelee, mutta on varmasti vähintään yhtä laadukas kuin Finnairin. Qatar Airwaysin lentokoneiden keskimääräinen ikä on vain viisi vuotta ja suurin osa niistä on laajarunkokoneita. Economyluokassakin Qatar Airways tarjoaa mm. peiton ja tyynyn, pitkillä lennoilla amenity kitin, ja 30 minuuttia ilmaista wifi-aikaa.

Qatar Airways: sallittu matkatavaramäärä

Qatar Airwaysin ruumaan laitettavan matkatavaran sallittu määrä vaihtelee lipputyypin mukaan. Economyluokassa se on välillä 20-35 kg ja halvimpiinkin lipputyyppeihin sisältyy siis 20 kg matkatavara. Lisäksi vähintään yksi käsimatkatavara kuuluu kaikkiin lippuihin.

Qatar Airways: tarjoilu lennolla

Helsinki-Doha-lentojen tarjoilut ovat Finnairin palvelukonseptin ja lipputyypin mukaiset. Qatarin itse operoimilla lennoilla Dohasta eteenpäin tarjoillaan aina ilmainen lämmin ruoka, jonka voi valita muutamasta eri vaihtoehdosta. Pidemmillä lennoilla tarjoillaan lisäksi myös pienempi välipala. Lennoilla tarjoillaan ihan normaaliin tapaan myös alkoholia, ja jopa vaikka lennettäisiin muslimimaasta muslimimaahan. Kaikki tarjoilut ovat Qatar Airwaysillä maksuttomia.

Välilasku Dohassa

Lennonvaihto Dohan kentällä sujui tehokkaasti: passintarkastus ja turvatarkastus oli nopeasti kävelty läpi. Hamad International on uusi ja mahtipontinen, mutta myös hyvin selkeä lentokenttä. Kaiken keskellä on jättimäinen Urs Fischerin tilataideteos Lamp/Bear ja kaikki suunnat kentällä annetaankin tyyliin ”nallen oikealla puolella” tai ”nallen takana”.


Doha-Hamad-International-Airport-lentokenttä
Tästä kartasta näkyy miten hallit A-D (joiden varrella ovat numeroidut portit, joilta lennot lähtevät) lähtevät nalleaukion eri puolille.

Kentällä on hyvin toimiva wifi, johon kirjaudutaan omalla varaustunnuksella ja sukunimellä.

Testasimme paluumatkalla myös Al Maha -lentokenttäloungen, johon pääsee sisään mm. Priority Pass -kortilla. Loungessa oli aamuseitsemältä tarjolla perusaamiaistarpeet: jugurttia, hedelmiä, leipää, leivonnaisia, congee-puuroa, munakkaita ja lämpimiä juomia. Alkoholijuomia ei ollut ainakaan näkyvästi esillä, mutta jonkun bongasin kyllä olutta juovan. Ehkä sitä sai pyytämällä.

Al Maha -loungen anti ja oleskelutilat olivat aika pelkistetyt, eli onneksi pääsimme sisään Priority Passin myötä 24 eurolla, sen enempää tästä loungesta ei kannata maksaa. Kentällä on toki myös erillinen First Class lounge, jonka palveluissa ei varmasti olisi valittamista – tokihan Qatarin palkintokaapissa on myös Skytraxin Best Business Class Airline Lounge 2013 -palkinto.

Jos sinulla on pidempi transit-aika lentojen välillä Dohassa, kannattaa lähteä käymään kaupungilla. Tarkasta viisumisäännöt, sillä niihin saattaa välillä tulla muutoksia. Tällä hetkellä Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Qatariin. Qatarissa lentoa vaihtaville on tarjolla edullisia kaupunkikierroksia: ne lähtevät lentokentältä useita kertoja päivässä.

Dohassa on paljon nähtävää – lue tarkemmat vinkkini välilaskulle tästä jutusta!


 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  14.12.2016 at 22:33

  Toivottavasti pääsis itsekin pian taas Qatarin kyytiin. Jotain pientä jännityksen ja luksuksen ripausta siinä on, vaikka kyllähän perus turistiluokassa ollaan kuin sillipurkissa yhtiöstä riippumatta. Myös Doha kiinnostaa!

  • Emma
   15.12.2016 at 17:28

   Mäkin vähän salaa toivoin että se viisi tähteä olisi näkynyt enemmän myös turistiluokassa. Palvelu ainakin oli kyllä kehuttavaa kautta linjan! Doha oli todella mielenkiintoinen käyntikohde, ensi kerralla voisin pysähtyä pidemmäksikin aikaa.

 • miraorvokki
  15.12.2016 at 13:49

  En ole ollut Qatarin kyydissä mutta aion ehdottomasti testata pian! Doha kiinnostaisi myös, tuo yhteys on aivan huikea juttu jatkoyhteyksineen – maailma on niin auki 🙂 A320-koneeksi näyttävät hyvältä, jotkut ovat jo aika nuutuneita! Toivotaan että alkavat lentämään myös A350-koneilla 🙂

  • Emma
   15.12.2016 at 17:35

   Mä oon kans ihan fiiliksistä näistä reiteistä ja paljon mieluummin vaihdan vaikka Aasian suuntaan Dohassa kuin esim. SASilla Oslossa. Mennään sentään heti jo oikeaan ilmansuuntaankin 🙂 Luulisi, että A350:t saadaan reitille heti kun ne Qatarille toimitetaan, sen verran suositulta ainakin näin alkuun vaikuttaa että matkustajia kyllä riittää!

 • Veera
  16.12.2016 at 17:29

  Itsellä ei ole kaukomatkoja suunnitelmissa, niin tuskin tulee kyseistä firmaa käytettyä ainakaan lähitulevaisuudessa. Noi viisumisysteemit vaikutti kuitenkin hyviltä, että voisi tosiaan samalla vaivalla koukata vähän kaupungilla. Ja ruokatarjoilutkin tuntuu olevan hyvät! 🙂

  • Emma
   17.12.2016 at 10:59

   Qatarilla on usein hyviä tarjouskampanjoita, voisin kuvitella että tammikuussa tai alkuvuodesta olisi taas halpoja lentoja tarjolla. Kannattaa seurata 😉

 • Jenna / With huge passion for life
  19.12.2016 at 12:07

  Kiva lukea Qatarista kokemuksia. Itse toivon pääseväni Qatarin siivillä Dohan kautta jonnekin lämpimään. Tuo yhteys avasi aivan uusia mahdollisuuksia. Kätevä tuo viisumisysteemi, jos haluaa vierailla kaupungissa.

  • Emma
   20.12.2016 at 10:57

   Joo, ekstrapalvelut on kyllä Qatar Airwaysilla kohdallaan nimenomaan tuon transit-viisumin ja kauunkikierroksen muodossa. Nehän ovat siis nimenomaan lentoyhtiöön liittyviä palveluja eivätkä tarjolla muilla yhtiöillä lentäville.

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  19.12.2016 at 18:01

  Itellä ei olekkaan Qatarista kokemuksia mutta ilmeisesti ok 🙂 Jään oottamaan innolla Malediivien budjetti matkailu postausta 😀 Sinne kun itsekin haaveilen pääseväni 🙂

  • Emma
   20.12.2016 at 10:58

   Teillä on kyllä niin monta paratiisikohdetta jo takana, että mahtaako Malediivit tuntua enää miltään? 😀

 • Paula - Viinilaakson viemää
  19.12.2016 at 23:24

  No aika kivaa, että lentokentältä jo lähtee välilaskun aikana mahdollinen kaupunkikierros. Tosi kätevää! Olen myös lukenut paljon kehuja lennoista, mutta sitten kritiikkiä työntekijöiden työoloista, joten on vähän kahtiajakoiset fiilikset. Kiva kuitenkin, että Helsingistä aukeaa näitä uusia reittejä!

  • Emma
   20.12.2016 at 10:59

   Joo, samat fiilikset. Ei voi kokonaan unohtaa kritiikkiä, mutta olen kuitenkin tosi iloinen näin laajasta uudesta reittiverkostosta Helsingistä.

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas
  20.12.2016 at 19:34

  Kuulostaa melko hyvältä lentoyhtiöltä. Hienoa myös, että tarjoavat välilaskun yhteydessä kiertoajelua. Ei ole itsellä vielä niin pitkää aikaa välilaskujen välillä ollut.

  • Emma
   20.12.2016 at 21:12

   Arvostan myös noita Qatarin ekstrapalveluja!

 • Merja / Merjan matkassa
  22.12.2016 at 20:59

  Qatar kiinnostaisi kovasti ja toivottavasti tulisi mahdollisuus kokeilla sitä. Lähiaikoina ei vaan taida olla mahdollista 🙁 Doha kiinnostaisi myös.

  • Emma
   25.12.2016 at 22:21

   Toivottavasti pääset vielä Qatarin siiville ja Dohaan tutustumaan! 🙂

 • Kohteena maailma / Rami
  23.12.2016 at 20:30

  Varteenotettava vaihtoehto itään ja etelään lennettäessä varmasti! Itse mieluummin sellaisella pompulla, että olisi 1-2 yötä Dohassa samalla.

  Hyvää joulua teille molemmille!

  P.s. Jään odottamaan Malediivien postauksia…

  • Emma
   25.12.2016 at 22:41

   Joo, nimenomaan noihin suuntiin todella hyvä vaihtoehto! Hyviä pyhiä myös sinulle – ja heti arkena saadaan Malediivien juttuja ulos! 🙂

 • Jonna / Lempipaikkojani
  9.1.2017 at 13:46

  Meidän perhe (2 aikuista ja 3 lasta) lensi Qatar Airwaysillä lokakuussa Saksan Frankfurtista Dohan kautta Adelaideen. Olimme todella tyytyväisiä palveluun, etenkin lapsiperheenä saimme todella hyvää kohtelua. Me olimme varanneet lapsille etukäteen lasten ateriat ja se toimi hyvin. Lapsille myös yleensä tuotiin ruuat ensin. Itse saimme molemmilla yhteyksillä valita kolmesta ateriavaihtoehdosta, joista yksi oli aina kasvis. Täältä löytyy lisää kokemuksiamme:
  https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/10/24/lentoyhtiokokemus-qatar-airways-ja-airbus-a350/

  • Emma
   10.1.2017 at 11:52

   Huomasin itse myös, että lapsimatkustajiin suhtauduttiin todella hyvällä asenteella!

 • Jerry / Pako Arjesta
  10.1.2017 at 15:16

  Kiitos tästä postauksesta ja siitä, että nostit tämän esille, koska tosiaan noita Qatarin businesstarjouksia tuli vähän tiirailtua :D. Yritän vain pähkäillä onko järkeä lentää Tokioon noin kaukaa kiertäen, koska lentomatka pitenee huomattavasti. Pitää miettiä kaikki hyvät ja huonot puolet, mutta ainakin tästä postauksesta oli apua, sillä eipä käynyt mielessäkään, että sen 7 tunnin odotusajanhan voisi käyttää vaikkapa kaupungilla.

  • Emma
   10.1.2017 at 15:58

   Olepa hyvä! Vähän kuolasin itsekin sitä Bangkokin businesstarjousta, mutta sitten pihiys vei voiton kun economylipun sai 370 eurolla. Jonka jälkeen kyllä myös muistin, että mähän oon opintovapaalla eikä mulla oikeestaan ois ollut varaa edes tohon economylippuun 😀 😀 Mutta siis tietyt reitit itäänpäin on mun mielestä todella hyviä, esim. toi BKK on 6 tunnin lento Dohaan, vajaan parin tunnin vaihto ja 6 tunnin lento Bangkokiin. Tosi jees!

 • passe
  23.1.2017 at 20:21

  Moro. Mainitsit, että Qatarin käsimatkatavarat punnittiin tarkasti, mutta mitattiinko käsimatkatavaroiden kokoa? Qatar ilmoittaa käsimatkatavaran mitoiksi 50x37x25 cm, joka on uusi lisääntyvä koko muillakin lentoyhtiöillä. Meidän lentolaukut on hieman isommat eli 53x38x23 cm. Ovatko kuinka tarkkoja laukkujen mitoista?

  • Emma
   25.1.2017 at 08:15

   Meidän kohdalla ei mitattu, tosin meillä oli sen verran pienet käsimatkatavaralaukut, että niistä näki jo silmällä että eivät ole liian isot. En uskalla sanoa kannattaako ottaa riskiä noiden aavistuksen isompien laukkujen kanssa.

 • Tuula
  27.9.2017 at 23:33

  Jos aikoo pysähtyä Dohassa ilmaisella kaupunkikierroksella,onko se tilattava etukäteen vai onnistuuko dohan lentoasemalla järjestely. Entä mikä valuutta käy lentoasemalla?

  • Emma
   29.9.2017 at 00:02

   Kaupunkikierroksia ei (ainakaan viime vuonna) voinut varata etukäteen, vaan niille mennään ilmoittautumaan lentokentällä tour deskille. Valuutoista hyväksytään muistaakseni Qatarin rialien lisäksi ainakin dollarit. Ja tietysti voi myös maksaa kortilla!

 • Merja Asikainen
  19.10.2017 at 18:42

  Olemme varanneet lennot Qatar Airwaysilta Maleen, välilasku Dohassa. Lippua tilatessa ei huomattu paikkaa mistä voisi tilata ruuat lennoille. Kuuluuko ruuat lennon hintaan, vai mistä ne pitäisi varata? Kiitos vastauksesta.

  • Emma
   20.10.2017 at 08:14

   Voi ihanuutta, Malediivit odottaa! Ruuat (ja juomat) kuuluu hintaan eikä niitä tarvi erikseen tilata! Koneessa saa valita 2-3 eri ateriavaihtoehdosta, yleensä valittavissa on liha/kana/kalavaihtoehdot. Nauttikaa matkasta!

 • Mika
  24.11.2017 at 08:47

  Saako käsimatkatavaroissa olla sähkötupakka mukana kun tekee välilaskun Dohaan? On vissiin Qatarissa kielletty sähkötupakka. Entä saako ruumaan menevissä matkatavaroissa olla sähkötupakka mukana? Jatkolento Malediiveille, jossa sähkörööki on sallittu.

 • Henna
  15.12.2017 at 20:39

  Lennot Qatarin kautta Balille on takataskussa (eli sähköpostissa:D) ja en googletteluista huolimatta löytänyt vastausta kysymykseeni. Eli onko lennon aikana mahdollista ladata puhelinta tmv laitetta? Lennän yksin koko 18h joten olisi kiva kuunnella esim musiikkia koneessa, mutta ei akku taida kestää ihan niin kauaa ilman latausta..

  • Emma
   18.12.2017 at 15:18

   Nyt on kyllä muistikuvat jo haalenneet sitten viimeisimmän Qatarin lentoni, mutta itse ainakin lähden aina siitä että koneessa ei välttämättä voi ladata laitteita. Matkustan itse melkein aina kahden ylimääräisen täyteen ladatun power bankin kanssa – kannattaa muuten satsata kerralla hyvään ja vähän kalliimpaan power bankiin niin yksikin riittää 😉

 • Satu Sydänmaanlakka
  24.1.2018 at 03:32

  Lennän Balille Dohan kautta huhtikuussa ja minua jännittää vaihto Dohassa. Onko siis niin selkeä kenttä että tällainen superhyvä eksyjäkin löytää oikean portin??? Lähden ekaa kertaa yksin matkaan 🙂 Miten jatkolentojen kuulutukset ym, kun minulla on vain tunnin vaihto??? Eli tuleeko hoppu??? Kiitos!

  • Emma
   24.1.2018 at 13:59

   Ihanaa, Balin loma tulossa! Ja onnea ekaan yksinmatkaan, tykkäät siitä varmasti kun alun jännitys karisee! Doha on kyllä melko selkeä kenttä ja tunnissa ehtii hyvin kunhan ei jää mihinkään kuhnailemaan 🙂 Ensin seuraat koneesta poistuttuasi Transfer / Connecting flights -kylttejä, jotka tuovat sinut kaikille lennonvaihtajille pakolliseen turvatarkastukseen. Siihen on usein pitkät jonot, mutta se toimii tehokkaasti. Sen jälkeen olet lähtevien lentojen alueella, etsit taululta Denpasarin lennon portin ja lähdet oikean kirjaimen (A, B, C, D tai E) suuntaan. Dohan kentän keskipiste on pyöreä aukio, jolla on myös se iso nalle, ja siitä lähtevät ympyrän eripuolille käytävät A-E ja niiden varrella on numeroidut lähtöportit.

   • Jaana
    29.1.2018 at 22:43

    Kiitos selkeistä ohjeista! Minulla on myös loppuviikosta tunnin vaihto Dohassa Denpasarin koneeseen. Ohjeesi rauhoitti täällä toista lennon vaihtoa jännittävää 🙂

    • Emma
     1.2.2018 at 21:54

     Ole hyvä! Toivottavasti vaihtosi sujuu hyvin! Ihanaa Balin lomaa!

 • Jyrki
  16.3.2018 at 11:49

  Mitkä valuutat käy Qatarin lennoilla jos ei maksa kortilla?

 • Heidi
  1.7.2018 at 02:18

  Olen mahdollisesti matkaamassa lasteni kanssa sri lankaan heinäkuun lopussa Qatarin kautta, mikäli rohkeutta löytyy lähteä (lennon vaihto hiukan jännittää) 🙂 Osaatko neuvoa siirtyykö laukut automaattisesti jatkolennolle mikäli kyseessä sama lentoyhtiö eli Qatar? mitenhän tuo vaihto käytännössä menee, onko selkeä kenttä vai tarvitseeko vaihtaa terminaalia? Kiitos jo valmiiksi 🙂

  • Emma
   3.7.2018 at 09:01

   Oi mahtavaa, uskaltakaa ihmeessä! Laukut siirtyvät Helsingistä aina lopulliseen määränpäähän automaattisesti, niistä ei tarvitse huolehtia. Dohan kenttä on selkeä, mutta iso. Keskeltä, jossa on iso nalle, lähtee kirjaimilla merkittyjä käytäviä eri puolille ja niiden varrella on taas numeroin merkityt portit. Eli kunhan löydätte taululta jatkolennon oikean kirjaimen (A-D) ja portin numeron ja suuntaatte sinne ajoissa, niin ei hätää. Esimerkiksi tästä kuvasta näkee yleiskuvaa siitä miten käytävät A-D lähtevät kaikki keskusaukiolta: https://dohahamadairport.com/sites/hia/files/map/QDF%20Map%20as%20of%2029May18.pdf

 • Emma
  17.9.2018 at 10:26

  Thanks for your comment! You are free to email me with your proposal 🙂

 • Leena Jokelainen
  14.5.2019 at 21:58

  Kävin Qatarin airwaysillä tammikuussa -19 Dohassa. Olin kuukauden, poikani perheen luona. Voi kun siellä oli paljon näkemistä, mm.Al Wakra oli hieno kokemus. Tuohon aikaan oli melko kylmää iltaisin, joten varaa lömmintä vaatetta mukaan.
  Olen kierrellyt jonkin verran Euroopan kaupunkeja, mutta Lähi itä oli niin erilainen ettei sitä voi verrata edellisiin. Suosittelen lämpimästi.

  • Emma
   15.5.2019 at 12:32

   Vau, kuukaudessa on varmaan ehtinyt tehdä ja nähdä paljon! Jännä, että tammikuussa illat ovat kylmiä, en osaa edes kuvitella, kun meidän Dohassa käydessämme oli niin kuumaan koko ajan 🙂