Portugali

Porto hurmasi jo yhdessä päivässä!

28.2.2020

Porto on hurmaava. Se on toisaalta vähän kuin Lissabon pienoiskoossa, mutta toisaalta siellä on ihan omanlaisensa tunnelma. Voi tietysti olla, että sekin johtuu paikan sopivasta koosta, mutta Porto ja portolaiset tuntuvat jotenkin helposti lähestyttäviltä, avoimilta ja kaikin tavoin leppoisilta ja mutkattomilta. Tai sitten se vaan on sellainen yleinen paikan henki, mutta minut se ainakin lumosi.

Eksy Porton pienille kujille

Tykkään lukea etukäteen paljon blogijuttuja paikoista, joihin olen matkustamassa. Monesti minua ärsyttävät sellaiset liian maalailevat ja tunnelmoivat ah, eksy suloisille pikkukujille -tyyppiset jutut, niinkuin että pliis anna nyt jotain vähän kouriintuntuvampia vinkkejä, mutta Porton kohdalla tämä kehotus on vaan pakko hyväksyä. Vanha kaupunki ei ole suuren suuri, joten mene ja kolua kaikki ne ihanat pienet kadut ja kujat itse ilman sen kummempia neuvoja. Tarkempia koordinaatteja olisi sitä paitsi kovin vaikea edes yrittää antaa.


Kuva103
Kuva102
Kuva101
Kuva100
Kuva99
Kuva98
Kuva97
Kuva96
Kuva95
Kuva94
Kuva93


Porto on runoilijan ja valokuvaajan kaupunki

Mikä valo! Olin onnekas – sain nauttia pilvettömästä ja aurinkoisesta Portosta. Nimittäin kun aurinko paistaa, se tuntuu paistavan täällä jotenkin ihmeellisen lämpimissä sävyissä. Erityisesti aamulla ja illalla aurinko korostaa kaupungin värikästä tilkkutäkkiä jotenkin aivan erikoislaatuisella tavalla.


Kuva92
Kuva91
Kuva90
Kuva89
Kuva88
Kuva87
Kuva86


Porton äänimaisemasta taas voisi vaikka kirjoittaa runoja, jos osaisi. Kierrellessä näitä kujia ja ihaillessa auringon valoa värikkäillä seinillä, kuulee samalla jostakin puoliavoimesta ovesta surumielistä fadoa, toisesta elämäniloista bossa novaa, parturin sakset sanovat jossain klik klik klik, lapset kikattavat, jalkapallo pomppii ja vanhuksen kävelykeppi kolahtelee vaimeasti mukulakivikatuun. Noniin, tästä tuli näköjään siis juuri sellainen ärsyttävä, maalaileva ja tunnelmoiva blogijuttu.


Kuva85
Kuva84
Kuva83
Kuva82


Porto päivässä tai kahdessa

Porto on sopivan kokoinen viikonloppukohteeksi ja jopa yhdessä päivässä ehtii saada siitä maistiaisen – kuten itselleni tällä reissulla kävi kun TAP kämmäsi jatkolentoni Lissabonista Portoon. Jätin siis suosiolla kirkot, museot ja puistot seuraavaan kertaan, samoin kuin Porton rannikon pienen majakan ja Matosinhosin kalaravintolat, joita olin kuolaten etukäteen googlaillut. Kävelin Porton keskustaa ristiin rastiin – tai käytännössä ylös alas, koska Porto on rakennettu melko jyrkkään rinteeseen – poikkesin Douro-joen toisella puolella, istuin iltapäiväkahvilla ja ajelin vanhalla ratikalla.

Porton historiallinen vanha kaupunki

Parasta Portossa on sen rosoisen kaunis vanha kaupunki, joka on rakennettu Douro-joen rinteeseen. Portaiden tai vähintäänkin korkeiden mäkien kipuamiselta ei voi täällä välttyä, mutta se on osa viehätystä. Piilossa talojen sisällä on myös hissejä, mutta jos niiden sijaintia ei tiedä, niitä ei löydä kuin vahingossa ja hyvällä tuurilla. Dom Luís I -sillan kupeesta voi matkustaa rinteen ylös myös Funicular dos Guindais -köysivaunun kyydissä.


Kuva81
Kuva80
Kuva79
Kuva78
Kuva77
Kuva76
Kuva75
Kuva74


Sillasta puheen ollen, kaksikerroksinen, samaan aikaan massiivinen ja elegantti Dom Luís I -silta on jo itsessään yksi Porton nähtävyyksistä. Sillan voi ylittää kävellen niin alatasolla kuin ylätasollakin ja kummaltakin saa upeita kuvia Porton vanhastakaupungista.


Kuva73


Portviinikellarien alue

Sillan toisella rannalla on Vila Nova de Gaian portviinin valmistuksesta ja viinikellareista kuuluisa alue. Rannassa on vieri vieressä viinikellareita, joiden terasseille voi istahtaa lasilliselle tai lähteä kellareihin opastetulle kierrokselle. Olen aina tykännyt portviinistä – taidan muutenkin olla melko makeiden ja täyteläisten viinien ystävä – joten tietysti piti näin portviinin kotikaupungissa käydä myös maistiaisilla. Päädyin astumaan ensimmäiseksi sisään Sandemanin viinitaloon ja kun siellä oli juuri sopivasti alkamassa kellarikierros, lähdin sen mukaan. 17 eurolla sai lyhyen esittelyn viinikellarissa ja lopuksi kolmen erilaisen portviinilaadun (ruby, tawny ja white) maistiaiset.

Varsinaiset viinitilat muuten sijaitsevat vähän kauempana Portosta Douro-joen varrella ja niillekin järjestetään päiväretkiä. Ehkäpä ensi kerralla lähden käymään myös sellaisella!


Kuva72
Kuva71
Kuva70
Kuva69


Douro-joen voi ylittää paitsi siltaa pitkin, niin myös jokitaksilla. Hyppäsin taksiveneen kyytiin, kun Vila Nova de Gaian puoleinen pysäkki oli sopivasti ihan Sandemanin viinitalon edustalla, maksoin kyydistä 3 euroa ja muutaman minuutin päästä olin taas jo Porton vanhan kaupungin vilskeessä!


Kuva68
Kuva67


Vila Nova de Gaian puolella on myös Jardim de Morron pieni puisto, joka on suosittu piknik- ja auringonlaskunkatselupaikka. Puisto sijaitsee vastarannan korkeimmalla kohdalla ja alhaalta rannasta sinne voi matkata myös Teleférico de Gaia -köysiradalla. Näkymät Porton vanhaan kaupunkiin ovat käysiradalta varmaan hienot, tosin niin ne ovat ihan mistä kohtaa Vila Nova de Gaiasta vaan.


Kuva66
Kuva65


Muuta nähtävää Porton keskustan tuntumassa

Portossa on kolme raitiotielinjaa, joilla kaikilla ajelevat vanhat museoratikat. Hyppäsin ratikkaan numero 22, joka tekee kätevän, vajaan puoli tuntia kestävän silmukkalenkin. Ratikan 1 kyydissä pääsisi myös aina sinne rannikolle asti, joten siinäpä toinen juttu seuraavalle reissulleni! Yhden matkan hinta on 3,50 ja lipun voi ostaa kuljettajalta.


Kuva64
Kuva63


São Benton rautatieasemaa suositellaan myös jokaisessa oppaassa ja blogissa käyntikohteeksi sen odotushallin upeiden kaakeleiden takia. Kävin kurkkaamassa kun kohdalle sattui ja olihan se ihan hieno.


Kuva62
Kuva61


Vielä viimeiseksi ennen kuin suuntasin illalla kohti linja-autoasemaa ja bussia Sintraan nautin historiallisessa Majestic Café -kahvilassa iltapäiväteetä. Tai no itse asiassa kahvia, meia de leitea, kuten maitokahvia tavataan täällä päin kutsua. Skonssit olivat herkullisia ja minikokoinen pastel de nata kruunasi tarjoilun.


Kuva60
Kuva59
Kuva58
Kuva57
Kuva56


Seuraavaan kertaan jäi myös Instagram-suosikki Livraria Lello, Harry Potter -kirjailijaakin tarinan mukaan inspiroinut kirjakauppa. Nykyään kirjakauppaan pitää ostaa pääsylippu ja sinne jonotetaan tunteja. Hienoltahan se näyttää, mutta mahtaako se olla sitten sen Instagram-hetken, jonotuksen ja selfietikkujen väistelyn arvoinen kokemus?


Kuva: Pixabay

Palaan Portoon varmasti vielä ajan kanssa!🍷


 • Piyya / Levoton SielunMaailmalla
  28.2.2020 at 21:41

  Ihanan ärsyttävän runollisen maalaileva postaus Portosta 😉
  Minkä sille tekee kun joku paikka vaan on just sellainen. Porto on kiinnostanut kovasti itseäkin ja et sinä nyt saanut sitä kiinnostusta kauheasti laskemaan. Lissaboniin pitää vielä nähdä uudestaan auringon valossa !

  • Emma
   1.3.2020 at 11:03

   Molemmissa on kyllä vetovoimaa, Lissabonissa ja Portossa! Ja molempiin pitää päästä tutustumaan vielä kunnolla ajan kanssa 🙂

 • Hanneli /toisiinmaisemiin
  29.2.2020 at 07:20

  Mä kirjoitan harvoin maalailevia juttuja, mutta Porton kanssa mulle kävi just niin. Jotenkin se oli ainut tapa, jolla Portosta voi kertoa. Todella lumovoimainen paikka.

  • Emma
   1.3.2020 at 11:04

   Totta, Porton suhteen ei jotenkin pystynyt estämään sellaisia runollisia ajatuksia ollenkaan!

 • Maarit - niceMatkaaja
  29.2.2020 at 22:12

  Porto on juurikin kaikkea tuota! Vietin itse siellä vajaan viikon viime kesänä ja ihastuin ikihyviksi. Nyt iski hirveä kaiho: pääsispä pian uudestaan. Portugali on muutenkin mahtava matkailualaa, Euroopan ykköstasoa.

  • Emma
   2.3.2020 at 08:31

   Yllättävän paljon nähtävää tosiaan löytyy noinkin pienestä maasta! Kyllä Portugalia voi suositella kaikille! <3

 • Maarit - niceMatkaaja
  29.2.2020 at 22:14

  …matkailuMAA (ennakoiva tekstinsyöttö luulee tietävänsä kaiken parhaiten 😆).

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  1.3.2020 at 07:26

  Kiva postaus ja hei, upea kuvitus, melkein kuin itse olisin siellä 🤩 en ole käynyt manner-Portugalissa ikinä ja kun kaikki kehuvat niin kiinnostaisi. Ja toki myös port-viini jo sinänsä olisi oiva syy matkustaa Portugaliiin.
  Madeiralla olen käynyt 90-luvulla isäni kanssa ja se oli ihanan rentouttava reissu. Jäi hyvät muistot Madeiran vehreästä ja vihreästä saaresta ❤️

  • Emma
   2.3.2020 at 08:37

   Madeira oli upea, kävin itse ekaa kertaa vuosi sitten! Portugali on kyllä hurjan monipuolinen maa!

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  1.3.2020 at 12:18

  Voi vitsi, mä oon just se joka kirjoittelee niitä maalailevia juttuja, mutta kun mä tykkään lukea sellaisia fiilistelypostauksia itse! (Joskus on täytynyt erikseen siivota ylimääräisiä ihana-adjektiiveja pois, kun niitä on lipsahtanut mukaan miljoona.) Siksi tämäkin upposi, vaikka tässähän oli myös paljon faktaa. 😀 Mä niin haluan Portoon, koko ajan enemmän kun luen näitä juttuja siitä.

  • Emma
   3.3.2020 at 19:03

   Etkä oo, ei sulla oo ollut ärsyttäviä juttuja! 🙂 Ja mähän olen kauhea ihana-sanan ylikäyttäjä myös, sille pitäis keksiä jotain hyviä synonyymeja!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  1.3.2020 at 23:25

  Sun kuvat Portosta ovat todella hienoja! Ollaan käyty vain Lissabonissa, mutta Portokin vaikuttaa ilman muuta kohteelta, jossa kannattaa käydä.

  • Emma
   3.3.2020 at 19:08

   Kiitos! Ehdottomasti kyllä, etenkin sitten kun Lissabon on nähty, niin seuraavaksi Portoon (vaikkei Lissaboniakaan varmaan koskaan voi ”kokonaan nähdä”)!