Pintxoviikko on tuttu loppukesän tapahtuma Tampereella ja Porissa, mutta pintxoihin rakastuneet porilaiset päättivät kokeilla tänä vuonna myös talvipintxoviikkoa keskellä harmainta helmikuuta! Oli tosi hienoa huomata miten hyvin pintxot otettiin vastaan uudessa talvitapahtumassa. Monessa ravintolassa kerrottiin, että pintxoja on mennyt kaikkiaan ehkäpä noin puolet siitä mitä elokuussa, mikä on mielestäni melko kova juttu keskellä talvea. Kiersin itse maistelemassa pintxoja kolmena iltana ja kaikkialla Porin keskustassa oli liikkeellä pintxoja syöviä, pintxoista puhuvia, pintxoja jonottavia ja arvioivia kaveriporukoita, pariskuntia ja perheitä.
Pääsin tänä vuonna mukaan kisatuomaristoon, mutta koska kilpailun voittajat julistetaan virallisesti vasta keskiviikkona 12.2., en kerro tässä antamiani pisteitä enkä laita pintxoja järjestykseen. Tuomaristossa oli tosi hauskaa ja mielenkiintoista olla mukana ja me olimme yllättävänkin yksimielisiä – paitsi yhden pintxon kohdalla, joka sijoittui lopulta kärkikolmikkoon enemmistöäänin eli minun osaltani pitkin hampain.
Porin talvipintxot | Amarillo
Amarillon pintxo oli pieni tortillalettu täytettynä muun muassa chorizolla, guacamolella ja tatsoilla. Tatsoi (se on siis tuo vihreä vihannes) oli minulle ihan uusi tuttavuus, mutta sen maku kyllä peittyi täysin chorizon tulisuuden ja kastikkeiden alle. Pintxon maku oli perus-Amarilloa ja periaatteessa oikein hyväkin, mutta eniten itseäni häiritsi kylmän tortillaletun aikaansaama eineswrap-fiilis.


Porin talvipintxot | Borg Kitchen & Bar
Borg tarjoili appelsiini-possuarancinin yuzumajoneesilla. Näitä italialaisia riisipalloja tarjoiltiin viime vuonna Tampereen pintxoviikoilla vaikka kuinka monessa paikassa, joten en ollut ennakkoon kovinkaan vakuuttunut. Mutta yllätyin: Borgin arancini peittosi Tampereen vastaavat mennen tullen! Lämmin pallukka oli yhtä aikaa silkkisen pehmeä ja rouskuvan rapea ja mikä tärkeintä herkullinen. Yuzumajoneesi ja appelsiini sopivat lisukkeiksi täydellisesti.

Porin talvipintxot | Fafa’s
Fafa’sin pintxo ei yllättänyt positiivisesti eikä negativiisesti. Se oli tuttu Fafa’sin pita pienemmässä koossa eli falafelpyörykkä, tahinia, taboulehia ja vihanneksia. Pisteet kukkakaalista, miinusta rumasta ulkonäöstä, mielikuvituksettomuudesta ja pitkästä odotusajasta.

Porin talvipintxot | Cafè Elba
Elba tarjoili kisapintxonaan focaccian valkohomejuustomoussella, kardemumma-granaattiomenahillokeella ja parmesanlastulla. Annos oli innovatiivinen ja ajankohtainen (kardemumma -> laskiainen), mutta omaan suuhuni yhdistelmä oli turhankin erikoinen. Myöskään annoksen harmaa ulkonäkö, vaaleaa tahnaa vaalealla leivällä, ei tehnyt vaikutusta.

Porin talvipintxot | Caffè Locale
Caffè Localen pintxo oli rosmariinifocaccia mätimoussella ja hapankorppusitruunacrumblella. Focacciapala oli ehkä aavistuksen liian iso, mutta toisaalta se oli aivan järjettömän hyvää jopa ilman päällisiäkin. Mäti olisi saanut maistua enemmänkin, rosmariinin maku oli niillä rajoilla oliko se liian voimakas, mutta kaiken kaikkiaan todella hyvä kokonaisuus, jossa eri elementit täydensivät toisiaan.

Porin talvipintxot | Ravintola Klubi
Klubi tarjosi hyvin helmikuuhun sopivaa lämmintä kalaseljankaa pintxoksi muunnettuna. Kupillinen tomaattista kalalientä, juureksia, herkkusieniä ja paahdettua lohta sekä smetanaa ja saaristolaisleipäsipsi toimivat loistavasti. Tässä annoksessa oltiin nähty vaivaa. Mietin tuomaroidessani toisaalta paljon sitä, onko hyvä vai huono asia, jos ravintola tarjoaa jotain omaa spesiaaliaan (esimerkiksi Ravintola Klubin listalla on käytännössä tämä sama annos isompana) verrattuna siihen, että ottaa riskin ja kokeilee jotain ihan uutta. Uskalluksen puutteesta siis ainoa pieni miinus Klubille.

Porin talvipintxot | Lounaskahvila Brunssi
Brunssin pintxo, gluteeniton tomaatti-fetamuffinsi pestotuorejuustolla, oli ideana hyvä, mutta omaan makuuni maut ja suutuntuma olivat vähän liian vahvat. En ole peston suurin ystävä ja tässä sen maku hallitsi kaikkia muita, samoin annos oli mielestäni liian suolainen. Toteutuksesta kuitenkin pisteitä: muffinsi leivän sijaan oli piristävä yllätys ja annoksen värit kauniit.

Porin talvipintxot | Petras Cafe
Petras Cafe tarjoili tälläkin kertaa useita erilaisia pintxoja ja kahvila tuntuu olevan porilaisten suuressa suosiossa. Tiskille oli koko ajan jonoa ja lähes kaikki maistelivat usemman pintxon ja viinilasillisen. Täällä on ymmärretty pintxoviikon idea ja hyöty ravintoloille! Kisapintxoksi oli valittu paahdettu patonki vuohenjuustolla, parmankinkulla ja balsamicolla. Vuohenjuusto oli voimakasta ja herkullista, mutta samalla niin hallitsevaa, että liha oli oikeastaan ihan turha lisä. Balsamico toimi lisukkeena todella hyvin, tosin se teki pintxon syömisestä myös sottaista ja hankalaa.

Porin talvipintxot | Pikku X
Pikku X:n kisapintxo erottui kilpailijoistaan aasialaisilla mauillaan. Bao-höyrysämpylän välissä tarjoiltiin jättiravunpystöjä, asian slaw -vihanneksia ja tuoretta chiliä. Kerrassaan herkullista! Söin annoksen sattuneista syistä kolme kertaa ja sämpylän paksuus vaihteli eri kerroilla. Liian paksu ja sitkeä sämpylä vei vähän huomiota täytteiltä, mutta sen kerran kun sämpylä oli juuri sopivan kevyt ja kuohkea, annos oli lähes täydellinen.

Porin talvipintxot | Puiston Kaffetupa
Kaffetuvan pintxo oli toinen kisan makeista pintxoista. Yleensä en ole niiden ystävä, mutta liekö se sitten sattui oikeaan kohtaan suolaisten pintxojen välissä, tai sitten oli muuten vaan niin onnistunut toteutus, mutta tämä sai minulta kyllä korkeat pisteet. Maustekakkupohja (oi jospa se vaan olisi ollut esimerkiksi vähemmän mausteinen porkkanakakkupohja, niin olisi hiponut täydellisyyttä) ja juuri sopivan raikas omenainen kermavaahto olivat oikein toimiva yhdistelmä.

Porin talvipintxot | Raatihuoneen Kellari
Raatihuoneen pintxoa odotin kaikkein eniten. Paitsi että RAKASTIN heidän viime vuoden savusilakkapintxoaan ja odotukset olivat sen takia korkealla, niin jo ennakkoon oli selvää, että jos pisteitä jaettaisiin vain innovatiivisuuden ja luovuuden perusteella tässä olisi maistamattakin tämän vuoden voittaja. Hernekeittokreemiä, kermasinappia, sipulia ja savukylkeä pannarilla! Miten ne uskaltaa ja osaa! Ja teemaa oli vielä täydennetty minilaskiaispullapintxoilla ja minttukaakaosnapseilla, siis aivan nerokasta! Maku on kuitenkin ulkonäköä ja innovatiivisuuttakin tärkeämpi arviointiperuste ja menikö se sitten nappiin vai ei… Sitäpä en vielä paljastakaan ennenkuin tuomariston suosikit julkistetaan!

Porin talvipintxot | Olivo Food Factory
Toinen makea pintxo oli Olivon kanelimousse, omenahilloke ja kauracrumble. Omena oli mukavan raikas, mutta mousse taas omaan makuuni vähän turhan raskas. Koristelusta pisteet – vaikkakin orvokit olivat jo illansuussa päässeet vähän lakastumaan.

Porin talvipintxot | Ravintola Sofia
Ravintola Sofiakin luotti Aasian makuihin, mutta ei ikävä kyllä onnistunut lopputuloksessa yhtä hyvin kuin kilpailijansa Pikku X. Liemi oli liian valjua ja olisi kaivannut syvempiä makuja, lihaa oli vaikea tunnistaa broileriksi ja tuoksu oli omituinen.

Porin talvipintxot | Rosso
Rosso tarjoili taattua Rossoa eli mozzarellaa, tomaattia ja basilikaa. Hyvää, mutta mielikuvituksetonta. Annoksen paahdettua sipulia ja hampurilaismajoneesia en ymmärtänyt yhtään, niistä tuli mieleen hodarin lisukkeet.

Porin talvipintxot | Steak & Whiskey House Galle
Gallen savuhärkäpintxossa oli periaatteessa kaikki kohdallaan ja se olisi jopa voinut olla yksi suosikeistani. Itse härkä oli todella herkullista, samoin savuviskidijonmajoneesi, mutta liian paksu ja kuiva leipä ei päästänyt lihaa ja majoneesia oikeuksiinsa vaan keskittyminen meni leivän pureskeluun. Tämä vähän pienempänä ja tuunatumpana suupalana olisi ollut todella hyvä pintxo!

Porin talvipintxot | Torero
Torero tarjosi poromoussea ja sienisalaattia patongin päällä. Mousse oli hyvä ja raikas (joskaan ei maistunut porolta) ja sienisalaatti oli loistavasti keksitty lisuke, mutta jäi maultaan vaan vähän liian heikoksi. Mousseen lisää poron makua ja sienisalaattiin etikkaisuutta, niin homma toimisi täydellisesti. Tykkäsin joka tapauksessa kokonaisuudesta ja annos oli kaunis.

Porin talvipintxot | Yrjönkatu 10
Yrjönkatu 10:n lohimousse ja pikkelöity kurkku siemennäkkärillä ei tarjonnut mitään yllättävää. Se joku tietty uniikki juttu jäi puuttumaan, joskin siemennäkkäristä tulee kyllä pisteitä kaikkien kymmenien patonginpalojen joukossa.

Porin talvipintxot | Pub Winston
Toisen poromoussepintxon tarjoili Pub Winston. Mousse maistui täällä enemmän porolta kuin Torerossa, mutta muilta osin vaaka kallistuu näiden kahden välillä kuitenkin Toreroon. Punajuuri ei maistunut juuri miltään (missä etikka?) ja vaikkapa se siemennäkkäri olisi sopinut tähän paremmin kuin tympeä ruisnacho.

Porin talvipintxot | Café Anton
Tämän vuoden suurin yllättäjä oli ehkäpä Café Anton, jolta en elokuun pintxoviikon perusteella odottanut paljoa. Tarjolla oli kauniisti aseteltu (vaikka se vähän masentavasti tulikin termospullosta) tulinen tomaattikeitto ja juustotanko. Paitsi että ulkonäköön oli panostettu, oli keitto lisäksi todella hyvää, sopivan tulista ja oiva valinta talvipintxoksi. Juustotangolle vähän miinusta: se oli liian iso ja kuiva.

Tuomariston ja yleisön suosikit julkaistaan keskiviikkona 12.2. Satakunnan Viikon sivuilla. Pintxoja syödään seuraavan kerran taas elokuussa!
Helena
8.2.2020 at 22:42Nyt tuli nälkä, ihania herkkuja!
Emma
9.2.2020 at 21:27Hehe, herkullisia olivat ja nälkäkin lähti 20:n jälkeen 😀