Suomi

Porin pintxoviikko: trendaavat kaprikset ja ylistysvirsi savusilakalle

23.8.2019

Tampereen pintxoviikko on minulle jo jokavuotinen, odotettu perinne (tämän vuoden pintxokierroksestani voit lukea täältä), mutta porilaisiin pintxoihin tutustuin ensi kertaa tänä vuonna. Porihan on minulle muuten kaupunkina kovin vieras, mutta veikkaanpa että siihen tulee vähitellen muutos, se kun on ollut tästä syksystä lähtien työpaikkakuntani – ja mikäs sen parempi tapa olisikaan aloittaa kaupunkiin tutustuminen kuin pintxoja syömällä!

Porin pintxoviikolla huomioni kiinnittyi ensinnäkin siihen, että pintxot ovat edullisempia kuin Tampereella (Porissa 2 euroa ja Tampereella 3 euroa kappale). Porissa pintxojen luonne on myös ymmärretty sikäli paremmin, että kaikki kierrokselleni osuneet pintxot olivat sormin syötäviä. Oli myös kiva huomata, että tapahtuma on Porissa vähintään yhtä suosittu kuin Tampereellakin: heti kello 16 liikenteessä oli paljon pintxoilijoita, välillä joissain paikoissa jopa pieneksi jonoksi asti, ja maistelijoiden joukossa oli paljon nuoria. Ihan mahtavaa! Ja siinä missä Tampereella oli tänä vuonna jostain syystä vallalla friteerattujen krokettien trendi, niin Porissa trendasivat kaprikset!

Poikkesin Porin pintxokierroksellani yhteentoista ravintolaan ja kahvilaan. Kaikissa pintxoissa oli selkeästi yritystä, vaikka lopputulos ei kaikkialla ihan maaliin asti mennytkään. Joukosta nousi esiin kolme aivan selkeää suosikkia. Ensimmäisen ylivertaisen herkkupalan, Raatihuoneen Kellarin savusilakkapintxon, syötyäni mieleni teki puhjeta ylistyslauluun ja veisata virsiä. Tuo pintxo oli paitsi täydellisen herkullinen niin myös selkeästi toteutti juuri sitä ideaa mitä pitikin – ja minkä moni muu ravintola niin Porissa kuin Tampereellakin tuntui harmillisesti unohtaneen. Vaikka pintxot maksavat vain pari euroa, niin niihin kannattaa panostaa paljon enemmän ja pistää peliin ihan kaikki – maku, ulkonäkö, tarjoilu, asiakaspalvelu – sillä se yksi ainoa pintxo on koko ravintolan idean, luovuuden, innovatiivisuuden, palvelukonseptin ja tarinan käyntikortti. Ei ole mielestäni mitään järkeä lähteä mukaan pintxokisaan jollain keskinkertaisella tekeleellä, vaan pintxon tavoitteena pitää olla hurmata asiakkaalta jalat alta ja houkutella hänet tulemaan ravintolaan uudelleen. Ja juuri sen tekivätkin ylivoimaiset suosikkini Raatihuoneen Kellari, Borg Kitchen & Bar ja Tempo Social Dining & Bar.

Porin pintxoviikko | Raatihuoneen Kellarin kisapintxo

Tämä pintxo hipoo täydellisyyttä! Kaikki osaset täydentävät toisiaan ja savusilakka sulaa suuhun. Savusilakkatartaria, Räpsöön leipää, tyrnihilloa, marinoitua sipulia ja savustettua silakkafilettä. 

Porin pintxoviikko | Borg Kitchen & Barin kisapintxo

Hurjan kaunis, todella maukas ja mitä luovuutta – pikkelöityä melonia ja friteerattua kaprista! Ei olisi koskaan tullut mieleen käyttää näitä raaka-aineita näin, mutta etenkin friteeratut kaprikset olivat aivan törkeän hyviä! Kapristen ja melonin lisäksi pintxossa oli pehmeää nokkosfoccacciaa ja Rantakallion salaattijuustocreme.

Porin pintxoviikko | Tempo Social Dining & Barin kisapintxo

Tempo oli selkeästi laittanut kaiken peliin ja olen melko varma, että täällä tavoitellaan tosissaan kisan voittoa. Upean näköinen ja makuinen annos hienosti tarjoiltuna ja iloisella asiakaspalvelulla höystettynä. Sydänsalaattia, romescokastiketta, jättiravunpyrstö, aiolia ja manchego-juustoa. 

Porin pintxoviikko | Caffè Locale

Oikein mainio peruspintxo, josta olisin tykännyt vieläkin enemmän jos kaikki maut olisivat päässeet esiin. Nyt pintxossa maistui eniten tapenade ja wasabin makua en esimerkiksi huomannut ollenkaan. Vehnäcrostini, oliivitapenadea, seesamikuorrutettua tonnikalaa, kaprista, salaatinlehti ja wasabimajoneesia. Kapris sopii muuten todella hyvin myös tonnikalan kanssa! 

Porin pintxoviikko | Tovi Deli & Takeaway

Tästä pintxosta puuttui ikävä kyllä raikkaus ja tuoreus kokonaan ja paksu ruisleipä teki siitä liian kuivan. Ruisleipä, vegekebabia, punajuurihummusta, ituja ja basilikaa. 

Porin pintxoviikko | Torero

Erikoinen yhdistelmä, mutta vadelma toimi kinkun kanssa oikein hienosti – ja oli todella kaunis. Rusticaleivällä kuivattua talon possua ja vadelmamajoneesia. 

Porin pintxoviikko | Petras Cafe

Petras Cafessa oli kunnon valikoima erilaisia pintxoja varsinaisen kisapintxon kaveriksi, aivan kuin San Sebastiánissa ikään. Kisapintxo sisälsi piparjuurikreemiä, kylmäsavulohta ja purjoa limpulla. Kreemissä ei ikävä kyllä juuri maistunut piparjuuri, vaan enemmänkin koristeena ollut rosepippuri. 

Porin pintxoviikko | Yrjönkatu 10

Pisteet todella kekseliäästä pintxon pohjasta, kesäkurpitsasta. Mausta tuli mieleen kesä ja grillivartaat, se on sitten eri juttu oliko se hyvä vai huono asia. Grillattua kesäkurpitsaa, rucolaa, marmoricarpacciota, tomaattisalsaa, marinoitua punasipulia, kaprista ja parmesanjuustoa. 

Porin pintxoviikko | Café Anton

En ole vielä ennen päässyt maistamaan ”porkkalaa”, joten suurin odotuksin marssin Cafe Antoniin. Paikan päältä löytyi nimestä huolimatta pubi eikä kahvila, mutta sitä suuremmalla syyllä täytyy antaa tunnustusta sille, että pubi tarjoaa vegaanipintxon. Ikävä kyllä pintxon maku oli kuitenkin tosi valju ja porkkana vähän turhan kypsää. Savumarinoitua porkkanaa, lime-inkivääri-vegemajoneesia, paahdettua sipulia ja talon leipää. 

Porin pintxoviikko | Café Elba

Tässä oli toinen pintxo, joka oli niin omalaatuisen kuuloinen, että sitä oli ihan pakko päästä koittamaan. Rapea fenkoli oli herkullista ja idea oli itse asiassa vielä parempi kuin olisin voinut kuvitella – mutta leivän olisi ehdottomasti kannattanut olla rapeaksi paahdettu tai crostini, nyt vettynyt pehmeä patonki sananmukaisesti vesitti kokonaisuuden. Pikkelöityä fenkolia, omenaa, ricottaa ja limeä. 

Porin pintxoviikko | Steak & Whisky House Galle

Perushyvä pintxo ja hieno idea, mutta toteutusta olisi saanut vielä vähän hioa. Nyt lohimousse dominoi kaikkia muita makuja ja kun jo ravintolan nimessäkin on viski, niin olisi ollut kiva, että se olisi maistunut myös pintxossa. Savulohimoussea, savuviskillä aateloitua barbequehärkää ruislastulla babypinaatin kera.