Saavuin Akureyriin risteilyaluksen kyydissä. Edellinen päivä oli ollut harmaa ja sumuinen, eikä laivalta näkynyt Islannin rannikkoa ollenkaan. Akureyriin tullessa sumu onneksi hälveni – vaikka ilma pysyikin epävakaisen pilvisenä koko päivän. Laivan lipuessa Akureyrin vuonoon ja maisemien ilmestyessä sumun jälkeen näkyviin, oli näkymä synkkyydessään upean dramaattinen!
Pohjois-Islannin oma kultainen kierros Mývatn-järven ympäri
Pohjoisen Islannin erikoisimmat luonnonihmeet ja -nähtävyydet sijaitsevat Mývatn-järven ympäristössä Akureyrista parikymmentä kilometriä itään. Mývatn tarkoittaa suomeksi kärpäsjärveä. Pieniä, rasittavia pörrääjiä olikin ilmassa ensimmäisellä pysähdyksellämme Goðafossilla melko paljon, mutta muualla niitä ei vielä kesäkuussa juuri ollut. Heinäkuussa niitä on täällä yleensä kuulemma niin paljon, ettei meinaa eteensä nähdä. Nämä kärpäset eivät pistä tai pure, mutta sen verran rasittavia ne olivat jo nyt Goðafossilla, että vinkiksi kannattaa ottaa vaikka huivi tai maski suojaamaan nenää ja suuta, jos et halua hengittää keuhkoihisi tuhansia hyönteisiä.
Goðafossin vesiputous
Ennen varsinaiselle Mývatnin alueelle ajamista tulee siis vastaan mahtava Goðafossin vesiputous. Putous on 30 metriä leveä ja 12 metriä korkea, ja vaikkei se olekaan Islannin suurin ja mahtavin vesiputous, on se vaikuttava näky, jota jää lumoutuneena tuijottelemaan pitkäksi aikaa.
Skútustaðagígarin pseudokraaterit
Skútustaðagígarin pseudokraaterit ovat isoja kraatereita – jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisia tulivuorenkraatereita. Niistä ei ole koskaan syöksynyt ulos laavaa, vaan laava on virrannut kosteille ja soisille alueille, joilla sen kuumuus ja höyrystyminen on aiheuttanut räjähdyksen, joka taas on synnyttänyt paikalle kraaterin.
Skútustaðagígarin pseudokraatereita on aluksi vaikea hahmottaa vihreän nurmen peitosta, ja ne näkeekin paremmin ilmasta käsin.
Dimmuborgirin laavakentät
Matka jatkui Mývatnia vastapäivään kiertäen ja erikoisia maisemia ihaillen. Seuraava pidempi stoppi tehtiin Dimmuborgirin laavakentillä. Tämä laaja alue on muodostunut yli 2000 vuotta sitten tapahtuneen tulivuorenpurkauksen seurauksena. Laava on täällä valunut myös paikalla silloin olleen järven yli ja sen aiheuttama laavan jäähtyminen ja höyrystyminen on saanut aikaan erikoisia laavapilareita ja muodostelmia.
Grjótagján Game of Thrones -luola
Dimmu Borgirista jatkoimme Grjótagjánin luolalle. Sekä luola että laavakentät ovat muuten toimineet myös Game of Thronesin kuvauspaikkoina! Ulospäin ihan mitättömän näköisen pienen kallionlohkareen sisälle vie kaksi jyrkkää ja kivistä sisäänkäyntiä, jotka johtavat kirkkaansinisenä välkkyvään luonnon kuumaan lähteeseen. Ennen vanhaan paikalliset ovat käyttäneet tätä luolalähdettä kylpylänä, mutta nykyään veteen meneminen on kielletty.
Geoterminen Hverir
Oma lempparini kaikista päivän hienoista kohteista oli upea ja erikoinen Hveririn geoterminen alue mutakuoppineen ja savuavine onkaloineen. Rikki haisi ilmassa miedosti – joinain päivinä löyhkä on kuulemma niin voimakas ja vastenmielinen, ettei täällä juuri pysty olemaan. Minä olin niin haltioissani, että olisin ollut vaikka missä löyhkässä vaikka koko päivän Hveririn ihmeellisyyksiä tutkimassa!
Hveririssä tuntui kuin olisi yhtäkkiä laskeutunut Marsiin tai jonkun toistaiseksi tuntemattoman planeetan pinnalle. Maasta purkautuu höyryä, savua ja rikkiä. Isoissa mustissa kuopissa kiehuu ja pulppuaa mutaa. Maan pinta on värjäytynyt keltaisen ja valkoisen sävyillä. Mitään vihreää ei näillä rikkitasangoilla kasva.
Kraflan kraaterijärvi
Retkemme viimeiset kaksi kohdetta olivat kaksi erityyppistä luonnon allasta. Ensimmäinen, Krafla-tulivuoren kraateriin muodostunut Víti-järvi, on vaikuttava näky keskellä muuten kovin karuja laavakenttiä. Pieni järvi on läpimitaltaan noin 300 metriä ja sen voisi kävellä ympäri kraaterin reunoja pitkin noin puolessa tunnissa. Tällä kertaa täällä tuuli niin kovasti, että täysin liioittelematta oli vaikeuksia pysyä pystyssä. En siis uskaltanut lähteä ylös reunalle patikoimaan, vaan tyydyin vain katselemaan järveä näköalapaikalta.
Mývatn Nature Baths
Víti-järvessä uiminen on kielletty, mutta läheltä löytyy toinen luonnonallas, joka on valjastettu ihmisten käyttöön. Mývatn Nature Baths on Pohjois-Islannin vastine Reykjavíkin supersuositulle Blue Lagoonille. Mývatn Nature Baths -uimalasta löytyy iso, noin 40-asteinen mineraali- ja rikkipitoinen allas, sekä kaksi saunaa, jotka on rakennettu suoraan geotermisen höyrylähteen päälle niin, että höyry tulee suoraan lattiasta. Pääsylippu tänne maksaa noin 45 euroa.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
10.7.2023 at 19:57Olen samaa mieltä, näkymät tosiaan ovat synkkyydessään varsin dramaattisia, synkkyys sopii hyvin tuohon maisemaan. Hyvä varoitus noista kärpäsistä, itse varmaan välttäisin sitten heinäkuuta tyystin. Pieniä kärpäsiä on ollut tuhottomasti Australiassa ja Botswanassa, ja ne toden totta ovat todella ärsyttäviä, vaikka eivät pistäkään. En tiedä ovatko tuolla samoja, mutta ärsyttäviä ovat. Nämä paikat olivat kaikki todella hienoja, alkoi tehdä mieli matkustaa tuonne!
emma
23.7.2023 at 22:28En osaa edes kuvitella kuinka paha on sitten kun näitä on ihan ilma sakeana, hyi!