Viro

Põhjalan tehdas on Tallinnan uusi trendialue

26.5.2022

Lehdistömatka*

Telliskiven kulttuurin ja trendikkäiden ravintoloiden keskittymä on varmaan jo monelle Tallinnan kävijälle ihan tuttu paikka. Nyt onkin aika suunnata uusimmalle, kovaa vauhtia kehittyvälle Põhjalan tehtaan alueelle Pohjois-Tallinnaan!

Tallinna laajenee tällä hetkellä kovaa vauhtia nimenomaan pohjoiseen. Viime vuosina uutta nähtävää etsivät Tallinnan matkailijat ovat suunnanneet seikkailunsa muun muassa Koplin alueelle, joka on tunnettu aiemmin rapistuneena ja hylättynä, tehdastyöläisten ja myöhemmin rikollisten asuinalueena. Alue on kuitenkin siistiytynyt – ja sano minun sanoneen, tässä on seuraava Telliskivi!


Kuva: Andres Teiss
Kuva: Andres Teiss


Põhjalan tehas – luova keskus vanhalla kumitehtaalla

Koplin alueen helmi on vanha kumitehdas ympäristöineen. Tehdasrakennuksia on kunnostettu toimistoiksi, kahviloiksi, gallerioiksi, ravintoloiksi ja pikku putiikeiksi. Täällä on myös pieni yhteisöpuutarha ja paljon tapahtumia niin paikallisten kuin matkailijoidenkin iloksi. Ja valokuvaajan tämä paikka saa ihan ekstaasiin kaikkine miljoonine mielenkiintoisine yksityiskohtineen! Tässä jutussa on omien kuvieni lisäksi hienoja kuvia ammattivalokuvaaja Andres Teissiltä, joka oli meidän ryhmän mukana Tallinnassa kuvaamassa.


Kumisaapas on vanhan kumitehdasalueen symboli ja niitä voi bongailla monesta paikkaa. Kuva: Andres Teiss
Kuva: Andres Teiss
Kuva: Andres Teiss


Jo pelkästään Põhjalan alue ja rakennukset ulkoapäin ovat mielenkiintoista nähtävää. Tehtaalla on yli 100-vuotinen historia, ja ajan patina ja kerrokset näkyvät hienosti. Aikanaan tehdashallit on onneksi rakennettu niin hyvin, että kuulemma varsinaista korjattavaa on vain lähinnä pintapuolisesti, ja vanhat rakennukset ovat edelleen täysin käyttökuntoisia.


20220517_124113
20220517_124138
20220517_133433
20220517_125608


Vaikka alue on käymisen arvoinen jo sinällään, niin jos haluat varmistua siitä, että liikkeet ovat auki tai tarkastaa mitä muuta alueella tapahtuu milloinkin, niin kannattaa tsekata viimeisimmät kuulumiset esim. Põhjalan tehtaan Facebookista.

Paikallisia pienyrittäjiä ja kivijalkapuoteja

Tällä hetkeltä alueelta löytyy muun muassa kahvipaahtimo, second hand -vaateliike/ompelimo/design-laukkukauppa, ja leipomo, jotka ovat kaikki pistäytymisen arvoisia. Toimistotiloihin ei ole (ikävä kyllä) varsinaisesti yleisölle pääsyä, mutta kannattaa osallistua mahdollisuuksien mukaan avoimien ovien päiviin tai järjestettyihin kierroksiin, niin pääsee näkemään myös suljettujen ovien taakse. Me kiipesimme oppaan perässä rapistuneen porraskäytävän toiseen kerrokseen, josta löytyi narisevan, painavan turkoosin oven takaa uskomattoman upea toimistotila:


Kuva: Andres Teiss
Tiloja vuokraavat toimistotyöläisten lisäksi myös taiteilijat ja vaatesuunnittelijat. Kuva: Andres Teiss.
Kokomosta saa ostaa vastapaahdettua ja -jauhettua kahvia mukaan. Kuva: Andres Teiss.
Liisi Püss on Märss-laukkumerkin perustaja. Liisin puodissa myydään paitsi laukkuja, niin myös hänen itse valitsemiaan second hand -vaatteita, kenkiä ja asusteita sekä mm. keramiikkaa. Kuva: Andres Teiss.
20220517_122650
20220517_122536


Ruumiin ravintoa tehdaskierroksella

Toistaiseksi Põhjalan tehdasalueella on vasta yksi varsinainen ruokaravintola, Kopli Köök, ja yksi baari. Lisäksi täältä löytyy suosittu artesaanileipomo Karjase Sai, ja kahvit voi juoda myös paahtimon yhteydessä. Ravintoloita tulee vielä taatusti lisää lähivuosina!


20220517_133927
Karjase sai -leipomon suosituin tuote on kuulemma mantelicroissant.


Me pysähdyimme hetkeksi hengähtämään puutarhabaari Botikiin. Tämä baari herää täyteen kukoistukseensa kesällä, kun on tarpeeksi lämmintä viettää aikaa isossa puutarhassa tai kiivetä ylös kattobaariin. Vähän vielä koleassa alkukevään säässä nautiskelimme lämpimät drinkit sisällä ja pienet, herkulliset tacot puutarhan kasvihuoneen lämmössä.


20220517_133344
20220517_130103
20220517_130223


Põhjalan alueelle pääsee kätevästi keskustasta ratikalla numero kaksi. Jos haluat olla ensimmäisten joukossa näkemässä miten alue kehittyy, niin suuntaa sinne nyt! Koplin mielenkiintoista asuinaluetta ja aitoa tallinnalaista lähiötä kannattaa samalla kierrellä laajemmaltikin.


*Lehdistömatkan tarjosivat Visit Tallinn, Tallink Silja, Viking Line & Eckerö Line


 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  5.6.2022 at 03:35

  En ole edes Telliskivessä käynyt, saati Koplin alueella, mutta lukemani perusteella en epäile yhtään, etteikö alue olisi käymisenarvoinen. Põhjalan tehdas kuulostaa todella kiinnostavalta!

  • emma
   5.6.2022 at 14:58

   Eikun siis tänä kesänä Tallinnaan! 🙂