Indonesia

Pikaveneet Balilta saarille

12.12.2016

Kuva5


Ennen matkaani Balille ja sieltä edelleen Gili-saarille sekä Nusa Lembonganille kaivelin netistä tietoa pikavenematkoista. Kuljetuksia järjestäviä firmoja on tusinoittain ja etsin pitkään faktoja ja mielipiteitä siitä mikä olisi luotettavin ja järkevin vaihtoehto. Lopulta päädyin varaamaan venematkani niin Lembonganille kuin Gileillekin Scoot Cruiselta. Muita luotettavia pikavenefirmoja ovat mm. Rocky Fast Cruise (vain Lembonganille), Blue Water Express, Gili Getaway ja Patagonia Xpress.

Scootin pikaveneet ajavat Balin Sanurilta Lembonganille neljä kertaa päivässä (hinta on noin 28 euroa / suunta) ja Gili-saarille kerran päivässä (noin 53 euroa / suunta). Hintoihin sisältyvät kuljetukset hotellilta (tai vaikka lentokentältä!) lähtösatamaan ja toisin päin niin Balilla kuin Lembonganillakin. Gilillä satamaan pitää saapua ihan itse, mutta välimatkatkin ovat noilla saarilla kaikki käveltävissä. Kätevää oli myös, että kaikki matkat pystyi varaamaan ja maksamaan etukäteen netissä. Paikan päällä matkatoimistosta varaamalla voi saada paljon näitä edullisempiakin hintoja, mutta itse halusin hoitaa varaukset jo etukäteen ja tehdä matkat nimenomaan tällä yhtiöllä enkä ihan millä vaan mitä jollakin paikallisella matkatoimistolla on myynnissä.

Matkapäivänä Scoot Cruisen edustaja haki minut sovittuun aikaan (noin tuntia ennen veneen lähtöaikaa) hotelliltani. Kyytiin otettiin matkalta myös pari muuta matkaajaa. Meidät vietiin ensin käymään Scootin toimistolla, jossa venematkalle tehtiin check-in. Sen jälkeen sama kuski vei meidät Sanurin satamaan, jossa jo hetken kuluttua veneitä alettiinkin tehokkaasti lastata.


Kuva4
Veneeseen pääsyn odottelua Sanurin satamassa.


Pikavene Balilta Nusa Lembonganille

Sanurilta lähti samaan aikaan kaksi Scootin venettä kohti ensimmäistä määränpäätäni Nusa Lembongania. Meidät Lembonganille pidemmäksi aikaa jäävät lastattiin pienempään veneeseen, isompaan taas kaikki ne jotka jatkoivat Lembonganin pysähdyksen jälkeen suoraan eteenpäin Gileille tai jotka jäivät Lembonganille vain päiväksi. Isompaan veneeseen pakattiin myös kaikkien matkatavarat. Olin itse asiassa tässä kohtaa vähän pettynyt siihen, että jouduin pienen veneen kyytiin koska yksi syy miksi päädyin käyttämään Scoot Cruisea oli heidän yleensä käyttämänsä isommat veneet. Lyhyttä Sanur – Lembongan – Sanur -väliä Scoot tosiaan ilmeisesti liikennöi pienillä veneillä (isommat jatkavat siitä Gileille), eli jos haluat matkustaa pelkän tämän välin ja isommalla veneellä, niin tarkasta eri yhtiöiden tarjonta.


Scoot-Cruise-Bali-pikavene-Gili
Laukut on tärkeää merkitä hyvin niin että ne lastataan oikeaan laivaan ja puretaan oikeassa paikassa – katso että saat varmasti oikean määränpään lapun ja että se on hyvin kiinni laukussasi.


Laivan henkilökunta hoitaa matkatavaroiden lastauksen (matkalaukku on siis ihan yhtä kätevä kuin rinkkakin – asia jota itse mietin etukäteen) kummassakin päässä. Veneisiin mennään yleensä rantahiekan kautta eli kätevimmät kengät matkalle ovat sellaiset jotka saa helposti pois ja/tai joiden kastuminen ei haittaa. On myös hyvä huomioida, että vesi saattaa yltää tässä vaiheessa jopa reiteen asti, eli pitkiä housujakaan ei välttämättä kannata valita venematkalle.

Matka Lembonganille kesti puolisen tuntia ja sujui melkoisen rauhallisissa merkeissä. Pahoinvointilääkkeet on kuitenkin syytä ottaa mukaan jos yhtään merenkäynti arveluttaa. Lembonganille saavuttaessa sinne jäävien pitää kärrätä laukkunsa rantahiekalta (johon ne laivasta puretaan) parkkipaikalle, josta enemmän tai vähemmän kaoottisen säätämisen jälkeen pick-upit kuljettavat matkustajat majapaikkoihin. Lähtöpäivänä nouto hotellilta sujui taas hienosti aikataulun mukaan.

Pikaveneet Gili Airille, Gili Menolle ja Gili Trawanganille

Muutaman Lembonganin päivän jälkeen jatkoin Scootin kyydissä Gili Airille. Nyt pääsin vihdoin isomman veneen kyytiin: sää oli täydellinen ja vene kulki tasaisesti kuin juna. Meille tarjottiin myös pieni välipalapaketti ja vesipullo. Tällä pidemmällä matkalla (kaikkiaan parisen tuntia sisältäen pysähdyksen Lombokissa) mukana oli myös englantia puhuvaa Scootin henkilökuntaa toisin kuin aiemmassa pienessä veneessä, jossa oli meidän turistien lisäksi vain paikallinen kapteeni.

Gili-saarilla Scootin veneet pysähtyvät kaikilla saarilla joille on menijöitä, siis Menolla, Airilla ja Trawanganilla. Paluukuljetus lähtee vain Trawanganilta, jonne Scoot kuljettaa asiakkaansa Menolta ja Airilta taas pienillä veneillä.


Kuva3


Balin pikaveneet ja turvallisuus

Tärkein asia, jota selvittelin netistä etukäteen oli pikavenematkojen ja eri yhtiöiden turvallisuus. Indonesia ei ole mitenkään kuuluisa matkustusturvallisuudestaan ja tälläkin välillä on sattunut kaikenlaista pientä ja isompaa. Ihan yleistä on esimerkiksi, että veneistä puuttuvat pelastusliivit. Älä siis valitse kaikkein halvinta venefirmaa turvallisuuden kustannuksella! Aiemmin mainitsemillani firmoilla on netissä hyvät arvostelut. Varmistu myös siitä, että pääset mahdollisimman ison ja uuden veneen kyytiin.


Kuva2


Sääolosuhteet ovat myös iso juttu Balin ja Lombokin välisellä meriosuudella ja tuuli nostattaa täällä ihan oikeasti ISOJA aaltoja. Minä pikaveneilin Nusa Lembonganilta Gileille täydellisessä säässä ja oikein miellyttävässä merenkäynnissä. Paluumatka Gileiltä Balille olikin sitten jotain ihan muuta. Juuri ennen veneen lähtöä nousi karmea myrsky, joka pimensi taivaan ja nostatti hurjat aallot.

Koko parituntinen Balille tuntui henkiinjäämiskamppailulta aaltojen heitellessä venettämme miten sattuu. Oksennuspussit tulivat tarpeeseen noin kolmannekselle kaikista matkustajista ja loput varmasti vähintäänkin rukoilivat kukin omia jumaliaan.


Kuva1
Rannalta myrsky näytti kuvaukselliselta, mutta ei ollut veneessä miellyttävä kokemus.


Voit huomioida sääolosuhteet esimerkiksi näillä vinkeillä:

 • Älä tee liian tiukkoja aikatauluja, niin voit matkustaa mahdollisimman hyvällä kelillä. Muutenkin kannattaa pitää mielessä, että venematkoja voidaan perua, ne voivat olla ylibuukattuja tai mitä vaan viivytyksiä voi tulla.
 • Tarkasta voitko ostaa veneyhtiöltä lipun, jossa on avoin paluu, niin voit siirtää paluuta seuraavaan päivään jos tuuliolosuhteet ovat silloin suotuisammat.
 • Tuulennopeuden ja aallonkorkeuden voit tarkastaa esimerkiksi Windfinderista.
 • Merimatka Gileille on kaikkein lyhyin Amedista.
 • Ota pahoinvointilääke etukäteen jos yhtään ajattelet sellaista tarvitsevasi (saa apteekista ilman reseptiä). Ota myös oksennuspussi varalta mukaan.
 • Katseen keskittäminen horisonttiin auttaa.


 • Esa
  13.12.2016 at 10:54

  Lembongan on kyllä ihana paikka, tykkäsin siitä enemmän kuin gilistä. Harmi vain että oli aikaa käydä ainoastaan päiväreissu lembonganilla, ensi kerralla sitten pidemmäksi aikaa.

  Me käytimme glory express pikavenefirmaa ja meno-paluu lembonganille maksoi n.35€ henkilö. Veneet oli aika uusia ja ilmastoituja. GIlille mentäessä menimme blue water expressillä mistä olimme lukeneet ainoastaan hyvää ja sen hinta on n.99€ henkilö. Edullisimmat pikaveneet oli n.53€ luokkaa per henkilö meno-paluu.

  Liput varattiin balilla olevasta suomalsiesta matkatoimistosta joka oikeastaan järjesti meille kaiken mitä lomallamme tarvitsimme hotelleista lähtien. Heidän sivuillaan http://www.ilovebali.fi/pikavenekuljetukset Näytti myös olevan juurikin myös tuo mainitsemanne scoot cruise ja edullisempaan hintaan lisäksi, lembonganille 21€ per suunta per henkilö ja gilille 46€ per suunta per henkilö.

  • Emma
   13.12.2016 at 12:19

   Mä tykkäsin myös Lembonganista kaikkein eniten <3 Jää ihmeessä sinne ensi kerralla myös yöksi tai useammaksi 🙂 Mielenkiintoista tietää noita muiden firmojen hintoja, hyvä kun laitoit tähän kommentin, niin ne jäävät muillekin näkyville. Olen kuullut kehuja muiltakin tuosta ILoveBali-toimistosta, eli etenkin jos joku tykkää erityisesti asioida suomeksi, niin sinne vaan yhteys jo ennen matkaa!

   • Esa
    13.12.2016 at 12:30

    Ehdottomasti on suunnitteilla ensi reissulle vähintään muutaman yön piipahdus lembonganille, muutaman tunnin skootterilla kiertelyssä jäi varmasti suurin osa saaresta näkemättä ja kokematta mitä kaikkea ei varmaan ihan päivän aikana kerkeisikään. Hyvin saatiin kyllä palvelua kyseisestä firmasta ja tuntuivat tietävän hyvin paljon balista mikä helpotti huomattavasti meidän reissun suunnittelua ja sitä että minne mennä mitä nähdä.

    Katselinkin noita muita kirjoituksiasikin ja kuvien kautta iski kaipuu balille heti 🙂

 • Terhi / Muru Mou
  18.12.2016 at 22:38

  Me mentiin Gileille Ubudista, ja jos en ihan väärin muista, niin meno-paluu maksoi noin 35 e, sisältäen kuljetuksen Ubudista Padang Bain satamaan ja paluumatkalla takaisin Ubudiin. Sen parin kuukauden takaisen veneräjähdyksen jälkeen en enää halvinta vaihtoehtoa valitsisi – siis jos näiden firmojen turvallisuuskäytännöissä edes mitään eroja on… 🙁

  • Emma
   20.12.2016 at 10:56

   Padang Bai on tosiaan se toinen lähtösatamavaihtoehto Balin pohjois/koillisrannikolta. Sieltähän on Gileille myös vähän lyhyempi matka kuin Sanurilta. Toi veneräjähdys (Gili Cat -yhtiö) sattui just paria viikkoa ennen mun lähtöä ja oli todellakin yksi iso syy siihen, miksi tein huolellista selvitystyötä pikaveneiden luotettavuudesta ja turvallisuudesta. Vaikka onnettomuushan se oli ja olisi kai sikäli voinut sattua mille veneelle vaan, että niitä kaikkia ehkä yleisesti ”ylikäytetään” ja moottorit käy ylikierroksilla..

 • Lotta | Watia.fi
  22.12.2016 at 07:46

  Me mentiin Gileille Lombokilta, joten matka oli aika lyhyt, mutta menomatka oli aika heittelehtiväinen. Joku tyttö sai päälleen ison aallon just kun oli ottamassa selfietä. Mut eivät kyllä maksaneetkaan mitään noi matkat. Laukkujen kanssa oli vähän haastavampaa, kun ne piti itse nostaa kyytiin ja pois, mutta kyllä se onnistui. Pelkäsin tosin että mun laukku tippuu kyydistä kun vene heilui sen verran. En ole kyllä mikään pienten veneiden ystävä ja mieluummin kuljen suurella paatilla vähän tasaisempaa kyytiä.

  • Emma
   25.12.2016 at 22:20

   Aika jännä, että teidän on pitänyt hoitaa itse laukut veneeseen ja pois, luulis että se on turvallisuuskysymyskin ettei kaikki mene sinne telomaan itseään niitä lastatessaan jne. Millä/mistä muuten menitte Lombokille?