Kiina

Pekingin nähtävyydet TOP 10 (+1)

24.2.2017

Pekingissä on valtava määrä näkemistä ja tekemistä. Osa Pekingin nähtävyyksistä – esim. Kielletty kaupunki ja Kiinan muuri – on vaan ihan kerta kaikkiaan pakko nähdä ainakin kerran elämässään ja osa on muuten upeita kiinalaisen kulttuurin ja arkielämänkin edustajia.

Kiinan muurilla käyntiin on hyvä varata koko päivä. Kielletyn kaupungin tutkimiseen, Kesäpalatsilla käyntiin ja 798 Art Districtillä pyörimiseenkin saa helposti kulumaan kokonaisen päivän kuhunkin, mutta ne on mahdollista tehdä myös puolessa päivässä. Pekingin reissulle kannattaa tehdä vähän ennakkosuunnitelmia ja tutkimustyötä, etenkin jos lyhyessä ajassa haluaa nähdä paljon, sillä myös välimatkat ovat suuria. Metroverkko ulottuu noin tunnin matkan päähän keskustasta ja vaikka monen paikan lähelle pääsee metrolla tai bussilla tulee silti lisäksi helposti kävelyä useita kilometrejä päivässä.

Tässä minun listani parhaista nähtävyyksistä useamman Pekingin reissun kokemuksella. Listalla on muuten peräti neljä UNESCOn maailmanperintölistan kohdetta: Kiinan muuri, Kielletty kaupunki, Kesäpalatsi ja Taivaan temppeli.

1. Kiinan muuri

Kiinan muuri on vaikuttavimpia nähtävyyksiä mitä olen koskaan millään matkallani nähnyt. Vaikka monet päiväretket suuntautuvatkin muurin korjatuille ja kaupallisuuden kyllästämille osille, on kokemus silti pysäyttävä.

Helpoin tapa päästä muurille on varata päiväretki hotellin kautta tai etukäteen netistä. Osa retkistä sisältää muistakin Aasian maista tutun pakollisen ostospysähdyksen jadekauppaan, teekauppaan tms. mutta kaupan voi kävellä läpi ostamatta mitään eikä harmistua pysähdyksestä sen enempää. Suosituimmat kohteet muurilla ovat Badaling ja Mutianyu, ja mahdollisesti vähän hiljaisemmat osiot Simatai ja Jinshanling. Muurille voi varata myös vaellusretken tai yöpymisen sisältävän paketin.


Kiinan-muuri


2. Kielletty kaupunki

Kiinan muurin lailla kielletty kaupunki kuuluu Pekingin pakollisiin nähtävyyksiin. Se on malliesimerkki kiinalaisesta arkkitehtuurista ja fengshuista, eli yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota. Rakennusten, aukioiden ja porttien sijainnin määrittelevät ilmansuunnat ja niiden järjestys kuvastaa keisarillista valtaa. Muista käydä myös keisarillisessa puutarhassa, joka on hyvä esimerkki kiinalaisesta puutarhataiteesta.

Kiellettyä kaupunkia voi tänäkin päivänä pitää kartalla Pekingin ”keskustana”. Vierailuun kannattaa yhdistää samalla muita keskustan nähtävyyksiä: Tiananmenin aukio kielletyn kaupungin eteläpuolella, Zhongshan-puisto aivan kielletyn kaupungin lounaiskulmassa, Beihai-puisto luoteessa, Jingshan-puisto pohjoisessa tai Wangfujing-ostoskatu kielletyn kaupungin itäpuolella.

Huomioi kielletyssä kaupungissa vieraillessasi nämä:

  • Sisäänkäynti on ainoastaan eteläiseltä Tiananmenin portilta ja uloskäynti Kielletyn kaupungin pohjoisportista
  • Liput kannattaa ostaa ennakkoon: käytännössä se onnistuu joko varaamalla opastettu kierros paikallisen matkatoimiston kautta netissä tai mahdollisesti oman hotellin kautta heti Pekingiin saavuttuanne. Jos lippuja ei osta ennakkoon, kannattaa vierailu ajoittaa arkipäivään ja mennä heti aamulla, muuten päivän liput saattaa olla jo myyty loppuun. Lipun ostoa varten pitää olla passi mukana.
  • Kielletty kaupunki on suljettu maanantaisin.

Kuva12
Tiananmen Gate, kielletyn kaupungin ikoninen sisäänkäynti.
Kielletty_kaupunki
Kielletyn kaupungin kävijämäärä on rajoitettu 80 000 ihmiseen päivässä. Alue on niin valtava, että tämäkin määrä ihmisiä tuntuu melkein hukkuvan sinne, eikä isompia ruuhkia yleensä synny alueen sisällä.


3. Taivaallisen Rauhan (eli Tiananmenin) aukio

Jos et ehdi viettää päivää kielletyssä kaupungissa, ihaile vähintään sen upeaa porttia massiivisen kokoiselta Tiananmenin aukiolta. Kyllä, tämä on se surullisenkuuluisa Taivaallisen rauhan aukio, jossa mielenosoitukset muuttuivat verilöylyksi vuonna 1989. Moni muistaa mielenosoituksen ikonisesta lehtikuvassa, jossa tuntemattomaksi jäänyt mies pysäyttää tankkien jonon seisomalla niiden edessä.

Monet paikalliset turistit jonottavat myös aukiolla sijaitsevaan Maon mausoleumiin katsomaan Maon palsamoitua ruumista. Ei kuitenkaan ehkä ihan TOP 10 -tekemistä länsimaisille turisteille.


Tiananmen
Tiananmen_aukio
Kuvilla on eroa 11 vuotta ja savusumun määrä ilmassa.


4. Taivaan temppeli

Taivaan temppeli sijaitsee suuren puiston keskellä ja itse asiassa puisto on nähtävyys siinä missä temppelikin. Yleensä suosittelen melkein minkä tahansa nähtävyyden kohdalla käymään siellä (ruuhkien takia) arkena, mutta tämä on poikkeus. Erityisesti viikonloppuisin kiinalaisissa puistoissa on paljon nähtävää: ihmiset tulevat ulos puistoihin muun muassa pelaamaan korttia, tanssimaan, ulkoiluttamaan häkkilintujaan ja juomaan teetä (täältä voit lukea tarkemmin siitä mitä kaikkea voit puistossa nähdä!). Tutustu siis paitsi tähän Pekingin kauneimpaan temppeliin niin myös sitä ympäröivään puistoon.

Visiittiin voit yhdistää myös Luonnontieteellisen museon puiston länsilaidalla tai Pekingin ehkä perinteisimmän turistikrääsämarkkinan Pearl Marketin ihan itäisen portin tuntumassa.


Peking_taivaan_temppeli
Taivaan_temppeli_puisto
Pekingiläistä katumuotia vuodelta 2006 sunnuntaitansseissa Taivaan temppelin puutarhassa.


5. Muut Pekingin temppelit

Jos on aikaa, kannattaa käydä tutustumassa Taivaan temppelin (joka ei oikeastaan ole temppeli ollenkaan) lisäksi muihinkin Pekingin temppeleihin: kaupungista löytyy hienoja esimerkkejä taolaisista, konfutselaisista ja buddhalaisista temppeleistä. Jos niistä kaikista pitäisi valita yksi, valintani olisi tiibetin-buddhalainen Lama Temple (Yonghegong), jossa on perinteisen buddhalaisen arkkitehtuurin ja esineistön lisäksi mm. tiibetiläisiä rukousmyllyjä.


Kuva: Flickr Jorge Láscar.

6. Kesäpalatsi

Kesäpalatsi on 300 hehtaarin suuruinen, 1700-luvulla Kiinan keisareiden kesänviettopaikaksi rakennettu alue. Se jaetaan yleensä kolmeen osaan: keisarilliset palatsit, Pitkän iän kukkula ja Kunming-järvi. Tältä suurelta alueelta löytyy kiinalaisia puutarhoja, pagodeja, paviljonkeja, temppeleitä ja siltoja sekä mm. valkoinen marmorilaiva. Kesäpalatsin alue on kauneimmillaan kesällä (talvella järvi on jäässä).


Kesapalatsi
Kuva kesäpalatsilta joltain 20 vuoden takaiselta reissulta.


7. Pekingin historialliset turistikadut

Niputan tämän otsikon alle kolme saman tyyppistä, mutta vähän eri luonteista katua tai aluetta, joita yhdistää vanhan kunnostaminen turistiystävälliseksi ”historialliseksi” kävelykaduksi.

Tunnetuin kävelykatu on Dashilan Street (ja sen kanssa risteävä Qianmen Street). Jos tuliaisostoksille ei ehdi muualle, niin tämän kadun varrelta löytyy kaikenlaista rihkamaa, syötävää, teetä jne. Täältä löytyy myös paljon ravintoloita, joilla on englanninkielinen tai valokuvamenu. Kannattaa poiketa pääkaduilta sivukujille sekä kierrellä etenkin Dashilanin länsipään ja eteläpuolen pikkukujia, siellä meno on jo paljon aidompaa. Dashilan on turistikatu, mutta ihan mukava sellainen ja elämys ainakin ensikertalaiselle.

Vaihtoehto Dashilanille löytyy muutama kilometri pohjoiseen kielletyn kaupungin takaa. Nanluogun eli eteläisen Luogu-kadun tunnistaa kartalta ”tuhatjalkaisena” sen kahdeksan sivukadun kanssa. Koko pitkää pääkatua reunustaa pienten putiikkien ja kahviloiden ketju ja täältä löytyvät pitkälti samat tavarat kuin Dashilanilta. Nanluogu on vähän ahtaamman ja pienemmän oloinen katu kuin Dashilan, mutta toisaalta täällä on esim. kivempi valikoima kahviloita.

Kolmas vaihtoehto on Shichahain alue lähellä Nanluogua. Shichahaiksi (tai Houhaiksi) kutsutaan kolmen pienen järven aluetta kielletyn kaupungin luoteispuolella. Näistä etenkin eteläisimmän järven rantabulevardit ovat täynnä ravintoloita, kahviloita ja ruokakojuja ja täällä syödään aamusta iltaan. Kesäisin järvillä polkuveneillään ja talvella luistellaan. Eteläisimmän järven pohjoispäästä löytyy myös kävelykatu (Tobacco Pouch Street) matkamuistokauppoineen sekä läheltä Drum Tower ja Bell Tower, jotka myös ovat käymisen arvoisia nähtävyyksiä.

Lisää näistä kaikista kolmesta (sekä neljännestäkin vinkistä) voit lukea jutustani Pekingin kivoimmat kävely- ja ostoskadut.


Dashilan_Peking
Dashilan Street

8. 798 Art District

Keskustasta koilliseen, neljännen ja viidennen kehätien välissä, sijaitsee vanha teollisuusalue, joka on tätä nykyä täynnä taidegallerioita, museoita ja kahviloita. Täällä kannattaa käydä (ja viettää vähintään puoli päivää) vaikkei itseään suureksi taiteen ystäväksi tai tuntijaksi kokisikaan: gallerioihin voi pistäytyä ihan vaan turistina ja tunnelmaltaan tämä alue on aivan ainutlaatuinen! Lue täältä erillinen juttuni 798 Art Districtistä.


Kuva11


9. Pekingin vanhat hutongit

Hutongit eli (yleensä) kapeat kujat ja kadut, joiden varsien matalat asuintalot sijaitsevat pienten sisäpihojen ympärillä, ovat erittäin tyypillisiä pohjois-Kiinalle ja eritoten Pekingille. Esimerkiksi Shanghaista ei löydy vastaavia alueita. Et voi sanoa nähneesi Pekingiä, jos et ole nähnyt sen historiallisia hutongeja, mutta hyvä uutinen on, että niitä on kaikkialla (vaikka niitä on myös tuhottu vimmaisesti uusien rakennusten ja asuinalueiden tieltä) ja törmäät niihin varmasti jossain vaiheessa seikkalujasi. Yksi lempparialueistani löytyy yllä mainitun Nanluogun pohjoispuolelta, Beiluogun (pohjoinen Luogu-katu), alueelta. Täältä löytyy sekä autenttisuutta että sieltä täältä ihania hipsterikahviloita.


Hutong_peking
Tämän hutongin taustalla näkyy Bell Tower.


10. Pekingin monet puistot

Pekingistä ei löydy niin hienoja puutarhoja kuin vaikka Shanghaista tai Suzhousta, mutta muutamia käymisen arvoisia puistoja täälläkin on. Jingshan-puiston korkeimpaan paviljonkiin kannattaa nousta Pekingin parhaiden näköalojen takia: kirkkaalla säällä täältä näkee yli koko kielletyn kaupungin ja Pekingin keskustan. Toinen kaunis puisto on Beihai-puisto ja erityisesti sen valkoinen pagoda pienellä saarella puiston järvessä. Kesällä järvi on täynnä kauniita lootuksenkukkia. Kiinalaisten puistojen erikoisuuksista voit lukea lisää tästä jutusta.


Beihai_park_Peking


11. Pekingiläinen ruoka

Jutun otsikko lupasi Pekingin parhaita nähtävyyksiä, eikä ruoka nyt ehkä ole ihan varsinaisesti sellainen, mutta se oli ihan pakko nostaa tälle listalle! Mitä esimerkiksi olisi matka Pekingiin ilman maailmankuulua Pekingin ankkaa? Tai herkullisia baozeja ja dumplingeja ja katuruokaa? Lue myös erikoisimmasta illallisestani Pekingissä.


Pekingin ankka tarjoillaan (nahkoineen) ohuiden lettujen, kevätsipulisuikaleiden ja hoisin-kastikkeen kanssa. Kuva: Alpha, Flickr.


  • Meri / Syö Matkusta Rakasta
    24.2.2017 at 22:50

    Jee, check check ja check, olen siis nähnyt kaikki pekingin tärkeimmät kohteet! Ai että kun haluaisin takaisin.

    • Emma
      25.2.2017 at 10:01

      Jei, hienoa! Mun sydän sykkii Shanghaille samasta syystä kuin sunkin, mutta pakkohan se on myöntää että Pekingkin on aivan huippu kaupunki ja nähtävyyksien osalta menee kyllä heittämällä Shanghain edelle!

  • Marja
    26.2.2017 at 11:45

    Tää on hyvä lista! Harmittaa vieläkin, että jäi viimeksi käymättä tuolla art districtillä. Toisaalta, onhan se kiva, että on taas joku syy palata:)
    Hienoja kuvia!

    • Emma
      28.2.2017 at 11:04

      Joo, just luin jonkun blogijutun, jossa kirjoittaja oli sitä mieltä, että jättää tarkoituksella aina jotain mielenkiintoista joka kohteessa käymättä, että on sitten hyvä syy palata! 🙂

  • Susanna / Matkapatonki
    26.2.2017 at 17:01

    Ihanaa, kun loma jatkuu vielä tätäkin kautta 🙂 Mekin saatiin ruksata melkeinpä kaikki muut listasta, paitsi Kesäpalatsi. Ajateltiin, että ehkä näin talviaikaan siitä ei olisi saanut kaikkea irti, ja muut temppelit kierrettyä oli tullut jo tajuttua kiinalaisten rakennusten mittakokojen suhde 😀

    • Emma
      28.2.2017 at 11:06

      Heh, noi mahdottomat etäisyydet ja kokoluokat on kyllä niin totta! Mäkin taas tällä reissulla käytin ihan hillittömästi busseja ja metroja ja silti tuli lisäksi kävelyä noin 15 kilometriä joka päivä!

  • Tiia/ReiseReise
    1.3.2017 at 22:17

    Voi että, kyllä sitä viisastuu aina blogijuttuja lukiessa. Mulle ehdoton näkemisen arvoinen paikka on ollut Kiinan muuri, mutta kyllä tässä nämä muutkin sai kiinnostuksen nousemaan. Tuli oikeen matkakuume (ei välttämättä nyt ihan heti Kiinaan), mutta kuitenkin. Ulkoilevia häkkilintuja pitää ehdottomasti silloin nähdä, söpöä!

    • Emma
      2.3.2017 at 11:14

      Haha, ulkoilevat häkkilinnut on söpöjä, tosin myös vähän surumielisiä – mitä jos ne laulaa siitä että ne haluaisi lentää vapaana taivaalla?

  • Teija / Lähdetään Taas
    2.3.2017 at 08:53

    Ruokahan on paras nähtävyyksistä ikinä! 🙂 Innolla odottaen ruokapostausta 😉

    • Emma
      3.3.2017 at 11:56

      Ruoka on kyllä aina hyvä syy matkustaa! 😀

  • Lotta | Watia.fi
    4.3.2017 at 15:12

    Kesäpalatsilla en käynyt, mutta muutoin on Pekingin kohteet aika hyvin tullut katettua. Kiva oli käydä, mutta en ehkä uudelleen menisi. Kiinassa seuraavaksi haluaisin suunnata johonkin luontokohteeseen. Tuo ilmanlaatu Kiinan kaupungeissa on todellakin huono. Toisaalta Kiinan muurillakin olisi kiva käydä uudelleen – sellaisella vähemmän tuotteistetulla osiolla.

    • Emma
      7.3.2017 at 20:14

      Kiinassa on kyllä niin paljon nähtävää, että samaan paikkaan ei tarvi mennä uudestaan jos siltä tuntuu. Mulle taas Peking on kyllä niitä kaupunkeja, joihin aina palaan mielelläni!

  • Paula - Viinilaakson viemää
    4.3.2017 at 21:50

    Olipas hyvä lista ensimmäistä kertaa Pekingiin matkaaville. En ole koskaan käynyt, mutta eiköhän sinnekin pitäisi joskus vielä mennä. Upean näköisiä rakennuksia ja paljon nähtävää näyttää olevan!

    • Emma
      7.3.2017 at 20:16

      Peking on kyllä ihan ehdoton kerran elämässä -kohde, suosittelen! 🙂

  • Sannahof // Unelmamaja
    5.3.2017 at 13:26

    Tutun näköisiä paikkoja! Valitettavasti itse olen nähnyt ne nimenomaan vain kuvista, kun vanhempani ovat niitä esitelleet. Vielä jonain päivänä aion mennä paikan päälle ihastelemaan näitä komeuksia.

    • Emma
      7.3.2017 at 20:18

      Suosittelen lämpimästi omakohtaistakin tutustumista Pekingiin – ja sitten voit vertailla onko maisemassa tapahtunut muutosta vanhoihin valokuviin verrattuna 🙂