Kiina

Pekingin kivoimmat kävely- ja ostoskadut

28.2.2017

Tälle jutulle oli hankala keksiä otsikkoa. Siis siksi koska esittelen jutussa neljä Pekingin katua tai aluetta, joilla on vähän samantapainen luonne, mutta jotka ovat kuitenkin erilaisia. Yksi keskittyy ravintoloihin ja kahviloihin, yksi on ”ihan tavallinen” katu, jonka varrelle on keskittynyt paljon pieniä putiikkeja ja kaksi on erityisesti matkailijoita varten kunnostettuja kävelykatuja.

Tässä joka tapauksessa neljä kivaa aluetta, joista kannattaa valita ainakin yksi (ellei kaikkia) käyntikohteeksi Pekingin matkalle.

Dashilan & Qianmen

Dashilanin alue on näistä se perinteisin ja se vetääkin huimat määrät kävijöitä etenkin iltaisin, viikonloppuisin ja paikallisina loma-aikoina. Toisaalta Kiinassa ihan mikä vaan kohde aiheuttaa noina aikoina ruuhkaa.. Varsinaista kävelykatuosuutta on noin kilometrin verran ja Dashilan Streetin kanssa risteävää Qianmen Streetiä melkein toinen mokoma. Samalla alueella on lisäksi Liulichangin lyhyempi (ja huomattavasti) rauhallisempi kadunpätkä, jonka pienet kaupat ovat erikoistuneet kalligrafiatarvikkeisiin ja -taiteeseen.

Peking_Qianmen_gate nähtävyydet
Qianmen Streetin pohjoispäässä näkyy Qianmen Gate. Kielletty kaupunki on tästä suoraan pohjoiseen Qianmenin tuplaporttien ja Taivaallisen rauhan aukion takana.
Peking_Dashilan nähtävyydet ostokset

Täältä löytyy tuliaisostoksia joka makuun ja myös kauppoja, joissa ei tarvitse tinkiä. Hyvä teekauppa on esimerkiksi Tianfu Tea. Dashilanin varrelta löytyy myös mm. elokuvateatteri sekä lukemattomia ravintoloita. Täällä ravintoloihin voi uskaltautua sisään ja luottaa, että niistä löytyy ruokalista joko englanniksi tai valokuvien kera, hyvässä lykyssä sekä että! Suositeltava Pekingin ankka -ravintola tällä alueella on De Yuan Roast Duck (listalla on sekä valokuvat että englanninkieliset selitykset ja paljon myös muita kuin ankka-annoksia).

Pienemmät hutongit erityisesti Dashilanin eteläpuolella ovat myös tutkimisen arvoisia: täällä näkee aitoa arkipäivän elämää. Näillä kujilla on itse asiassa ennen vanhaan sijainnut Pekingin punaisten lyhtyjen alue.

Peking_Dashilan_hutong nähtävyydet
Peking_Liulichang nähtävyydet

Shichahai & Tobacco Pouch Street

Shichahaiksi (tai Houhaiksi) kutsutaan kolmen pienen järven aluetta Kielletyn kaupungin luoteispuolella. Kesäisin näillä järvillä vuokrataan polkuveneitä ja niissä kasvaa kauniita lootuksenkukkia, talvella taas voi vuokrata luistimia – tai harrastaa kieltokylteistä huolimatta talviuintia!

Peking_Houhai puisto nähtävyydet
Peking_Shichahai puisto nähtävyydet

Tämä alue tunnetaan erityisesti ravintoloistaan, klubeistaan ja kahviloistaan. Eteläisimmän järven rantakadut ovat kaikkein ruuhkaisimmat, kun taas rauhallisimmat maastot vaikkapa lenkkeilyyn tai iltakävelyyn löytyvät pohjoisimman järven ympäriltä.

Aasinliha on Pekingissä suosittua (kiinalainen sananlaskukin sanoo, että ”in Heaven there is dragon meat, on Earth there is donkey meat” – ilmeisesti vain lohikäärmeen liha on aasia herkullisempaa) ja tämä on hyvä paikka löytää helposti aasiburgeri tai aasiwrappi jos tätä erikoisuutta haluaa maistaa. Oma suositukseni alueen ravintoloista menee No Name -nimiselle ravintolalle, joka tarjoilee herkullista yunnanin alueen ruokaa värikkäästi sisustetulla katetulla terassilla. Ja jos olet kissakahviloiden ystävä, niin niitäkin löytyy täältä useita.

Shichahai_No_Name
Lammasvartaita ja kevätrullia No Namessa.

Shichahain alueeseen voi helposti yhdistää myös sen länsipuolella sijaitsevan, pieneksi kielletyksi kaupungiksikin kutsutun, Prince Gongin palatsin, tai jatkaa kiertelyä itäpuolelle, jossa sijaitsee Tobacco Pouch Street -niminen kävely/ostoskatu ja edempänä Nanluogu- ja Gulou East -kadut.

Tobacco_Pouch_Lane peking nähtävyydet
Tobacco Pouch Street (tunnetaan myös mm. nimillä Skewed Tobacco Pouch Street, Crooked Tobacco Pouch Street ja Tobacco Pipe Street – same same but different).

Nanluogu

Nanluogu-katu on vähän kuin pienempi versio Dashilan-kadusta. Täältä tosin ei löydy montaakaan ruokaravintolaa, mutta mukavia kahviloita sitäkin enemmän. Löysin täältä myös ihanan mangobaarin, jonka erikoisuus oli lämmin mangomehu kermavaahdon ja tuoreen mangon kanssa tarjoiltuna. Mango toimii aina, nyt todistetusti lämpimänäkin!

Peking_Nanluogu nähtävyydet

Jos vierailet Nanluogulla, kannattaa samalla seikkailla myös Beiluogun ympäristössä. Täällä on niitä ”oikeita hutongeja”, joissa paikalliset asuvat perinteiseen tapaan, sekä siellä täällä herttaisia, pieniä kirjakauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Kaksi suosikkiani tällä alueella:

 • Mr Shi’s Dumplings, nimensä mukaisesti dumpling-ravintola, joka löytyy osoitteesta 74 Baochao Hutong. Herra Shin (myös englanninkielisellä) listalla on kymmeniä ja taas kymmeniä dumplingeja eri täytteillä ja ne tehdään jokaiselle asiakkaalle tuoreena. Minä tilasin kahdenlaisia dumplingeja (niitä tilataan aina kuuden satsi yhtä makua, valintasi mukaan joko keitettyinä tai paistettuina): toisiin possua ja korianteria ja toisiin munakoisoa, korianteria ja vihreää chiliä. Korianteri <3 Molemmat olivat todella hyviä!
 • Cats44 on kissakahvila – ja niitähän tästä kaupungista löytyy, mutta Cats44:n kaikki kissat ovat rescue kissoja, mikä nosti minun mielessäni nimenomaan tämän paikan ykköseksi. Kahvin puolesta olen parempaakin juonut, mutta tunnelma oli kunnossa. Paikka on pieni ja kissat tuntuivat viihtyvän. Osoite on Beiluogu Alley 44.
Peking_Beiluogu nähtävyydet
Peking_kissakahvila nähtävyydet
Peking nähtävyydet

Gulou East Street

Gulou East Street kulkee Nanluogun ja Beiluogun välillä (eli katkaisee ko. kadun pohjois- ja eteläkaduiksi: nan = etelä ja bei = pohjoinen). Tämä ei ole edellisten lailla kävelykatu. Molemmin puolin tietä on pieniä kauppoja, joista löytyy etenkin vaatteita ja asusteita, erityisesti trendikästä tuontitavaraa Japanista.

Gulou East Streetiltä löytyy myös lukuisia ruokapaikkoja ja kivoja kahviloita. Pekingin parhaiden kahviloiden listalla keikkuvat mm. tällä kadulla sijaitsevat Alba Café, Peking Café ja Café Zarah. Tämä onkin paikallinen hipsterikeidas!

Peking_bell_tower nähtävyydet kellotorni rumputorni
Näkymä Bell Towerista etelään kohti kiellettyä kaupunkia. Oikealla näkyy Shichahai ja vasemmalle tästä on Gulou East Street.
hutong peking nähtävyydet

Kolme viimeistä (siis kaikki muut kohteet paitsi Dashilan) ovat lähellä myös Drum ja Bell Towereita, joissa kannattaa myös käydä. Molempiin pääsee kiipeämään sisään ja niistä on hyvät näkymät. Rumputornissa kannattaa käydä erityisesti rumpuseremonian aikaan. Näiltä main löytyy myös riksatakseja, jotka tarjoavat turisteille ajelua hutongeilla. Se on ihan kiva vaihtoehto jos jalat on väsyneet kävelystä, mutta muista tinkiä!


 • Susanna / Matkapatonki
  28.2.2017 at 20:39

  Mitä, kissakahviloita?? Ne meni meiltä ihan ohi! Toisaalta hyvä vaan, olisi saattanut eksyä pari rescue-kattia taskuihin.. 😀 Ihmettelin kyllä, ettei kulkukoiria tai -kissoja kaduilla juurikaan näkynyt! Lievätkö olleet kylmältä piilossa..

  • Emma
   1.3.2017 at 13:32

   Joissain puistoissa muistan nähneeni kulkukissoja, mutta totta kyllä että (onneksi) niitä näkee tuolla tosi vähän. Ne pekingiläiset, joilla on lemmikkikoiria tai -kissoja (on mielestäni vasta viime vuosina yleistynyt + esim. koirien pitämisestä on paljon sääntöjä, mm. isoja koiria ei saa pitää kaupungissa) pitävät niistä kyllä yleensä hyvää huolta.

 • Marja
  1.3.2017 at 12:29

  Tosi hyvä kooste taas, täytyypä jakaa:)
  Jos tavarataloissa shoppailu kiinnostaa, niin Xidan-kadulla on valtavia tyylikkäitä kauppakomplekseja eikä turisteja näyttänyt olevan juurikaan. Tosin nuo kävelykadut ja Gulou East Street ovat kyllä mielenkiintoisempia…
  Ihmettelin myös noita kissakahviloita, muttei tullut käytyä yhdessäkään.
  Hyvän näköisiä jiaozeja löysit, meillä oli huono onni niiden kanssa, mutta söimme Beihai-puistossa aivan mahtavia baozeja.

  • Emma
   1.3.2017 at 13:36

   Löysin ihan sattumalta (koska asuin lähellä hutongissa) tällä reissulla kanssa tuon Xidanin! Ajattelin kirjoittaa vielä erikseen postauksen yleisesti shoppailusta Pekingissä ja laittaa siihen juuri tuon saman huomion, että Xidanissa saa shoppailla paikallisten kanssa! Mr. Shillä oli kyllä taivaalliset jiaozit, harmittaa että kävin siellä vasta viimeisinä päivinä, muuten musta ois tullut kanta-asiakas koko viikoksi 🙂

 • Teija / Lähdetään Taas
  5.3.2017 at 12:59

  Olipa tosi kiva ja hyvin koostettu postaus! Tämän kanssa voisin hyvin lähteä Pekingiin 🙂

  • Emma
   7.3.2017 at 20:22

   Kiitos Teija! 🙂

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas
  6.3.2017 at 21:18

  Kiitos tästä jutusta. Mulla on ollut mielikuva, että Pekingissä on erilaista mutta ei sitten. Kadut ovat yllättävän siistejä.

  • Emma
   7.3.2017 at 20:23

   Peking on todella monipuolinen kaupunki, tämä on yksi osa siitä. Toivottavasti tulevissa postauksissani pääsen raottamaan myös muita osia kaupungista 🙂

 • Merja / Merjan matkassa
  8.3.2017 at 21:03

  Hauskoja nuo kissakahvilat. Eipä uskoisi, että sielläkin joku haluaa harrastaa avantouintia vai pitäisikö sanoa talviuintia, kun kuvan perusteella aika iso avanto 🙂 Peking on vielä käymättä, mutta siellä on niin legendaarisia nähtävyyksiä, että ne pitäisi päästä näkemään.

  • Emma
   10.3.2017 at 14:00

   Joo avanto oli aika iso, mutta ihmeellisintä oli että samassa lammessa vielä luisteltiin edellisenä päivänä (itse en kyllä olisi sille jäälle enää mennyt)!

 • Anna | Tämä matka -blogi
  8.3.2017 at 21:36

  Peking on noussut minulle koko ajan enemmän kiinnostavaksi paikaksi. Haluaisin yhdistää sen johonkin toiseen Kiinan kohteeseen, mutta jättää aikaa myös Pekingissä juuri tällaisille kokemuksille!

  • Emma
   10.3.2017 at 14:01

   Pekingiä ei kyllä kannata yrittää mahduttaa pariin päivään, nähtävää on niin hillittömästi! Mutta vaikka viikko Pekingissä ja muutama päivä Xianissa (missä terrakottasotilaat) voisi olla hyvä yhdistelmä!

 • Reissaaja1
  9.3.2017 at 10:14

  Tuttuja seutuja, käytiin tasan vuosi sitten ihmettelemässä Pekingin hulinaa. Harmi kun näihin ei saa noita hajuja mukaan, nimittäin Dashilanin varrella oli tuoksujen kirjo mahtava, niin paahdetusta ankasta lukuisin nuudeli- ja mykypaikkoihin!

  • Emma
   10.3.2017 at 14:02

   Oi, Kiina tuoksuu ihanalta (suurimmaksi osaksi)! Jopa stinky tofulla on mun mielestä miellyttävä tuoksu 🙂

 • Terhi/ Fammo matkalla
  9.3.2017 at 22:42

  Tuo kissakahvila vaikuttaa kivalta, eipä sattunut yhtään kissakahvilaa silmiin.
  Söitkö sitä aasinlihaa. Minusta hevonen ja aasi ovat samaa sukua – ei ihmisravinnoksi. Eikä tietenkään koiratkaan!

  • Emma
   10.3.2017 at 14:04

   Hevosta en ole koskaan maistanut, aasia oli nyt pakko kokemuksen vuoksi Pekingissä maistaa (se oli pilkottu pieniksi paloiksi ja tarjoiltiin vihreän chilin kanssa wrapissa, joten itse lihan mausta on vähän vaikea antaa analyysiä).

 • Meidän matkassa / Monna
  11.3.2017 at 23:36

  Onpas sattunut kirkkaat ilmat kun ei näy harmaita saasteita jälkeäkään! Hui erikoista mangoa lämpimänä, no tosin ei tuo aasikaan normaalilta kuulosta mutta mikäpä Kiinassa normaalia olisikaan 😀

  • Emma
   13.3.2017 at 10:32

   Säät suosi mua tosiaan tällä reissulla! Ja lämmin mangomehu toimi – ainakin talvella!

 • Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  12.3.2017 at 09:09

  Hyvä kooste Pekingiin matkaavalle. Aasiburgerin voisin kyllä jättää väliin! 😀

  • Emma
   13.3.2017 at 10:32

   Haha, ei siitä varmaan munkaan arkipäiväruokaa tule 😀