Tšekki

Praha: paikallisten vinkit ja parhaat löydöt

11.11.2017

Praha on taianomainen! Harvoin ihastun ensi silmäyksellä johonkin uuteen paikkaan niinkuin ihastuin tänä syksynä Prahaan. Rakkauden huumaani vaikutti varmasti moni asia kuten ajankohta, miellyttävän lämmin syyssää ja onnelliset sattumat, mutta myös hyvät vinkit, joita sain paikallisilta ystäviltä ja kollegoilta.

Vietimme lopulta todella vähän aikaa siinä vanhan kaupungin kaikkein kuhisevimmassa turistikeskittymässä ja kävimme sen sijaan poimimassa Prahan pieniä timantteja sieltä täältä ympäristöstä. Kokosin tähän juttuuni näitä vinkkejä ja omia löytöjämme, joita voin suositella lämpimästi kaikille jotka haluavat laillani ihastua ihmeelliseen Prahaan!

Strahovin luostari

Strahovin luostarialue on ihanan rauhallinen hengähdyspaikka keskustan turistimassojen jälkeen. Käy ihailemassa ainakin uskomattoman hienoa kirjastoa tai poikkea katsomaan taidetta Strahov Picture Galleryyn tai modernimpaan Galerie Miroon. Täällä kannattaa myös samalla reissulla käydä syömässä perinteistä tsekkiläistä ruokaa tai maistamassa luostarin oman panimon kausioluita Klášterní Pivovarissa.

Tarkemman juttuni luostarista voit lukea täältä.


Strahov_luostari_kirjasto_maalaukset

 

Prahan linnan alueelle ilmaiseksi

Prahan linna on kaupungin tunnetuin nähtävyys. Ja sitä nähtävää on paljon. Me halusimme ensimmäisellä vierailullamme saada linnan alueesta yleiskuvan, joten emme ostaneet lippuja ensinkään vaan vierailimme alueen ilmaisissa kohteissa. Kun palaan Prahaan uudestaan, tiedän nyt mihin linnan osiin ja näyttelyihin haluan maksaa erillisen sisäänpääsymaksun (asia joka kannattaa miettiä valmiiksi kun lipputoimistoon astelee, sillä liput ovat suhteellisen kalliita eikä yhtä yleislippua kaikkiin kohteisiin ole tarjolla – lisätietoja eri lippuvaihtoehdoista linnan nettisivuilla).

Varsinaiselle linnan alueelle on siis ilmainen sisäänpääsy. Jono, johon heti ensimmäiseksi törmäät ei ole lippuluukulle vaan turvatarkastukseen, jonka läpi jokaisen on kuljettava – ja sen jälkeen oletkin jo linnan sisäpihalla. Myös St Vituksen katedraaliin pääsee kurkistamaan ilmaiseksi, mutta vain klo 16 asti. Linnan alueella sijaitseva erikoinen, värikkäiden pikkutalojen Golden Lane -kuja on myös päiväsaikaan maksullinen, mutta klo 17 jälkeen ilmainen. Kesäkaudella auki olevat linnan puutarhat ovat niinikään ilmaisia.


Prahan_linna_katedraali
St Vituksen katedraali on upea ja täynnä yksityiskohtia jo ulkopuoleltakin vaikket edes kurkistaisi sisään.
Golden Lanen talossa numero 22 on asunut Franz Kafka. Nykyään pikkutölleissä on erilaisia putiikkeja. Kuva: Maros M r a z CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons.
Kuva7
Näkymät linnalta kaupunkiin.


Prahan kapein katu

Kaupungin kapein katu on hauska nähtävyys. Se on vain puoli metriä leveä kadunpätkä Mala Stranan puolella ja se johtaa U Lužického Seminare -kadulta joen rantaan Certovka-ravintolaan. Kadunpätkän kummassakin päässä on jalankulkijoiden liikennevalo, jonka pystyy vaihtamaan napista vihreästä punaiseksi. Näin kapealla kadulla ei synny tukoksia.


20240330_141049


Nykytaiteen museo DOX

”Prahan Kiasmassa” DOX:ssa on todella mielenkiintoisia nykytaiteen näyttelyitä. Meidän vieraillessamme esillä oli niin valokuvataidetta, tilataideteoksia kuin lasiveistoksiakin. Kaikki olivat niin mielenkiintoisia, että täällä olisi voinut viettää vaikka koko päivän. Museossa on myös viehättävä kahvila.

DOX_Praha
DOX_nykytaide_Praha
Kuva6
Nämä ”vedellä täytetyt muovipussit” ovat kokonaan lasia!


Galerie Rudolfinum

Toinen mielenkiintoinen ja helposti lähestyttävä kulttuurikohde on Galerie Rudolfinum, jonne on vielä kaiken lisäksi ilmainen sisäänpääsy. Rudolfinum on rakennettu 1882 konserttisaliksi ja galleriaksi ja sen toisessa osassa toimiikin edelleen Tšekin Filharmonia. Jo itse rakennus on siis näkemisen arvoinen sisältä ja ulkoa. Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, syyskuussa vuorossa oli hauska ja erikoinen Nervous Trees. Aulassa on myös kahvila, jossa voi lepuuttaa jalkoja nähtävyyksien katselun välissä.


Rudolfinum_Praha
Rudolfinum_Praha_nayttely
Kuva5


Paikallisten ystävieni mukaan Prahassa on pakko maistaa ainakin svíčkováa (naudan ulkofileetä aivan erityisessä kermaisessa kastikkeessa leipädumplingien kanssa), paistettua juustoa (smažený sýr) ja tietenkin olutta – vaikkapa suosittua Pilsner Urquellia.

Jos haluat kokea kaikki nämä perinteisessä, joskin tätä nykyä kovasti turistienkin suosiossa olevassa ruokalassa astele Havelska Korunaan. Tässä ravintolassa kerätään tarjotin ja aterimet itse ja jonotetaan tiskille lounaskuppilatyyliin. Ruoka-annokseen voi valita vaikka lihaa tai paistettua juustoa, lisukkeeksi haluamiaan perunoita, dumplingeja tai vihanneksia ja vielä kylkeen omavalintaisen kastikkeen. Tarjolla on myös salaatteja, jälkiruokia ja juomia.


Kuva4


Junaravintola Vytopna

Tiesin heti kuultuani Vytopna-junaravintolasta, että täällä pitää päästä käymään! Aivan sama mitä ravintolassa tarjotaan, miltä se maistuu tai kuinka paljon se maksaa, minä haluan pienoisjunan tuomaan juomani pienoisratakiskoja pitkin pöytääni!


20240329_220952
20240329_215811
20240329_222218
Hei, toi on meidän juna!
20240329_222314
Maisteluvaunullinen oluita
20240329_225412


Prahan kasvitieteellinen puutarha

Prahan kasvitieteellinen puutarha sijaitsee vähän syrjässä keskustasta, mutta on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka – ja sijaintinsa vuoksi myös keskustan nähtävyyksiä rauhallisempi paikka! Puutarhan alue on laaja ja siellä on paljon nähtävää. Kukkaloiston lisäksi sen parasta antia on Prahan vanhin viinitila ja tilan omat viinit, joita pääsee edullisesti maistelemaan viiniköynnösten keskellä sijaitsevalla terassilla. Jos haluat viedä kotiin uniikkeja viinituliaisia, niin hae ne täältä, sillä näitä viinejä ei myydä missään muualla! Lue koko juttuni kasvitieteellisestä puutarhasta tästä.


Kuva1

 

Piknikille Petřínin kukkulalle

Prahalaisten lempipiknikpaikka sijaitsee Petřínin kukkulan puistossa. Puutarhassa on muun muassa ruusutarha ja yli 2 000 kukkivaa hedelmäpuuta. Kukkulalle voi reippailla kävellen tai käyttää julkisen liikenteen lipulla toimivaa köysirataa. Piknikin lisäksi tänne kannattaa tulla ihailemaan maisemia ”Prahan Eiffel-tornista” eli vuonna 1891 rakennetusta näköalatornista.


Kuva: Jedudedek CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons
Praha_Petrin_torni_ruusu
Syksyn viimeiset ruusut, näköalatorni ja katedraali.


Vyšehradin linnoitus

Paikallinen kollegani suositteli kovasti myös Vyšehradin puistoaluetta ja linnoitusta. Alueella on puiston ja mukavien kävelyreittien lisäksi muun muassa kaunis Pietarin ja Paavalin kirkko sekä hautausmaa, jonne on haudattu kaikki Prahan kuuluisimmat taiteilijat ja muut arvohenkilöt. Ja siellä kuulemma myös kummittelee!


Kuva: By Stanislav Jelen CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Kuva: Yannick Loriot, Flick • Reissu-Jsni
  11.11.2017 at 15:50

  Vinkit: Kaarlen silta aamulla juuri auringonnousun aikaan – ei turisteja, maaginen tunnelma. Novy Svet Linnakaupungissa. Mala Stranan kujat yöllä. Cafe Louvre – paras kahvila! U Medvidku – kantapaikkani Prahassa.

  • Emma
   14.11.2017 at 09:00

   Mä aina haluaisin olla se aamuvirkku, joka käy bongailemassa ihanat auringonnousut ja ottamassa ne huikaisevimmat auringonnousut, mutta kun en kertakaikkiaan jaksa 😀 Me käytiin myös U Medvidkussa, tosin ei oluella vaan ostamassa olutsuklaata, joka olikin aika herkkua!

 • Travelloverin Annika
  12.11.2017 at 19:15

  Kiitos! Olen itse ollut Prahassa juuri sellainen turre, joka pyörii vain keskustassa, menee sillan yli, katsastaa muutaman kirkon ja linnan ja palaa takaisin Astronomisen kellon kulmille. Toisaalta se oli ensimmäinen matkani yksin, eli siihen nähden vedin ihan hyvin. Siksipä en osaa mitään suosikkeja nimetä tai vinkkejä antaa, mutta milloin menen takaisin, yritän muistaa nämä vinkit ja kokea Prahan uudella tavalla.

  • Emma
   14.11.2017 at 09:01

   Joo, jos on eka matka yksin, niin pitää antaa itselleen vähän armoa! 🙂 Praha on kyllä ihan huippu kaupunkikohde!

 • Anna | Tämä matka -blogi
  12.11.2017 at 20:17

  Mikä on sinun paras vinkkisi Prahaan?

  No tuota…

  Pysy pois keskustasta ja vaeltele vähän kauemmaksi syömään hyvin ja halvalla.

  Olen ollut Prahassa neljästi, viimeksi nyt kesällä omalla autolla. Kaupunki on täynnä kaikenlaisia kivoja alueita, kunhan vaan jaksaa mennä vähän kauemmaksi ja ihmetellä alueita rauhassa. Tosin nyt viimeksi se oli ihan älyttömän helppoa, koska saatoi hypätä oman auton rattiin ja ajaa mihin haluaa. Eli tavallaan ymmärrän myös niitä, jotka eivät jaksa nähdä kamalasti vaivaa ja tyytyvät siihen keskustoriin, siltaan ja kelloon. Niin minäkin tein ensimmäisellä kerralla 🙂

  • Emma
   14.11.2017 at 09:02

   Jep, ihan sama vinkki mulla! 🙂 Tosin onhan se keskustakin upea, ei sille mitään mahda, mutta kun sen on nähnyt kerran, niin voi käyttää muun ajan vähän kauempana!

 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  12.11.2017 at 22:12

  Oi Praha, rakastuin siihen. Käytiin keväällä siellä ja etenkin ruoka siellä teki suuren vaikutuksen muhun. Meille tuli vähän kehnot säät, niin ei päästy kuin kahtena päivän tutkailemaan paremmin maisemia ja nähtävyyksiä. Moni meidänkin kohde löytyi tuosta sun listauksesta. Tuo kirjasto – se vaikutti todella upealta, pitää kyllä ensi kerralla käydä siellä. 🙂

  Tuon kapean kujan jälkeen löytyi hauska värikäs rivistö erilaisia kastelukannuja, siitä sai kivan lomakuvan napattua.

  • Emma
   14.11.2017 at 09:03

   Mua jäi harmittamaan, kun meiltä jäi niin paljon ravintoloita ja kahviloita käymättä! Ensi kerran teemaksi voisikin ottaa ruuan! 😀

 • Anne / Matkahetket
  13.11.2017 at 13:42

  Ihana Praha! Omasta reissusta alkaa olla 12 vuotta aikaa, onpa kiva nähdä tuttuja paikkoja kuten tuo kapea kuja ja ruusutarha. Siellä puutarhan luona oli observatorio, jossa pääsi katsomaan ihan kunnon kaukoputkella avaruuteen, mutta kovin oli pilvistä etten muista mitä näkyi. Näkötornista levittäytyivät nuo hurmaavat punaiset katot. <3

  • Emma
   14.11.2017 at 09:04

   Ooh, meiltä jäi kaukoputki huomaamatta, sillä ois varmaan erityisen hieno bongailla tähtiä pimeällä!

 • Martina
  13.11.2017 at 19:06

  Vytopna! Niin hauska ravintola! Minäkin todellakin haluan junan tuomaan olueni. 😀 Kivoja vinkkejä muutenkin ja paljon uutta tekemistä seuraavalle Prahan reissulle. Otan tämän talteen.

  • Emma
   14.11.2017 at 09:06

   Vytopna oli ehkä parasta ikinä! En meinannut malttaa istua hetkeäkään aloillani, kun bongailin niitä junia – me saatiin vielä sattumalta ihan paras paikka risteyskohdasta, josta meni koko ajan joku juna ohi, ihan mahtavaa!! 😀

 • Ne Tammelat
  13.11.2017 at 21:48

  Tosi mainioita ja kiinnostavia vinkkejä! St. Vituksen katedraalissa kävimme omalla reissullamme ja se on kyllä upea rakennus kaikin puolin. Laitoin meidän blogiin ihan hiljattain Praha-aiheisen postauksen kera mustavalkokuvien.

  • Emma
   14.11.2017 at 09:10

   Joo, kävinkin katsomassa teidän mustavalkokuvia, niistä tuli ihania muistoja mieleen 🙂

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas
  14.11.2017 at 21:21

  Tanssiva talo tai Lennonin graffitit. Mutta pitää sanoa, että melkein tuli olo, että uudestaan on mentävä, koska silloin emme hoksanneet tuollaista kirjastoa ja tuota baaria, missä juna tuo juomat. Lisäksi silloin oli niin varhainen kevät, että näköalapaikalle emme junalla päässeet. Risteilyllä kyllä kävimme.

  • Emma
   17.11.2017 at 08:23

   Tanssiva talo ei muuten meidän reitille sattunutkaan, mutta moni on siitä maininnut! Lennon Wall nähtiin ilta-aikaan, sitäkin voisi ensi kerralla käydä katsomassa uudestaan valoisan aikaan. Risteilykin kuulostaa hienolta!

 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  16.11.2017 at 11:42

  Olen käynyt Prahassa vain kerran ja silloinkin kuoromatkalla, joten vinkkejä ei ole juurikaan jakaa. Mies on kuitenkin lähdössä Prahaan huomenna ja aamulla, joten etenkin ravintolasuositukset tulivat täsmätarpeeseen, kiitos!

  • Emma
   17.11.2017 at 08:24

   Hienoa, jos jutusta löytyi jotain hyödyllistä!

 • Johanna / Fin Nomads
  17.11.2017 at 05:49

  Hyviä vinkkejä! Näistä löytää jotain uutta varmasti sellainenkin reissaaja, joka on käynyt Prahassa useaan kertaan. Itsekin on tullut pyörittyä siellä muutaman kerran, mutta nähtävyyksien suhteen olen ollut aika laiska. Yksi kiva ja pieni väripilkku kaupungissa on John Lennon Wall ihan Kaarlen sillan kupeessa. Ehkä parasta Prahassa on silti mielettömän hyvät oluet ja halvat raflat!

  • Emma
   20.11.2017 at 08:30

   Joo, hyvä olut ja halpa ruoka on kyllä aika lailla parasta! 🙂

 • jonnahah
  17.11.2017 at 21:57

  Kiitos vinkeistä, pari tuttua löytyi, mutta tuo kapein katu on ehdottomasti lisättävä käyntikohteisiin kun jos Prahaan tulee taas lähdettyä:)

  • Emma
   20.11.2017 at 08:31

   Kiva että löytyi jotain uutta! 🙂

 • Emilia
  18.11.2017 at 17:36

  Olipas ihanan kattava postaus Prahasta! Olisi kiva lähteä uudelleen Prahaan. Olen käynyt siellä joskus 2000-luvun alkupuoliskolla, enkä siitäkään reissusta muista juuri mitään. Hauska tuo superkapea katu!

  • Emma
   20.11.2017 at 08:32

   Mullakin on monta paikkaa, jossa on tullut käytyä viimeksi joskus 2000-luvun alussa. Ois kiva päästä katsomaan kuinka paljon paikat on muuttuneet – varmasti Prahassakin on tapahtunut monenlaista muutosta tuossa ajassa. 🙂

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  18.11.2017 at 19:34

  Praha oli kyllä kiinnostava ja kaunis kohde – siellä olisi viettänyt mielellään useammankin kesäpäivän noissa maisemissa viiniä siemaillen. 🙂 Mutta mitä ihmettä, multa jäi kokonaan Golden Lane -näkemättä! Joten ehkäpä täytyy poiketa Prahassa lähitulevaisuudessa uudestaan. 🙂

  • Emma
   20.11.2017 at 08:32

   Ehdottomasti siis pian uutta Prahan reissua suunnittelemaan! 😉

 • Liisa
  19.11.2017 at 22:11

  Prahan kapeimmalla kadulla tuli käytyä, mutta muut kohteet jäivät ensi kerralle. Prahassa on kyllä paljon tehtävää niinkin pieneksi kaupungiksi!

  • Emma
   20.11.2017 at 08:34

   Praha tosiaan tuntuu hyvällä tavalla pieneltä kaupungilta – tosin se sitten myös näkyy siinä että tsiljoona turistia ahtautuu pienelle alueella. Senkin kannalta tykkään itse sitten välillä lähteä vähän ydinkeskustasta kauemmas seikkailemaan!