Englanti

3 x päiväretki Lontoosta rannikolle

18.9.2022

Englannin rannikko, sumuinen ja unelias kylänraitti fish & chips -kioskeineen, kirkuvat lokit tulossa mereltä kalastajaveneiden mukana kotisatamaan. Tiedätkö sen maiseman? Tässä kolme juuri sellaista kohdetta vain päiväretken päässä Lontoon sykkeestä!

Idyllinen Hastings

Hastings on unelias pikkukaupunki parin tunnin juna- tai automatkan päässä Lontoosta. En tiedä kuinka virkeäksi se kesäkuukausina herää talviunestaan, mutta huhtikuun alussa saatoin melkein kuulla sen vielä kääntävän kylkeään viileän sumupeittonsa alla. Juuri se oli kuitenkin myös osa tämän merenrantakaupungin kevään lumoa.


Hastings_1
20170403_104333


Hastingsin tärkeimmät nähtävyydet löytyvät kätevästi lähekkäin rantabulevardin itäpäästä. Pikkuruinen ”vanhakaupunki”, Shipwreck Museum ja Hastings Fishermen’s Museum, Bluereef -akvaario, vanha satama-alue kalakauppoineen ja värikkäine kalastajaveneineen, sekä köysirata ylös East Hill -kukkulalle. Keskustan länsipuolella taas on hieno, historiallinen Hastings Pier -laituri, ja kaupungin edustalla hiekkaranta, joka on kesäisin varmasti tosi kiva paikka leppoisaan rantalomailuun.


Hastings_3
Hastings_8
Hastings_4
Hastings_5
Hastings_6
Hastings_7
20170403_132254a


Hastingsista otin vielä bussin puolen tunnin tunnin päähän Bodiamin linnalle, joka on monella listalla Euroopan kymmenen kauneimman linnan joukossa. Linna on keskellä suurta vallihautaa ja se näyttää aivan vanhojen ritari- ja prinsessasatujen linnalta kohotessaan kuin keskeltä lampea.

Ylös muureille ja linnan raunioituneita huoneita tutkimaan pääsee myös, ja torneista on hienot näköalat ympäröiviin Sussexin kreivikunnan maalaismaisemiin. Linnan yhteydessä on myös kahvila ja tien toisella puolella maalaispubi, jossa voi nauttia tuopillisen olutta tai syödä vaikka lounasta.


Hastings_9
Hastings_10
20170403_152453
20170403_165616


Englannin aurinkoisin kaupunki Eastbourne

Minun matkalleni sattui perienglantilaisen vaihteleva sää, mutta Eastbourne on joidenkin lähteiden mukaan jopa Englannin aurinkoisin kaupunki! Kaupungissa on sään lisäksi myös perienglantilaista vanhanajan Agatha Christie -tyylistä eleganssia. Rantabulevardilla sijaitsee muun muassa useita vanhoja, tyylikkäitä hotelleja, joista upein on ehdottomasti vuonna 1875 rakennettu viiden tähden Grand Hotel Eastbourne.

Muuten Eastbournen parhaita puolia ovat varsinaisen kaupungin sijaan sen lähialuiden tarjonta kuten Seven Sistersin luonnonpuiston patikointimaastot, rannikon valkoiset kalliot ja ah, ihana Beachy Headin majakka! Nähtävyydeltä toiselle on helppo kulkea bussilla.


Eastbourne_1
Eastbourne_3
Eastbourne Pierillä on mm. ravintola


Seven Sistersin luonnonpuistossa Itä-Sussexin kreivikunnassa on useita helppoja lyhyitä ja vähän pidempiä patikointireittejä. Esimerkiksi Saltmarsh Farmhouselta (jonka edustalle pääsee paikallisbussilla) voi lähteä Cuckmere River -joen kiemurtelevaa uomaa seuraten nummille ja päätyä lopulta merenrantaan.


20170404_134444o
Saltmarsh Farmhouse on maaseutupubi ja B&B keskellä Seven Sisterin luonnonpuistoa. Sen eteen pääsee paikallisbussilla ja siitä lähtee myös patikointireittejä maaseudulle ja rannikolle.
20170404_134444p
Eastbourne_5
Eastbourne_6


Majakkafanit suuntaavat heti Eastbournen kaupungin länsipuolella nouseville valkoisille kallioille, joilta on henkeäsalpaavan upeat näkymät Beachy Headin majakalle. Jos kävelemistä jatkaa edelleen länteen päin, päätyy vanhalle Belle Toutin majakalle (jossa voi yöpyä!) ja edelleen Birling Gapin vierailukeskukseen.


Eastbourne_8
Eastbourne_9
Eastbourne_10
Eastbourne_11
Eastbourne_12


Birling Gapista kannattaa kävellä parin kilometrin matka sisämaahan päin pieneen ja sympaattiseen Eastdeanin kylään. Kylässä on muun muassa retkeilijöiden keskuudessa suosittu taukopaikka Tiger Inn -pubi. Kun poikkesin Eastdeaniin, oli siellä käynnissä myös pienet paikallisten tuottajien markkinat.


Eastbourne_15
Eastbourne_14
Eastbourne_13


Trendikäs Brighton

Kolmas mielenkiintoinen pikkukaupunki Englannin rannikolla on Brighton. Tunnelma täällä on kuitenkin aivan erilainen kuin uneliaissa Hastingsissa ja Eastbournessa. Brighton on ulkoisesti hyvin samantyyppinen kaupunki kuin naapurinsa pitkine rantoineen, puisine laitureineen ja värikkäine taloineen, mutta sen lisäksi se on trendikäs bilekeskus, ja tunnettu myös monenlaisen vaihtoehtoväen ja vähemmistön suosikkikohteena. Täällä bilettävät, lounastavat ja shoppailevat sulassa sovussa niin LGBT-yhteisö, hipit, punkkarit, gootit, cosplay-väki ja you name it, kaikilla on kivaa!



Brightonissa kannattaa myös katsastaa kaupungin aktiivinen katutaideskene ja monenlaiset, erikoiset pienet putiikit. Brightonista voi tehdä tosi uniikkeja vintage- ja sisustuslöytöjä!


Itämaisen näköinen Royal Pavilion puutarhoineen kannattaa käydä katsastamassa


 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  19.9.2022 at 09:37

  Vaikka olen Englannissa, lähellä Lontoota, yhden kesän viettänyt, nämä olivat itselleni vieraita kohteita. Kaikki kuitenkin kuulostivat kiinnostavilta. Lontoossakin on itselläni kuitenkin niin paljon kiinnostavaa nähtävää, että seuraavalla Lontoon matkalla tulee tehtyä sieltä maksimissaan yksi päiväretki. Hastings kuulostaa kaikkein kiinnostavimmalta.

  • emma
   19.9.2022 at 22:13

   Mua itseäni aina jotenkin kutsuu merenranta, joten vaikka Lontoossakin on aina kivaa ja tekemistä vaikka kuinka pitkäksi aikaa, niin aina nyt vähintään yksi merenrantakohdekin mahtuu mukaan 🙂