Ruotsi

Päivä Tukholmassa – tekemistä Djurgårdenin alueella

10.11.2019

Lehdistömatka: Viking Line

Suomalaisten suosikkikohteista Tallinna on minulle jostain syystä paljon tutumpi kuin Tukholma. Tukholmassa riittää vielä paljon nähtävää monelle tulevalle risteilylle – ja koko ajan sinne tulee myös uusia kiinnostavia käyntikohteita. Lähdin innoissani mukaan, kun Viking Line kutsui median edustajia tutustumaan tämän hetken mielenkiintoisimpiin tiede-, taide ja kulttuurikohteisiin.

Suuntasimme aamulla laivan herkullisen aamiaisen jälkeen Djurgårdenin saarelle, jossa riittää nähtävää niin paljon että melkein heikottaa. Yhdessä päivässä ei ehdi – eikä kannata yrittääkään – käydä kaikissa kiinnostavissa paikoissa, mutta onneksi tänne pääsee helposti uudestaankin! Me ehdimme etukäteen hyvin suunnitellun aikataulun ansiosta käydä ABBA-museossa, Baltic Sea Science Centerissä ja Scenkonstmuséetissa. Lisäksi pääsimme kurkkaamaan muun muassa Cirkus-teatteriin ja Allsång på Skansenin näyttämölle. Seuraavaa kertaa varten pistin muistiin erityisesti Nordiska Museetin ja sen uuden, tosi mielenkiintoisen kuuloisen Arktis-näyttelyn. Vähän jäi myös mietityttämään, että pitäisikö yrittää mahduttaa uusintavisiitti Tukholmaan jo tämän vuoden puolelle ennen joulua ja tulla käymään myös kehutuilla Skansenin joulumarkkinoilla. Tässä vinkkejä siihen mitä kaikkea Djurgårdenin alueelta löytyy!



Nähtävää Tukholmassa: Skansen

Skansen on suuri puistomainen ulkoilmamuseoalue. Alueelle maksetaan sisäänpääsymaksu, johon sisältyy suurin osa alueen nähtävyyksistä. Alueella pääsee muun muassa kiertelemään vanhoissa taloissa ja tutustumaan Ruotsin historiaan: kurkistamaan tupiin, joissa leivotaan leipää tai joissa erilaiset vanhanajan käsityöläiset työskentelevät historiallisilla työkaluilla. Skansenin henkilökunta esittelee vanhoja tapoja ja perinteitä aidossa historiallisessa miljöössä. Lapsille Skansenilla on erilaisia leikkipaikkoja, poniratsastusta, karuselleja ja autorata. Skansenilla on myös villieläinpuisto, jossa on pohjoismaisia eläimiä: susia, ilveksiä, hirviä, ahmoja jne.

Kesällä täällä järjestetään tiistaisin supersuosittu Allsång på Skansen -yhteislauluohjelma. Talvikauden kohokohta puolestaan on neljänä joulua edeltävänä viikonloppuna järjestettävät joulumarkkinat.

Me pistäydyimme Skansenilla pääsylipun hintaan kuuluvassa upouudessa Baltic Sea Science Centerissä. Tässä keskuksessa pääsee tutkimaan Itämeren merenalaista luontoa ja muun muassa ympäristönsuojelun haasteita.


Akvaario_Tukholma_1
Kuva25
Itämeren meduusoja.
Kuva24
Näiden kellumista ja liikkumista vedessä oli lumoavaa seurata!
Akvaario_Tukholma_3


Nähtävää Tukholmassa: ABBA-museo

Tukholman ABBA-museo avattiin vuonna 2013, ja se on pysynyt kuumana puheenaiheena ja suosittuna käyntikohteena siitä lähtien. ABBAn historia on melkoinen menestystarina. Yhtye lopetti jo vuonna 1982 eikä ole sen jälkeen julkaissut uutta musiikkia, mutta esimerkiksi vuonna 1992 julkaistu kokoelmalevy ABBA Gold on edelleen yksi maailman myydyimmistä albumeista. Myös Mamma Mia -musikaali on pyörinyt Lontoossa jo käsittämättömät 20 vuotta ilman taukoa!

Tukholman ABBA-museo on taidokkaasti toteutettu ja vierailijat pääsevät perusnäyttelyiden kiertämisen lisäksi muun muassa laulamaan tuttuja biisejä ABBA-karaokekopeissa, nauhoittamaan oman musiikkivideon, miksaamaan ABBA-soundia ja jopa esiintymään lavalla hologrammi-ABBAn kanssa.

Jos muuten haluat ihan täydellisen elämyksen, niin museon vieressä sijaitsevasta Pop House Hotellista löytyy myös Mamma Mia -teemainen huone!


Kuva: Pop House Hotel.
ABBA_museo_1
Kuva23
ABBA_museo_3
Kuva22
ABBA_museo_5
Kuva21
ABBA_museo_7


Nähtävää Tukholmassa: Scenkonstmuséet

Ehdimme piipahtaa myös näyttämötaiteen museossa, joka esittelee teatteria, musiikkia ja tanssia monenlaisista näkökulmista. Täälläkin pääsee itse kokeilemaan niin musiikin tekemistä, tanssia kuin jos jonkinlaista performanssia. Museossa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia ja tekemistä kaikenikäisille: on tiskiräteistä tehtyä iltapukua, hienoja nukkekoteja, varjoteatteria, musiikkimetsää jne.


Oman liikkeen avulla pääsee säveltämään musiikkia. Kuva: Scenkonstmuséet.

 

Nähtävää Tukholmassa: Gröna Lund

Gröna Lundin legendaarinen huvipuisto on avoinna kesäkaudella. Alueelta löytyvät kaikki perinteiset huvipuistohärvelit karusellista kummitustaloon. Kolmenkymmenen laitteen joukossa on muun muassa Euroopan korkein vapaapudotus.


Kuva: Gröna Lund.
Kuva: Gröna Lund.
Kuva: Gröna Lund.

Nähtävää Tukholmassa: Junibacken

Junibacken on lastenmuseo, jossa pääsee seikkailemaan muun muassa Peppi Pitkätossun, Vaahteramäen Eemelin, Ronja Ryövärintyttären ja Veljeni Leijonamielen satuympäristöissä. Lisäksi tarjolla on päivittäisiä lastenteatterinäytöksiä ja muuta ohjattua tekemistä ja leikkiä.

Lue lisää Junibackenista Joko mennään -blogista!


Kuva: Junibacken.

Nähtävää Tukholmassa: Nordiska Museet

Nordiska Museet on Ruotsin suurin kulttuurihistoriallinen museo. Sen pysyvät näyttelyt esittelevät erilaisia kansanperinteitä, kansantaidetta, sisustusta, koruja ja muun muassa Ruotsin saamelaiskansan elämää. Juuri avattu vaihtuva näyttely kertoo Arktisesta alueesta, ja ainakin museon nettisivujen perusteella näyttely vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Myös museon ravintola tarjoilee näyttelyn innoittamana arktisia makuja. Tänne siis ehdottomasti ensi kerralla!


Kuva: Nordiska Museet.
Kuva: Nordiska Museet.
Kuva: Nordiska Museet.

Nähtävää Tukholmassa: Vasa-laiva ja museo

Vuonna 1628 ensimmäisellä merimatkallaan uponnut ja sittemmin nostettu Vasa-laiva on esillä Vasa-museossa. Kunnostetun hylyn lisäksi museossa on myös yhdeksän muuta siihen liittyvää näyttelyä. Vasa-museossa käy muuten enemmän vierailijoita kuin missään muussa museossa Pohjoismaissa!

Lue lisää Vasa-museosta Lähinnä kauempana -blogista!


Kuva: Vasa Museet.
Kuva: Vasa Museet.

Nähtävää Tukholmassa: Viikinkimuseo

Vikingaliv-museo esittelee monipuolisesti viikinkiajan historiaa ja elämää. Museossa pääsee hyppäämään myös huvipuistoajelulle, joka vie 11 minuutin pituiselle matkalle Ragnfridin tarinaan.


Kuva: Vikingaliv.
Kuva: Vikingaliv.
Kuva: Vikingaliv.

Djurgårdenin alueelle pääsee laivabussilla ja kaupunkilaivalla suoraan Viking Linen terminaalista tai julkisella liikenteellä (bussi 67 ja ratikka 7).


  • Sofia / Project Forever
    10.11.2019 at 22:40

    Tukholmaan pitäisi lähteä kyllä uusintakierrokselle, niin hävettävän vähän tunnen kyseistä kaupunkia tai olen nähnyt näitä vinkkaamasi paikkoja! 😀 Tykkään kyllä Tukholman tunnelmasta (etenkin Gamla Stanissa) ja esimerkiksi Fotografiska on ihan mun yksi lempipaikkojani Tukholmassa.

    • Emma
      13.11.2019 at 20:01

      Mä en tiedä uskallanko edes tässä julkisesti tunnustaa, mutta mulla on Fotografiska edelleen käymättä ja se harmittaa!! Se olis vielä ihan terminaalin vieressäkin jos laivalla menee!