Indonesia

Nusa Lembongan – paratiisisaari Balin kyljessä

30.10.2016

Jos Indonesian paratiisisaari Bali on jo tuttu tai jos etsit vähän pienempää ja vähän rauhallisempaa paratiisia, suuntaa puolen tunnin pikavenematkan päähän pienelle Nusa Lembonganin saarelle Balin itäpuolelle. Nusa Lembongan on myös kätevä päiväretkikohde Balilta. Turisteja toki tälläkin saarella käy, mutta meno on huomattavasti rennompi ja väljempi kuin Balilla. Täältä ei löydy isoja resortteja eikä full moon partyja, mutta sen sijaan kauniita luonnonrantoja ja laiskaa lomaelämää paikallisissa puitteissa.


Nusa Lembongan Bali


Pikaveneet Lembonganille lähtevät Sanurista Balin itärannikolta. Laivayhtiöitä on monia: itse valitsin Scoot Cruisen, joka seilaa Sanurista Lembonganille neljä kertaa päivässä. Hinta meno-paluulipulle on noin 45 euroa ja se sisältää noudon hotellilta Balin päässä sekä Lembonganilla yöpyville kuljetukset hotelleille myös siellä.

Lembongan on kukkulainen saari, joten kulkemista varten kannattaa ensi töikseen vuokrata skootteri. Niiden ja pienten lava-autojen lisäksi saarella ei moottoriliikennettä olekaan. Jos et halua vuokrata skootteria, kannattaa majoitus etsiä jostakin saaren kahden päärannan väliltä, jolloin niille molemmille on kävelymatka. Saarella on myös useita ravintoloita, jotka tarjoavat ruokailijoille ilmaisen noudon ja palautuksen hotellille lava-autolla. Näin skootteritonkin pääsee kätevästi illalliselle eri puolille saarta. Suosittelen lämpimästi esim. Sandy Bay Beach Clubia auringonlaskun aikaan.


Nusa Lembongan Sandy Bay Beach Club sunset auringonlasku
Reserved.. for me!

Nusa Lembonganin rannat

Saaren päärannat ovat Dream Beach ja Mushroom Beach noin parin kilometrin etäisyydellä toisistaan saaren lounaisosassa. Mushroom Beachillä on pienempi hiekkarantakaistale (nousuvedellä ranta on melkein kokonaan peitossa) ja siellä saa myös väistellä veneitä, jotka mm. kuljettavat ihmisiä snorklaamaan. Laskuveden aikaan Mushroom Beachin itäpäästä voi myös kahlata pienelle ”salaiselle” hiekkarannalle kallion taakse. Mushroom Beachin poukama on äärimmäisen kaunis ja vesi kirkasta – niinkuin täällä kaikkialla. Dream Beachillä taas itse biitsi on paljon isompi eikä siellä ole veneitä. Aallot ovat molemmilla rannoilla voimakkaita ja uidessa on syytä olla varovainen. Kovin lapsiystävällisiä rannat eivät siis ole.


Mushroom Beach Nusa Lembongan
Mushroom Beach
Nusa Lembongan Mushroom Beach
Mushroom Beach
Dream Beach Nusa Lembongan
Dream Beach iltapäiväsateiden lähestyessä
Devil's tears Nusa Lembongan
Dream Beachin läheltä löytyy myös hieno luonnonmuodostelma Devil’s Tears, jossa vesi syöksyy, kuplii, kiehuu, savuaa ja kohoaa välillä valtavina patsaina kallioita vasten.

Kolmas iso ranta on kylän ”keskustan” ranta, se jolle useimmat pikaveneet Sanurista purkavat turistilastinsa. Itse en tätä rantaa koittanut, mutta hyvä vaihtoehto voisi olla siis myös jäädä tähän Jungut Batun kylälle. Silloin kyllä se skootteri olisi aivan ehdoton, jos haluaa saaren muissakin kolkissa käydä.


Nusa Lembongan pikavene Bali
Turisteja lastataan pikaveneisiin Jungut Batun rannalla

Itse tykkäsin siitä, että kummallakaan päärannalla ei ole aurinkotuoleja, vaan ne ovat luonnontilassa ja kaikkien käytettävissä. Jos halajaa aurinkovarjon alle tai leppoisampiin aaltoihin uima-altaalle, löytyy molemmilta rannoilta hotelleja, joihin ulkopuolisetkin pääsevät maksusta (näytti olevan yleisesti noin 4 euroa) loikoilemaan. Yksin matkaava uskalsi täällä kuitenkin jättää myös tavarat pyyhkeen kanssa rannalle uinnin ajaksi (samaa en olisi tehnyt Balilla).

Jos uidessa ja aurinkoa ottaessa käy aika Lembonganilla pitkäksi, niin ei hätää. Retkiä saa ostettua paikan päältä helposti, ja etenkin snorkaus ja sukellus ovat suositeltavia. Myös lasipohjaveneillä näkyi pääsevän merelle. Lisäksi retkiä voi tehdä Nusa Lembonganin kyljessä kohoavalle Nusa Ceninganin saarelle sekä noin 10 minuutin venematkan päähän Nusa Penidalle.


Nusa Lembongan Nusa Ceningan Bali
Merileväviljelykset Lembonganin ja Ceninganin välisessä salmessa
Nusa Lembongan Nusa Ceningan Yellow Bridge silta
Saaret yhdistävä keltainen silta ennen onnettomuutta

Nusa Lembonganin naapurisaari Nusa Ceningan

Ceninganin saarelle pääsee Lembonganilta siltaa pitkin. Silta tosin romahti traagisessa onnettomuudessa lokakuussa, mutta jutun kirjoitushetkellä sitä rakennetaan uudestaan. Ceninganin must see -nähtävyyksiin kuuluu mm. sininen laguuni sekä Secret Beach ja Secret Point Beach -rannat. Saarelle on helppo ajella omin päin skootterilla, ja vaihtoehtoisesti voit kysellä skootterikyytiä ja opasta esim. omasta majapaikastasi. Itse maksoin noin 10 euroa muutaman tunnin kierroksesta naapurisaarella.


Nusa Ceningan blue lagoon
Blue Lagoon. Taivas on lähestyvän sateen vuoksi tummana.
Nusa Ceningan secret beach
Secret Point Beach.
Nusa Penida Pantai Atuh
Penidan saarella nautin mm. tällaisista maisemista

Muuta huomioitavaa Nusa Lembonganilla:

 • hintataso on aavistuksen kalliimpi kuin Balilla (mutta silti edullinen)
 • ota mukaan tarpeeksi käteistä, saaren automaatit ovat usein epäkunnossa tai niistä on setelit loppu
 • saaren kaupat ovat pieniä: evästä ja juomaa ja aurinkorasvaa löytyy, mutta tee isommat ostokset jo Balilla
 • ravintoloita taas löytyy joka makuun ja joka kadun kulmalta, nälkäisenä ei tarvitse saarella olla.

Joidenkin mielestä Nusa Lembonganillakin on jo liikaa turismia, ja kieltämättä joka toiselle tontille tuntuu rakentuvan uusia majataloja, mutta se on silti vielä alkuperäinen, ystävällinen ja aito. Toivottavasti se pysyykin sellaisena. Täältä löysin itse sen paratiisin, jota lähdin Balilta hakemaan ja tänne tulen varmasti toistekin!


Nusa Lembongan beach


PS. Kaikki vinkkini Balille voit lukea tästä jutusta!


 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  30.10.2016 at 14:11

  Oon kuullut ja lukenut tästä paikasta paljon, mutta jotenkin on jäänyt epäselväksi, millainen se oikeasti on. Ihanalta näyttää! Ja jos se on puoliksikin vähemmän turistinen kuin Bali, niin olen valmis tekemään sinne matkan. Toi turkoosi vesi…

  • Emma
   31.10.2016 at 11:01

   Mä olin Balilla lähinnä Sanurilla, joka on niitä rauhallisempia alueita, ja siihenkin verrattuna Lembongan oli paratiisi! <3

 • Milla - Pingviinimatkat
  31.10.2016 at 08:01

  Oi Lembongan on ihana ja suosittelemme myös aina varauksetta <3 Mahtavaa saarella on myös se, että paikalliset tosiaan elää muustakin kuin turismista. Täytyy toivoa, että sen vuoksi saari ei koskaan muutu liian turistoituneeksi. Kyllä kummasti kelpaisi nyt upottaa varpaat tuonne valkoiseen hiekkaan ja sukeltaa kirkkaisiin aaltoihin 🙂

  • Emma
   31.10.2016 at 11:03

   Näinpä! Tosin turismista saa kyllä helpommin elantonsa kuin vaikka merilevänviljelystä, että sikäli varmaan enemmän ollaan sitä kohti menossa.

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  1.11.2016 at 21:44

  Me oltiin Balilla häämatkalla marraskuussa vuonna 2010. Silloin pähkittiin Nusa Lembongan ja Gili-saarten välillä ja päädyttiin lopulta Gileille. Gilit oli ihanat, mutta kyllä mulle tuo Nusa Lembongankin tämän perusteella olisi kelvannut!

  • Emma
   1.11.2016 at 22:55

   Molemmille tuntuu löytyvän kannattajansa. Mä kävin myös Gileillä Lembonganin jälkeen (postauksia tulossa ;)) ja tykkäsin toki niistäkin, mutta ehkä joku Lembonganin karunkauniissa luonnonmaisemissa oli se joka muhun vetosi vähän Gilejä enemmän. Mutta aivan upeathan Gilitkin onhan!

 • Pirkko / Meriharakka
  3.11.2016 at 15:32

  Kivoja kuvia ainakin saarelta! Täytyy yrittää löytää tämäkin juttu sitten joskus jos (kun) Balille suuntaamme – vielä ei ole tuolla tullut käytyä, vaikka maailmalla monessa paikassa onkin käyty 🙂

 • Teppo/Tämä matka
  6.11.2016 at 08:02

  Rauhalliset maisemat. Mekin pyörittiin itä ja pohjoisrantojen pikkukylissä kaukana markkinavoimista. Se kaikkialla kuuluva Gamelan kellomusiikki on huumaavaa 🙂

 • Esa
  13.12.2016 at 12:23

  Lembongan, ihana saari. me käytiin päiväreissu suhteellisen uudella venefirmalla nimeltä glory express, liput oli noin 35€ luokkaa meno-paluu ja saatiin ne kätevästi varattua balilla toimivasta suomalaisesta matkatoimistosta.

  Ensi kerralla tälle saarelle ehdottomasti muutaman yön reissu.