Ranska

Nizza – kaupunki, jonne palaan aina uudestaan

20.10.2018

Nizza on kohde, jonne palaan aina uudestaan ja uudestaan. En oikein itsekään tiedä miksi. Jos minulta kysyttäisiin lempipaikkojani maailmalla, tai edes Euroopassa, en todennäköisesti valitsisi Nizzaa. En ole mitenkään tulisesti rakastunut Nizzaan, se ei tehnyt mitään erikoista ensivaikutelmaa, ja se on oikeastaan vaan ”ihan kiva”. Silti se on kaupunki, jonne huomaan palaavani kerta toisensa jälkeen ja jossa on vaan niin helppo viihtyä.

Ensi viikolla matkustan taas syyslomalle Nizzaan ja jäin itsekin miettimään, että mikä on se magneetti, joka minua tuohon rantakaupunkiin aina uudelleen vetää.


20211024_113925
20211025_122429
20230801_130736
P1010096
20230801_130749
P1010053
PA280269


Listasin syyt miksi palaan Nizzaan aina uudestaan:

♥ Ranskan rivieralla on kallis ja hienostunut maine, mutta minun mielestäni Nizza ei ole ollenkaan sellainen. Päinvastoin, se on minusta mukavan maanläheinen ja jopa arkinen hyvällä tavalla.

♥ Nizza on ihanan helppo: kaikki on kävelyetäisyydellä – vanhakaupunki, ranta, ravintolat ja museot, ja lentokentältä pääsee helposti kaupunkiin bussilla ja ratikalla eikä sinne päästyään voi eksyä. Lentokentältä pääsee suoraan bussilla myös esim. ihanaan Mentoniin.

♥ Nizzaan pääsee lentämällä Suomesta läpi vuoden ja usein lentoja löytää edullisestikin.

♥ Nizzan värit ovat niin kerta kaikkiaan kauniita: turkoosi meri, vihreät palmut, vanhankaupungin murretut keltaiset ja punaiset, Cours Saleya -torin kaikissa sateenkaaren väreissä loistavat tuoreet hedelmät ja kukat.

♥ Nizzan ravintolatarjonta on laajuudeltaan ja laadultaan aivan omaa luokkaansa. Onkohan missään toisessa tämän kokoisessa kaupungissa niin montaa Michelinin listalle päässyttä pikkubistroa tai tunnelmallista kahvilaa? Ja Nizzasta loistavaa ruokaa saa vieläpä kohtuuhintaan.

♥ Nizza ei ole pelkkä kesälomakohde. Kaupungissa on aivan oma tunnelmansa myös kun se hiljenee talveksi. Eikä Nizza silti mitään talviunta nuku, se vaan elää talvella vähän niinkuin leppoisaa pitkää viikonloppua.

♥ Päiväretkimahdollisuudet Nizzasta käsin ovat myös ihan omaa luokkaansa: hetkessä keksin ainakin 10 paikkaa, joissa voisin viikon aikana käydä (lue juttuni esim. AntibesistaEzesta ja Mentonista). Ja lisäksi julkinen liikenne, junat ja bussit, ovat Ranskan rivieralla edullisia ja verkosto kattava.

♥ Nizzassa on vaan sellainen positiivinen ja hyvä tunnelma, jotenkin oikeanlainen feng shui.

♥ Nizzassa on helppo hengittää, niin kuvainnollisesti kuin ihan oikeastikin. Raikas, suolainen ja kostea meri-ilma tuntuu hyvältä keuhkoissa ja iholla, mutta täällä on muutenkin helppo rentoutua. Nizzassa ei ole ison kaupungin jatkuvaa taustahälyä, melua, pakokaasuja tai pilvenpiirtäjiä.

♥ Ja bonuksena: Kannustan aina ihmisiä kokeilemaan yksin matkustamista ja törmään usein kysymykseen mikä olisi helppo kohde ensimmäiselle soolomatkalle. Se on tässä: voin lämpimästi suositella Nizzaa sen helppouden ja monipuolisuuden takia.


 • Led kasvivalaisin
  20.10.2018 at 14:22

  Ihanan näkoinen paikka, tuonne pitää päästä kanssa käymään. Kahden viikon päästä lähtö Alaniaan jo kolmatta kertaa.

  • Emma
   21.10.2018 at 15:14

   Joihinkin paikkoihin sitä vaan palaa aina uudestaan – ja sitten on niitäkin paikkoja, joihin voi ihastua palavasti, mutta silti ei vaan koskaan tule mentyä toiste.

 • Suvi / Suvin matkassa
  21.10.2018 at 15:38

  Miten ihanan näköistä!! Näiden kuvien perusteella en yhtään ihmettele miksi matkustat Nizzaan. Mäkin haluan!
  Ja tykkään noista palmupuu bullet pointeista 🙂

  • Emma
   22.10.2018 at 09:52

   Kiitos Suvi! 🙂 Nizzaan vaan sitten vaikka talvilomalle 🙂

 • Nina
  21.10.2018 at 19:56

  Olen kanssasi samaa mieltä. Nizza on mutkaton kaupunki, siis kuvainnollisessa mielessä. Todella kompakti ja hyvät junayhteydet.

  • Emma
   22.10.2018 at 09:54

   Joo, nimenomaan mutkaton, se sana kuvaa hyvin Nizzaa! Oi onpas kivaa päästä sinne taas takaisin! 🙂