Nizzassa on uskomattoman pienellä alueella uskomaton määrä hyviä ravintoloita! Michelin-tähtiäkin tänne on jaettu: Le Negresco -hotellin Le Chanteclerillä on tähtiä peräti kaksi ja L’Aromate, Flaveur sekä JAN on arvosteltu yhden tähden arvoisiksi. Ja jos koko rivieraa tarkastellaan on tähtiä satanut hurjasti enemmänkin lähikaupunkeihin. Michelinin Bib Gourmand -merkinnän (eli erityisen hyvää ruokaa kohtuullisella hinnalla) ovat lisäksi Nizzassa saaneet ravintolat La Merenda, Comptoir du Marché, Bar des Oiseaux, Olive et Artichaut, Bistrot d’Antoine, Au Rendez-vous des Amis, Café de la Fontaine ja La Farigoule.
Mutta ei siinä vielä kaikki! Nizza on lisäksi täynnä bistroja, joissa ruoka on herkullista, palvelu ystävällistä ja hinnat kohdillaan vaikka ne eivät virallisilla listoilla keikkuisikaan. Tässä muutama suositus:
Nizzan bistrot | La Rotonde
Kokonaisuutena ehdottomasti parhaan ateriani söin Michelin-tähtiravintola Chanteclerin ”pikkusisaressa” eli samaisen loistohotellin astetta vaatimattomammassa La Rotonde -brasseriessa. Ravintola itsessään on jo nähtävyys: se on pyöreä pieni sali, johon on sisustettu vanhan karusellin tunnelma muovisine hevosineen ja värikylläisine kattomaalauksineen ja lamppuineen. Aivan ihana! Tuijotin ympärilleni suu auki koko lounaan ajan (paitsi syödessä yritin muistaa pitää suun kiinni)! Palvelu oli myös aivan ensiluokkaista läpi koko aterian.



La Rotonde ei ole niitä edullisimpia Nizzan ravintoloita, mutta päivän lounas sopii vähän kevyemmällekin kukkarolle. Päivittäin vaihtuva annos maksaa 19,50 euroa ja kahvin sekä makeiden minijälkiruokien kanssa 23,50. Juomat (siis esim. viini tai vesi) eivät kuulu hintaan. Minun päivän lounaani oli kalaravioli, joka sisälsi lohta, meriahventa ja rapua tuoreen pinaatin ja valkoviinivaahdon kanssa. Lounaan ohessa tarjoiltiin lisäksi sämpylöitä, suolakeksejä ja oliivitapenadea. Kahvin kanssa tarjotut pienet jälkiruuat olivat herkullisia.


Le Negresco -hotellin vieressä sijaitsee muuten upea Musée Masséna, johon itse pistäydyin sadekuuron yllättäessä ja pöytävaraustani odotellessani. Tämä museo on todellakin vierailun arvoinen! Se on 1800-luvun lopulla rakennettu italialaishuvila, joka on ollut nizzalaisen marsalkka Massénan pojanpojanpojan omistuksessa. Rakennus on jo pelkästään arkkitehtonisesti upea: sen portaikot, kattojen yksityiskohdat, pylväät, parvekkeet ja korkeat ikkunat lumoavat! Lisäksi sisällä on esillä yli 15 000 taideteosta ja esinettä upeista antiikkihuonekaluista sotilasunivormuihin ja vanhoihin valokuviin Nizzasta.
Nizzan bistrot | Côté Marais
Yksi tämän hetken puhutuimpia bistroja on Côté Marais. Se on pieni (muista pöytävaraus!), vain illalliselle aukeava ravintola, jonka menu vaihtuu sesongin mukaan ja raaka-aineet ostetaan tuoreena torilta. Ravintolassa on todella miellyttävä tunnelma: se on sisustettu lämpimin värein ja tuorein leikkokukin, pöydissä on paksut, valkoiset liinat ja kynttilät ja henkilökunta on äärimmäisen ystävällistä ja avuliasta. Kun pimeältä vanhan kaupungin sivukujalta pujahtaa sisään ravintolaan, tuntuu kuin olisi löytänyt sattumalta salaiseen paikkaan.




Côté Marais’n ruokaa kehutaan esimerkiksi Tripadvisorissa kilvan, mutta minun kokemukseni jäi lopulta aavistuksen vaisuksi. Nautin toki illallisesta kokonaisuutena, mutta ilman kuvailemaani hienoa tunnelmaa, puitteita ja mahtavaa henkilökuntaa (minulle tultiin esimerkiksi lähtiessäni avaamaan ovi ja kiitettiin ja hyvästeltiin kädestä pitäen) pelkkä ruoka ei ansaitsisi ihan yhtä montaa tähteä kuin kaksi muuta suosikkiani. Listalla on kuitenkin useita alku-, pää- ja jälkiruokia joista valita, joten suosittelen lämmöllä tätäkin ravintolaa ja kävisin itsekin toiste maistelemassa listan muita ruokalajeja.
Nizzan bistrot | Les Garçons
Les Garçons on yksi Nizzan harvoja joka ilta auki olevia bistroja (suurin osa ravintoloista on kiinni joko sunnuntaina tai maanantaina tai molempina). En tiedä liittykö se ravintolan nimeen vai onko sattumaa, mutta koko salihenkilökunta on miehiä, eikä muuten ihan pahan näköisiäkään.. Palvelu on mutkatonta ja ystävällistä, ruoka tulee keittiöstä sopivan ripeästi – ja mikä tärkeintä se on herkullista! Kolmen ruokalajin menu maksaa 28,90.



Nizzan bistrot | Les Sens
Les Sens on Michelin-listattu ravintola (siitä sanotaan oppaassa seuraavasti: ”A pleasant space that calls to mind a New York loft with its red-brick walls, mouldings and bare lightbulbs. Goatfish maki, leg of lamb braised in the oven, soufflé made with local lemons: everything is home-made in these nicely turned-out ”gastro-bistro” or bistronomie-style dishes. Try it as a matter of urgency.”) ja sen päivän menun hinta-laatusuhde on uskomattoman hyvä: kolmen ruokalajin illallinen maksaa 24,50.
Alkuun tarjoiltiin kurpitsa-kastanjamousse, alkuruuaksi valitsin fenkolisalaattia avokado-korianterikreemillä, pääruuaksi kalaa mustekalanmusteella värjätyllä tagliatellella ja loppuun lajitelman sorbetteja ja tuoreita hedelmiä. Näiden lisäksi pöytään tuotiin leipää ja talon jumalaista tapenadea.
Ensi kerralla täytyy ehdottomasti koittaa heidän jälkiruokakohokastaan, jonka he vaatimattomasti mainostavat olevan maailman paras jälkiruoka.


Jos mielit Nizzan matkallasi johonkin näistä bistroista – tai oikeastaan ihan mihin vaan tiettyyn ravintolaan – niin pöytävaraus kannattaa tehdä useampi päivä etukäteen. Huomioi myös, että monet ravintolat ovat sunnuntaisin ja maanantaisin suljettuja eli jos matkasi osuu näihin päiviin, niin kannattaa tarkastaa ainakin auki olevat ravintolat etukäteen ettei nälkä pääse yllättämään. Jos et ole tehnyt pöytävarausta on todennäköisintä päästä sisään heti ravintoloiden auettua eli noin kello 19-19.30.
Jos kaipaat lisää ravintolasuosituksia, niin tsekkaa myös jutut Tasty Travelissimo -, Pöndekengissä– ja From Karoliina -blogeista (linkit aukeavat suoraan juttuihin) ja minun uudempi juttuni Nizzan ravintoloista.
Terhi/ Fammo matkalla
26.3.2017 at 20:18Kiitos vinkeistä. Olemme kesäkuussa taas menossa Nizzaan joten täytyy kokeilla!
Emma
27.3.2017 at 10:58Hyvää matkaa teille! Toivottavasti löydätte hyviä bistroja! 🙂
Sateenmuru
27.3.2017 at 09:45Ahmattina tätä oli pakko kommentoida! (toistamiseen, sillä ensiyritys taisi epäonnistua… pahoittelut jos tulee kahdesti!) Ranskalaisbistroja on vaikea ohittaa. ^_^ Kaikki vaikuttavat omalla tavallaan mielenkiintoisilta, pitää muistaa Nizzaan matkustettaessa!
Emma
28.3.2017 at 11:04Täällä toinen ahmatti ja bistrojen arvostaja! 🙂
Martina
27.3.2017 at 13:20Oijoi, ihania bistroja! Nämä täytyy laittaa korvan taakse seuraavaa Nizzan reissua varten. Minusta Ranskassa on ihanaa syödä nimenomaan bistroissa. Oma lempparini Nizzassa on muuten Chez Palmyre, jossa kannattaa ehdottomasti maistaa ainakin risottoa. Ravintola löytyy vanhastakaupungista ja pöytävaraus kannattaa tehdä.
Martina
27.3.2017 at 13:21Ainiin, tässä vielä linkki jos Chez Palmyre kiinnostaa 🙂 https://www.rantapallo.fi/tastytravelissimo/2015/05/05/chez-palmyre-nizza/
Emma
28.3.2017 at 11:06Tuon juttusi linkkasinkin tuohon ylle omaani 🙂 Chez Palmyre olisi ollut omalla listallanikin ensimmäisenä, mutta se oli ikävä kyllä suljettu reissuni aikana. Ensi kerralla uusi yritys!
Martina
29.3.2017 at 11:53Ah no niinpä olitkin linkannut (kiitos!). Miten en sokeilla silmilläni nähnyt…Voiko tästäkin syyttää äitiaivoja ja pikkuvauva-arkea? 😀
sari/ matkalla lähelle tai kauas
29.3.2017 at 23:21Ei hullumpaa. Pitää täytyy mielessä, jos tuonnepäin eksyy. Ilmeisesti Nizza on täynnä hyviä ravintoloita.
Emma
2.4.2017 at 21:20Nizzassa on hyvästä ruuasta kyllä runsaudenpulaa! 🙂
miraorvokki
1.4.2017 at 12:33Kommentoinkin tätä jo Facebookin puolella ja nyt tulin tännekin ihan for real! 🙂 Kiitos linkkauksesta ja samat sanat kuin naamakirjan puolella, tässä on kyllä huikeita löytöjä ja mulle tuli heti taas kauhea Nizza-ikävä! Miten tuo kaupunki voi olla niin ihana ja ah nuo ravintolat, ihan parhautta!
Emma
2.4.2017 at 21:25Ihan uskomaton kaupunki kyllä <3
Teppo/Tämä matka
1.4.2017 at 21:02Hyvät suositukset. Todellakin paras hinta-laatu löytyy noista brassereista lounas aikaan. Tässä yksi suositeltava: Le Gaglio.
Emma
2.4.2017 at 21:26Kiitti, ens kerralla kokeiluun!