Suomi

Naantali on pohjoisen Portofino!

27.6.2020

Naantali on Pohjoisen Portofino! Näin juuri tämän Visit Naantalin sloganin somessa. On kimaltelevan välkkyvää merta, huvijahteja satamassa, kauniita ihmisiä istumassa aurinkoisilla terasseilla siemailemassa tyylikkäitä drinkkejä ihan kuin Välimeren fiineimmissä lomakohteissa konsanaan. No, ehkä siinä on vähän liioittelun makua. Naantali on kaunis ja Suomen mittapuulla jopa melko uniikki, mutta itse arvostan sen kotikutoisuutta ja vähän repsottavaa suloisuutta enemmän kuin imagoa nuorten ja kauniiden jetset-kohteena. Mutta on Naantalissa toki myös ripaus hienostuneisuutta, sellaista suloista yläluokkaisuutta ja kuninkaallisuutta – sijaitseehan Naantalissa myös tasavallan presidentin kesäasunto.


IMG_5884
IMG_6065


Naantali on kesäkaupunki. Aurinkoisella säällä voi päiväretken aloittaa vaikka Kahvila Amandiksen maailman parhailla vohveleilla tai drinkillä Kaivohuoneen terassilla. Se mikä Naantalista ja sen sataman ravintoloista tekee niin erityisen, on niiden sijainti aivan veden tuntumassa: omalla veneellä voi saapua suoraan ravintolaan ja kiinnittää veneen käytännössä terassille.


IMG_6052
IMG_6054
IMG_6037
IMG_6026


Herkuttelun jälkeen jaksaa lähteä kiertelemään vanhojen, värikkäiden puutalojen muodostamaa tilkkutäkkimäistä vanhaakaupunkia. Vanhan kaupungin kivijalkapuoteihin ja museoihin on myös kiva piipahtaa. Ja Naantalihan on tunnetusti myös Muumi-kaupunki, joten vanhastakaupungista löytyy tietysti paitsi Muumimyymälä niin myös ihastuttava Muumimaailman eriskummallinen kahvila ja teehuone.


IMG_5908
IMG_5919
IMG_5900
IMG_5950
IMG_5925
IMG_5926
IMG_5945
IMG_5988
IMG_5923
IMG_6050
IMG_6059


Mutta tiedättekö mitä rakastan kaikkein eniten Naantalissa? Sori vanhankaupungin asukkaat, mutta kurkkia teidän ikkunoistanne sisään! Tai no jos nyt en ihan sisälle asti, niin ainakin ikkunalasien väliin esille laitettuja laivojen pienoismalleja, posliinisia laivakoiria ja söpöjä nalleja. Mietin minkälaisia tarinoita tavaroihin liittyy ja minkälaisia ihmisiä ikkunoiden takana asuu. Katsovatko ikkunoiden laivakoirat ulos kadulle vai sisään asuntoon?


IMG_5929
IMG_5930
IMG_5942
IMG_5991
IMG_6006
IMG_5934
IMG_5959
IMG_5966


Tunnethan jo ikkunassa päivystävien posliinisten laivakoirien tarinan? Merimiehet toivat alunperin posliinikoiria ja muita silloin Suomessa harvinaisia ja ylellisiä koriste-esineitä tuliaisiksi kotiin. Sittemmin merimiesten vaimot alkoivat pitää koiria ikkunalaudoilla viestittääkseen talon isännän olinpaikasta. Kun perheenpää oli merillä, katselivat koirat ikkunasta ulos isäntäänsä odottaen. Kun taas isäntä oli kotona, oli koirien katse suunnattu sisälle huoneeseen.

Aurinkoista kesää Naantalista! ☀️