Ranska

Menton – Rivieran helminauhan kaunein helmi

28.10.2019

Kävin Mentonissa ensimmäisen kerran vuosi sitten päiväretkellä Nizzasta. Ihastuin heti uneliaaseen (silloinkin oli lokakuu, niinkuin nytkin kun kirjoitan tätä – kesällä täällä varmasti riittää vipinää), mutta värikkääseen pikkukaupunkiin. Ajattelin mielessäni, että ensi kerralla kun matkustan Ranskan Rivieralle tulen tänne enkä jää Nizzaan – niin paljon kuin siitä ja sen periranskalaisesta elävyydestä ja energisyydestä tykkäänkin.

Niinpä heräsin tänä aamuna Mentonista, avasin parvekkeeni ovet ja hengitin syvään raikkaan kosteaa meri-ilmaa. Tajusin samalla myös, että olin vuosi sitten ihaillut juuri tätä vanhalta, mutta tyylikkäältä näyttävää hotellia ja näitä parvekkeita, joilta oli esteetön näköala Välimerelle.


Kuva45
Kuva44
Kuva43
Kuva42


Menton, Ranskan Rivieran sitruunakaupunki, on huomattavasti Nizzaa pienempi ja rauhallisempi, mutta silti monipuolinen. Täältä löytyy uimarantoja, kaunis, pitkä rantabulevardi, kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, museoita ja kirkkoja. Juuri sopivasti katseltavaa ja kierreltävää.

Mentonin vanhakaupunki on ainakin minun mielestäni vähintään yhtä kaunis kuin Nizzan. Satamasta käsin hahmottaa parhaiten miten vanhankaupungin suloiset kadut nousevat kiemurrellen ylös pienen kukkulan rinteitä.


Kuva41
Kuva40
Kuva39
Kuva38
Kuva37
Kuva36
Kuva35
Kuva34
Kuva33


Ylhäällä kukkulan korkeimmalla kohdalla on kaunis, vanha hautausmaa. Tunnelma on totaalisen rauhallinen ja seesteinen, kauniilla tavalla surumielinen, ja näkymät alas huikaisevat. Todellakin pienen kiipeämisen väärti.


Menton_11
Menton_12
Menton_13
Menton_14
Menton_15
Menton_16


Mentonin vanhakaupunki ei ole suuren suuri, oikeastaan vain yksi pääkatu muutamine sivukujineen. Rantabulevardin varrella on myös pieni kauppahalli, joka on auki joka päivä klo 06.00-13.00. Sieltä voi poiketa ostamaan välipalaksi vaikka palan pissaladiereä, paikallista mehevää sipulipiirakkaa. Menton on muuten vain kivenheiton päässä Italiasta, joten myös italialaisia herkkuja löytyy helposti – ja kauppahallissakin kuulee sekaisin molempia kieliä.


Menton_17
Perjantaisin Kauppahallin edessä järjestetään myös antiikkimarkkinat ja kirpputori.
Menton_18
Kuva32
Menton_20
Menton_21
Menton_22


Menton on ihanan rauhallinen – ainakin näin kesäsesongin ulkopuolella, jolloin olen itse siellä käynyt. Täällä on helppo pysähtyä ja vain istua rauhassa rantabulevardilla hörppimässä café au laitia. Aallot lyövät rantaan ja kilisyttelevät rannan pyöreitä pikkukiviä yhteen. Mihinkään ei tunnu olevan kiire – nämä ovat niitä matkustamisen parhaita hetkiä.


Kuva31
Kuva30
Kuva29
Kuva28


Miten Mentoniin:

 • Nizzasta junalla: junia lähtee useita kertoja tunnissa, matka Mentoniin kestää reilun puoli tuntia ja maksaa 5,50 euroa.
 • Nizzasta bussilla: bussilinja 100 ajelee Mentoniin reilussa tunnissa ja bussilippu maksaa 1,50 euroa. Tätä bussireittiä sanotaan vähintään yhdeksi koko Ranskan kauneimmista (istu meren puolella!), mutta kannattaa huomioida, että bussit ovat usein täynnä, sillä samalla bussilla kuljetaan myös mm. Monacoon.
 • Suoraan Nizzan lentokentältä bussilla: bussilinja 110 ajaa moottotien kautta ja on perillä noin tunnissa. Hintaa matkalle tulee 22 euroa yhteen suuntaan tai 33 euroa / menopaluu.


 • Piyya
  28.10.2019 at 21:21

  Todella hurmaavan tuntuinen paikka. Haluan kanssa viettää tuolla muutaman yön ja käydä Italian puolella siinä samalla. Italia kuume on todella korkealla viime viikon pikavisiitin jälkeen mutta Nizza ja Riviera houkuttelee yhtä lailla. Noi värit ja tuo seesteisyys , aahh !

  • Emma
   29.10.2019 at 16:13

   Mulla on ollut myös tarkoituksena tehdä Mentonista retki Italian puolelle, mutta taas olin siellä lopulta liian lyhyen aikaa, että olisin raaskinut tuhlata sitä aikaa muualla käymiseen. Raportoi sinä sitten Italian puolen visiitistä jos ehdit sinne ennen mua 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  29.10.2019 at 20:03

  Mulle kävi juuri samoin. Ensin Nizzaan ja sitten alkoi kiinnostaa, mitä muuta rannikolta löytyy. Mentonista pidin kyllä paljon enemmän kuin Nizzasta. Ihastuin muuten noihin vanhoihin ”luksushotelleishin”, joissa taisit yöpyä. Olivat parhaat päivänsä nähneet, mutta pienen rapistumisen takaa saattoi aistia vanhan loiston. Ihania, värikylläisiä kuvia sulla. Näistä suorastaan aistii Mentonin tunnelman.

  • Emma
   31.10.2019 at 08:00

   Joo, oon lukenutkin varmaan kaikki sun jutut tuolta päin! 🙂 Joo, tää munkin hotelli näyttää ulospäin todella upealta (tai siis siltä että on ollut 30 vuotta sitten todella upea), mutta sisällä pitäis kyllä laittaa ihan kaikki uusiksi. Toi parveke ja syyskauden hinta teki tästä ihan hyvän diilin, mutta en mä kyllä tuosta kesän varmaan kolminkertaisia hintoja maksaisi.

 • DellaKeync
  6.2.2022 at 11:57

  🙂