Suomi

Lumoavan kaunis Hailuoto

18.8.2016

Kuva25


Meillä on Suomessa aivan mielettömän upeita maisemia ja luontokohteita, muun muassa vasta viikko sitten olin aivan liekeissä Kokkolan seudusta. Mutta sitten tulin viikonlopuksi Hailuodon saarelle Oulun edustalle ja menin kerta kaikkiaan sekaisin kaikesta sen kauneudesta! Miten voi olla olemassa jotain näin upeaa, ja miten on mahdollista että Hailuoto ei ole Suomen suosituin matkakohde (no, onneksi ei ole, vaan täällä saa kokea myös luonnon rauhaa ja hiljaisuutta)!

”Täällä on niin kaunista! Tää on ihan liian upeeta, mä en kestä tätä!”

Kuva24
Kuva23
Kuva22


Hailuotoon kulkee Oulunsalosta ilmainen lautta läpi vuoden ja talvikaudella sinne tehdään myös jäätie. Lauttamatka kestää puolisen tuntia, jonka jälkeen saavutaan Huikun satamaan saaren itäpuolelle. Jo ajaessa Huikusta saaren länsipuolen Marjaniemeen tulee tien varrella vastaan joka mutkan takana kaikenlaista kaunista, ja jatkuvasti pitää pysäyttää auto tien laitaan ihailemaan maisemia tai katsomaan jotakin yksityiskohtaa tarkemmin. Hailuodon upea maalaismaisema – viljavat pellot, kauniit punaiset tuvat, siellä täällä laiduntavat lampaat – on kuin kauneimmasta Suomi-elokuvasta. Lisäksi täällä voi bongailla muun muassa vanhoja tuulimyllyjä ja tien varresta opastetaan esimerkiksi kirpputoreille, kahvilaan ja puutarhalle.


Kuva21
Kuva20


Hailuodon palvelut

Hailuodon saaren keskeltä kirkonkylältä löytyy mm. kaksi kauppaa, muutama pieni ravintola ja kahvila, käsityömyymälä ja museo. Saaren länsirannalla Marjaniemessä sijaitsee kuitenkin sen varsinainen helmi eli vanha kalastajakylä ja satama sekä tietysti majakka. Muun muassa Luotsihotelli ja Hailuodon Majakkapiha tarjoavat Marjaniemessä majoitusta sekä ruokaa, ja tämä paikka on vaan niin hillittömän kaunis, että suosittelen lämpimästi majoitusta majakan läheisyydessä. Muualtakin Hailuodon saarelta toki löytyy idyllistä maatilamajoitusta ja mökkejä, mutta ilman yhtä upeita majakkanäköaloja.


Kuva19


Hailuodossa riittää nähtävää koko viikonlopuksi. Tänne pääsee myös bussilla Oulusta, mutta saaren näkemiseen tarvitaan kyllä oma auto tai polkupyörä. Saari on yllättävän iso: tietä pitkin idästä länteen kolmisenkymmentä kilometriä ja pikkuteitä riittää lisäksi kilometritolkulla koluttaviksi. Ja vaikka Marjaniemen majakkamiljöö onkin saaren kauneimpia kohteita, niin kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan myös muihin osiin.

Meidän Hailuodon viikonloppuumme mahtui huima määrä majakan tuijottelua eri kulmista ja eri vuorokauden aikoina. Vanhat kalastajatuvat yhdessä kauniin, majesteettisen majakan ja saaristoluonnon kanssa ovat vaan niin mahtava kokonaisuus, että sen ihastelemiseen ei yhdessä viikonlopussa kyllästy!


Kuva18
Kuva17


Lisäksi kiersimme autolla Ulkokarvossa (jossa sijaitsee kaunis Petsamon laituri), Galleria Luodossa ja Luovon Puoji -käsityöläismyymälässä, lounaalla Sinisen Pyörän Kievarissa, Viinikanlahden lintutornissa, Kniivilän kotiseutumuseossa, lentokentällä (!), ja Sunikarin sekä Pöllän satamissa. Nähtävyyksien lisäksi Hailuodossa on myös mahtava retkeilyreitistö laavuine ja taukotupineen.


Kuva16
Kniivilän kotiseutumuseo
Kuva15
Valkohiekkaisia rantoja löytyy ympäri saarta, tämä löytyi Sunikarilta.


Hailuodon arvokas luonto

Luotsihotellin yhteydessä olevassa pienessä luontonäyttelyssä kannattaa myös poiketa. Näyttelyssä saa hyvän käsityksen siitä miten Hailuodon saari on muodostunut maankohoamisen myötä. On uskomatonta, että saari on alkanut nousta Perämerestä vasta muutama tuhat vuotta sitten! Vielä joitakin satoja vuosia sitten alueella on ollut kolme erillistä pientä saarta, jotka ovat nyt nousseet niin että ne muodostavat yhden yhtenäisen saaren. Saaren pinta-ala kasvaa koko ajan ja seuraavassa vaiheessa maa tulee kohoamaan niin, että Hailuoto tulee liittymään mantereeseen. Aika jännää!

Hailuodon arvokas luonto pyritään säilyttämään tuleville sukupolville erilaisten suojeluohjelmien avulla. Upea luonnonympäristö yhdessä hyvin säilyneen rakennetun talonpoikaisympäristön kanssa on myös nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista – ainoana kokonaisena kuntana!


Kuva14
Kuva13


 • sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  18.8.2016 at 18:56

  Hailuoto kyllä on ? Mun suosikki on just se majakan ympäristö. Siitä alkaa kyllä olla aikaa kun oon siellä viimeksi käynyt. Onkohan siellä vielä sellaisia ympärysmitaltaan aika paksuja mäntyjä?

  • Emma
   10.4.2019 at 09:17

   Vastaus tulee kolme vuotta myöhässä, mutta kiitos Sarsa kommentista 🙂 En muista enää sattuiko meidän kohdalle paksuja mäntyjä, mutta ympäristö on kyllä juuri sellaista mistä niitä voisi löytyä!

 • Stacy Siivonen
  21.8.2016 at 18:41

  Ei ole pitkä aika siitä, kun itse olin Marjaniemessä ja yövyin Luotsihotellissa ja olin aivan yhtä puulla päähän lyödyn ihastunut Hailuotoon kuin sinäkin. Hailuoto vertautuu paikkana lähinnä Hankoon tai Ahvenanmaahan. Itse sisäosien maaseudusta en ollut kuitenkaan kovin innostunut, mutta Marjaniemi oli todella vaikuttava. Olen eri mieltä näyttelyn kanssa maankohoamisesta, koska kasvihuoneilmiön myötä vedenpinta tulee nousemaan, joten nämä kumoavat ainakin alkuun toisensa ja lopulta meri nielaisee koko Hailuodon. Sitä ennen aina kun olisi luppoaikaa Oulussa kannattaa suunnata Hailuotoon.

  • Poseidon
   24.8.2016 at 22:11

   Meren pinta on noussut aika tasaiseen tahtiin edellisestä jääkaudesta lähtien luokkaa pari milliä vuodessa. Mitään kiihtymistä ei ole ainakaan rannikoilta tehtävien mittausten mukaan ole havaittavissa. Sitä vastoin maan nousema lähenee jopa senttiä/vuosi perämeren pohjukassa. Voit nukkua yösi rauhassa 😉

  • Emma
   10.4.2019 at 09:18

   Jep, Hailuoto on aivan uskomaton paikka! Voisin varmaan helposti viettää siellä vaikka viikon ja kierrellä vaan niitä kauniita rantoja!

 • salaine
  22.8.2016 at 21:07

  Hailuoto näyttää hyvältä. Olen nyt kesän aikana lukenut siitä muutaman jutun ja listoille on laitettu.

  • Emma
   10.4.2019 at 09:19

   Jokohan olet päässyt käymään Hailuodossa (nyt vasta huomasin, että oli jäänyt aikanaan vastaamatta kommentteihin)? 🙂

 • Noora | Kerran poistuin kotoa
  25.8.2016 at 18:07

  Mä oon salakavalasti alkanut fanittaa saaria. Suurin intoiluni kohdistuu toki saarivaltioihin, mutta kyllä tuollaiset pienemmätkin saaret ovat aika ihania. Mulla oli joskus pienenä kirjekaveri, joka asui Hailuodossa, joten paikka on ollut nimenä tuttu jo pienen ikuisuuden. Mutta enpä koskaan ollut tullut ajatelleeksi, minkälaista siellä olisi. Onpahan sievä paikka, pitäisi joskus saada asiaksi lähteä käymään 🙂

  • Emma
   10.4.2019 at 09:20

   Sama täällä, saaret on ihan parhaita! Onhan meillä Tampereellakin ainakin Viikinsaari 😀

 • Tanja/Levoton matkailija
  25.8.2016 at 22:33

  Onpa ihanan rauhallisen ja kauniin näköistä! 🙂

  • Emma
   10.4.2019 at 09:20

   Eikö olekin idyllistä? <3

 • Anna / Tämä matka -blogi
  27.8.2016 at 09:15

  No niin. Voin yhtyä kaikkeen mitä kirjoitat. Oulusa kun asutaan, tuolla tulee poikettua joka kesä.

  Hailuoto on todellinen helmi. ja sen historia on erittäin mielenkiintoinen. Erityisesti minua liikutti ns. Tikkuri-neuleen tarina. Kirjoitin siitä muutama vuosi sitten jutun, jos haluat vilkaista, se löytyy täältä http://www.tamamatka.fi/hailuoto-saari-joka-on-itsessaan-nahtavyys/

  • Emma
   10.4.2019 at 09:21

   Kiitos Anna, ihana juttu neuleen tarinasta <3

 • Liza in London
  28.8.2016 at 04:16

  Onpa mielenkiintoista – ja yllättävää – että noinkin suuria muutoksia on tapahtunut ihan muutamassa sadassa vuodessa! Hyvä kuulla, että nuo upeat maisemat saavat ansaitsemaansa suojelua. Hyvä Suomi!

  • Emma
   10.4.2019 at 09:22

   Joo, eikö ole jännää! Näin sisämaan kasvattina ja asukkina maankohoaminen on jotain, josta on lähinnä koulussa aikoinaan puhuttu, mutta tuolla sen ihan oikeasti näkee ja ymmärtää!