Jerseyn pieni saari Englannin kanaalissa Ranskan edustalla on yksi maailman suosituimmista veroparatiiseista. Se on kuitenkin paikan päällä koettuna jotain ihan muuta kuin pilvenpiirtäjiä, ökyjahteja tai suihkuseurapiirejä. Eikä matkani tälle Bergeracin kotisaarelle toki mikään varojen kätkemisreissu ollutkaan, mutta ihana kulinaarinen seikkailu siitä ainakin sukeutui!
Perinteistä fish & chipsiä
Täällä Englannin kanaalissa paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen on luonnollisesti ihan pakko aloittaa fish & chipseillä. Yhteen Jerseyn saaren suosituimmista kalaperunaravintoloista, Hectors Fish & Chipsiin, tuntui olevan jonoa kaikkina vuorokaudenaikoina.
Ravintolan listalla on muun muassa turskaa, koljaa ja lohta sekä lajin kuin lajin kanssa tietysti ranskalaisia. Minua onnisti ja sain istumapaikan vain muutaman minuutin odottelun jälkeen, ja pian eteeni jo kannettiinkin tämä ihastuttava setti:
Tuoretta ruokaa Jerseyn maatiloilta
Saarella toimii tänä päivänä noin 100 maatilaa, joilla yleisimmin joko laiduntaa punaruskeita, rasvaista maitoa lypsäviä Jersey-lehmiä, tai joilla viljellään merilevällä lannoitettuja Jersey Royal -perunoita. Saarella tehdään omasta sadosta myös mm. viiniä ja siideriä.
Me vierailimme Manor Farmilla, jossa on toimivan maatilan lisäksi viehättävä teehuone, luomukauppa ja lehmävauvoja siliteltäväksi.
Jerseyn saaren maalaispubeja
Maaseutukylistä löytyy myös kerrassaan hurmaavia pubeja, joissa tarjoillaan lähes poikkeuksetta erittäin hyvää ja edullista ruokaa. Perinteisten (eli hyvin raskaiden) englantilaisherkkujen lisäksi on monesti tarjolla myös kevyempiä ja ”hienompiakin” vaihtoehtoja. Ei mitään valittamista esimerkiksi tässä Old Portelet Inn -pubin illallisessa!
Rozel Bayn herkkusatama
Päiväretki kannattaa tehdä myös Rozel Bayhin, yhteen saaren monista pienistä kalastajasatamista. Tänne on keskittynyt useampi pieni ruokaravintola, pubi sekä paikallisten suosima The Hungry Man -grillikioski.
Meillä oli kova yritys saada yhteen iltapäivään Rozel Bayssa mahtumaan Hungry Manin burgerit, perinteinen iltapäivätee Rozel Bay Tea Roomissa ja vielä myöhäinen lounas The Navigator -ravintolassa, mutta hampurilaisten ja teetarjoilun (tarjottimellinen katkarapuleipiä, skonsseja ja kakkuja!) jälkeen jouduimme luopumaan enemmistä jatkoruokailuhaaveista.
Rakastuin Jerseyn saareen viikon aikana aivan täysin ja palaan sinne vielä varmasti! Niin monta ruokaakin jäi maistamatta enkä sinne viinitilallekaan ehtinyt… Ja sitä paitsi, katsokaa nyt näitä maisemiakin: