Englanti

Lontoon iltapäiväteet: valitse edullinen tai ylellinen

27.4.2017

Iltapäivätee on ihan ehdoton osa jokaista Lontoon matkaa. Perinteisen teetarjoilun nauttiminen on jotenkin ah niin yläluokkaista ja herttaisen vanhanaikaista. Nykyään teetarjoilun kanssa uskalletaan myös kokeilla ja hullutella – Lontoosta löytyy esimerkiksi kiinalaisen ravintolan iltapäivätee, suklaakaupan iltapäivätee ja Liisa Ihmemaassa -teemainen iltapäivätee. Out of Office -blogin jutusta voit lukea myös teetarjoilusta flamingopuistossa ja tiedeteemaisesta tarjoilusta. Tässä neljä itse testaamaani vaihtoehtoa eri hintaluokissa.

Edullisin iltapäivätee: Patisserie Valerie

Patisserie Valerie on englantilainen leipomo/kahvilaketju, jolla on liikkeitä ympäri saarivaltiota. Ihan Lontoon ydinkeskustan alueellakin on kymmenisen Patisserie Valerie -kahvilaa. Luksusiltapäiväteen ystävä saattaisi kuvailla Patisserie Valerien teetarjoilua karvalakkimalliksi, mutta edullista iltapäiväteetä etsivälle tai ensikertalaiselle se on oikein varteenotettava vaihtoehto. Patisserie Valerien hyviin puoliin kuuluu kattavan kahvilaverkoston lisäksi se, että iltapäiväteetä on tarjolla koko päivän (tai niin kauan kuin tarjottavaa riittää), eli reissuohjelmaa ei tarvi miettiä ainakaan jonkun tietyn paikan iltapäiväteeaikataulun mukaan.

Tarjottimella on perinteisiä iltapäiväteelle kuuluvia herkkuja: täytettyjä voileipiä, lämmin pieni kasvisquiche, skonsseja rusinoilla ja ilman sekä kakkumaistiaisia kahvilan tarjonnasta. Patisserie Valerien edullisuuden takana lienee se, että herkkuja valmistetaan etukäteen iso määrä koko päivän iltapäiväteetarpeiksi, toisin kuin tyyriimmissä paikoissa, joissa esimerkiksi leivät täytetään ja valmistetaan erikseen jokaista asiakasta varten. Emme saaneet myöskään mahdollisuutta valita teetä eri vaihtoehdoista, vaan pannullinen valmiiksi haudutettua (pussiteetä?) tuotiin automaattisesti pöytään. Vaihtoehtona tarjottiin toki myös kahvia – ja kaakaota, mikä olisi aika mielenkiintoinen juttu kokeilla!

Kun iltapäiväteen hinta yhteensä kahdelle on vain 25 puntaa, niin Patisserie Valerien iltapäiväteessä on joka tapauksessa hinta-laatusuhde mahtavasti kohdallaan!


Kuva6
Kuva5


Hyvä perusiltapäivätee ihanissa puitteissa: Café Liberty

Upean Liberty-tavaratalon (nähtävyys jo itsessään!) Arthur’s Café tarjoilee iltapäiväteetä joka päivä myöskin aika hyvällä hinta-laatusuhteella (20,95 puntaa + 12,5 % palvelumaksu / henkilö). Ja myös tämä on Lontoon ensikertalaisellekin helposti lähestyttävä vaihtoehto: Libertyn tavaratalon sijainti on keskeinen, varausta ei tarvitse tehdä ja tavaratalossa riittää kahvilan lisäksi turistille muutakin ihmeteltävää ja ihasteltavaa.

Teelaadun saa valita lukuisista listan sekoituksista. Me valitsimme mangoteetä, joka olikin ihanan pehmeää ja sopivan makeaa. Muut iltapäiväteen tarjoilut koostuvat perinteisistä herkuista: kolmioleivistä, skonsseista, pienistä leivoksista ja kakuista. Teen kylkeen voi halutessaan ostaa lasin Perrier Jouët -shampanjaa 10 punnalla. Kaikki  kauniit tarjoiluastiat ovat muuten myös tavaratalon valikoimassa, eli jos ihastut teekuppeihisi, niin eikun shoppailemaan! Muutenkin niin iltapäiväteen esillepano kuin koko kahvilakin oli suloisen värikäs ja mukavan omalaatuinen.


liberty
dsc_15001-1


Gordon Ramsayn iltapäivätee: York & Albany

Gordon Ramsay omistaa yhteensä 14 ravintolaa ja baaria Lontoossa. Toisin kuin voisi kuvitella, ne eivät kaikki ole kalliita fine dining -paikkoja ja York & Albanyn iltapäiväteekin oli hinnaltaan varsin keskitasoinen (24 puntaa + 12,5 % palvelumaksu / henkilö). Camden Townissa sijaitseva York & Albany on yhdeksän huoneen hotelli, ravintola ja baari. Sijaintinsa puolesta se sopii mainiosti yhdistettäväksi myös rentoon päivään Camdenin markkinoilla ja hipsterikaduilla.

Teetä on valittavissa muutamia eri laatuja, erityisesti ilahdutti tuoreesta mintusta haudutettu tee. Tarjoilut ovat melko perinteiset, joskin leivät tarjotaan voileipämuodossa eikä täytettyinä. Avokadoleipä oli huippua! Myös suklaatäytteiset macaronit ja York & Albanyn oma suklaa olivat herkkua. Mutta vähän miinusta tulee palvelusta: meille tuotiin ensin väärää teetä, yhdeltä tarjottimelta puuttui leivos, tilattua teeveden täydennystä sai odottaa luvattoman kauan ja muita pieniä mokia. Nyt Gordon hei, vähän rotia tähän touhuun!


Kuva4


Ylellisin iltapäivätee: Dukes

Jos haluat kokea mitä on kuninkaallinen palvelu, valitse Dukesin iltapäivätee. Tai jos haluat kokeilla Lontoon toistaiseksi ainoaa Gin & Tonic -iltapäiväteetä, valitse siinäkin tapauksessa Dukes!

Dukes London on historiallinen luksushotelli aivan Buckinghamin palatsin kupeessa. Sen iltapäivätee tarjoillaan kauniin maalaisromanttisesti sisustetussa olohuoneessa ja sen yhteydessä olevassa kasvihuoneessa. Tilassa on rauhallisia nurkkauksia ja pöytäryhmiä, mutta vain muutamia, eli pöytävaraus on ehdoton ja oma yläluokkainen rauha on taattu.

Perusiltapäivätee maksaa 32,50 puntaa, Dukesin omalla ginillä ja tonicilla 38 puntaa ja shamppanjalla 42,50. Kaikkiin hintoihin lisätään täälläkin 12,5 % palvelumaksu. Teen saa valita monista vaihtoehdoista, täällä ihastutti japanilainen sencha. Talon teeuutettua giniä on kahta laatua: Earl Greytä ja vaniljaista. Pääsin maistamaan molempia, sillä shampaanjaa lukuunottamatta hintaan tuntuu sisältyvän vapaa santsaus. Kun kohtelias tarjoilija tulee kysymään minulta haluaisinko lisää giniä, en tokikaan kieltäydy! Tämän jälkeen hän tiedustelee haluaisinko nauttia ginini sitruuna- vai limesiivun kera ja annostelee kuppiini kolme jääpalaa hopeapihdein. Myös perinteikkäällä Coronation Chicken -täytteellä täytettyjä leipiä tilasimme lisää, ne olivat suussasulavan herkullisia!


Kuva3
Ennen varsinaista teen tarjoilua nautimme shampanjaa ja giniä. Kuvassa teekupissani on Earl Grey -giniä ja talon omaa tonicia.
Kuva2
Kuva1


 • Anni
  27.4.2017 at 13:32

  Ei me vaan löydetty Lontoon reissuilla yhtään gintonic-iltapäiväteetä.. Kaikkea oppii kun nettiä lukee 😀
  Kiitti postauksesta.

  • Emma
   28.4.2017 at 11:54

   Mä taas löysin liiankin monta mielenkiintoista, eli pakko lähteä pian uudestaan Lontooseen 😀

 • Johanna @ Out of Office
  29.4.2017 at 01:04

  Oijoi mitä ihania teehetkiä! Ja lämmin kiitos linkityksestä! <3

  Tuo upea Dukes pitää käydä kokeilemassa, ja ihana Libertykin pitänee ottaa ohjelmaan. Libertyn tavarataloon kannattaa tosiaan mennä, vaikkei sen teetä haluaisi käydä maistamassa – eikä mitään ostamassa. Tavaratalo on niin kaunis, kaunein koskaan näkemäni!

  • Emma
   30.4.2017 at 20:16

   Ole hyvä Johanna 🙂 Liberty on tosiaan näkemisen arvoinen vaikka ilman iltapäiväteetäkin!

 • Irkku
  29.4.2017 at 20:22

  Omat suosikkini ovat Lanesborough-hotellin ja Fortnum&Masonin iltapäiväteet.

  • Emma
   30.4.2017 at 20:18

   Fortnum & Masonia olen kuullut monen suosittelevan, se on ehdottomasti otettava agendalle seuraavalla reissulla! Täytyy tutustua myös tuohon Lanesboroughin. Mahtavaa saada uusia suosituksia!

 • Terhi / Muru Mou
  30.4.2017 at 18:39

  Iltapäivätee on koettava jonkun kanssa, ei se yksin varmastikaan ole niin mukava kokemus. Sen vuoksi en Lontoon-sooloreissullani harkinnutkaan iltapäiväteetä. Mutta ilman muuta se on agendassa sitten, kun menen sinne kaverin kanssa!
  Tuo Libertyn tavaratalo on ihana! Kävin siellä itsekin pyörimässä ja ihastelemassa ?

  • Emma
   1.5.2017 at 12:37

   Iltapäiväteet olen onnekkaasti saanut aina nauttia hyvässä seurassa, mutta kyllä sitä paljon yksin matkustavana joutuu tottumaan yksin syömiseenkin. Vaikka se onkin niitä tylsimpiä yksin matkustamisen puolia…

 • Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  2.5.2017 at 21:02

  En oikeastaan ole ollenkaan teen ystävä, mutta jos Lontooseen matka käy, niin pakkohan näitä on kokeilla! Näyttää herkullisilta nuo tarjottavat leivät ym.!

  • Emma
   3.5.2017 at 13:12

   Kannattaa ehdottomasti kokeilla, tämä jos mikä on niin ihanan perienglantilainen juttu! 🙂

 • Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
  3.5.2017 at 16:47

  Englantilainen iltapäivätee on minulta vielä kokeilematta, koska olen ollut Lontoossa vain lapsena 70-luvulla 🙂 Mutta ehdottomasti sen haluan kokeilla kun joskus Lontoossa tulisi käytyä, kaikki ajaa aina edelle.

  Aika hintavia nuo ovat kyllä, mutta herkuttelu kuuluu meillä jokaiseen lomaan 🙂 Ihanan tunnelmallisia paikkoja kaikki ja tuo tavaratalokin olisi tosiaan jo nähtävyys sinänsä.

  • Emma
   4.5.2017 at 09:13

   Iltapäiväteet osaavat kyllä olla tyyriitä! Oma hintakattoni menee siinä 50 punnassa, mutta paljon enemmänkin niihin voi laittaa!

 • Jane
  6.10.2017 at 21:19

  Hei, ja kiitos vinkeistä! Eipä ole tullut mieleen että Libertyssä voisi nauttia iltapäiväteetä?! 🙂 Siispä sinne reilun viikon päästä!

  • Emma
   9.10.2017 at 08:05

   Heii, luin Libertyn sivuilta, että kahvila on tällä hetkellä remontissa! Jonkinlainen pop-up kahvila kyllä palvelee asiakkaita, mutta sieltä ei välttämättä saa iltapäiväteetä! Tämä sivu on hyvä apuväline iltapäiväteepaikan löytämiseen alueen ja hinnan perusteella: http://www.afternoontea.co.uk/uk/london/ Ihanaa matkaa!

 • Marja
  27.4.2018 at 17:40

  No jessus, kaipa se on lähdettävä Lontooseen taas joskus, tai mielellään mahdollisimman pian. Kerta kaikkiaan herkullinen postaus!

  • Emma
   1.5.2018 at 10:52

   No mielellään mahdollisimman pian tietysti! 🙂

 • Tapio
  10.2.2019 at 13:16

  Drawing room ei ole suomeksi piirustushuone!

  • Emma
   10.2.2019 at 15:34

   Totta, korjaan termin oikeaksi!

 • Mervi
  24.11.2019 at 12:04

  Olen käynyt iltapäiväteellä British museumissa, se oli myös tosi kiva paikka. Sisältö hyvin samanlainen kuin noissa sinun mainitsemissa. Hinta 25 punnan luokkaa, skumpalla vähän enemmän. Täytyy laittaa korvan taakse näitä sun vinkkaamia.

  • Emma
   25.11.2019 at 08:22

   British Museumin iltapäivätee kuulostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta! Kunpa pääsisi taas pian Lontooseen kokeilemaan uusia teetarjoiluja! 🙂