Espanja

Leppoisa pyöräretki Katalonian viinialueilla

26.6.2017

Yhteistyössä Experience Catalunya

Espanjan Terra Alta on viininystävän ehdoton matkakohde! Tämä pieni viinialue, jota myös Katalonian Toscanaksi kutsutaan, sijaitsee Barcelonan, Zaragozan ja Valèncian muodostaman kolmion keskivaiheilla. Viininviljelyn historiasta ja tärkeydestä alueella kertoo paljon esimerkiksi se, että Terra Altan alue koostuu 12 000 asukkaasta 12 pienessä kylässä – mutta viinitarhoja alueella on kaikkiaan 50.

Viiniviljelmiä, kumpuilevia maisemia ja alueen pieniä, kuvauksellisia kyliä voi hyvin kiertää vaikka vuokra-autolla, mutta lähimpää niitä pääsee ihastelemaan pyöräillen. Terra Altan alueella kulkee kaikkiaan 49 kilometriä vanhan junaradan pohjaan rakennettua tasaista pyörätietä, ja reitistä voi valita myös lyhyemmän pätkän leppoisaan päiväretkeen.

Me saimme pyörät lainaan paikalliselta viinimatkailuun erikoistuneelta ViOrigenilta pienestä Botin kylästä, ja poljimme sieltä aurinkoisessa säässä läpi viiniviljelyksien noin 7 kilometriä La Fontcaldaan.


Kuva: www.doterraalta.com


Matkalla ihailimme reitin molemmin puolin avautuvia näkymiä kauniille viinitarhoille ja oliiviviljelmille. Pysähdyimme myös muun muassa tutkimaan vanhaa juna-asemaa ja ihailemaan Canaletes-joen uomaa. Kaikkein jännintä olivat vanhat rautatietunnelit! Vaikka maasto reitin ympäristössä välillä kumpuilikin, jatkui pyörätie koko ajan mukavan tasaisena poiketen säännöllisin väliajoin sisään kallioon louhittuun tunneliin. Pisin tunneleista oli lähes 800-metrinen!


https://www.flickr.com/photos/192932402@N03/53466370601/in/dateposted-public/
20170615_183240
20170615_181219


Ensimmäiseen tunneliin sukeltaessani ymmärsin, miksi pyöriin oli asennettu erilliset lamput. Tunneleissa on nimittäin säkkipimeää eikä yleensä edes tunnelin toisesta päästä pääse valo yhtään avuksi tuikkimaan. Onneksi kohdalleni ei yhdessäkään tunnelissa sattunut vastaantulijoita!


20170615_183620


Pyöräretkemme päättyi luonnonkauniiseen La Fontcaldaan, vanhaan pyhiinvaelluskohteeseen, joka on nykypäivänä tunnettu paitsi erikoisista maisemistaan niin myös 28-asteisesta lähdevedestään. Vettä voi juoda (ja tottakai sillä sanotaan olevan myös terveysvaikutuksia) ja lähteen ympärille tehdyssä pienessä altaassa liottaa vaikka jalkojaan. Uimaan voi pulahtaa jokeen. Kesäkuukausina täällä on myös paikallista ruokaa tarjoileva ravintola.


La Fontcalda
Kuva: Marlis1, Flick


Retkemme kohokohtana pääsimme maistelemaan paikallisia grenache-rypäleestä valmistettuja valkoviinejä. Alkosta ei näitä viinejä ikävä kyllä löydy, mutta voit lukea lisää niiden ominaisuuksista ViOrigenin sivuilta ja suunnitella sitten vaikka oman reissusi Terra Altaan niitä maistamaan!


20170615_191424


Samanlaisen pyöräily- ja viininmaisteluretken (ja paljon muitakin mielenkiintoisia retkiä!) voit varata ViOrigenilta. Terra Altan Greenway- eli pyöräily- ja patikointireiteistä löytyy lisätietoja mm. täältä  ja tietoa kaikista Katalonian pyöräreiteistä esimerkiksi täältä. Alueen viineistä voit lukea lisää vaikkapa tästä linkistä.


 • Lotta
  2.7.2017 at 11:26

  Oiii nää kuvat on niin upeita! Itse kävin Kataloniassa yli 10 vuotta sitten, nyt tekisi mieli lähteä taas. Itseltäni vaan varastettiin uudesta pyörästä satula silloin, sen verran jäi Katalonian pyöräilystä mieleen…
  T.: Lotta
  http://www.shelivesherdream.com/fi/
  ps. aloitin bloggauksen hiljattain myös suomeksi! Olisi ihanaa jos ehtisit käydä tsekkaamassa!

  • Emma
   2.7.2017 at 18:44

   No oho, olipa ikävä muisto pyöräilystä! Katalonia on kyllä kiva, ehkä se kutsuu suakin vielä uudestaan ?

 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  2.7.2017 at 23:06

  Tästä on haaveilty pitkään, pyöräillen toteutettavasta viinitilakierroksesta. Mahtava idea rakentaa pyörätie vanhan junaradan tilalle, täytynee tutkailla tuota aluetta vähän tarkemminkin.. 🙂

  • Emma
   14.12.2017 at 10:54

   Alue oli tosi ihana nimenomaan tällaiseen helppoon päiväpyöräilyyn!