Yleinen

Lentokenttäloungeen ilman kultakorttia

10.11.2016

Olen tullut matkustaneeksi tänä vuonna aika paljon. Laskin juuri käyttäneeni seitsemän eri lentoyhtiön palveluja tämän vuoden aikana, enkä todellakaan ole miettinyt varausten keskittämistä tietylle lentoyhtiölle tai allianssille. Ostan lennot silloin kun sopiva tarjous sattuu kohdalle tai tarpeen mukaan sieltä mistä edullisimmin saan. Tällä strategiallani en ole vaan vielä koskaan päässyt nauttimaan yhdenkään lentoyhtiön kulta/timantti/safiiri/mitänäitänyton-tason kanta-asiakaseduista kuten ilmaisesta pääsystä lentokenttäloungeen.

Mutta lentokenttäloungeihin sentään pääsee ilman kultakorttejakin! Vaihtoehtoja on ainakin kaksi ihan jokaisen ulottuvilla: Priority Pass-ja Visa Gold -kortit. Olen kokeillut Priority Passia vuoden verran, sen jälkeen siirryin käyttämään Diners Clubia, mutta nyt kun se lopettaa Suomessa, ajattelin hakea omalta pankiltani Visa Gold -korttia, jonka yhteydessä toimii LoungeKey-ohjelma. Käytännössä nämä kaikki tarjoavat ihan samaa ja niillä saa sisäänpääsyn samoihin loungeihin ympäri maailman.

Priority Passilla ja Visa Goldilla lentokenttäloungeihin

Sekä Priority Pass että Visa Gold ovat vuosimaksullisia kortteja. Molemmista on kuitenkin saatavilla usein ensimmäinen vuosi ilmaiseksi -tarjouksia, ja itsekin kokeilin aikoinaan vuoden ajan ilmaista American Expressiä kun sen kylkiäisenä tarjottiin Priority Passia. Ensimmäisen vuoden jälkeen voit päättää haluatko maksaa kortista vuosimaksua (yleensä luokkaa 50 euroa).

Priority Passilla sai ensimmäisen vuoden aikana neljä ilmaista loungekäyntiä, jonka jälkeen ne maksoivat 24 euroa. Osuuspankin Visa Gold -kortilla sisäänpääsy näyttää maksavan 28 euroa. Normaalisti mukaan voi ottaa yhden seuralaisen, jolta veloitetaan sama hinta, mutta tästä on myös poikkeuksia.

Mitä lentokenttäloungessa saa?

Miksi loungeen sitten pitäisi päästä ja mitä sisäänpääsymaksulla saa? Itse ajattelen asian niin, että yleensä lentokentällä käyttäisin joka tapauksessa helposti parikymppiä ruokaan ja juomaan lentoa odotellessa, eli parinkympin sisäänpääsymaksu paikkaan jossa niitä saa nauttia rauhassa on siis kaikissa tapauksissa ihan kannattava sijoitus. Ilman tasokorttia, Priority Passia tai Visa Goldia loungejen sisäänpääsymaksut liikkuvat yleisesti jossain viidenkymmenen euron kieppeillä ja se taas on mielestäni yleensä aivan liikaa.

Priority Passilla ja Visa Goldilla ei tietenkään pääse ihan mihin vaan loungeen. Parhaisiin ja hienoimpiin loungeihin vaaditaan yleensä businessluokan lentolippu tai se lentoyhtiön oma kultakortti. Mutta melkein joka lentokentältä, jolta olen viime vuosina lentänyt on löytynyt ainakin yksi ellei useampikin loungevaihtoehto meille tavallisillekin matkustajille. Tarkasta täältä lounget, joihin pääsee sisään Visa Goldin LoungeKeylla ja/tai Priority Passilla (yleensä samat lounget).

Kuva5
SAS Lounge Tukholmassa
Kuva4


Ruuhka-aikoja lukuunottamatta, jolloin lounget ovat monesti täynnä niinkuin kaikki muutkin paikat kentällä, saa loungessa yleensä odottaa lentoaan rauhassa ja hiljaisuudessa. Loungeista löytyy yleensä myös hyvä, ilmainen wifi (mikä ei ole vieläkään itsestäänselvyys kaikilla maailman lentokentillä) sekä latauspistokkeet. Näitä ominaisuuksia arvostan itse lopulta ehkä kaikkein eniten.

Ruoka ei ole vielä yhdessäkään kokeilemassani loungessa ollut kovin ihmeellistä, mutta vatsansa saa kyllä halutessaan täyteen. Tarjoiluissa on kyllä hurjasti eroja, eikä etukäteen oikein voi aavistaa mitä uudesta loungesta löytyy. Joissain on tarjolla laaja buffetkattaus, joissain taas ainoa lämmin ruoka voi olla keitto. Aamuisin tarjoillaan tietysti usein aamiaistyyppisiä ruokia (Aasiassa se voi tarkoittaa esim. congee-riisivelliä) ja päivemmällä yleensä vähän tukevampaa ruokaa. Myös juomatarjoiluissa on eroja: joissain loungeissa hintaan kuuluvat rajoituksetta myös kaikki alkoholijuomat, joissain ainoa maksuton alkoholi saattaa olla olut. Itse olen aina kuitenkin ollut tyytyväinen juomapuoleen – minut kun saa tyytyväiseksi jo rajattomalla cola- ja tomaattimehutarjonnalla!


Kuva3
Aspire Lounge Helsinki-Vantaalla

Loungessa on erityisen mukavaa viettää pitkää vaihtoa (monessa loungessa on sallittu max. 3 tunnin oleskelu, sen jälkeen saatat joutua maksamaan uudestaan seuraavista 3 tunnista). Joissakin loungeissa on myös suihkut (yleensä lisähinnasta) ja välillä löytyy iloisia yllätyksiä kuten hierovia tuoleja tai muuten mukavia päiväunipaikkoja. Lehtiä on myös aina löytynyt laaja valikoima: Hongkongin Plaza Premium -loungessa luin esim. tuoretta Dagens Nyheteriä.


Plaza Premium Lounge Hongkongissa. Kuva: Haley 1029 [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons
Kuva1
Primeclass Business Lounge Riian lentokentällä


Omien loungekokemusteni perusteella en maksaisi normaalia sisäänpääsymaksua juuri missään tapauksessa (poikkeuksena ehkä yhdistelmä pitkä vaihto + erittäin hyväksi tietämäni lounge), mutta Priority Passia tai vastaavaa korttia taas voin lämpimästi suositella paljon matkustaville. Parikymmentä euroa on lopulta todella pieni raha siitä pienestä extrasta, jonka loungekäynti tuo matkaan.

PS. Myös näistä jutuista löydät loungearvostelut:

 • Jerry / Pako Arjesta
  11.11.2016 at 20:30

  Suosittelen Dinersin sijaan testaamaan Amexia seuraavaksi (jonka mainitsitkin), jos sitä ei ole vielä ollut :). Itse ainakin olen siihen tykästynyt niin kovasti, etten enää varmaankaan muuhun vaihda. Platinum Amex on kallis, mutta sillä saa itselleen ja rinnakkaiskortin haltijalle sellaiset Priority Passit, joilla ei tarvitse maksaa mitään lounge-käynnistä ja molemmat saa vielä kaverit mukaan, eli varsinkin sellaiset hyötyy, jotka matkustaa perheen tai ystävien kanssa.

  • Emma
   13.11.2016 at 22:24

   Joo Amexin otin just tän ”kytkyn” takia, täytyypä vielä laskeskella kannattaisko maksaa Platinumista. Saako sillä muita hyviä etuja?

   • Jerry / Pako Arjesta
    14.11.2016 at 17:39

    Platinumista on vähän hankala sanoa, koska se riippuu täysin siitä, millainen ihminen on :). Eli jos esimerkiksi matkustaa paljon, siitä on enemmän hyötyä kuin sellaiselle, joka matkustaa harvoin. Lisäksi on väliä millaisissa hotelleissa yöpyy (esim. Hilton ketjussa tai Marriotteissa yms.) ja jopa sillä, asuuko Helsingissä vai jossain muualla. Helsingissä etuja ja tapahtumia on kaikkein eniten, mutta pelkällä reippaalla matkustamisella saa paljon etuja. Kirjoitan tästä jossain vaiheessa postauksen, jossa jäsentelen nuo selkeämmin. Pahoittelut hieman huonosta vastauksesta nyt :P.

    • Emma
     14.11.2016 at 21:19

     Kiva juttu, odottelen postausta! 🙂

 • Saana | Live now – dream later
  12.11.2016 at 23:38

  Olipa mielenkiintoinen postaus. Lentoja on tällekin vuodelle kertynyt ihan kivasti, mutta loungeen en ole ikipäivänä astunut jalallakaan. Tuo parikymppiä kyllä hurahtaa lentoa odotellessa helposti. Tänäaamuna Gdanskin kentällä sai aamiaiseksi sentään sämpylän ja kahvin juuri ja juuri kympillä, mutta Puola onkin halpa maa! 😀 Olen kyllä hiljaa mielessäni itselleni luvannut, että jonakin päivänä kokeilen. Vaikka ihan uteliaisuudesta, jos ei muuten.

  • Emma
   14.11.2016 at 21:18

   Toivottavasti pääset pian koittamaan! 🙂

 • Stacy Siivonen
  14.11.2016 at 17:51

  Töpsötin on ehkä tärkein ja suihku, mutta eipä juuri lämmitä, jos kolmen tunnin jälkeen nakataan pellolle. Kalliit sähköt, tai ruoat ja sähköt. Ehkä saattaisi kannattaa, jos on tenukeppi, joka pystyy vetäisemään tukevan siivun tulematta kantokuntoon, siinäpä vinkki spugeille.

  • Emma
   14.11.2016 at 21:22

   Se on kyllä hyvä pointti, että jos tykkäis useammankin alkoholijuoman nauttia, niin sitten alkais jo tulla rahalle vastinetta 🙂

 • Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  14.11.2016 at 19:17

  Eipä ole juurikaan minkäänlaisia kokemuksia loungesta. Olen vissiin valinnut lentoni niin hyvin (tai minulla on ollut hyvä tuuri), että lähes aina olen herännyt hotellista aamulla ja marssinut aamupalan jälkeen portille ja koneeseen. Olen samaa mieltä että ilman mitään kortteja lounget ovat järjettömän hintaisia. Mutta toki halvempia kuin vaikkapa hotelli, jos ajattelee että muutaman tunnin nukkuu jossain ja sitten kentälle. Kaikki eivät vain taida olla auki yöaikaan.

  • Emma
   18.11.2016 at 10:06

   Joo, ikävä kyllä kaikki lounget ei oo auki 24h, eli aukioloajatkin pitää muistaa tarkastaa!

 • Teija / Lähdetään taas
  16.11.2016 at 14:31

  Enpä ole koskaan tullut edes ajatelleeksi noita loungeja. Ehkei niille vielä ole ollut tarvettakaan. Hyvä kuitenkin lukea, millä käyntimäärällä tuo kortti kannattaisi hommata, ja mitä loungeissa on yleisesti saatavilla. Voisin hyvin kuvitella, että juurikin koneen vaihdon yhteydessä tuo olisi kätevintä, ja tällä hetkellä suosimme suoria lentoja, kun matkustamme pienen lapsen kanssa.

  • Emma
   16.11.2016 at 20:58

   Eniten käyttöä on tietysti just vaihtojen yhteydessä, mutta on se ihan mukava lennolle Helsingistäkin lähteä loungen kautta 🙂

 • Anna | Muuttolintu.com
  16.11.2016 at 22:51

  Äh ehdin jo innostua, mutta Ausseissa ei Amexilla saa tuota Priority Passia ilmaiseksi edes vuodeksi ja Dinersillakaan ei taida tehdä mitään… Priority Passilla taas on sen verran ainakin täällä hintaa ettei meille kannata. Harmi, nimittäin oon pari kertaa haaveillut noista loungeista ja vielä ei olla päästy kokeilemaan.

  • Emma
   17.11.2016 at 20:10

   No höh, onpa tylsää että siellä ei ole Amexilla vastaavaa tarjousta!

 • sari
  17.11.2016 at 19:54

  Kävin katsomassa noita eri mahdollisuuksia. Kyllä ovat sen verran kalliita systeemejä, että tarvetta ei vielä taida olla. Nytkin kaksi kolmesta lennosta lähtee Turusta aamulla niin varhain, että lougne on turhaa. Jos olisi tarvetta luottokorttiin ja hankkisin expressin niin kyllä olisin halukas kylkiäisenä ottamaan kortin.

  • Emma
   17.11.2016 at 20:27

   Joo, kortti kannattaa pitää mielessä jos tulee tulevaisuudessa enemmän esim. vaihtolentoja! En mäkään maksaisi tosta jos tietäisin, että vaan muutama kerta vuodessa tulee käytettyä, mutta nyt kun näitä lentoja on siunaantunut, niin on ollut ihanaa pientä luksusta 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää
  17.11.2016 at 23:10

  Olin ensimmäistä kertaa loungessa pari päivää sitten San Josessa Kaliforniassa. Ihan ok, mutta ei mikään vau elämys. Odotan jännityksellä onko kotimatkalla Tokion kentän lounge hienompi. Tuo Amex kuulostaa hyvälle diilille, täytyypä kurkata.

  • Emma
   18.11.2016 at 10:09

   Itse asiassa mulle ei ole tullut eteen vielä yhtään loungea, josta ois tullut todellinen vau-fiilis. Ne on vissiin sitten ne tietyt ykkösluokan lounget, joihin ei ole asiaa muilla kuin todellisilla kultakerholaisilla. Mutta sanoisin, että pientä arjen luksusta on kuitenkin saada odottaa kentällä rauhallisessa ympäristössä, lukea lehtiä ja juoda vaikka kuohuviiniä.

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  17.11.2016 at 23:31

  Kuulostaa just tuollaiselta ihanalta luksukselta! Varsinkin jos matkustaa paljon esimerkiksi yksin. Minunkaan ei ole tullut edes ajatelleeksi koskaan loungeja. Matkustetaan lähes aina halvimmalla mahdollisella lennolla ja niistä ei juuri pisteitäkään ropise, vaikka keskittäisikin.

  Oli kiva lukea silti juttu loungeista. Ehkä joskus, kuka tietää, pääsisi itsekin vilkaisemaan johonkin loungeen.

  • Emma
   19.11.2016 at 12:40

   Pientä arjen luksusta tai vaan pitkän matkan tekemistä vähän mukavammaksi 🙂 Toivottavasti pääset joskus vilkaisemaan 🙂

 • Hanneli /duunireissaaja
  18.11.2016 at 22:27

  Mä olen kokonaisen kerran lentänyt busineksessa, ja silloin päässyt loungeen. Mä lentelen enimmäkseen suorilla lennoilla Euroopassa, joten kauheesti en ole niitä kaivannutkaan. Mutta totta on, että lentokenttien hintataso on sitä luokkaa, että parikymppiä vois sisäänpääsystä maksaakin. Normihinnat on liian kalliit, niin kuin sinäkin tuumasit.

  • Emma
   19.11.2016 at 12:42

   Se on totta, että suorilla lennoilla Eurooppaan ei kyllä ehdi loungeja kaivata. Voisinkin vielä lisätä juttuun, että tämän vuoden matkoista suurin osa on ollut kaukolentoja vähintään yhdellä vaihdolla, niin olisi ehkä selkeämpää.

 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  19.11.2016 at 09:31

  Usein mietin, pitäisikö noita lentoja alkaa keskittämään enemmän. Nykyään minäkin otan aina vain halvimman tai muuten sopivimman vaihtoehdon. Tosi harvoin mietin, mistä olisi hyötyä… Me ollaan kanssa miehen Amexin turvin käytetty loungea Helsingissä ja Lontoossa, ja onhan se mukavaa. 🙂 Tosin ruuhka-aikoina ei niin ihmeellistä, mutta onpa ainakin viinihanat haha. Upeat tarjoilut Kiinassa muuten! 😀

  • Emma
   19.11.2016 at 12:46

   Joo, joskus pahimpaan ruuhka-aikaan on kyllä käynyt mielessä että ois ollut ihan sama maksaa se parikymppiä jossain kentän ravintolassa missä ois sentään sen ruuhkan lisäksi saanut itse valita syömisensä. Mutta kun tosiaan koskaan ei voi tietää etukäteen jos menee uuteen loungeen, että odottaako siellä extrakiva vai ihan tylsä kokemus.

 • Merja / Merjan matkassa
  19.11.2016 at 21:00

  Loungen rauhasta olen nauttinut, jos olen lentänyt busineksessa tai käytetty siskon Dinersia. Omaa korttia ei ole, millä loungeen pääsisi. Harkinnassa on ollut, mutta jäänyt toistaiseksi hankkimatta. Pitäisi reissata vuodessa aika paljon, että olisi hintansa väärtti.

  • Emma
   20.11.2016 at 11:49

   Totta, pitää tulla vähintään kymmenen, mieluummin vielä paljon useampi loungekäynti että kortti kannattaa.

 • Kohtteena maailma / Rami
  20.11.2016 at 20:47

  Mulla on toi Priority Pass, mutta en juuri sitä käytä enkö muutenkaan loungeissa käy. Suuntaan aina sellaiseen pubiin, missä on tarjolla paikallisia oluita. Mannertenvälisillä pomppulennoilla sitä vastoin suihkun takia yritän loungeissa käydä, jos suihku vain löytyy.

  • Emma
   26.6.2017 at 08:02

   Heh joo, paikallisia oluita ei välttämättä loungeista löydy, ainakaan mittavaa valikoimaa 😀

 • Seymore Butt
  23.6.2017 at 07:36

  Käytän lounge palveluita todella paljon eri puolilla maailmaa. Vain ja ainoastaan Suomessa on ollut nähtävillä se että 1class palvelutasolle kuulumattomat ihmiset tulevat loungeen ilmaisen viinan perässä ja tuovat sinne mukanaan lauman muitakin rahvaita lapsilaumoineen. Mekastetaan ja kiljutaan. Loungeen pääsyoikeus pitäisi hinnoitella niin korkeaksi että se ovi ei avaudu kaikille tai sitten pitäisi olla erikseen joku muu matkustusluokka ja paikka niille jotka eivät halua istua karjan keskellä. On hirveää että keskiluokkakin tunkee 1class palveluihin näiden vapaalippujen kanssa tai laskelmoiden että jos juo 5 Gin Tonicia niin kannatti ostaa sisäänpääsy loungeen.

  • Emma
   26.6.2017 at 08:02

   Itse asiassa noilla korteilla (Priority Pass ja Diners) pääsee vain ”rahvaan” bisnesloungeihin, ei ykkösluokan loungeihin. Ihan niinkuin lentokoneen matkustusluokatkin, niin on tietysti vielä busineksen lisäksi se todellinen ykkösluokka – jota kaikilla reiteillä ja yhtiöillä ei tosin ole edes tarjolla. Mutta tämän varmaan tiesitkin kun matkustat paljon!

 • Erno
  5.12.2021 at 04:20

  Muutamia loungeja on tullut käytyä. Ihan siistiä vaihtelua kenttien burgeri/sämpylätarjonnalle. Pitääpä tuo Hesan lounge myös testata.

  • emma
   29.12.2021 at 21:14

   Toivottavasti päästään taas pian normaalisti loungeihin 🙂