Suomi

Lemmikin kanssa Tampereella

11.6.2024

Valmistuin juuri auktorisoiduksi Tampere-oppaaksi (jei!) ja yhtenä opiskelutehtävänäni perehdyin Tampereen lemmikkiystävällisiin palveluihin ja matkailutarjontaan lemmikkimatkailijan silmin. Aiheesta voi toki olla montaa mieltä, mutta itse ajattelen, että on pelkästään positiivista, että koirakaverit pääsevät kanssamme kahviloihin ja kauppoihin eikä kenenkään tarvitse jäädä loman ajaksi muualle hoitoon!

Koiraystävällinen majoitus ja ravintolat Tampereella

Tampereen koiraystävällisiä palveluja on listattu muun muassa Visit Tampereen sivuilla, Aamulehdessä ja Koirakartalla. Listoja on haastavaa pitää jatkuvasti ajan tasalla, mutta tällä hetkellä koirat ja muutkin lemmikit ovat tervetulleita ainakin näihin Tampereen ravintoloihin: Pyynikin näkötörnin kahvila, Keskustorin kesäterassi, Tom & Grill, Kahvila Runo, Ravintola Ohranjyvä, Beck’s Bar & Grill, Sisko ja sen Veli, Kaffila, Vanhat Roomeot, Aloha Ramen, Ravintola Kattila, Plevnan Veranta, Pala Cafe, Villit ja Viinit, Bakery Cafe Puusti, Helmi Izakaya, Relove second hand & café (jossa muuten järjestettiin tänä keväänä jopa koirabrunssi!), Saivo Kitchen & Bar, Ravintola Tivolin terassi, Zarillo, Dam Bar, Bistro Vilja, Sitko Pizza, Ravintola Maja/Talo sekä Kumma Bar. Kesäaikaan suurimmalle osalle ravintoloiden terasseista voi lisäksi ottaa lemmikin mukaan.

Koirat ovat tervetulleita myös Koskikeskuksen ja Ratinan kauppakeskuksiin (yleisiin tiloihin + jokainen liike määrittelee itse tarkemmin saavatko lemmikit tulla niihin sisälle), Kauppahalliin ja Tallipihalle.Kaikki Tampereen suurimmat hotellit ja hotelliketjut – Sokos Hotellit (Torni, Villa ja Ilves), Scandic Hotellit (City, Station, Koskipuisto, Hämeenpuisto ja Rosendahl), Lapland Hotellit (Arena ja Tampere), Holiday Club ja Courtyard by Marriot – majoittavat myös lemmikkejä.

Huoneeseen majoittuvista lemmikeistä peritään yleensä pieni lisämaksu, mutta useimmat hotellit myös tarjoavat rahalle vastineeksi pienen tervetuliaispaketin. Paketti saattaa sisältää esimerkiksi puruluun, pyyhkeen, koirankakkapusseja tai tietoa Tampereen eläinlääkäripalveluista. Esimerkiksi Lapland Hotelsin sivuilla kerrotaan, että lemmikit ovat tervetulleita ketjun kaikkiin Suomen hotelleihin. Lisämaksu lemmikistä on alkaen 20 € / viipymä ja se sisältää siivouksen sekä herkun, juomakulhon ja lemmikkipyyhkeen käyttöön vierailun ajaksi. Lemmikit ovat tervetulleita myös kaikkien Lapland Hotels -ketjun hotellien aulabaareihin ja osassa hotelleja myös ruokaravintolaan.


Tampereen koirapuistot ja muut ulkoilumahdollisuudet

Tampereella vierailevalle koiralle on tarjolla paljon upeita lenkki- ja ulkoilumaastoja. Kaikki ulkoilureitit löytyvät helposti esimerkiksi Tampereen kaupunkiseudun retkeilykarttapalvelusta. Lisäksi Tampereella on 15 koirapuistoa – keskustan hotelleja lähinnä oleva löytyy Ratinasta. Uuden Santalahden koirapuiston yhteydessä on myös Tampereen ainoa koirien uimaranta.


Kuva: Unsplash


Tampereen kaupungin ylläpitämien koirapuistojen lisäksi Tampereella on yksi yksityinen koirametsä, Vuoreksen koirametsä, joka on 1,4 hehtaarin laajuinen, aidattu metsäalue. Koirametsän voi vuokrata omaan käyttöönsä 24 euron tuntihintaan.

Lemmikit Tampereen busseissa ja ratikassa

Lemmikit matkustavat Tampereen seudun joukkoliikenteen linja-autoissa ja ratikassa kuljettajan harkinnan mukaan. Käytännössä en ole koskaan nähnyt kuljettajan kieltäytyneen lemmikin ottamisesta kyytiin, mutta hänellä on siihen oikeus jos bussi on esimerkiksi kovin täynnä, siellä on jo useita muita lemmikkieläimiä tai allergisen matkustajan pyynnöstä. Lemmikkieläimen kuljettamisesta ei peritä erillistä maksua.

Eläinystävän käyntikohteet Tampereella

Matkailija pääsee nauttimaan karvakavereiden seurasta ja silittelystä myös ilman omaa lemmikkiä. Niin lapset kuin aikuisetkin eläinten ystävät viihtyvät Tampereella esimerkiksi Kissakahvila Purnauskiksessa, Pupukahvilassa ja Särkänniemen Koiramäen eläinpuistossa.

Kissakahvila Purnauskiksessa asuu tällä hetkellä yhdeksän kissaa. Kissakahvila tekee yhteistyötä eri eläinsuojeluyhdistysten kanssa ja on vuosien varrella löytänyt kodin yli 50 kissalle. Kissakahvila Purnauskis on valittu Vuoden tamperelaiseksi kaksi kertaa, ja se on saanut palkintoja myös Tampereen hienoimmasta sisustuksesta ja parhaasta palvelusta.

Pupukahvila tarjoaa ”puputerapiaa” eli pääsyn viettämään aikaa kesyjen lemmikkipupujen kanssa. Pupuja voi syöttää ja silittää ja ne tulevat usein (itse halutessaan) jopa vierailijan syliin. Pupukahvilassa on tällä hetkellä viisi pupua ja se toimii Peltolammilla lemmikkieläinliike Onnen Lemmikkien yhteydessä.


Pupukahvila_puput
Pupu_kahvila_Tampere


Koiramäen eläinpuisto Särkänniemen huvipuiston yhteydessä on avoinna kesäisin. Koiramäessä pääsee tutustumaan useisiin kotimaisiin ja eksoottisempiin eläimiin, muun muassa minipossuihin, villisikoihin, aaseihin, lampaisiin, vuohiin, alpakoihin, laamoihin, poneihin, lehmiin, marsuihin, kaneihin ja erilaisiin lintuihin. Koiramäessä on myös mahdollista päästä osallistumaan eläinten hoitoon esimerkiksi keräämällä munia kanalasta tai ruokkimalla lampaita.

Ja hieman etäämmältä Pirkanmaalta löytyy vielä muun muassa eläin- ja elämyspiha Ponimaa, Kiviniityn kotieläinpuisto sekä Syrjysen strutsitila.


Ponimaa_Orivesi
Aasiselfie Ponimaassa


    Leave a Reply