Yleinen

Kukon vuosi 2017

31.1.2017

Kiinalaisen kuukalenterin mukaan vuosi vaihtui uuteen 28.1.2017. Silloin Tuliapina luovutti vetovastuun Tulikukolle – Kiinassa kutakin vuotta hallinnoi kerrallaan yksi eläinradan merkki sekä tietty elementti (vesi, tuli, maa, metalli tai puu). Lue tästä mitä Kukon vuosi lupaa kiinalaisen horoskoopin mukaan!


Kiinalainen uusi vuosi lohikäärme
Kuva: David Yu CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Siinä missä me länsimaissa juhlimme vuoden vaihtumista yhden illan, juhlitaan Kiinassa kaikkiaan 15 päivää. Hyvissä ajoin ennen vuoden vaihtumista tehdään vanhan vuoden jäljiltä suursiivous ja suoritetaan perinteisiä rituaaleja kuten koristellaan ovet ja ikkunat punaisilla paperikoristeilla. Aattona syödään yhdessä ja ammutaan ilotulitteita ja papatteja pahojen henkien karkottamiseksi – ihan niinkuin meilläkin, se kai meidänkin perinteemme taustalla on.

Mutta juhlatpa eivät päätykään aattoon. Sen jälkeen on tapana vielä ottaa vuosi vastaan temppeleissä ja markkinoilla sekä käydä ystävien ja sukulaisten luona onnea toivottamassa. Uudenvuoden juhlinta huipentuu ensimmäisen kuukauden 15. päivänä lyhtyjuhlaan. Tällöin juhlitaan uudestaan vähän samaan tapaan kuin aattonakin – mm. leijonat ja lohikäärmeet karkoittavat pahoja henkiä uudenvuoden tieltä – mutta tärkeintä on toinen toistaan upeampien, värikkäiden ja isompien lyhtyjen sytyttäminen ja ihailu.


Kiinalainen uusivuosi leijona
Kuva: Pixabay

Suomessakin kiinalaisen uuden vuoden vaihtumista juhlittiin Helsingissä perjantaina 27.1.2017 Helsingin ja Pekingin kaupunkien yhdessä isännöimässä tapahtumassa juhlittiin perinteisin menoin eli mm. lohikäärme- ja leijonakulkuein. Voit katsoa kuvat ja juttuni tapahtumasta täältä.

Horoskooppieläin Kukko

Kukko on kiinalaisessa kulttuurissa hyvän onnen ja menestyksen symboli. Kukkoon yhdistetään viisi perinteistä hyvettä: kirjallinen henki, sotaisa kyvykkyys, rohkeus taistella vihollisia vastaan, hyväntahtoinen suojelevaisuus sekä luotettava ajantaju.

Vuonna 2017 eletään siis Tulikukon vuotta. Kiinalaisen astrologian mukaan vuotta hallitsevan eläinradan merkin piirteet kuvaavat koko vuotta. Horoskooppeihin uskoo ken haluaa – itse tykkään kiinalaisista horoskoopeista yhtenä osana vanhaa kiinalaista kulttuuria, symboliikkaa ja uskomuksia, mutta en toki sokeasti usko ennustuksiin. Kiinalaisessa maailmankatsomuksessa, jossa kaikki erilaiset elementit ovat yhteydessä toisiinsa ja vaikuttavat ihmisiin eri tavoin, on vaan yleisesti ottaen jotain todella kiehtovaa.

Ja tätä Tulikukon vuosi sitten lupaa:

Tulikukko on tarkka ulkonäöstään ja käyttää paljon aikaa ja vaivaa antaakseen mahdollisimman näyttävän kuvan itsestään.  Tulikukko on sosiaalinen ja työskentelee mielellään ryhmässä ja etenkin sen johtajana. Työpaikalla tulikukko on toisaalta inspiroiva, toisaalta uskoo oman työskentelytapansa olevan se ainoa ja oikea. Raha-asiat ovat tulikukon vuonna yleisesti hyvällä mallilla ja rahaa kannattaa tänä vuonna sijoittaa. Turhia taloudellisia riskejä ja epämääräisiä diilejä on kuitenkin syytä varoa.

Kukon vuonna uskollisuus, sitoutuminen ja ahkeruus palkitaan. Nyt on aika kiinnittää huomiota myös ulkonäköön ja esiintymiseen: hyvä esiintyminen voi johtaa tänä vuonna onnistumisiin niin rakkaudessa kuin työelämässäkin. Tulikukko antaa myös energiaa saattaa laiminlyödyt tai viivästyneet projektit päätökseen.

Ja jos haluat edetä urallasi tai vaihtaa uuteen työpaikkaan on tänä vuonna oikea aika tavoitella unelmiasi: ahkerat ja työteliäät ihmiset saavuttavat menestystä, vaikkakin haasteiden kautta!

2017 on myös romanttinen vuosi: sinkuille on tiedossa parisuhteita ja vuosi on suosiollista naimisiinmenoaikaa. Myös ammatilliset suhteet kukoistavat.

Jos kiinalainen horoskooppi kiinnostaa enemmän, voit tarkastaa oman horoskooppieläimesi vaikka täältä ja googlata lisätietoja siitä mitä Tulikukon vuosi lupaa sinun merkillesi.


Kiinalainen uusivuosi
Kuva: Geograph
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  5.2.2017 at 11:39

  Ollaan kerran satuttu Kuala Lumpurin silloisen LCCT terminaalin eli halpalentoterminaaliin kiinalaisena uutena vuotena 😀 Oli ehkä meluisin yö viettää kentällä 😀 Me kun ei edes tajuttu googletella tämmöisiä tapahtumia 😉

  • Emma
   6.2.2017 at 10:47

   Haha, varmasti oli meteliä! 😀

 • Veera
  5.2.2017 at 13:04

  Mä olen monena vuonna suunnitellut meneväni tuonne Helsingin tapahtumaan, mutta aina se on vaan jäänyt väliin. Olisi kiva päästä kokemaan tapahtuma joskus edes suomalaisena versiona!

  • Emma
   6.2.2017 at 10:48

   Toi suomalainenkin versio on tosi kiva, mutta tietysti ihan eri kuin Kiinassa. Olen itse viettänyt kerran kiinalaista uuttavuotta Hongkongissa ja nyt tällä viikolla pääsen katsomaan miten Pekingissä vietetään uudenvuoden ”päättäjäisiä” eli lyhtyjuhlaa!

 • Lotta | Watia.fi
  5.2.2017 at 13:05

  Toi kiinalaisen uudenvuoden tapahtuma olisi kiva joskus kokea Helsingissä. En ole juhlinnan aikaan oikein tainnut olla missään sellaisessa kohteessa, jossa sitä olisi kovin juhlittu. Japanissahan sitä ei juhlita, mutta kiinalaisen uudenvuoden huomasi jälleen kerran siitä, että kiinalaisia turisteja oli joka puolella entistä enemmän. Nykyään kiinalaiset kyllä matkustavat niin paljon, että ei tarvitse juhlapäiväkään olla, kun ovat liikkeellä. :-p

  • Emma
   6.2.2017 at 10:52

   Joo, se on kyllä jännä miten tuntuu, että kiinalaisia matkailijoita on kiinalaisen uudenvuoden (ja muidenkin kansallisten juhlapäivien) aikaan massoittain sekä Kiinan nähtävyyksillä että ulkomaisissa kohteissa. Että miten niitä riittääkin kaikkialle niin hurja määrä 😀

 • Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
  5.2.2017 at 13:42

  Työskentelin joskus meriviennissä Aasian suuntaan ja tuo uusi vuosi todellakin pisti kaiken joka vuosi ihan uusiksi – kaikki seisoi ihmisten keskittyessä juhlintaan ja lomailuun ja sukulointiin 🙂

  • Emma
   6.2.2017 at 10:53

   Jep, tuttua puuhaa mullekin nuo logistiikka- ja huolintahommat 🙂

 • Jenna / With huge passion for life
  5.2.2017 at 21:16

  Kiinalaisen uudenvuoden tapahtuma jäi valitettavasti väliin tänä vuonna. Mä tutustuin joskus ihan ajan kanssa noihin kiinalaisiin horoskooppeihin. En tiedä, mikä niissä viehätti, mutta jotenkin niitä oli vaan niin hauska lueskella.

  • Emma
   6.2.2017 at 10:54

   Joo, joku juttu niissä on! 😉

 • Stacy Siivonen
  6.2.2017 at 08:11

  Minä olen maakukko ja minun vanhempani ovat molemmat kukkoja. Kaksi kukkoa ei kuulemma viihdy toistensa seurassa, mutta mitä seuraa siitä, kun niitä on kolme. Japanilaisessa horoskoopissa kukkoa vastaa lintu ja minä olen ihan hulluna lintuihin. En tosin niinkään maalintuihin kuin vesilintuihin. Minä olen sillä tavalla kummallinen lihan kanssa, että minun eettisyyteni eläintehtaita vastaan ulottuu pelkästään lintuihin. Syön siis sikaa ja nautaa, mutten oikein mielelläni kanaa enkä kalkkunaa, koska ajattelen niiden hyvinvointia. Ankkaa en halua lautaselleni missään nimessä. Maakukko on kukon lievin tapaus, ehkä sen takia olen pystynyt selviämään myös muiden kukkojen kanssa.

  • Emma
   7.2.2017 at 12:41

   Hyvää kukon vuotta maakukolle! 🙂

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  6.2.2017 at 22:55

  Kiinalainen uusivuosi meni ihan ohi, pitää yrittää ensi vuonna päästä juhlahumuun mukaan.
  Kerran satuttiin olemaan Bangkokissa juuri kiinalaisen uuden vuoden vaihtuessa – se kyllä näkyi ja kuului!
  Kiva postaus ja lupaavalta vaikuttaa Tulikukon vuosi. 🙂

  • Emma
   7.2.2017 at 12:42

   Bangkokissa on varmaan hyvät bileet kiinalaisena uutenavuotena! 😀

 • mertsik
  8.2.2017 at 18:16

  Kiinalaisen uudenvuoden koristeita näin Helsingissä, mutta itse tapahtuma jäi minulta väliin. Kiinnostaa tietoa, koska tämä ei minulle entuudestaan tuttua kuin pintapuolin.

  • Emma
   9.2.2017 at 19:52

   Kannattaa osallistua tapahtumaan ensi vuonna! 🙂

 • Arna / Cocoa etsimässä
  9.2.2017 at 10:14

  Mä en usko horareihin, en kiinalaisiin enkä meikäläisiin, mutta tykkään silti kiinalaisen uudenvuoden vietosta. Kaksi kertaa ollaan onnistuttu olemaan Thaimaassa ko. ajankohtana ja meno on ollut kiinalaisväestön keskuudessa ja BKK:n kiinalaisessa kaupunginosassa iloista, mutta ei mitenkään liian kaoottista. Helsingin tapahtumassakin olen käynyt kerran, mutta ei se oikein täällä tunnu samalta kun on aina niin kylmä, eikä meiltä saa kunnollista kiinalaista safkaa :). Joskus olisi kiva kokea kiinalainen uusivuosi vaikka Hongkongissa!

  • Emma
   9.2.2017 at 19:56

   Eihän se Helsingin tapahtuma toki oo yhtään sama asia, mutta on siinä ihan kunnioitettavaa yritystä! Kylmä on muuten Honkkarissakin tähän aikaan vuodesta, samoin kuin täällä Pekingissä, että siinä Bangkokin uudessavuodessa on kyllä puolensa!:D

 • Pirita | Matkailoja
  9.2.2017 at 11:32

  Tulikukon vuosi kuulostaa varsin hyvältä – jos siis horoskooppeihin uskoo. Olen itse tasan kerran juhlinut kiinalaista uuttavuotta, opiskelijavaihdossa Manchesterissa, ja siellä bileet jäi silloin aika pieniksi. Tämän jutun jälkeen tekisi mieli lähteä jonnekin, missä sitä juhlitaan kunnolla.

  • Emma
   9.2.2017 at 19:58

   Kiinalainen uusivuosi on kyllä mahtava juhla päästä seuraamaan paikan päällä, kannattaa laittaa bucket listalle! 😀

 • Anna | Tämä matka -blogi
  10.2.2017 at 15:20

  OK, nyt mä tunnen itseni tyhmäksi : D Katselin Singaporessa vuoden vaihteessa kaikkea kukko krääsää mitä oli myynnissä ja en ollenkaan tajunnut mihin ne liittyivät. Siis tietty joo uuteen vuoteen, mutta en osannut yhdistää niitä Kukon vuoteen 2017.

  • Emma
   11.2.2017 at 17:10

   Haha, no nyt osaat vuoden päästä sitten pitää silmällä koirakrääsää 😉