Viro

Telliskiven ja Kalamajan nähtävyyksiä

22.10.2020

Viime kesänä en maannut paratiisirannnalla palmun alla, en bongaillut viidakossa eksoottisia eläimiä tai sykkinyt suurkaupunkien vilinässä. Kesän eksoottisin lomamatka suuntautui Viroon – mutta jestas että se tuntui kivalta! Siinä on vaan joku juttu, miten ympäristönvaihdos tutusta edes vähän tuntemattomampaan piristää tavalla, jota kotimaassa matkailu ei vaan saa aikaan – niin kivaa kuin sekin on.

Vietin Tallinnassa kaksi päivää (ja sen jälkeen lähdin vielä kolmeksi päiväksi kiertämään Viron majakoita, joista ehkäpä lisää myöhemmin) kierrellen monia sellaisia paikkoja, joihin en ole aiemmin ehtinyt. Tallinnassa on niin paljon loistavia ravintoloitakin, että sinne voisi tehdä reissun illalliselle vaikka joka viikonloppu – jos vaan ei olisi tätä pirun pandemiaa siis.

Tallinna kärsi suomalaismatkailijoiden määrän vähenemisestä jo ennen koronaa, ja viime kesänä matkailijoiden vähäisyys oli silmiinpistävää ja surullista.  Vanhankaupungin kaduilla oli väljää, terassit ammottivat päiväsaikaan tyhjyyttään eikä turvavälien pitäminen ollut missään ongelma. Nythän tietysti se vähäinenkin matkailu on täysin nollassa.

Telliskiven ja vanhankaupungin parhaat

Kävin Telliskivessä ensimmäistä kertaa edelliskesänä (täällä edellinen Tallinna-juttuni) ja pääsin jopa kurkkaamaan silloin rakennusvaiheessa olleeseen Fotografiskaan. Nyt pääsin vihdoin tutustumaan tämän sittemmin kaikelle yleisölle avatun museon kehuttuihin näyttelyihin ja kattoterassiin.

Fotografiskan näyttelyt oli todella hienosti ripustettu ja tykkäsin näyttelysalien elämyksellisyydestä, mutta silti olisin ehkä odottanut kokonaisuudelta vielä enemmän. Museo oli lopulta tosi nopeasti kierretty. Ylimmän kerroksen ravintolaa ja kattoterassia on myös paljon hehkutettu ja poikkesin sinne näyttelyjen kiertämisen jälkeen drinkille. Valitsin minulle suositellun alkoholittoman kirsikkadrinkin, jonka makumaailma ei kyllä varsinaisesti ihastuttanut, mutta paikka on kyllä niin mukavan oloinen, että tulisin toiste syömään. Ja Fotografiskan ravintolaan voi tulla myös vaikka ei edes kävisi museon puolella!

Fotografiska Tallinna taulu valokuva näyttely museo
Fotografiska Tallinna taulu valokuva näyttely museo
Fotografiska Tallinna taulu valokuva näyttely museo
Fotografiska Tallinna taulu valokuva näyttely museo
Fotografiska Tallinna taulu valokuva näyttely museo

Telliskivessä on paljon hyviä ja suosittuja ravintoloita (esim. F-Hoone, Kivi Paber Käärid ja jäätelöbaari La Muu), mutta itse tykästyin eniten Balti Jaama Turgin ravintolakojujen tarjontaan. Balti Jaama Turg on katettu tori/kauppahalli, jossa on paljon pieniä ruokapaikkoja ja kahviloita, puoteja, käsityökauppiaita sekä perinteisiä vihannes- ja hedelmäkojuja. Täältä löytyy helposti ja pieneltä alueelta jos jonkinlaista eksoottista ruokaa, joista vaikean valinnan jälkeen päädyin aasialaiseen Baojaamiin. Baojaamin erikoisuus on täytetyt bao-sämpylät: omani valitsin friteeratulla kanalla, kimchillä ja korianterilla. Herkkua!

Balti Jaama Turg Baojaam ruoka
Telliskivi seinä muraali
Telliskivi seinä
Telliskivi seinä maalaus muraali
Telliskivi seinä maalaus pöytä tuolit ikkuna

Illallista söin myöhemmin vanhassakaupungissa kasvisravintola Vegan Restoran V:ssä. Kolmen ruokalajin illallinen oli upea makuelämys, jota voin lämpimästi suositella kaikille sekasyöjille – eikä se ollut kallistakaan! Suosittelen koittamaan erityisesti punajuuriravioleja. Paikka on pieni, joten pöytävaraus kannattaa tehdä.

Vanhassakaupungissa oli hiljaista ja monessa ravintolassa alennushinnat. Juomia myytiin terasseilla jopa puoleen hintaan, eikä asiakkaita silti riittänyt täyttämään edes suosituimpia raatihuoneentorin turistiravintoloita. Niin surullista.

Suositukseni myös tunnelmalliselle Chocolats de Pierren sisäpihakahvilalle ja Paksun Margareetan tornin Katusekohvik Maru -kattokahvilalle.

Vegan Restoran V ravintola ruoka viini
Vegan Restoran V:n herkulliset punajuuriraviolit
Tallinna vanhakaupunki raatihuoneentori rakennus
Tallinna vanhakaupunki rakennus terassi
Tallinna vanhakaupunki terassi
kattoterassi ruoka
Katusekohvik Marun äyriäissoppa
Tallinna vanhakaupunki kahvila sisäpiha


Kalamajan alue on Tallinnan seuraava trendialue

Kalamajan alueelle ihan sataman ja vanhankaupungin kupeeseen näyttäisi olevan muodostumassa uusi trendialue. Kalamajasta löytyy muun muassa todella kiehtovan oloinen nykytaiteen museo EKKM (joka sattui ikävä kyllä käydessäni olemaan juuri muutaman päivän kiinni näyttelyiden vaihtuessa), Lentosataman upea merimuseo ja vanhat museolaivat sekä ehkä Tallinnan erikoisin käyntikohde Patarein vankila. Rantaan myös rakennetaan vimmatusti uusia asuntoja.

Lennusadaman, eli lentosataman, museoalue on tosi kiva paikka niin aikuisille kuin lapsille. Sisällä museossa pääsee katsomaan, koskemaan ja tutustumaan merenkulkuun: muun muassa seikkailemaan oikean sukellusveneen sisälle tai pukeutumaan merimieheksi. Ulkona satamassa pääsee kiertämään myös höyryjäänmurtaja Suur Tõllin sisuksiin – se on myös tosi mielenkiintoinen. Jäänmurtajalle ja museoon voi ostaa myös erilliset liput.


Tallinna kalamaja muraali katutaide
Tallinna kalamaja muraali katutaide
Tallinna kalamaja muraali katutaide
Tallinna merimuseo laiva jäänmurtaja
vanha kartta

Patarein vankilassa käynti on ollut mielessäni jo pidempään. Minua toisaalta kovasti kiehtovat tällaiset synkät kohteet, mutta toisaalta olen myös tosi herkkä niille. Mihinkään keskitysleireille en varmaan koskaan pystyisi menemään – niin tärkeää kuin onkin säilyttää ne kertomassa kauheasta historiasta. Olen vaan melko varma, että itkusta ei tulisi loppua ja näkisin painajaisia ja ahdistuisin turhan pitkäksi aikaa sellaisen julmuuden kohtaamisesta. Pelkäsin vähän samaa Patarein suhteen, mutta kokemus oli lopulta ihan hyvä. Patareista on tehty todella kiinnostava museo, joka ei vain mässäile kauheuksilla, vaan kertoo ihmisten kohtaloista ja elämästä kokonaisvaltaisesti. Olin positiivisesti yllättynyt myös tämän museon kohdalla siitä, miten hienosti se oli suunniteltu ja toteutettu.

Patarei vankila
Patarei vankila
Patarei vankila
Patarei vankila
Patarei vankila
Patarei vankila
Patarei vankila
Patarei vankila

Kalamajan alueelta löytyy myös suuri määrä hyviä ravintoloita ja suosittuja kahviloita. Päädyin tällä reissulla koittamaan venäläistä Moon-ravintolaa, joka sijaitsee alueen imagoon sopivasti vähän rähjäisessä talossa huomaamattoman kulman takia, mutta on ehdottomasti etsimisen arvoinen.

Tässäkin ravintolassa ruoka on laatuun nähden edullista ja menu houkutteleva. En ole mikään kaikkein suurin venäläisen ruuan ystävä, mutta jokin paikan ruokalistassa sai minut varaamaan pöydän, ja hyvä niin – söin ihan loistavan illallisen! Ilokseni monissa tallinnalaisissa ravintoloissa on hyvän ruuan lisäksi jo pidempään panostettu alkoholittomiin juomiin (toisin kuin Suomessa, jossa monessa ravintolassa on edelleen tarjolla joko hanalimsaa tai yhtä laatua alkoholitonta olutta), ja niin Moonissakin. Virolainen alkoholiton MULL-omenasiideri oli aivan uskomattoman hyvää ja sopi loistavasti sekä blinien että kylmän punajuurikeiton kanssa.

Tallinna venäläinen ravintola keitto siideri ruoka lautanen
Tallinna venäläinen ravintola blinit viinilasi ruoka lautanen


Toivoin kesällä niin paljon, että koronatilanne pysyisi syksylläkin sen verran hallinnassa, että olisin päässyt Tallinnaan syyslomalla uudestaan. Kesän Tallinnan reissu oli niin onnistunut ja tuntui ihan oikealta ulkomaanmatkalta – mitä se tietysti olikin, mutta ennen koronaa Tallinna tuntui melkein liian kotoisalta ulkomaaksi: nyt se tuntuu lähes eksoottiselta kaiken kotona kökkimisen jälkeen. Mutta kotimaassahan sitä tuli sitten erään nimeltä mainitsemattoman pandemian takia taas se syyslomakin kökittyä.

No, siitä huolimatta, joskus kun Tallinnaan taas pääsee, niin loppuun vielä suositus Tallinn Cardille. Latasin puhelimeeni 48 tunnin kortin (42 €) ennen Fotografiskassa käyntiä (sisäänpääsy ilman korttia 15 €) ja käytin sitä kahden päivän aikana myös Merimuseossa (15 €), Paksun Margareetan tornissa (10 €) ja Patarein vankilassa (8 €). Ja toki vielä enemmänkin ohjelmaa olisin helposti halutessani saanut kahteen päivään mahtumaan.

Kaipaan jo takaisin Tallinnaan…


 • Henna / sooloiluja.com
  24.10.2020 at 14:25

  Onpa sulla ollut ihanan aktiivinen Tallinnan reissu – ja mitä kuvia! Ihan kauhea matkakuumehan tästä tulee, mutta minkäs teet. Ehkä sinne pian taas päästään.

  • Emma
   4.11.2020 at 17:45

   Tää ei ollut mulle edes aktiivinen reissu – tai siis ainakin mun yritys oli se, että nauttisin vaan olostani enkä haalisi liikaa ohjelmaa, mikä on mun perisynti 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  25.10.2020 at 15:32

  Kuulosti kivalta parilta päivältä! 🙂 Patarein vankila olisi kohde, jossa ilman muuta haluaisin päästä käymään. Minäkin tykkään synkistä kohteista, vaikka mieli sen jälkeen onkin usein matala. Voisin hyvin kuvitella, että tuolla olot ovat olleet varsin ankarat.

  Oikeastaan ylipäätään Tallinnaan olisi mukavaa päästä lähiaikoina viettämään viikonloppua. Saa nähdä miten tämä epidemia tästä etenee. Nuo blinit muuten näyttävät herkullisilta!

  • Emma
   4.11.2020 at 17:46

   Toivottavasti viikonloppu Tallinnassa on taas pian mahdollista <3