Suomi

Kokkola on Länsirannikon matkailuhelmi

25.6.2019

Suomen Länsirannikko on kuin kauniiden pikkukaupunkien helminauha: Uusikaupunki, Rauma, Pori, Kristiinankaupunki, Kaskinen, Vaasa, Pietarsaari ja monet muut. Ja sitten on ihana Kokkola, jossa hurmaa niin historiallinen puutalokeskusta kuin monipuoliset lähialueen retkikohteetkin!

Vanhan ajan tunnelmaa Kokkolan Neristanissa

Kokkolan keskustan vanhakaupunki, Neristan, on yksi Suomen laajimmista – ja varmasti kauneimmista – säilyneistä puutaloalueista. Sitä asuttivat aikoinaan erityisesti merimiehet ja käsityöläiset, ja tänä päivänäkin suurin osa taloista on asuinkäytössä. Neristan on Kokkolan tunnelmallinen sydän ja paikka, josta kaupunkiin tutustuminen kannattaa ehdottomasti aloittaa. Neristanin puutalokortteleista löytyy erityisesti kesällä myös romanttisia puutarhakahviloita, majoitusta ja pieniä putiikkeja.


Kuva35
Kuva34
Kokkola_3
Kokkola_4
Kokkola_5
Kokkola_6
Kokkola_7
Kokkola_8
Kokkola_9
Kokkola_10
Kokkola_11


Kauniiden julkisivujen ja rehevien pihojen lisäksi täällä kuljeskellessa kannattaa kiinnittää huomiota myös pienempiin yksityiskohtiin. Moni Neristanin asukas on koristellut ikkunansa esimerkiksi laivojen pienoismalleilla tai muilla menneestä ajasta muistuttavilla pikkuesineillä.

Monessa ikkunassa näkyy myös posliinikoiria, jotka on asetettu joko katselemaan ikkunasta ulos tai sitten selkä kadulle päin. Posliiniset laivakoirat ovat muistoja alueen merimiesmenneisyydestä. Merimiehet toivat aikoinaan matkoiltaan tuliaisiksi kotiin muun muassa eksoottisia ruokia, vaatteita ja posliiniesineitä. Rannikkokaupungeissa (posliinikoiriin voit törmätä myös esimerkiksi Raumalla ja Naantalissa) merimiesten vaimot alkoivat pitää koiria ikkunalaudoilla merkkeinä talon isännän olinpaikasta: kun isäntä oli merillä, koirat katselivat ikkunasta kadulle ja kun isäntä oli kotona, oli koirien katse suunnattuna sisälle.

Toinen hauska yksityiskohta ovat monista ikkunoista löytyvät vanhat juorupeilit, joiden avulla asukkaat saattoivat sisältäkäsin katsella mitä kadulla tapahtui ja pysyä perillä siitä kuka naapurustossa liikkui mihinkin.


Kuva33
Kokkola_13
Kokkola_14
Kokkola_15


Harrbådan kummitteleva majakka

Harrbåda eli Harrinniemi on upea luonnontilainen niemi kivenheiton päässä Kokkolan keskustasta. Majakkabongarin ykköskohde tällä niemellä on Harrbådan kummitteleva majakka (joka ei kyllä todellisuudessa ole majakka vaan linjaloisto). Betoninen torni on rakennettu 1950-luvulla ja se oli käytössä parin vuosikymmenen ajan, jonka jälkeen se on jäänyt niemeen rapistumaan.

Majakkaan liittyen paikalliset kertovat myös monenlaisia kummitustarinoita. Yksi tarinoista kertoo perheestä, joka teki näillä vesillä myrskyisenä yönä haaksirikon, jossa perheen isä ja poika saivat surmansa. Tämän jälkeen myös perheen äiti hukuttautui surun murtamana. Kerrotaan, että äiti kummittelee Harrbådan majakalla valkoisessa kesämekossaan niille, joille on tapahtumassa pian onnettomuus. Toisen tarinan mukaan majakan läheisyydessä voi kuulla naisen epätoivoista itkua (lähde: Retkipaikka).


Kokkola_16
Kokkola_17
Kokkola_18


Harrinniemen luontopolut ja lintutornit

Samaisella Harrbådan tai Harrinniemen alueella risteilee myös useamman kilometrin verran luontopolkuja. Auton tai pyörän voi jättää vaikka Villa Elban (jossa voi myös saunoa, majoittua ja ruokailla) pysäköintialueelle ja lähteä siitä jalan katselemaan niemen maisemia. Alueella on myös kaksi lintutornia ja talvella kaupungin ylläpitämät ladut. Kesäisin rannan suojelualueen nurmikkoa hoitavat lampaat.

Sannanrannan alueella matkalla Harrinniemeen voi tien varrella ihailla myös upeita 1800-luvun huviloita. Jännä yksityiskohta on, että maannousun myötä osa niemen huviloista, jotka ovat alunperin olleet aivan rannassa, ovat nyt jo melko kaukana rantaviivasta.

Lue lisää Harrinniemen ulkoilualueesta Kokkolan sivuilta.


Kokkola_19
Kokkola_20
Kokkola_21


Kahvila Saha Ykspihlajan satamassa

Kokkolan ihanin kesäkahvila löytyy Ykspihlajan huvivenesatamasta. Kahvila Saha on niin erikoinen ja hurmaava sekamelska yksityiskohtia, että varsinainen kahvittelu meinasi ihan kokonaan unohtua kun vain ihastelin tätä vanhan Ykspihlajan Sahan konttorin pihapiiriä. Marjapiirakka ja pannukahvi maistuivat kyllä kun lopulta maltettiin istua niitä maistelemaan. Upeasti sisustetun sisätilan lisäksi myös ulkona on tilaa istua terassilla tai vaikka nurmikolla. Täällä on kahvilan lisäksi kesäteatteri, sauna ja vaikka mitä ohjelmaa ja keikkoja.

Muita suloisia kahviloita Kokkolassa ja lähialueilla ovat muun muassa Vohvelikahvila ja Taideleipomo keskustan Museokorttelissa, Café Bryggan Öjan satamassa, Jukkolanmäen Navetanvintti ja Puoti & Kahvila Anne Toivosen talonpojanmuseon kupeessa.


Kokkola_22
Kokkola_23
Kokkola_24
Kokkola_25
Kokkola_26
Kokkola_27


Tankarin majakka

Jos käyt Kokkolassa kesäaikaan, tee ihmeessä päiväretki myös Tankarin majakalle. Tai vielä parempaa, jää sinne myös yöksi! Tankarille risteillään Kokkolan Meripuistosta neljänä päivänä viikossa M/S Jennyllä. Paikan päällä majakkasaarella on itse majakan lisäksi muun muassa pieni kahvila, kappeli, hylkeenpyyntimuseo ja luontopolku. Me vietimme muutama kesä sitten yön vanhalla luotsiasemalla ja nautimme illasta majakalla muun muassa saunoen ja uiden.

Lue lisää Tankarin retkestäni aiemmasta jutustani.


Kuva30
Kuva32
Tankar-kalastajamökit
Kuva31


Vattaja ja Ohtakari

Vattajan valkeat hiekkadyynit kutsuvat uimaan noin 50 kilometriä Kokkolasta pohjoiseen. Nämä hienohiekkaiset ja matalat rannat vetävät vertoja Porin Yyterille ja Kalajoen kuuluisille hiekkasärkille – täällä vaan rannalla on enemmän tilaa ja vähemmän auringonottajia. Vattajan hiekoilla on kiva myös vaan kuljeskella pienten vesilampareiden välissä ja kahlata uskomattoman matalassa vedessä. Luontoihmisille Vattajanniemestä löytyy myös merkittyjä polkuja ja kehuttuja lintutorneja. Niemennokassa on lisäksi pieni Ohtakarin satama ja kalastajakylä, jossa kannattaa myös käväistä samalla reissulla.

Lue lisää Vattajasta ja Ohtakarista aiemmasta jutustani.


Kuva29
Kuva28
Kuva27
Kuva26


Toivosen talonpojanmuseo

Menneen ajan nostalgiaa ja lapsuuden maalaismuistoja pääsee verestämään Kokkolan kupeessa Toivosen talonpojanmuseon ja eläinpuiston upeassa kylämiljöössä. Museoalueen yli 50 autenttista ja ajan henkeen sisustettua rakennusta ovat ihan kuin astuisi toiseen aikaan, tarkemmin sanottuna 1900-luvun alun pohjalaiseen maalaiselämään. Museoalueella on myös maatalon eläimiä, työnäytöksiä, kahvila ja käsityöpuoti. Ihmeteltävää löytyy isoille ja pienille vaikka koko päiväksi!

Lue lisää Toivosen talonpojanmuseosta aiemmasta jutustani.


Kuva25
Kuva24
Kuva23
Kuva22
Kuva21
 • Eetu
  25.6.2019 at 19:34

  Kokkolan ohi mennyt joskus junalla v 2000

  • Emma
   26.6.2019 at 09:41

   Haha, seuraavan kerran kannattaa pysähtyä siellä myös 😀

   • SaunaTero
    2.2.2020 at 03:15

    Kokkolassa saunon 170 päivänä vuodessa. Vaikka olen töissä Hesassa. Kokkola on maailman ihanin mesta. SaunaTero

    • Emma
     3.2.2020 at 08:02

     Kokkola on kyllä ihana! Saunat on tosin vielä koittamatta 🙂

 • Anna-Maria K
  25.6.2019 at 23:40

  Iso kiitos tästä! Etsin uusia kesäreissikohteita eikä Kokkola olisi kyllä käynyt mielessä ilman tätä.

  • Emma
   26.6.2019 at 09:42

   Kiitos itsellesi kommentista! Juuri tän takia on ihana kirjoittaa blogia <3 <3

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  1.7.2019 at 19:19

  Mä haluaisin tutustua jokaiseen Suomen maakunnan pääkaupunkiin ja Kokkola on tietysti yksi niistä. Mulla ei ole juuri mitään tietoja siitä, mutta tässähän oli vaikka mitä. Siellähän on kaikkea söpöä ja kesäistä nähtävää! 🙂 Kiinnostavia tietoja nuo posliinikoirien asemmoinnit! Ja upealt näyttää nuo hiekkarannat. Täydellinen kesävinkki.

  • Emma
   2.7.2019 at 20:47

   Kiitos kommentista! Toivottavasti pääset reissaamaan Kokkolaan tänä kesänä! 🙂

 • Stacy Siivonen
  5.7.2019 at 09:48

  Näistä kaikista olen tutustunut lähinnä Vattajaan ja Ohtakariin. Neristan tuo mieleen vanhan Tammisaaren ja on vaikea kuvitella kokemuksen olevan sitä parempi. Huomaan kuitenkin, että olen kokenut Kokkolaa perin pintapuolisesti ja nähtävää onkin aika paljon, etenkin kesällä. Erityisesti kaikki kummitustarinat kiinnostavat, vaikka on niin, ettei kummituksia kiinnosta ilmestyä minulle. Olen kuullut, että kummitukset ilmestyvät pahoille. Lapsena ja nuorena ilmeisesti olin paha, kun kummitteli ja nyt olen ilmeisesti korjannut tieni, kun niitä ei enää näy.
  Raahe on paikka, missä ensimmäistä kertaa tutustuin posliinikoiriin. Sen jälkeen olen nähnyt niitä Raumalla. Herää tietysti kiinnostus, oliko koirat kutsuna vieraille miehille tulla taloon yksinäisyyttä potevaa emäntää viihdyttämään.

  • Emma
   6.7.2019 at 13:15

   Tammisaaren vanhakaupunki on kyllä todella söpö! Sielläkin vietettiin yksi juhannus ja on pitänyt joskus kirjoittaa siitä blogiinkin, mutta nyt huomaan unohtaneeni. Toi on tosiaan mielenkiintoinen kysymys, että miksi siitä isännän kotona tai merillä olosta loppupeleissä piti tiedottaa muille…

 • INDIVUE
  5.7.2019 at 12:50

  Terveisiä stadista: Tuolla Kokkolassa näyttäisi olevan mukava asua, ainakin muutama päivä kesällä. Sen verran valokuvaukselliselta näyttää.

  • Emma
   6.7.2019 at 13:16

   Joo, voisin mieluusti asua kesällä Kokkolassa pidempäänkin!

 • Rosa
  6.7.2019 at 23:26

  Ystäväni muutti tänä kesänä Kokkolaan ja meillä on sinne visiitti suunnitteilla. Minulla ei ollut entuudestaan oikeastaan muuta tietoa kaupungista kuin vanhakaupunki, joten kiitos vinkeistä.

  • Emma
   7.7.2019 at 20:48

   Ole hyvä ja oikein kivaa Kokkolan reissua! 🙂