Suomi Yleinen

Kiinalaisen uudenvuoden juhla Helsingissä

29.1.2017

Kiinalainen uusivuosi on iso juhla ympäri maailmaa, ja sitä juhlitaan myös Helsingissä tänä viikonloppuna! Apinan vuoden vaihtumista Kukon vuoteen juhlistettiin perinteisesti leijonien, lohikäärmeiden, musiikin, ruuan ja ilotulituksen saattelemana.

Leijonatanssi tuo perinteiden mukaan hyvää onnea tulevalle vuodelle. Leijonia voi tilata toki muihinkin tilaisuuksiin, kuten vaikkapa uuden liiketilan avajaisiin, onnea tuomaan. Myös pitkät (mitä pidempi sen parempi) lohikäärmeet tanssivat kiinalaisissa juhlissa. Ne symboloivat viisautta, voimaa ja rikkautta, ja tuovat leijonien tapaan onnea.


Kiinalainen uusivuosi leijona Helsinki
Kiinalainen uusivuosi leijonatanssi
Kiinalainen uusivuosi lohikäärme
Kiinalainen uusivuosi lohikäärmetanssi


Illan aikana nähtiin myös upeita ohjelmanumeroita lavalla: tanssia, musiikkia, kungfu- ja taiji-esityksiä sekä kiinaksi laulavat muumit. Myös leijonien tanssia pääsi seuraamaan lavalla tarkemmin.


Kiinalainen uusivuosi leijonat


Kiinalaisen uudenvuoden juhlinta täytti koko Keskuskadun. Stockmannin päässä kojuissa myytiin kiinalaista ruokaa ja taidetta sekä askarreltiin. Kojuissa pääsi tutustumaan myös erilaisiin kiinalaisiin harrastuskerhoihin, kiinalaiseen lääketieteeseen ja vaikkapa feng shuihin.


Kiinalainen uusivuosi ruokakoju
Kuva: Helsingin Kiinalainen Uusivuosi 2016
Kiinalainen uusivuosi Helsinki
Kiinalainen uusivuosi kojut


Alkavan kukon vuoden kunniaksi veistettiin jäästä tietysti kukko. Pienemmän ja pehmeämmän kukon saattoi ostaa myös kotiin maskotiksi ja onnea tuomaan.


Kiinalainen uusivuosi jääkukko
Kiinalainen uusivuosi pehmokukko
Kiinalainen uusivuosi kukko


Juhla huipentui ilotulitukseen Töölönlahdella. Ilotulitteet ovat tärkeä osa kiinalaisen uudenvuoden perinteitä: kovilla äänillä pelotellaan pahat henget pois, mutta kauniilla ilotulitteilla myös kutsutaan hyvää onnea sekä esi-isiä mukaan juhlaan.

Ostin markkinoilta itselleni myös onnenkeksin. Kiinalaisethan perinteisesti mm. ennustuksissa keskittyvät enemmän niihin ”huonoihin” asioihin ja siihen mitä seuraavana vuonna tulee esimerkiksi välttää tai varoa eivätkä niinkään niihin hyviin (hyvät asiat kyllä tulevat jos ovat tullakseen!). Joten tulkitsen tämän niin, että kun vaan en anna periksi, niin kyllä tänä vuonna on mukaviakin asioita tiedossa! 🙂


onnenkeksi


 • Marja
  29.1.2017 at 18:45

  Kiitos raportista, itse kun en kerennyt paikalle:)

  • Emma
   30.1.2017 at 13:55

   Eipä kestä! Hyvää kukon vuotta! 🙂