Suomi

Kierros Kakolassa ja Turun Lääninvankilassa

31.7.2017

Laaninvankila-730x973


Turun Kakolanmäelle rakennetaan parhaillaan uusia asuntoja entisiin vankilatiloihin. Tänä vuonna 2018 olikin viimeinen mahdollisuus päästä näkemään Suomen kuuluisin vankila, Kakolan keskusvankila, ja sen vieressä sijaitseva Turun lääninvankila sisältä sellaisessa kunnossa, mihin ne ovat 10 vuotta sitten vankien siirryttyä muualle jääneet.

Kierrämme ensin Lääninvankilaa. Se on toiminut tutkintavankilana, josta vangit on sitten lyhyemmän tai pidemmän ajan jälkeen lähetetty käräjäoikeuteen, siirretty jollekin vankilan varsinaisista osastoista tai toiseen vankilaan. Joku toki on saattanut päästä syyttömänäkin pois. Tästä syystä vankilan vaihtuvuus on ollut suurta ja seinät ovat täynnä tuherruksia ja terveisiä molempiin suuntiin: niissä kerrotaan kuka on tullut milloinkin selliin ja minkä tuomion sittemmin saanut.

Turun Sanomissa entinen vankilakundi kertoo: ”Jos oli ihan perusvankilakundi, rikoksen uusija, väkivaltarikollinen tai muu keskikastin normaalitapaus, pääsi jonnekin muualle ja toivottavasti päivätöihin. Liskojen osastolla (vaarallisten väkivaltarikollisten ja seksuaalirikollisten osasto) oli alinta pohjasakkaa, ihmissaastaa. Niiden joukkoon joutui rundiin, usein kolmen päivän visiitille, jos rikkoi sääntöjä kuten kävi kauppaa tai teki kiljua.”


Kuva18
Kuva17
Kuva16
Kuva15
Kuva14


Lääninvankilan kirkko on vaikuttava paitsi puitteiltaan niin myös tunnelmaltaan. Kaikki tässä huoneessa on vankien itsensä vuosien saatossa rakentamaa ja tekemää puisista penkeistä alttarin lasimaalauksiin ja kattokruunuihin. Kirkon tunnelma on hyvin lohdullinen ja kaunis. Ehkä tämä oli se ainoa pala kauneutta ja ihmisyyttä monelle vangille sinä aikana, jonka he täällä viettivät. Kukaties ensimmäistä kertaa heidän koko elämänsä aikana.


Kuva13
Kuva12
Kuva11


Siinä missä Lääninvankila on toiminut kaikenlaisten pikkurikollisten ensimmäisenä sisäänottokohteena, on Kakolalla aivan erilaiset perinteet. Ne vangit, jotka ovat Kakolan ovista astuneet sisään, ovat tienneet tulevansa suorittamaan pitkää tuomiota. Kakola oli Suomen väkivaltaisin vankila, jossa tuomiotaan suorittivat ne kaikkein pahamaineisimmat rikolliset. Rikollisten keskuudessa Kakolaa kutsuttiin myös vankiloiden korkeakouluksi.


Kuva10
Kuva9
Kuva8
Kuva7


Kakolan kirkko on Lääninvankilan kirkkoa huomattavasti pelkistetympi ja tunnelmaltaankin arkisempi. Molemmat kirkot olivat pitkään niin sanottuja pakkokirkkoja eli kaikkien vankien tuli osallistua sunnuntaisin jumalanpalveluksiin. Kun osallistumisen pakollisuus 1960-luvulla poistettiin, väheni kirkossa kävijöiden määrä vain kouralliseen vankeja.

Sekä Lääninvankilan että Kakolan kirkot tullaan suojelemaan ja säilyttämään uusissa asuintaloissa. Myös pienenpienet yösellit (näissä asuneet vangit ovat käyneet päivät töissä ja viettäneet selleissä vain yöt) säilyvät ja niistä tulee uusien asuntojen varastokoppeja. Nämä alkuperäisessä kunnossaan säilyneet Auburnilaisen ideologian mukaiset sellit ovat kuulemma kansainvälisestikin merkittävää vankilahistoriaa.


Kuva6
Kuva5
Auburnilaiset yösellit
Kuva4
Philadelphialainen osasto


Auburnilaisten pikkusellien vastakohtana Kakolassakin on philadelphialaisen mallin mukaan rakennettu päiväselliosasto. Auburnilaisen ideologian mukaan vangit työskentelivät päivät ryhmissä, mutta nukkuivat yönsä omissa selleissään. Philadelphialaisessa järjestelmässä taas vangit niin nukkuivat, työskentelivät kuin ulkoilivatkin yksin: tavoitteena oli johdattaa vanki työn ja eristyksen kautta uskonnolliseen pohdiskeluun ja parantamaan tapansa.


Kuva3
Kuva2
Kuva1


Mitä Kakolaan kuuluu nyt: lue miten Lääninvankilasta tuli Hotelli Kakola!


 • katja/fatinBKK
  2.8.2017 at 07:50

  Tää oli kyllä mielenkiintoinen juttu! Pakko saada huijattua joku autollinen kaveri mukaan ja käydä ihmettelemässä näitä 😀

  • Emma
   3.8.2017 at 08:49

   Kiitos Katja! Mene ihmeessä, syyskuun alussa on viimeiset kierrokset! Eikä tarvi edes autoa, itsekin olin Turussa bussilla + paikallisbussi nro 1 tulee ihan tuohon Kakolanmäen alle.

 • Pirkko / Meriharakka
  6.8.2017 at 13:59

  Kävimme sattumalta tuolla alueella juuri vaikkemme kierrokselle osallistuneetkaan!
  Turussa asuva siskontytär vihittiin viime perjantaina ja saimme tilaisuuden tarjota nuorelle parille lounaan edellisenä päivänä ja juhlan kunniaksi annoin heidän tietysti valita paikan ja heidän valintansa oli ravintola Kakolan Ruusu, kuulemma yksi Turun tämänhetkisiä in-ravintoloita.
  Ruoka oli todella hyvää ja vankilamiljööstäkin sai häivähdyksen sielläkin.

  • Emma
   7.8.2017 at 08:59

   Mä olisin kans varannut Kakolan Ruususta pöydän jos olisin tajunnut yhtään aikaisemmin, samalle viikonlopulle en enää saanut. Näytti kuitenkin tosi kivalta ja siinä jo tosiaan pääsee vähän vankilatunnelmaan jos ei ehdi kierrokselle!

 • Riikka
  6.8.2017 at 14:21

  Kiva postaus, itse olen ollut Tallinnan johonkin vanhaan vankilaan tutustumassa ja kovasti se tuli tästä postauksesta mieleen, vaikka olot tosin sielä oli huonommat. Mun sukulainen on tuol käyny muutaman kerran, olis tavallaa ihan kiinnostava nähä toiki paikka.

  • Emma
   7.8.2017 at 09:00

   Se Tallinnan vankila näytti kans tosi mielenkiintoiselta, mutta itse en ehtinyt siihen tutustumaan ennenkuin se suljettiin. Suosittelen Kakolaa ja Lääninvankilaa vielä kun ne ovat auki!

 • Terhi | VAGABONDA
  6.8.2017 at 17:03

  Mielenkiintoinen postaus! Olisi ollut kiva käydä tuolla, mutta väliin jäi. Tallinnan Patareissa sentään ehdin käydä juuri vähän ennen sen sulkemista, ja olihan se karmaisevan mielenkiintoinen paikka!

  • Emma
   7.8.2017 at 09:01

   Joo, kommentoin jo edelliselle, että multa kun jäi Patarei väliin (luin siitä kaikki kiehtovat blogijutut kyllä), niin onneksi sentään ehdin Kakolaan!

 • Stacy Siivonen
  9.8.2017 at 15:46

  Olen käynyt Kakolassa kierroksella, toistaiseksi minun ainoa henkilökohtainen kokemukseni inessiivistä on ollut kuusi tuntia juoppoputkassa. Jo tuo kuvitus kertoo, että tuskin tulisi olemaan kovin helppoa.
  Mä en pysty kykenemään ymmärtämään sitä, että joku haluaa asua Kakolassa ja maksaa siitä itsensä vielä kipeäksi. On sieltä kyllä hyvät maisemat, mutta eipä paljon muuta.
  Mä kokisin pakkokirkon kidutuksena ja tekisin siitä varmasti helvetin papillekin. Jo pelkästään koulun uskontotunnit riittivät minulle.

  • Emma
   10.8.2017 at 11:36

   Kakolanmäestä tulee kyllä varmaan ihan hieno asuinalue, mutta olisihan se silti varmaan aika jännä tunne tietää asuvansa vanhassa sellissä, jossa on tapahtunutkin vaikka mitä..

 • Anna | Tämä matka -blogi
  10.8.2017 at 08:37

  tavoitteena oli johdattaa vanki työn ja eristyksen kautta uskonnolliseen pohdiskeluun ja parantamaan tapansa…
  – onhan se hyvä, että on tavoitteita…. : D

  Itse olen vieraillut Paterain vankilassa Tallinnassa. Se oli huomattavasti rappeutuneempi kuin nämä ja nykyisin suljettu, kuten kommenteissakin on tullut ilmi. Siitä tuskin saadaan uusia asuntoja enää tehtyä, vaan luultavasti purkavat koko rakennelman.

  • Emma
   11.8.2017 at 11:16

   Haha joo, aina kannattaa yrittää! 😀

 • Katja / Lähtöselvitetty
  10.8.2017 at 23:09

  Jännittävä ajatus tosiaan asua Kakolassa. Jäin pohdiskelemaan noita sellien seinien koristuksia: jos tietää asuvansa siinä kopissa vielä pitkään, piristävätkö töhryt päivää muka jotenkin? Itse ehkä yrittäisin tehdä kopista mahdollisimman mukavan, enkä piirtäisi valtavaa fallosta seinälle. Tietysti kuka tykkää mistäkin.

  • Emma
   13.8.2017 at 12:29

   Haha joo, vähän erilainen sisustusmaku ois ehkä mullakin! 😀

 • Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä
  11.8.2017 at 22:23

  Mielenkiintoinen kurkistus vankiloihin! 🙂 Opiskelin Turussa, mutta ei tullut koskaan käytyä tutustumassa Kakolaan. Nyt harmittaa! :/ Joskus vierailu kävi mielessä, mutta se jäi ajatuksen tasolle. Ei pitäisi koskaan jättää roikkumaan mitään, kun voi olla ettei sitä enää voi tehdä myöhemmin.

  • Emma
   13.8.2017 at 12:31

   Näinpä! Onneksi Suomessa kyllä riittää kaikkea jännää ja mielenkiintoista nähtävää!

 • Lotta | Watia.fi
  13.8.2017 at 10:09

  Harmittaa ihan älysti, kun Kakola ei ollut auki kun kävimme Turussa toukokuussa. Se olisi kuulunut Museum Walk -korttiin, mutta avautui vasta kesäkuussa. Nyt jäi kyllä käymättä. Mutta kiitos tästä postauksesta! Mielenkiintoinen kohde.