Joitakin vuosia sitten virkistyskäyttöön avattu Vallisaari Helsingin edustalla on mukava päiväretkikohde luontopolkuineen ja historiallisine nähtävyyksineen. Tänä kesänä (26.9.2021 asti) saaressa pääsee myös kokemaan Helsinki Biennaalin taidetta. Vallisaareen tai Biennaaliin ei ole pääsymaksua, vain laivamatka Kauppatorilta maksaa muutaman euron.
Vallisaaren historia on kiehtova. Se alkaa 1600-luvulta, jolloin saaren ensimmäisten linnoitusten tiedetään rakennetun. 1700-luvulla Vallisaari on palvellut Suomenlinnan Viapori-linnoituksen huoltosaarena sekä luotsien asuinpaikkana. Luotsit elivät välillä railakastakin elämää: saarelaisia epäiltiin viinanpoltosta, salakuljetuksesta ja laittomasta anniskelusta.
Vuonna 1808 venäläiset saivat Vallisaaren kautta haltuunsa Viaporin ja Suomen ajauduttua osaksi Venäjän keisarikuntaa alettiin saarta kutsua Aleksanterinsaareksi. Venäläiset vahvistivat 1800-luvulla niin Viaporin kuin Vallisaarenkin linnoituksia ja pattereita. Luotsitalo valmistui 1878 ja luotseja asui Vallisaaressa aina 1920-luvulle asti.

Vallisaaren käyttö armeijan tarpeisiin jatkui myös Suomen itsenäistyttyä: Puolustusvoimat varastoi siellä aseita viime vuosiin saakka. Vallisaaressa on myös ladattu ja huollettu ampumatarvikkeita, torpedoja ja miinoja, tehty säähavaintoja sekä korjattu kaasunaamareita. Viereisessä Kuninkaansaaressa toimi merivartioasema.
Vallisaaressa on ollut myös siviiliasutusta, vilkkaimmillaan 1950-luvulla pienellä saarella asui yli 300 ihmistä. Tähän aikaan saarella toimi myös oma kansakoulu, kauppa ja nuorisoseura. Saarelaiset viljelivät kasvimaita ja pitivät kotieläimiä, ja saaren lammesta saatiin käyttövettä. Viimeiset asukkaat muuttivat pois 1996.
Vallisaari on muuten myös koko pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisin luontokohde: saarella elää esimerkiksi yli 1000 perhoslajia ja kuusi lepakkolajia!

Vallisaaren ympäri Aleksanterin kierroksella
Kiersimme saarella kolmen kilometrin pituisen Aleksanterin kierroksen, joka alkaa heti laivalaiturista. Kierroksella kävellään vanhaa kylänraittia ohi lammen ”Pohjolan Gibraltarille” eli Kustaanmiekan salmelle. Siitä reitti jatkuu niitylle, josta löytyvät kivoimmat piknik-paikat, ja Aleksanterinpatterille, josta on huikeat näköalat Helsingin keskustaan asti. Lopulta reitti kiertää vanhaa lehmuskujaa pitkin Kuolemanlaakson ja Torpedolahden kautta takaisin lähtölaiturille.



Vallisaaren lammesta on haettu juomavettä jo keskiajalla. Myöhemmin saaren ollessa asutettuna, lammessa pestiin pyykkiä ja uitiin, talvella sen jäällä luisteltiin. Tätä nykyä lammella viihtyvät erityisesti saaren lepakot, ja lammen mahdollista tulevaa virkistyskäyttöä suunnitellaankin lepakoiden ehdoilla.

Saarella myös tarinoiden mukaan kummittelee! Legenda kertoo, että Päätön Eversti on Aleksanterinpatterin edustalla olevaan lehmuspuuhun hirtetyn sotilaan haamu. Kauniina päivänä Aleksanterinpatterilla ei ikävä kyllä näkynyt kummituksia, vain mahtavat maisemat aina Helsingin keskustaan saakka!
Seuraavana kävelyreitin varrella olevan Kuolemanlaakson nimi taas ei viittaa kummituksiin, vaan saarella vuonna 1937 tapahtuneeseen tuhoisaan räjähdykseen, jossa kuoli 12 ihmistä. Saaren maaperässä saattaa edelleen olla räjähtämättömiä räjähteitä, joten reiteillä pysyminen on siitäkin syystä erittäin tärkeää!


Torpedolahdelta lähtee myös kävelyreitti Kuninkaansaareen, jossa voi tehdä erillisen 2,5 km kierroksen. Meillä Kuninkaansaari jäi seuraavaan kertaan ja omaksi seikkailukseen!

Vallisaari, luonnon ja historian kerroksia - Tauko ja matka
14.8.2016 at 13:53[…] yhteysalus liikennöi saareen ylimääräisin vuoroin ja kyytiin mahtui hyvin. Meriharakka ja Mutkia matkassa kirjoittelivat jo aiemmin poluista, saaren historiasta ja palveluista. Pienen seurueemme mieltä […]
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
8.8.2021 at 22:11En ehdi tuonne syyskuun loppuun mennessä ja se on itseäni nyt jossain määrin harmittanut. Tästä tuli kuitenkin olo, että kyseessä on varmasti kiva retkikohde ilman Biennaaliakin!
emma
16.8.2021 at 21:07On ehdottomasti joo! Ja kiva saarihyppelymahdollisuus myös Vallisaari-Suomenlinna-Lonna!