Suomi

Joulutunnelmaa Ahvenanmaalla

6.12.2020

Yhteistyössä: Visit Åland, Tallink Silja Line ja Rantapallo

Laitoin Ahvenanmaan joulumarkkinat kalenteriin jo alkusyksystä. Vierailin syyskuussa Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlilla ja kannoin kotiin kassikaupalla ihania ruokatuliaisia: omenamehua, vuohenjuustoa, sipuli- ja kurkkusäilykkeitä, hunajaa, tyrnimehua, käsintehtyä suklaata ja Smakbynin saaristolaislimppua. Äitini alkoi omat tuliaisensa syötyään kirjoittaa minulle heti ostoslistaa seuraavalle Ahvenanmaan reissulle.

Perinteiset Jan Karlsgårdenin suuret ulkoilmajoulumarkkinat ikävä kyllä peruttiin tänä vuonna koronan takia. Koronatilanne on kokonaisuudessa pysynyt Ahvenanmaalla koko vuoden todella hyvin hallinnassa ja pienempiä myyjäisiä ja markkinoita järjestettiin marras-joulukuun vaihteessa. Toivo herkkutuliaisista eli siis vahvana.

Ruokaostosten lisäksi odotin Ahvenanmaan joulufiilistä, iloa ja valoa synkkään koronasyksyyn. Ahvenanmaalla on sellainen ihana saaristolainen pikkukyläfiilis ja vieraat otetaan aina sydämellisesti vastaan. Manner-Suomeen verrattuna ei voi olla aistimatta saarelaisten yhteisöllisyyttä ja optimismia.

Jouluostoksia Maarianhaminassa

Maarianhaminan keskusta on minikokoinen eli lähekkäin on monta pikkuputiikkia, joista on helppo tehdä tuliais- ja joululahjaostoksia. Tai sitten vaan kierrellä ja katsella tunnelmallisia jouluikkunoita ja poiketa välillä kahvilaan glögille ja joulupullalle. Kivenheiton päässä keskustasta kannattaa tsekata myös Merikortteli puoteineen.


Ahvenanmaa_joulu_1
Ahvenanmaa_joulu_2
IMG_20201127_151122
IMG_20201128_122822
Ahvenanmaa_joulu_12


Ensimmäisenä adventtiviikonloppuna, jolloin Ahvenanmaalla muuten juhlitaan Lilla Julia, Maarianhaminan keskustassa järjestettiin myös pienemmät joulumarkkinat, joilta löysin mukaan vielä vaikka mitä pientä kivaa maisteltavaa. Tämä on juuri se viikonloppu, jolloin ahvenanmaalaiset perinteisesti käyvät myös siellä Jan Karlsgårdenin ulkoilmamarkkinoilla, laulavat ja kuuntelevat yhdessä joululauluja ja antavat läheisilleen pieniä joululahjoja.


Jouluglögit Kastelholman linnassa ja riisipuuroa Smakbynissä

Pikkujouluglögit Kastelholman linnassa kuuluvat myös ahvenanmaalaisiin joulunalusperinteisiin. Glögiä ja pipareita tarjottiin tänäkin vuonna, mutta koronarajoituksin. Me saimme glögitarjoilun ja jouluntoivotukset Kastelholman kellarissa Smakbynin Michael Björklundilta ja glögin jälkeen kävi kutsu vielä kivenheiton päähän Micken riisipuuropatojen ja kinkkuvoileipien ääreen.


Ahvenanmaa_joulu_18
Ahvenanmaa_joulu_20
Ahvenanmaa_joulu_21
IMG_9980


Smakbynistä kannattaa ostaa mukaan ainakin Micken anopin leipomaa saaristolaislimppua. Näin pikkujouluaikaan Smakbynistä löytyi myös muiden paikallisten tuottajien tuotteita: pihamaan minijoulumarkkinoilta sain muun muassa äidin tuliaispakettiin sitä samaa tyrnimarjamehua mitä toin Sadonkorjuumarkkinoiltakin!


IMG_20201128_105549
Ahvenanmaa_joulu_9


Saaristolainen joulupöytä

Pikkujouluperinteisiin kuuluvat myös ravintoloiden notkuvat joulupöydät, joista ahvenanmaalaiset nauttivat niin perhepiirissä kuin ystäväporukoissakin. Me testasimme jo aiemminkin loistavaksi ruokaravintolaksi toteamani Nauticalin jouluillallisen. Alkuruokapöytä notkui kaloja, lihoja ja salaatteja, ja saaristolaistyyliin silleille ja silakoille oli omistettu kokonaan oma pöytänsä muiden alkuruokien lisäksi! Kaikki 10 sillilaatua muuten maistettiin! Lämpimästä pöydästä löytyivät tutut joululaatikot ja kinkut, ja lisäksi saaristolaisperinteiden mukaisesti myös muun muassa makkaroita, lihapullia ja herkullisia haukipullia.

Ensi jouluna korona on toivottavasti historiaa ja Ahvenanmaalla päästään taas nauttimaan kaikista ihanista jouluperinteistä!


 • Sanna Könönen-Wahlstedt
  8.12.2020 at 13:39

  Hienoa kun tulitte käymään!

  • Emma
   20.12.2020 at 18:54

   Kiitos lämpimästä vastaanotosta! Toivottavasti nähdään taas pian!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  12.12.2020 at 00:57

  Ahvenanmaa on ollut jonkin aikaa nyt mielessä. Ei ehkä olisi ensimmäisenä tullut mieleen näin jouluaikaan, mutta ei välttämättä hassumpi valinta tähänkään aikaan. Itse ehkä kuitenkin jätän oman visiittini kevääksi…

  • Emma
   27.12.2020 at 20:33

   Mä odotan myös Ahvenanmaan kevättä! Saa nähdä mikä tilanne on hiihtolomien aikaan, toivottavasti silloin pääsisi matkustamaan ainakin Ahvenanmaalle jos ei pidemmälle!