On hyvin mahdollista, että olisimme viettäneet tänäkin vuonna joulua Bruggessa, Belgiassa, jos koronavirus ei olisi pilannut suunnitelmia. Ihastuimme viime jouluna Bruggeen ja ihanaan hotelliimme kanavan varrella niin paljon, että useammin kuin yhden kerran on tänä vuonna mietitty olisiko meidän mahdollista päästä tänäkin jouluna Bruggeen. No eipä ollut, mutta ehkä ensi vuonna sitten?
Olin käynyt Bruggessa kerran aiemmin – työmatkalla keväällä. Vaikka Brugge on surullisenkuuluisa yliturismistaan (josta syystä en sitä kesän korkeasesonkina kohteeksi suosittelisikaan), ihastuin siihen kovasti. Ei se nimittäin syyttä ole niin suosittu: se on vaan söpö kuin postikortti tai kuin pastellinvärinen piparkakkukylä!
Toki vähän mietitytti, että kuinka ruuhkaisaa Bruggen pienessä keskiaikaisessa keskustassa mahtaa joulun pyhien aikaan olla. Yllättäen aatonaattona ja jouluaattona oli melko rauhallista, mutta joulupäivästä ja etenkin tapaninpäivästä eteenpäin kaupungin mukulakivikaduilla vaelsi taas päiväkävijöitä ja opastettuja turistiryhmiä ruuhkaksi asti.
Keskellä Bruggen vanhaakaupunkia, hienojen historiallisten rakennusten ympäröimänä, levittäytyy Grote Markt -tori. Joulunaikaan torin täyttävät tietysti joulutorin kojut ja myyjät. Vaikka puitteet ovat todellakin kunnossa eikä ympäristö voisi juuri kauniimpi olla, on Bruggen joulutori vähän persoonaton. Suurin osa kojuista myy ruokaa ja juomaa, torilla leijailee rasvaisen makkaran käry, ja kaiuttimista pauhaa musiikki. Kivenheiton päässä on myös toinen, vähän pienempi joulutori, jossa on ehkä vähän enemmän muita myyntikojuja kuin vain ruokaa.
Toria ympäröivistä rakennuksista on mahdollista vierailla muun muassa 83 metriä korkeassa 1200-luvun kellotornissa tai vanhaan goottilaiseen rakennukseen avatussa virtuaalitodellisuutta hyödyntävässä Historium-museossa – tai paikallisen Duvel-panimon Duvelorium-baarissa! Duveloriumissa voi maistella kymmeniä erilaisia paikallisia oluita: niitä saa perinteisesti hanasta tai pullosta, tai sitten voi valita olutmaisteluun kymmenellä eurolla kolme haluamaansa olutta ja niille sopivat suklaiset makuparit. Duveloriumilla on myös näköalaterassi, josta voi katsella koko Grote Markt -torin kuhinaa.
Tekemistä Bruggessä joulun aikaan
Joulutori on joulun pyhien aikaan tietysti auki aamusta myöhäiseen iltaan, mutta muutakin jouluista tekemistä ja näkemistä löytyy. Bruggen keskustaa halkovat pienet kanaalit – melkein kuin Venetsiassa – ja pääasiassa kesäisin kulkevat lyhyet kanaaliristeilyt operoivat sään salliessa myös jouluna. Kannattaa kuitenkin olla valmiina veneilemään mahdollisimman aikaisin aamusta, sillä risteilyjä ei talvella järjestetä iltaisin ja niitä on muutenkin tarjolla rajallisesti. Jos Bruggessa vierailee lyhyen aikaa, kannattaa veneretkellä käydä, että pääsee näkemään vähän syrjäisempiäkin kolkkia, mutta kun itse olin kaupungissa jo toista kertaa ja jo monet kerrat kaikki vanhankaupungin kadut tutkinut, ei se varsinaisesti avannut minulle mitään uusia maisemia.
Monet keskustan pikkukaupat ja isommat ketjuliikkeetkin ovat auki jouluna, joskin normaalia lyhyemmän aikaa. Suurin osa suklaakaupoista (joita on paljon – Brugge on tunnettu suklaastaan) palvelee asiakkaitaan vielä illansuussakin. Käsintehdyt suklaakonvehdit ovat tosi herkullisia ja niitä saa ostaa maisteltavaksi vaikka yksittäin. Tuliaisboksiin voi pyytää juuri haluamiaan makuja tai valita valmiiksi pakatun sekoituksen.
Suklaan lisäksi Bruggen tunnusmerkkejä ovat jo vuosisatojen ajan olleet kanaaleissa uivat joutsenet. Legendan mukaan keisari Maximilian langetti joutsenet ikuiseksi kiroukseksi Bruggen kanaaleihin 1400-luvulla, mutta kirouksen sijasta kaupunkilaiset ovat aina pitäneet joutsenia kaupungin mahdin ja rikkauden merkkinä. In your face, Maximilian! Joutsenia voi nähdä siellä täällä kaikkialla kanaaleissa, mutta erityisesti ne hengailevat Wijngaardplein-puistossa Begijnhofia vastapäätä, jossa kaupunki ruokkii niitä.
Begijnhof on nykyään nunnaluostari, jonka alueella on pieni kirkko ja museo. Täällä kannattaa poiketa samalla reissulla kun käy joutsenia ihailemassa!
Kivenheiton päässä Wijngaardpleinista, Minnewaterpark-puistossa, on joulun aikaan jäädytetty luistinrata (luistimia voi vuokrata). Ympäri kaupunkia kulkee myös iltaisin Winter Glow -valopolku, ja sen hienoimmat kohteet löytyvät juuri näitä main!
Suomessa jouluperinteisiini kuuluu kauneimmat joululaulut meidän lähikirkossa, ja Bruggessakin olisi joulunpyhinä ollut tarjolla monenlaisia kirkkokonsertteja. Laulamaan ei ihan päästy, mutta jouluaaton messu kauniissa katolilaisessa kirkossa oli hieno elämys!
Jouluillalliset kannattaa varata etukäteen, sillä osa ravintoloista on kokonaan kiinni joulunpyhät (monet ravintolat Bruggessa ovat kiinni joulun lisäksi koko tammikuun, jolloin kaupungissa on vähiten matkailijoita). Varaus kannattaa tehdä erityisesti jos haluaa syödä vähän paremmin tai jossain tietyssä ravintolassa, mutta toisaalta erilaisia pienempiä bistroja, pizzerioita ja etnisiä ravintoloita kyllä varmasti löytyy.
Belgiassa ei tunnu olevan sellaista jouluruokaperinnettä kuin Suomessa: tarjolla ei siis ole yleisesti mitään tiettyjä jouluruokia, vaan jouluna on lähinnä tapana syödä vähän paremmin ja pidemmän kaavan mukaan.
Vrolijk Kerstfeest! Rauhallista joulua!
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
25.12.2020 at 16:44Brugge näyttää kyllä todella kauniilta ja tuo valaistu polku kuulostaa kivalta. Ei ole tullut koskaan käytyä messussa. Voin hyvin kuitenkin kuvitella, että messu jouluaattona on varmasti erityinen kokemus! Muutenkin olisi kiinnostavaa viettää joulua eri maissa ja havainnoida kunkin maan jouluperinteitä.
Emma
16.1.2021 at 11:16Musta on tosi kiva nimenomaan tutustua tuollaisiin perinteisiin ja tapoihin eri maissa. Olin aika yllättynyt siitä, että Belgiassa ei ole esim. mitään tiettyjä jouluruokia samalla tavalla kuin meillä Suomessa!