Yleinen

Improvisoiden vai suunnitellen matkaan?

7.10.2017

Isäni matkusti juuri vaimonsa kanssa Sloveniassa. He olivat varanneet etukäteen majoituksen kahdeksi ensimmäiseksi yöksi Bledin läheltä ja vuokranneet auton. Muita käyntikohteita tai majoituksia he eivät olleet lyöneet etukäteen lukkoon. Reissun jälkeen isäni kuvaili matkaansa facebook-päivityksessään termillä, joka puhutteli minua. Improvisaatiomatkailua!

”Improvisaatiomatkailusta” näyttää muodostuneen meidän tapamme kulkea maailmalla. Toisin sanoen useimmilla viime vuosien matkoillamme olemme improvisoineet ohjelman ja/tai majoituksen suurelta osin vasta paikan päällä. Näin on toteutunut monta yllättävänkin onnistunutta reissua. Samalla periaatteella myös viimeisimmästä Slovenian matkastamme muodostui varsin monipuolinen ja kiva kokemus sisältäen mm. patikkaretkiä vuorilla, pittoreskien kylien ja maalaismaisemien ihailua pikkuteitä pitkin autoillessa, fine diningia linnaympäristössä, nautiskelua kylpylöiden saunamaailmoissa ja kaupunkikulttuuria kauniissa Ljubljanassa. Ja tietenkin muutama kirkkokin korkattiin. Vielä jäi paljon ensi reissulle nähtävää, mm. paljon kehutut merenrantamaisemat. Upea maa, jonne palataan vielä.
– Isäni luvalla julkaistu facebook-päivitys

Improvisaatiomatkailu! Miten vapauttavalta se kuulostaakaan! Isäni matkustustapaa miettiessäni muistin miten monesti olen itsekin ajatellut, että joskus pitäisi vaan mennä uuteen kohteeseen tutustumatta siihen sen tarkemmin ja antaa fiiliksen määritellä minne mennään. Eksyä kaduille ja kujille, kysellä neuvoa paikallisilta ja valita ravintola sen mukaan mitä ruokaa milloinkin tekee mieli eikä sen millä ravintolalla on Michelin-tähti tai mitä on jossain blogissa kehuttu. Olen monesti myös miettinyt, että haluaisin tehdä arkimatkan. Sellaisen, jolla eläisin matkalla ihan arkisesti enkä kävisi katsomassa yhtäkään TOP 10 -listan nähtävyyttä. Söisin edullisissa lounaskuppiloissa, vaeltelisin betonilähiöissä tai maalaiskylien nimettömillä pikkuteillä, istuisin puistonpenkillä, lukisin lehteä ja jättäisin kaiken erikoisen etsimisen.

Se, että varaa matkakohteesta etukäteen vain ensimmäisiksi pariksi yöksi majapaikan ja suunnittelee sitten lisää paikan päällä on varmaan monelle muullekin kuin isälleni tuttua. Ja jopa ne villit tarinat ihmisistä, jotka eivät varaa edes sitä ensimmäisen yön majoitusta kuin vasta paikan päältä ovat kaiketi totta. Mutta minulle sellainen ajatuskin on ihan kauhistus ja käsityskyvyn tuolla puolen!

Apua, olen pakkomielteinen suunnittelija!

Olen suunnittelufriikki. Ahmin opaskirjoja, ravintola-arvosteluja, blogijuttuja, Instagram-kuvia ja Tripadvisoria ennen jokaista matkaani. Haluan varmistaa sen, että reissusta ei puutu elämyksiä. Ei niiden aina mitenkään ihmeellisiä tarvitse olla, mutta kun tiedän että jossain siellä on löydettävissä se kaupungin kaunein näkymä tai se ihanan erikoinen ravintola, niin täytyyhän niihin päästä. Enkä oikeastaan ole myöskään mikään halvimmissa hostelleissa viihtyvä reppureissaaja vaan pikemminkin panostan matkalla pieneen luksukseen. Nauttisinko siis reissusta jos se ei oikeastaan eroaisi arjestani ollenkaan? Ja kuka tätä blogiakin lukisi jos kirjoittaisin päämäärättömästä kuljeskelusta ja rumista maisemista ja ihan tavallisista kahviloista, joissa juodaan ihan vaan tavallista suodatinkahvia?


9b
Matkalla osaan kyllä kiinnittää arkisiin yksityiskohtiiin paremmin huomiota kuin kotona. Pekingissä ilahduttivat onnellisen näköiset kaivonkannet.
20230219_151808
Reissussa bongailen aina myös paikallisia kultaisianoutajia. Hän oli tapaksilla Madridissa.


Toisaalta matkablogeja monesti syytetään nimenomaan kiiltokuvamaisuudesta ja pinnallisuudesta. Kaikki on kivaa ja ihanaa, aina paistaa aurinko ja jutun kuvituksena on vain täydellisiksi käsiteltyjä mainoskuvia. Mutta haluaisinko sitten itsekään lukea blogista jostain astioiden tiskaamisesta ja biojäteroskiksen tyhjentämisestä ja katsoa kuvia harmaasta asfaltista?  Jostain näiden ääripäiden väliltä löytyy kai se suunnittelemattomuus ja arkisuus, jota huomaan silloin tällöin kaipaavani matkoillani ja josta tykkään muistakin blogeista lukea.

Mutta takaisin niihin suunnitelmiin. Seuraava reissuni tulee suuntautumaan Espanjan Zaragozaan, jonka sanotaan olevan sellainen ”ihan tavallinen espanjalainen kaupunki”. Ei mikään turistikohde, ei mitään erityistä nähtävää vaan ihan vain tavallinen espanjalainen kaupunki. Olisiko tässä mahdollisuuteni? Päivät kuluvat tällä matkalla töissä Zaragozan yliopistolla, mutta mitä jos en tekisikään varausta siihen suositeltuun Michelin-ravintolaan illaksi tai en valmistelisikaan itselleni Google-karttaa miljoonine etukäteen merkattuine potentiaalisine kohteineen? Jos en tutkisikaan etukäteen mitä museoita kaupungista löytyy tai tarkastaisi mitä nähtävyyksiä Tripadvisor suosittelee? Lukisitko sinä juttua arkisesta Zaragozasta?

Kuinka paljon aikaa sinä käytät matkojen suunnitteluun etukäteen? Oletko tehnyt isäni sanoin ”improvisaatiomatkoja” vai oletko kaltaiseni suunnittelufriikki?


 • Tiia(ntai)
  7.10.2017 at 17:57

  Haha, minä olen juuri tuollainen päämäärätön kuljeskelija 😀 Tosin kahviin panostan!

  Ei vaan, mielelläni suunnittelisin enemmänkin: selvästi reissusta saa enemmän irti, kun on kartoittanut ne ehdottomasti näkemisen arvoiset kohteet ennakkoon ja tietää jotain myös historiasta. Jotenkin se silti usein jää, ja sitten paikan päällä menee usein improvisoimiseksi. Onneksi siinäkin on puolensa, ja monesti mielenkiintoisimmat paikat löytyvät ihan sattumalta tai jonkun paikallisen suosituksesta.

  En silti muista matkaa, jolle olisin lähtenyt googlailematta hyviä kahviloita ja ruokapaikkoja ennakkoon. Niiden on syytä olla selvillä jo ennen kuin tilanne on päällä. 🙂

  • Emma
   9.10.2017 at 08:09

   Oisinpa minäkin edes hiukkasen päämäärätön kuljeskelija! Vaikka tottahan se on, että molemmissa on puolensa, mutta jos vaikka vähän sais tasapainotettua tätä suunnitteluhimoa 😀 Lohdullista tietää, että sentään kahvi ja ruoka saa sutkin suunnittelemaan ennakkoon 😉

 • Jenna / matkahaaveita
  7.10.2017 at 18:37

  Mielenkiintoinen postaus. Itse koen kanssa olevani ehdottomasti suunnittelija, mutta paikan päällä osaan improvisoida tarpeen vaatiessa. Jos sään takia ei pääse johonkin tiettyyn paikkaan, niin pitää improta ja etsiä jotain muuta tehtävää. Mutta itse matkan suunnitteluvaihe on todellakin suunniteltua – melkein jopa aikataulutettua. Etenkin, jos kyseessä lyhyempi matka.

  • Emma
   9.10.2017 at 08:11

   Joo, tarpeen vaatiessa pitää kyllä pystyä improvisoimaan! Mulla on usein valmiiksi mietittynä tietyt paikat tietylle päivälle, mutta aina edellisenä iltana pitää tarkastaa onko suunnitelma edelleen järkevä – juurikin vaikka sään puolesta.

 • Kirsi
  7.10.2017 at 20:49

  Olen suunnittelufriikki. Luen ja suunnittelen etukäteen, sillä en halua että matka-ajasta kuluu pääosa ihmettelyyn. Kerran sainkin sitten oikein ”lämpimät kiitokset” matkaseurana olleella puolisolta. Oli kuulemma tiukka minuuttiaikataulu. Oma näkökantani on, että ei sinne matkalle kannata lähteä, jos kiinnostavin kohde on hotellin baari – vaikka olisi kuinka halpaa kaljaa. Mutta on toki kiitostakin tullut. Ystävä, joka on arka matkustamaan yksin tai edes oman puolisonsa kanssa, on hyvin tyytyväinen kun minä tutkin kaiken etukäteen.

  • Emma
   9.10.2017 at 08:13

   Hahaha, voin kuvitella ne lämpimät kiitokset! Mä oon oman puolisoni kanssa jo alistunut siihen, että yhteisillä matkoilla saan sen mukaan joihinkin tiettyihin paikkoihin, mutta sitten on kohteita ja päiviä jolloin minä seikkailen yksin ja puoliso nauttii siitä, että saa jäädä vaikka hotellin kuntosalille. Joka on mielestäni vallan käsittämätöntä, mutta kukin tyylillään.

 • Kohteena maailma / Rami
  7.10.2017 at 21:20

  Jos olisi enemmän aikaa, voisin liikkua hyvin inspiroiden. Toisaalta sellaisissa kaupungeissa missä olen käynyt usein kuten New York, tämä tapa yksittäisessä kohteessa toimii erinomaisesti.

  Mutta vastaus kysymykseesi millainen matkailija olen löytyy uusimmasta postauksestani: http://kohteenamaailma.fi/matkailu/matkan-suunnittelu/

  • Emma
   9.10.2017 at 08:15

   Joo, tuossa on vissi pointti, että kaupungeissa joissa käy useammin ja on jo nähnyt ne ”pakolliset” jutut, voi ottaa rennommin. Mulle tällaisia paikkoja on Bangkok, Shanghai ja Soul, joissa olen kaikissa asunut vähän pidempään – tosin viimeksi kun kävin esim. Bangkokissa muutaman vuoden tauon jälkeen, oli kaupunkiin tullut taas niin paljon kaikkea uutta kivaa pientä, että melkein aikatauluttamiseksihan sekin lopulta meni :/

   Sulla on kyllä postauksesi perusteella suunnittelu vähintään yhtä hyvin hallussa kuin mulla! 😀

 • Susanna
  7.10.2017 at 22:00

  Teen usein spontaaneja improvisaatiomatkoja, mutta tietysti niiden lisäksi luen toki mielelläni myös matkajuttuja netistä, blogeista ja lehdistä aina kun ehtii! ennen kyllä halusin ehdottomasti nähtävyyksille, mutta on tullut nähtyä jo niin paljon kuuluisia nähtävyyksiä Euroopassa ettei oikeen jaksa niiden perässä mennä, paitsi välillä. Parc Guellin halusin nähdä, mutta ei oikeen napannut se 3 tunnin odottelu portilla joten kurkin kuuluisaa puistoa porttien väleistä. Majoitus täytyy mielestäni varata mielellään vähintään päivää ennen lähtöä, mutta kesällä jo viikkoa tai viikkoja ennen koska kesä on sesonkiaika ja pahimmassa tapauksessa kaikki majoitukset täysiä. Olen nähnyt joillekin käyneen niin esim. Barcelonassa juhannuksena turisteja (myös espanjalaisia) jäi kadulle kun hotellit olivat täysiä ja loput maksoi 1000e yö. Siinä vaiheessa otin itse lautan Sardiniaan ja sehän kannatti, päätöksen tein lähtöpäivänä eli hotellista ulos kirjautuessa ja aulassa. Keväällä kävin Itävallassa ja majoitukset täyttyivät niin otin junan Bratislavaan, sekin kannatti sillä tykkäsin kohteesta enemmän kuin Itävallasta. Italiassa on myös alkanut olla aika täyttä kesäisin kohteesta riippuen, mutta silloinkin voi improvisoida ja ottaa junan tai lautan muualle. Uskon että Zaragoza voi olla myös mielenkiintoinen kohde jossa nähtävää riittää, minua ainakin kiinnostaa Zaragozan matkajutut

  • Emma
   9.10.2017 at 09:15

   Mä oon ihan friikki noiden majoitusten varaamistenkin suhteen! Mun strategia on se, että varaan yleensä heti lennot varattuani myös majoituksen – mutta sellaisen, jonka perua kuluitta. Niin voi levollisin mielin käyttää aikaa muun ohjelman suunnitteluun ja sen tarkentuessa ehkä vaihtaa myöhemmin vaikka hotellin sijaintia tai tarkastaa lähempänä uudemman kerran hotellien hinnat. Sardinia ja Bratislava kuulostaa hyviltä improvisaatiokohteilta! 🙂

 • Nomadi
  8.10.2017 at 03:09

  Mekin ollaan kyllä vaimon kanssa enemmän suunnittelufriikkejä. Joskus vähän kadehdin niitä huolettomia liitelijöitä, jotka huitelevat paikasta toiseen ilman suunnittelua ja etukäteen tehtyä tutkimusta. Toisaalta kyllä mielestäni reissuista saa enemmän irti ja yleensä pääsee halvemmalla, kun ottaa asioista selvää ja varaa tarvittaessa etukäteen majoitukset, retket yms.

  • Emma
   9.10.2017 at 09:16

   Joo sama täällä, löytäispä edes vähän sitä huoletonta huitelumeininkiä! 🙂 Kokonaan en missään nimessä pysty tästä suunnittellufriikkeydestä kyllä koskaan luopumaan, koska kuten sanoit kyllä näin munkin mielestä saa lopulta enemmän irti.

 • Teija / Lähdetään Taas
  8.10.2017 at 09:54

  Minä voisin lähteä suunnittelematta matkaan vain sellaiseen paikkaan, jonne on helppo palata uudelleen. Maailman toiselle puolelle en haluaisi ottaa sellaista riskiä, että jotain tosi mielenkiintoista jäisi näkemättä tai joku erikoinen ravintola testaamatta. Ehkä ne ravintolat jäisi eniten harmittamaan, kun tuntuu, että sattuman kaupalla en koskaan päädy erinomaisiin paikkoihin.
  Ihanteellistahan tietysti olisi, jos osa matkasta on suunniteltu ja olisi vielä riittävästi aikaa extempore-tekemiselle. Ehkä sitten eläkkeellä, kun on aikaa 😀

  • Emma
   9.10.2017 at 09:17

   Hyvä pointti! On ihan eri asia lähteä haahuilemaan vaikka Berliiniin kuin Australiaan! Tuo oikea suunnittelun ja improvisaation suhde olisi kiva joskus löytää 🙂

 • Anna | Muuttolintu.com
  8.10.2017 at 11:06

  Suunnittelufriikki täälläkin. Viimeisen kolmen viikon Kambodzan matkan tein pitkästä aikaa niin, etten ollut varannut kuin ensimmäisen yön hotellista. Seurauksena vietin ihan liikaa aikaa lomasta nettiä selaillen, yrittäen arpoa minne seuraavaksi menisin ja mitä siellä tekisin. Jos siihen joka tapauksessa käyttää paljon aikaa, niin onhan se paljon parempi tehdä ennen matkaa! Ihailen kyllä tuota improvisoivaa matkatyyliä myös, siinä on ehdottomasti puolensa.

  • Emma
   9.10.2017 at 09:19

   No sepä se! Kun ei siitä suunnittelusta kuitenkaan mihinkään pääse ja siellä reissun päälläkin pitää miettiä missä seuraavan yönsä viettää, niin mieluummin käytän siihen aikaa ennen reissua kuin sitä kallisarvoista reissuaikaa!

 • Lotta | Watia.fi
  8.10.2017 at 12:22

  Mä tykkään suunnitella reissun ennakkoon. Toki jos on pidempi matka, niin on hyvä jättää sellaisia väljempiäkin päiviä ihan vaan hengailuun. Viime syksynä yritin olla suunnittelematta Indonesian reissua, mutta sitten kävi niin, että majoituksen ja liikkumisen hinnat olivatkin kamalan korkeat verrattuna siihen, jos olisi ollut ajoissa liikkeellä. Siispä tälläkin hetkellä suunnittelen jo puolen vuoden päähän – ihan vain siksi, koska haluan saada rahoilleni parhaan mahdollisen vastineen.

  Ehkä yksi syy siihen, miksi tykkään campervanilla tai matkailuautolla reissaamisesta on juurikin se, että siinä ei tarvitse suunnitella, kun kulkupeli ja majoitus ovat jo valmiina alla. Siispä lähdemmekin huomenna Italiaan viikoksi campervanilla ilman sen kummempia suunnitelmia. 🙂

  • Emma
   9.10.2017 at 09:23

   Hui kamala, hyvä muistutus suunnittelun tärkeydestä! 😀 Niinkuin jo aiempaan kommenttiin vastasinkin, niin itse ratkaisen tuon majoitusasian niin, että varaan aina heti kärkeen jonkun majoituksen (peruutuskelpoisen) ja sitten vielä lähempänä reissua voi katsoa uudestaan pitääkö majoitusta muuttaa tai ovatko hinnat vaikka jopa laskeneet. Mä tykkäisin kans kovasti matkustaa autolla tai campervanilla, mutta siihen sopivaa matkaseuraa ei ole vielä löytynyt ja itselläni ei ole ajokorttia :/ Ihanaa Italian reissua teille!

 • sarsa/ pohjoistuuli puhaltaa
  8.10.2017 at 12:27

  Nuorempana olin enemmän improvisaatiomatkailija, mutta nyt löydän itsestäni myös suunnittelijaa. Toisaalta silti pidän reissussa usein juuri niistä ei niin suunnitellusti tehdyistä jutuista ja niiden ei tosiaankaan tarvitse välttämättä edes olla mitään suurta ja ihmeellistä. Tulee mieleen esim. Luzernin metsäretki ihan tavalliseen kaupungin lähimetsään, jossa paikalliset lenkkeilivät.

  • Emma
   9.10.2017 at 09:25

   Joo, monesti ne pienet ja ihan hölmötkin jutut on kivoimpia – ja niitä ei voi yleensä suunnitella etukäteen! Täytyy olla siis aikaa suunitellun ohjelman lomassa myös päämäärättömälle löytöretkeilylle.

 • Sateenmuru
  8.10.2017 at 12:36

  Hauska kirjoitus! Minä voin lähteä matkaan tekemättä ainuttakaan varausta tai etukäteissuunnitelmaa. Ystäväni ovat tätä joskus kauhulla katselleet, ja kerran yhdellä meni hermo niin pahasti, että hän oli varannut minulle majapaikan sillä välin kun istuin jo lennolla kohteeseen. ^_^ Mutta teen toki taustatutkimuksiani ja valmistaudun omalla tavallani, se tapa vain ei ehkä ole kaikkein käytännöllisin… Improvisaatiomatkailu on erinomainen termi – saatan käyttää sitä joskus, linkkaan sitten tähän juttuun. Tunnistin alkuaikojeni blogini (kenties myöhäisempienkin aikojen…mutta ehdottomasti tulevaisuuden!) kuvauksestasi: ”Ja kuka tätä blogiakin lukisi jos kirjoittaisin päämäärättömästä kuljeskelusta ja rumista maisemista ja ihan tavallisista kahviloista, joissa juodaan ihan vaan tavallista suodatinkahvia?” Olen halunnut jostain syystä käydä monta vuotta Zaragozassa, jään siis odottamaan haahuilujasi siellä, hyvää matkaa!

  • Emma
   9.10.2017 at 15:41

   Ahhahaa, mä voin niin tuntea tuon sinun ystäväsi tuskan 😀 😀 Kiva, että sinua kiinnostaa Zaragoza, katsotaan mitä sieltä jää käteen! Ja olisi kiva lukea lisää myös sinun matkailutavoistasi!

 • Anne
  8.10.2017 at 14:49

  Ehdottomasti olen suunnittelija!!! Uudet kohteet erityisesti! Nyt menossa Prahaan ja Tokioon tutustuminen. Suunnitelmat tosin saattaa muuttua itse kohteissa mutuksi. Usein käydyt kohteet ei tietysti kaipaa sen kummempaa suunnittelua, mutta What’s On jutut on aina tarkastettava. Suunnittelu on kivaa ja osa matkaa!

  • Emma
   9.10.2017 at 15:44

   Mä myös suorastaan nautin suunnittelusta (jos siihen vaan on kunnolla aikaa eikä stressiä saada suunnitelmia tehtyä liian nopeasti)! Ja totta on, että tuttujen kohteiden ohjelmaa ei tarvi niin tarkkaan aikatauluttaa, vaan niissä jää helpommin sitä haahuiluaikaakin. Mulla on tulossa muuten blogiin ihan timanttisia vinkkejä Prahaan! 😉

 • Jenna / Huge passion for life
  8.10.2017 at 20:43

  Mä olen tehnyt paljon reissuja vailla mitään suunnitelmia. Osa niistä on mennyt täysin nappiin ja toisilla reissuilla olen harmitellut, että olisi pitänyt ottaa selvää asioista enemmän. Yleensä katson muutamat kohteet, jotka haluan nähdä ja ainakin puolet ajasta matkalla jätän sille huolettomalle haahuilulle, jolloin voi päätyä siisteihin kohteisiin. Matkan päälläkin voi suunnitella ilman stressiä 🙂 Mä suunnittelen muuten niin paljon asioita, joten matkailussa haluan ottaa iisimmin.

  • Emma
   10.10.2017 at 08:24

   Toi kuulostaa hyvältä suunnittelun ja improvisaation suhteelta! Ja tosiaan, koska päivätyökin on jo melkoista suunnittelua, niin olisi tosiaan vapauttavaa, jos matkoilla pystyisi rentoutumaan..

  • Jukka
   10.10.2017 at 10:33

   Kuten Emmakin sanoo, tämä kuulostaa hyvältä improvisaation ja suunnittelun suhteelta. Improvisaatiohan ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö ottaisi etukäteen selvää kiinnostavista kohteista, kaikkea ei vaan tartte aikatauluttaa turhan tarkkaan. Ja oikeasti aina ne kaikkein tunnetuimmat ja kuuluisimmat kohteet eivät todellakaan ole ne kaikkein mielenkiintoisimmat. Esimerkiksi Riossa jäi käymättä Jeesus-patsaalla eikä yhtään harmita! Paljon mielenkiintoisempi keikka taisi olla käynti paikallisella poliisiasemalla tekemässä rikosilmoitus ryöstöstä.

 • Sofia
  10.10.2017 at 04:09

  Minäkin tunnustaudun parantumattomaksi suunnittelijaksi! Taustalla on juurikin se pelko, että missaan asioita jollen suunnittele reissua vähintäänkin ajatustasolla ennen matkaa. Toisaalta haaveilen siitä, että pitkällä reissulla voisi jättää suunnitellun vähemmälle, ja elää siinä hetkessä arkea ulkomailla. Kamala dilemma. Vuosien mittaan olen oppinut hieman hölläämään suunnitteluakin, mutta esimerkiksi majoitukset olen vielä toistaiseksi halunnut aina varata etukäteen.

  • Emma
   12.10.2017 at 08:19

   Mä en myöskään uskaltautuisi ikinä lähtemään ilman valmiiksi varattua majoitusta! Toki niitä olen joskus improvisoinut niin, että vielä paikan päälläkin olen muuttanut suunnitelmia ja vaihtanut majoitusta, mutta silloin sitä reissuaikaa tuhraantuu kyllä siellä paikan päällä luvattomasti googlailuun..

 • Terhi | VAGABONDA
  10.10.2017 at 13:02

  Mä olen ehdottomasti enemmän improvisaatiomatkailija kuin tarkkoja etukäteissuunnitelmia laativa. Lyhyillä reissuilla saataan toki suunnitella enemmän, esimerkiksi yhden yön Lontoon-reissulla oli karttasovellus täynnä merkintöjä, joiden mukaan sitten päiväni juoksin jalat rakoilla. Mutta se olikin aika ääritapaus 🙂 Nyt kun olen pidemmällä Euroopan-kierroksella, on seuraavan kohteen päättäminen jäänyt toisinaan edelliseen iltaan, ja sitten ajomatkalla saataan hieman vilkaista netistä, että mitäs mielenkiintoista nähtävää siellä on. Kohteen kahviloita ja ravintoloita pitää kylläkin aina googletella hieman tarkemmin, sillä mikään ei harmita enempää kuin huono ruoka ja paha kahvi 🙂 Mutta nekin yleensä vain merkitsen karttaan, ja käyn niissä jos osuu kohdalle – en esimerkiksi koskaan tee pöytävarauksia.

  • Emma
   12.10.2017 at 08:22

   Jännä, että useampi on kommentoinut tässä sitä, että vaikka kaikki muu jäisikin suunnittelematta niin ravintoloita ja kahviloita pitää googlata etukäteen. Vaikka mä rakastan ruokaa yli kaiken, niin mulla ne taas jäisi listan viimeiseksi (siis jos olisi pakko jättää jotain suunnittelematta, onneksi ei tarvi!) niin, että suunnittelisin muun, mutta luottaisin siihen että aina sitä jotain syötävää ja juotavaa löytää.

 • Tiina / Makuja ja seikkailuja
  10.10.2017 at 19:04

  Improvisaatiomatkailu, mainio ilmaisu! Olen ehkä jotain siltä ja väliltä, en laskisi itseäni suunnittelufriikiksi vaikka toki tykkään ehdottomasti tutustua etukäteen kohteeseen. Tuo hotellin varaus vain parille ensimmäiselle yölle toimii mielestäni hieman pidemmällä reissulla mutta jos puhutaan viikon-parin matkasta niin toki kaikkea aikaa ei halua kuluttaa seuraavan yöpaikan etsimiseen ja siihen, mitä nähtävää kohteessa on. Toisaalta siinä on puolensa varsinkin jos tarkoitus on liikkua paikasta toiseen esim. road tripillä – suunnitelman voi muuttaa lennosta jos huvittaa 🙂 Minulla kyllä myös kohde vaikuttaa siihen, miten paljon suunnittelen etukäteen. Improvisaatiomatkailua harrastan mieluummin luonto/retkeilylomalla ja kaupunkilomat suunnittelen toisinaan hyvinkin tarkasti!

  • Emma
   13.10.2017 at 08:01

   Joo, laskettakoon roadtripit tässä yhteydessä eri kategoriaan 🙂 Ja autossahan voi tiukan paikan tullen vaikka yöpyäkin!

 • Reetta / Matkasto
  10.10.2017 at 20:21

  Mä nautin matkojen suunnittelusta vähintään yhtä paljon kuin itse matkoista! 😀 Riippuu toki paljon siitä, paljonko on aikaa, millainen kohde on, onko sesonkiaika ja majoitukset kiven alla jne. Teen sen verran harvoin (1-2 kertaa vuodessa) jonkun reissun, ja yleensä vähintään toiseen maanosaan, että ei kyllä houkuttaisi jättää ainakin majapaikkoja suunnittelematta. Sen tekemisen voi sitten vetää lonkalta, ja mua ei ainakaan yhtään haittaa, jos suunnitelmat ei toteudu juuri niin kun olin ajatellut. 🙂

  • Emma
   13.10.2017 at 08:03

   Näissä kommenteissa on tullut jo monta hyvää muuttujaa, mitkä täytyy ottaa huomioon kun kategorisoi itseään 🙂 On tosiaan eri asia onko lähdössä lähelle vai kauas, luontoon vai kaupunkiin, tuttuun vai uuteen paikkaan jne.

 • Outi
  11.10.2017 at 14:46

  Nyt kun aika on ollut hiukan kortilla, niin reissujen suunnitteluunkaan ei ole voinut käyttää niin kovasti aikaa. Mutta minusta kyllä tuntuu, että kun on edes hiukan suunnitellut ja ottanut etukäteen selvää paikasta, saa reissusta aika paljon enemmän irti. Ravintolat on yksi hyvä esimerkki sillä omalla kohdallani hakuammuta ei kamalan monesti ole tuottanut tulosta. Ehkä pidemmillä reissuilla inspiraatiomatkailu on paikallaan mutta muutaman päivän kaupunginlomilta on kiva kyllä saada irti vähän enemmänkin kuin sitä harmaata asfalttia 😀

  • Emma
   16.10.2017 at 08:16

   Mä oon taas valmis ottamaan ravintoloiden kohdalla enemmän riskejä – johtuu ehkä siitä että mun mielestä melkein kaikki ruoka on hyvää 😀

 • Pirkko / Meriharakka
  11.10.2017 at 20:31

  Meillä isot linjat, eli lennot, hotellit ja usein myös mahdolliset muilla kulkuneuvoilla tehtävät kaupunkien tms.väliset siirtymät, bussit tai lautat on yleensä varattu etukäteen, mutta ravintola- tai paikallisliikennetasolle ei yleensä päästä. Usein kyllä siippa selvittää edellisenä iltana, että miten lentokentältä pääsee hotelliin ja hyvällä tuurilla rakentelee Google Tripsiin vähän ideoita, että jos näissä paikoissa käytäisiin. Eli aika suunnitelmallisesti.
  Perusteluna ehkä se, että pakkaamme matkat aika täyteen, jolloin aikaa siihen, ettei johonkin bussiin tai lauttaan mahtuisikaan, oikein ole aikaa.

  • Emma
   16.10.2017 at 08:18

   Joo, sama täällä, kyllä kaupunkien väliset siirtymät pitää olla etukäteen varattuna – muutenhan ne sinne seuraavaan kohteeseen huolella tehdyt suunnitelmat voisi ihan romuttua jos siellä ei olekaan silloin kun on suunnitellut 😀

 • Elina | Vaihda vapaalle
  12.10.2017 at 20:20

  Ihanaa, kun yleensä se kai menee niin päin, että vanhempi sukupolvi on niitä tarkkaan suunnittelevia ja nuorempi menee vähän vähemmällä suunnittelulla. 😀 Tai tälläisessä käsityksessä olen ollut. Me ollaan monelle matkalle lähdetty todella vähillä suunnitelmilla. Ei ole yksi eikä kaksi matkaa, joille ollaan oltu varaamassa ekan yön majoitusta lähtöä edeltävänä iltana ja sitten reissun päältä ollaan varailtu majoituksia sitä mukaa, kun päätetään mihin mennään. Enää en oikein jaksa sitä. En haluaisi käyttää reissussa aikaa majoitusten selaamiseen, vaan yritän hoitaa suunnittelun etukäteen. Silti välillä aina lipsuu ja viimeksi toukokuussa oltiin Indonesiassa siinä tilanteessa, että piti päättää mihin päin Balia mennään seuraavaksi yöksi… 🙂

  • Emma
   17.10.2017 at 08:05

   Hehe, hyvä pointti! Mäkin arvoin kyllä vuosi sitten Balin reissulla muutamaa kohdetta ja majoitusta vielä paikan päällä, mutta kuitenkin niin että seuraavaksi yöksi oli aina yösija tiedossa ja sitten netistä varailin seuraavia. Oi Bali!

 • Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  12.10.2017 at 22:04

  Minä tykkään suunnitella ja googletella ja kaikkea 🙂 Tykkään, että mulla on raamit lomalle ja niiden sisällä sitten eletään hetkessä. Päiväretkien osalta tykkään elää improvisoiden. Ehkä olen sellainen semityyppi 😀

  • Emma
   17.10.2017 at 08:05

   Semityyppi on hyvä! 🙂

 • Anna K.
  13.10.2017 at 18:53

  Riippuu matkan pituudesta, kohteesta ja siitä olenko yksin vai jonkun kanssa. Mitä vähemmän aikaa, sen enemmän suunnittelen, samoin jos jonkun toisen kanssa reissussa. Mutta jos lähden yksin, niin vähempikin suunnittelu riittää. Juuri eilen palasin Kreikasta (nyyh!) neljän viikon saarihyppelyltä, josta alkumatkan suunnittelin (ystävä oli silloin mukana) loppumatkan menin fiiliksellä paikasta toiseen ja laiva-aikataulujen mukaan toki myös.

  • Emma
   18.10.2017 at 08:12

   Oi, neljä viikkoa Kreikan saarilla, ah ihanaa!

 • Kohteena maailma / Rami
  13.10.2017 at 20:57

  Eiköhän mulla se ole aika pitkälle suunnitellen tietyt päiväohjelman jutut. Satuin just kirjoittamaan aiheesta postauksenkin 😀 http://kohteenamaailma.fi/matkailu/matkan-suunnittelu/

  • Emma
   18.10.2017 at 08:13

   Sä oot kyllä pro-suunnittelija! 🙂

 • Merja / Merjan matkassa
  14.10.2017 at 14:31

  Improvisaatiomatkailu kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta myönnän kuitenkin olevani suunnittelija. Ainakin jos kyseessä on minulle uusi kohde, haluan ottaa selvää, mitä siellä kannattaa nähdä, missä asua, miten kulkea, kenties mitä varoa. Jos menen paikkaan, jossa olen käynyt aikaisemmin, voisin lähteä enemmän improvisaatio mielellä.

  • Emma
   19.10.2017 at 09:27

   Hyvä pointti myös tuo että mitä pitää varoa! On tosiaan kohteita, joiden osalta on ihan pakkokin suunnitella vähän tarkemmin ja miettiä juuri turvallisuusjutut, kulkemiset ja muut kuntoon etukäteen.

 • Simo
  14.10.2017 at 23:50

  Ite tykkään suunnitella paljon eri vaihtoehtoja reissulle, josta sitten fiiliksen (ja sään) mukaan improvisoin. Pari kuukautta takaperin ei tosin suunnitelmatkaan riittäneet kun unohtunut ajokortti esti autonvuokraamisen, joten aika nopealla aikataululla tuli improvisoitua muutaman päivän retki Barcelonasta Valenciaan. 😛

  • Emma
   19.10.2017 at 09:29

   Tässä on suunnittelu viety jo seuraavaan sfääriin: vaihtoehtoisia suunnitelmia, ooh!! Respect! 😀 Sään mukaan mäkin kyllä mietin monesti jonkun varasuunnitelman ennakkoon, jos siis sääennustukset tosiaan näyttää siltä että vaikka kaatosadetta on luvattu koko reissuksi.

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  16.10.2017 at 07:46

  Tykkään itse todella paljon matkojen suunnittelusta, jopa niiden matkojen, joita en ole vielä varannutkaan. 🙂 Olen myös huomannut, että nautin matkoistani enemmän, kun tiedän suurinpiirtein minne olen menossa ja missä yövyn ainakin ensimmäiset yöt. Toki tykkään myös jättää tilaa spontaaneille jutuillekin. Täältä löytyy omia vinkkejäni matkan suunnitteluun:
  http://adalminasadventures.com/matkan-suunnittelu-parhaat-vinkit/

  • Emma
   19.10.2017 at 09:30

   Tuotakin on tullut joskus tehtyä.. Suunnitelmat kohteeseen X on olleet jo hyvällä mallilla, kun sitten on syystä tai toisesta koko kohde muuttunutkin.

 • Anni
  26.4.2018 at 09:16

  Oh my! Ihan kun ois mun kynästä tää teksti ? Google mapsin pinnatut kohteet on ihan arkipäivää meidän reissuilla 😀 En kestä! Ens kerralla mennään kyllä ihan fiiliksen mukaan! Mustakin ois niin ihanaa, kun vois vaan haahuilla kohteessa, mutta monesti on niin vähän aikaa reissun päällä tai rajoitettu määrä reissuja vuodessa, että haluaa ”saada kaiken irti”. Tästä mentaliteetista yritän kyllä päästä eroon 🙂

  • Emma
   26.4.2018 at 11:12

   Mulla on taas nyt tän oman juttuni tauon jälkeen luettuani sellainen olo, että What the hell was I thinking? 😀 Eli oireet vaan pahenevat! Ihan niinkuin mä muka pystyisin minkään haahuilu- tai fiilistelyreissun tekemään koskaan, ei tuu tapahtuun! Pelasta sä siis itsesi jos vielä voit, mä oon jo liian vanha oppimaan uusia temppuja 😀 😀