Indonesia

Ruokamatka Balilta Jaavalle

14.2.2017

Matkustin syksyllä Indonesiassa kolme viikkoa. Aloitin matkani Balilta, josta matkasin Nusa Lembonganin saarelle ja sieltä edelleen Gili-saarille. Saarten jälkeen lensin Yogyakartaan, josta käsin kävin tutustumassa UNESCOn maailmanperintökohteisiin Borobudurin ja Prambananin temppeleihin sekä ajelemassa Merapi-tulivuoren rinteillä. Matkani viimeiset päivät vietin ystäväni luona Bogorissa sekä toisen ystäväni häissä Jakartassa.

Kolme matkaviikkoani olivat paratiisirantojen ja kulttuurin lisäksi myös herkullisen ruuan juhlaa ja paikallisiin herkkuerikoisuuksiin tutustumista. Minun lempitapani tutustua uusiin kulttuureihin on syöminen <3

Ruokakierros Balilla

Aloitin ruokakulttuuriin tutustumisen heti päästyäni Balille ja varasin Withlocals-palvelun kautta paikallisen oppaan kanssani katuruokakierrokselle Sanurin kaupunkiin. Tutustuin iltapäivän aikana mm. kadunvarsikeittiön possukeittoon, makeisiin riisipannukakkuihin sekä tonnikalavartaisiin kookosriisin kanssa.


DSCN1138a
Soto babi eli possukeittokoju
DSCN1138l
DSCN1138k
Tonnikalavartaat ja kookosriisipallerot jaoin hänen kanssaan.


Sanurilta löysin myös ihanan iltaruokatorin, josta sai mm. herkullisia nasi goreng -annoksia ja tuoreita hedelmämehuja reilulla eurolla, sekä ruokamökkialueen, josta sai edullisia annoksia eri maiden keittiöiden ruokia ja mm. hattaraista pastellinväristä yksisarvisjuomaa (arvatenkaan ei tarvinnut kauaa harkita tätä ostospäätöstä!):


DSCN1139e
DSCN1137c


Nusa Penidan saarella kiersin taas paikallisen oppaan kanssa saarta skootterin takapenkillä. Pääsin päivän aikana näkemään useita paikallisia tuoretoreja ja myös maistelemaan niiden tarjontaa!


DSCN1454p
DSCN1454s
DSCN1454x
DSCN1488u


Katuruokaa Yogyakartassa

Yogyakartassa herkuttelin taas katukeittiöissä: hotelliamme vastapäätä tarjoiltiin herkullista soto ayamia eli kanakeittoa, ja paikallista erikoisuutta, jakkihedelmä- eli jackfruit-pataa, gudegia, piti tietysti myös etsiä maistettavaksi.


DSCN2166i
DSCN2166j
DSCN2166k
DSCN2193a


Indonesialaiset rakastavat kaikkea goreng eli paistettuna. Ihanista paistetuista banaaneista, pisang gorengista, nautimme mm. tässä paikallisessa, hyvin suositussa ravintolassa Merapi-tulivuoren juurella. Banaanihetken aikana kaatosadekin lakkasi.


DSCN2207
DSCN2207c


Löysin Indonesiasta myös aivan uudentyyppisen tavan valmistaa salaattia. Söin maistuvaa gado-gado-salaattia reissussa useammankin kerran: salaatti valmistetaan mm. tofusta, tempestä ja keitetyistä vihanneksista ja sekoitetaan maapähkinäkastikkeen kanssa.


DSCN1139a


Paikallisia herkkuja Bogorissa

Bogorissa paikallinen ystäväni tutustutti minut perinteiseen aamiaisruokaan ketoprakiin, jonka ainekset ovat pitkälti samat kuin gado-gadossa. Lisäksi tässä annoksessa oli mm. riisinuudeleita ja pehmeitä riisikakun paloja sekä enemmän chiliä kuin gado-gado-salaatissa.


DSCN2209
DSCN2209c
DSCN2209d
Indonesialaiset ruokakärryt on siitä käteviä, että niissä lukee selkeästi mitä on tarjolla. Batagor = kalanyyttejä maapähkinäkastikkeella, es durian = durianjäätä.
DSCN2210v
Martabak-kärrystä saa makeita kakkupohjamaisia pannukakkuja, joiden väliin lisätään vielä voita, sokeria ja valinnaisia täytteitä kuten banaania ja suklaata.


Bogorissa söimme myös vuohikeittoa, johon sai itse valita haluamiaan vuohen sisäelimiä lisukkeeksi. Minun keittooni taisi päätyä ainakin mahalaukkua ja keuhkoa.


DSCN2210k
DSCN2210r


Kaikkien kolmen viikon aikana Balilla, Lombokilla ja Jaavalla syömieni herkkujen kuninkaaksi nousi kuitenkin yksi sinänsä arkinen ateria Bogorissa. Taisin marista ystävälleni, etten ollut vielä koko reissun aikana saanut hyvää rendangia, tai sitten haaveilin ääneen siitä että saisi maistaa kerralla useita ruokia – yksin matkustavan kaukainen päiväuni, kun ei ole koskaan pöytäseurueellista ihmisiä jakamassa annoksia. Joka tapauksessa ystäväni ymmärsi heti ongelmani ja pian johdattelikin minut masakan padang -ravintolaan. Meidän ei tarvinnut edes tilata, kun pöytään jo alkoi tulla ruokalajeja toisensa perään pienillä lautasilla!


DSCN2209j


Kaikki ruuat eivät edes ehtineet tähän kuvaan, kun en vaan enää malttanut olla jo laittamatta kameraa syrjään ja alkamasta maistelun. Ateriaan kuului monenlaisia kana- ja kalaruokia, kananmunia currykastikkeessa, katkarapuja, vihanneslisukkeita ja viimeinkin sitä hyvää rendangia. Laskunmaksun koittaessa meitä laskutettiin vain niistä ruuista ja määristä, jotka olimme syöneet.

Olin jo ennen tätä reissua indonesialaisen ruuan fani, mutta etenkin katukeittiöissä syöminen ja kotiruokatyyppisen ruuan maistelu sai mut kyllä lopullisesti rakastumaan tämän alueen ruokaan!


  • Nomadi
    17.2.2017 at 14:27

    Indonesiassa oli ihanat kasvisruokavalikoimat, etenkin tuota gado-gadoa syötiin paljon 😛

    • Emma
      18.2.2017 at 08:46

      Indonesialainen ruoka on kyllä ihanaa! Mä arvostan kans kasvisruokavaihtoehtojen laajaa kirjoa!

  • Reissaaja1
    19.2.2017 at 20:49

    Syöminen on pakollista, mutta myös mukavaa viihdettä. Erityisesti kun ollaan reissussa ja mukana on maailman parasta matkaseuraa! Näytti todella hyvältä kuvaamasi murkinat. Josko sitä itsekin joskus Indonesiaan pääsisi, maistelemaan paikallisia herkkuja. 🙂

    • Emma
      20.2.2017 at 08:16

      Syöminen on niin parasta viihdettä <3

  • Anna | Muuttolintu.com
    20.2.2017 at 01:52

    Aaah tuli ikävä Balin herkkuja. Tässä oli monta tuttua. Me kokkaillaan indoruokaa aika paljon kotonakin. Erityisesti tota gado-gadoa ja sate-vartaita. Kari ayam on yks suosikki myös. (Kirjoitin omista lemppareista viime vuonna postauksenkin.) Sen sijaan hyvään rendangiin me ei olla -vielä- Balin matkoilla törmätty. Sitä ollaan syöty enemmän Malesiassa. Hienoa, että oot rohkeesti maistellut kaikkea, itsellä olisi voinut olla vaikeuksia noiden sisäelimien kanssa. Kaikkea kyllä itsekin mielellään maistan, mutta saanko lautasen tyhjäksi, se on eri asia… 🙂 Ja kookosliha on parasta, tykkään siitä oikeastaan enemmän kuin itse mehusta!! Sitä sisustahan voi käyttää kokkaillessa vaikka mihin. No nyt tuli nälkä…

    • Emma
      21.2.2017 at 09:27

      Mä muistan sun postauksen Balin ruuista, siinä oli kyllä ihania juttuja! Mä en oo koittanut itse kokkailla oikein muuta kuin thaimaalaista ruokaa, täytyiskin koittaa!

  • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
    20.2.2017 at 17:36

    Indoissa ja muissakin aasian maissa katuruokailu on ehdottomasti parhainta 🙂 Halpaa ja maukasta 🙂 Länkkäriruuat rafloista usein on tosi kalliita ja pahoja 😀

    • Emma
      21.2.2017 at 09:29

      Katuruokailu on kyllä ihan parasta! Länkkäriruokia ei todellakaan kannata ravintoloissa syödä, mutta myönnän että tutun ruuan himo iskee välillä. Silloin meen kyllä mieluummin vaikka niihin parjattuihin ketjupaikkoihin ja pikaruokaloihin kuin maksan itseni kipeäksi ”oikeassa” ravintolassa jostain sinnepäinpizzasta 😀

  • Merituuli
    21.2.2017 at 19:38

    Syöminen on myös minun (meidän) lempijuttu tutustuessa uusin paikkoihin. Ihania kuvia ja tunnelmis aolit tänne tallentanut! Ihan uusia asioita minulle sillä tuolla suunnalla en ole liikkunut.

    Meillä on käynyt monesti niin, että kiinnostavaksi etukäteen katsotut ruokapaikat ovat tarjonneet jonkun uuden vinkkelin kaupungista tai vieneet mielenkiintoisille seuduille.

    • Emma
      22.2.2017 at 14:45

      Mä tykkään kans monesti etsiä ainakin osan ruokapaikoista etukäteen. Toisaalta on hyvä antaa tilaa sattumalle ja fiiliksellekin, mutta on myös kiva kun on jotain spesiaalijuttuja jo tiedossa tai pöytä varattuna 🙂

  • sari/ matkalla lähelle tai kauas
    21.2.2017 at 19:56

    Aikamoisia herkkuja. Tuo viimeinen maistelujuttu oli kyllä paras. Itse en ehkä tuota sisäelinkeittoa lähtisi maistelemaan. Ilmeisesti on niin, ettei tuoretta tuolla syödä, vaan kaikki kypsennetään? Pitää kai vatsapöpötkin loitolla.

    • Emma
      22.2.2017 at 14:48

      Hedelmiä toki syödään tuoreena, mutta ehkä esim. salaatteja ei syödä ihan samaan tapaan kuin meillä eli pelkkiä tuoreita vihanneksia. Sitten taas esim. Balin Ubud on tunnettu terveys- ja raakaruuistaan, mutta ne on kyllä rantautuneet sinne länsimaalaisten joogaajien kautta.

  • Teija / Lähdetään Taas
    21.2.2017 at 21:47

    Voi apua miten ihania ruokia! Uusiin paikkoihin tutustuminen on nimenomaan parasta syöden 🙂

    • Emma
      22.2.2017 at 14:50

      Nimenomaan <3

  • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
    23.2.2017 at 23:16

    Nam! Gado-gadon olinkin jo ehtinyt jostain syystä unohtaa, mutta siitä tuli vakioherkkuruoka edellisellä Indonesian reissulla. Mutta tykkään tuosta lähestymistavasta, uuteen paikkaan ja kulttuuriin pääsee upeasti sisään ruokailun kautta. Ja nälkäkin lähtee samalla, win-win 😀

    • Emma
      24.2.2017 at 15:50

      Gdo-gado on kyllä tosi hyvää luottokamaa – vaikka siitä on kullakin paikalla oma variaationsa, se on aina vähintään perushyvää! Ja samoin on esim. nasi goreng!

  • Anna K.
    24.2.2017 at 13:23

    Bloggaajatapaamisessa oli juuri puhetta Balista, osa sanoi että se on hieno paikka ja osa taas että ihan kamala, australialaisten Kanarian saaret. Näistä ruokakuvista välittyi ainakin kiva fiilis ja hyvinkin aito tunnelma, vaikka vain osa onkin Balilta. Lähtisin, tietenkin! 🙂

    • Emma
      24.2.2017 at 15:53

      Mullakin oli ehkä vähän liian korkeat odotukset Balin suhteen ja kallistun vähän enemmän tonne australialaisten Kanaria-osastolle. Mutta saariin mä taas tykästyin, esim. ihanaan Nusa Lembonganiin, joka on vaan puolen tunnin pikavenematkan päässä Balilta. Täältä löytyy niistä enemmän juttua: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2016/12/01/balin-ja-lombokin-saaret-mika-oli-suosikki/

    • Emma
      24.2.2017 at 15:54

      Niin ja dammit kun en taaskaan päässyt mukaan miitinkiin!!

  • Arto / Cocoa etsimässä
    24.2.2017 at 13:54

    ”Minun lempitapani tutustua uusiin kulttuureihin on syöminen <3" Tästä on pakko olla aivan samaa mieltä! =D

    Ei pitäisi nälkäisenä lukea näitä… Melkein voin tuntea maut ja tuoksut pelkästään katsomalla näitä kuvia. Nasi gorengiin melkein kyllästyi aikoinaan maailmanympärimatkalla, mutta nyt voisin maksaa sellaisesta useamman euron!
    Missä Helsingin goreng-paikat? Ja babi guling… se on ehkä maailman parasta ruokaa.

    • Emma
      25.2.2017 at 09:47

      Nasi goreng toimii aina! Jos ei oo muuten teille vielä tuttu, niin mahdottoman hyvää malesialaista ja indonesialaista ruokaa saa täältä: http://www.ravintolaborneo.fi/restaurant/helsinki/ (Helsingissä ikävä kyllä auki vain lounasaikaan, täällä meillä Tampereella, josta ravintola on Helsinkiin laajentunutkin, myös illalla). Törkeen hyvää!

  • Mira / Exploras
    24.2.2017 at 15:43

    Olet rohkea kokeilija! Tuo yksisarvisjuoma näytti aika veikeältä. Ruoka on kyllä kiva tapa perehtyä eri (ruoka-) kulttuureihin ?

    • Emma
      25.2.2017 at 09:47

      Yksisarvisjuoma oli ihan pakko saada! 😀

  • Johanna Hulda
    24.2.2017 at 16:49

    Eih mikä överi yksisarvisjuoma! 😀 Kuulosti siltä että indonesialaiseen keittiöön tutustuttaessa ei kasvissyöjänkään tarvitse jäädä nälkäiseksi kaikista jännittävistä sisäelimistä huolimatta. Miten siellä on chilisyyden laita, löytyykö paljon ei-tulisia ruokia myös? Tuota gado-gado-salaattia alkoi heti tehdä mieli, joten toivottavasti pääsen joskus Indonesiaan sitä maistamaan!

    • Emma
      25.2.2017 at 09:50

      Kasvissyöjäkin löytää tosiaan herkkuja indonesialaisesta keittiöstä! Itse tykkäsin tosi paljon rapeasta tempestä ruuassa kuin ruuassa, Suomessa en ole törmännyt siihen muualla kuin Silvoplee-kasvisravintolassa Helsingissä.

  • Heidi / Maailman äärellä
    24.2.2017 at 18:53

    Voi apua, kuola valuen luin tätä sinun juttua. Ja kauhea nälkä tuli. Ihana olisi oppia itse valmistamaan näitä Indonesian herkkuja. Tänään muuten söin Lidlin indonesialaista kanaa – hah. Hyvää oli muttei toki sellaista, mitä paikan päältä saa. Onneksi lennot Indonesiaan on varattu.

    • Emma
      25.2.2017 at 09:51

      No sepä, kunpa näitä osaisi tehdä itse! Ihanaa, sä pääset Indonesiaan! Missä aiot käydä/olla?

  • Terhi/ Fammo matkalla
    24.2.2017 at 20:56

    Olipa siinä herkkuja ja monenlaisia. Minulla on ollut Bali-kuume jo pidemmän aikaa. Lennot vain ovat niin pitkiä sinne ja nythän en vielä pääse lähtemään vähään aikaan mihinkään.

  • Terhi / Muru Mou
    24.2.2017 at 21:26

    Olen sen verran nirso ruoan suhteen, että mahalaukku ja keuhko olisi jäänyt minulta syömättä. Minun suosikkiruokani Indonesiassa onkin ehkä hieman tylsä nasi goreng ayam, mutta hyvin tehtynä sekin voi olla oikeasti taivaallisen hyvää! 🙂

    • Emma
      25.2.2017 at 09:55

      Ei oo mitään tylsää nasi gorengissa, nam!! Kyllä mullakin jäi noi sisäelimet maistamisasteelle, mutta se keiton liemi oli todella hyvää! Kermaista, pikkuisen tulista, pikkuisen kirpeää, mmm!

  • Kohteena maailma / Rami
    24.2.2017 at 23:53

    Tuollainen paikallinen opas katuruokakierrokselle on mahtava juttu. Täytyisi itse testata tuollaista joskus, saisi varmasti elämyksellisen illan itselle vieraassa kaupungissa! Eikä tarvitsi jutella pelkälle kännykälle yksin reissatessa 🙂

    • Emma
      25.2.2017 at 09:59

      Joo, mä tykkäsin tosi paljon ja varmasti käytän tuota palvelua uudestaankin! Etenkin uudessa kaupungissa on kiva saada vähän vinkkejä alkuun siitä missä ja mitä katuruokaa on tarjolla, sen jälkeen on helpompi lähteä yksinkin kokemuksia etsimään! Ja samalla tietysti on kiva jutella muustakin kuin ruuasta, voi kysellä paikallisista tavoista ja vaikka vinkeistä muutenkin ko. paikkaan.

  • Lotta | Watia.fi
    25.2.2017 at 04:44

    Ruoka on kyllä reissaamisen parhaita juttuja! Gado-gadoa tuli itsekin usein Indonesiassa syötyä. Niin hyvää! Paikallinen ruoka muutenkin oli oikein maistuvaa.

    Ihana toi yksisarvisjuoma! 😀 Tosin just sen näköinen, että en varmasti tykkäisi mausta, vaikka ulkonäon vuoksi ostaisinkin. 8D

    • Emma
      26.2.2017 at 10:31

      Joo, mä en miettiny hintaa enkä makua, toi yksisarvisjuoma oli vaan pakko saada! 😀 Eikä se itse asiassa maistunut ollenkaan pahalta, muistaakseni makealta maidolta, vähän niinkuin vaaleansiniseltä kaakaolta 🙂

  • duunireissaaja
    25.2.2017 at 20:14

    Kiitos linkistä tuohon withlocals -palveluun, sehän näyttää toimivan vaikka missä. Kesällä mennään Portugaliin, siellä näyttää olevan sekä Lissabonissa että Portossa.

    Mä olin Dublinissa opastetulla ruokakierroksella, ja tykkäsin ihan mielettömästi. Haluan ehdottomasti jatkossakin aloittaa maahan tutustumisen just noin. Ruoka on muutenkin mulle aina iloinen asia!

    • Emma
      26.2.2017 at 10:33

      Olepa hyvä! Munkin pitää taas katsoa mitä sieltä löytyy taas seuraavalla Thaimaan & Vietnamin reissulla! Ruokakierrokset on ihan mahtavia!

  • OTTOIZAKAYA.COM / OTTO
    25.2.2017 at 23:09

    No nam! Noista safkoista heräs kyllä nostalgia. 😀

    • Emma
      26.2.2017 at 10:33

      Aasialainen ruoka <3

  • Anna | Tämä matka -blogi
    26.2.2017 at 08:36

    Olimme Balilla joitakin vuosia sitten ja jäin täydellisesti koukkuun siihen lempeään tulisuuteen mitä he osasivat ruokiin taikoa. Erialsia vartaita olen vuosien saatossa syönyt vaikka minkälaisia ja missä, mutta Balilla niihinkin oli saatu jotenkin aivan uusi makumaailma. Paikka ei ehkäpä muuten ollut kohdallamme täysi 10, mutta ruuan takia voisin sinne matkustaa koska tahansa uudestaan.

    • Emma
      27.2.2017 at 09:57

      Mä en myöskään ihan varauksetta ihastunut Baliin, mutta ruoka on kyllä ihanaa ja pienemmistä saarista tykkäsin paljon enemmän!

  • Merja / Merjan matkassa
    26.2.2017 at 12:15

    Indonesia kiinnostaisi kovasti, mutta miehellä on valitettavasti se käsitys, että siellä on vain bileporukkaa ja roskaisia rantoja. Olen yrittänyt kääntää hänen ajatuksiaan, mutta vielä en ole onnistunut. Ehkä joudun tekemään reissun yksin 😉

    • Emma
      27.2.2017 at 09:58

      Niitäkin löytyy, mutta Bali on yllättävän iso saari ja sieltä löytyy vaikka kuinka monta todella eri tyyppistä kohdetta! Ja Balille voi matkustaa myös yksin 🙂