Olen paljasjalkainen tamperelainen – ja ylpeä kauniista kotikaupungistani! Silti täytyy nyt julkisesti tunnustaa, että kun halusin viedä meillä töissä vierailleet eurooppalaiset kollegat kävelemään Pyynikille ja Pispalaan olin vähän hukassa. Että minne ihan tarkalleen ja mitä reittiä. Koitin myös googlailla ihan käytännön reittiehdotuksia, mutta yllätyksekseni en löytänyt yhtäkään.
Vaihtoehtoja ja kauniita kohteitahan tältä alueelta ei puutu – Pyynikin uimarannat ja puistot, Varalan maisemat, Tahmelan alue viljelypalstoineen, Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo, Lauri Viita -museo, uittotunneli ja monta muuta – mutta mikä reitti olisi sopivan mittainen ja mukava kävellä vieraiden kanssa ja antaisi hyvän yleissilmäyksen näihin upeisiin harjumaisemiin? No vaikka tämä:
Pyynikin kauniit huvilat
Aloitimme aurinkoisen päiväkävelyn Palomäentieltä, jonne pääsee vaikka keskustasta hetkessä bussilla tai kävellen. Palomäentietä reunustaa joukko kauniita, jopa yli 100 vuotta vanhoja taloja ja huviloita. Näistä kannattaa huomioida ainakin erityisesti upea, palatsimainen Haapasen huvila osoitteessa Palomäentie 23.

Pyynikin portaita näkötornille
Palomäentieltä käännyimme Tahmelantielle ja sieltä edelleen puisia portaita ylös näkötornille. Portaita ei Pyynikin ja Pispalan maisemissa oikein mitenkään pysty välttämään, sillä nyt ollaan kiipeämässä harjulle joka kohoaa 85 metrin korkeuteen Pyhäjärven pinnasta mitattuna.
Pyynikin 26-metrinen näkötorni seisoo harjun korkeimmalla kohdalla ja sen laelta on upeat näkymät yli Tampereen kaikkiin ilmansuuntiin. Tornin alakerrassa on Tampereen parhaaksi kahvilaksi äänestetty Pyynikin näkötornin kahvila, joka myy muun muassa Tampereen parhaita munkkirinkilöitä. Ylös torniin pääsee 2 euron maksua vastaan. Kesäisin tornin pihalla on myös jäätelökioski ja keskiviikkoisin järjestetään köysilaskeutumista kaikille halukkaille (hintaan 20 euroa sisältäen munkkikahvit). Me vietimme näkötornilla puolisen tuntia (kaikki vieraat halusivat käydä ylhäällä tornissa ja syödä munkkeja!) ennen matkan jatkamista.

Kohti Pispalanharjua
Näkötornin takaa pääsee lenkkipolkua suoraan Pispalanharjulle. Metsässä kukkivat toukokuun alussa kilvan sinivuokot ja valkovuokot ja vieraat olivat haltioissaan! Heti Pispalanharju-nimisen tien alussa oikealla on hienot näkymät alas Näsijärvelle.

Pispalan somat puutalot ja kuuluisat portaat
Tästä alkavat Pispalan rinteisiin rakennetut ihanan eripariset ja eriväriset puutalot, kapeat kujat ja portaat. Pispalanharjulta on hauskaa mennä välillä portaat alas kohti Pyhäjärveä, kävellä pätkä Provastinkatua ja tulla taas seuraavista portaista takaisin ylös. Toki innokkaat voivat juosta pispalan portaat (kaikki 310 askelta yhteen suuntaan) vaikka alas asti!





Pispalanharjun paras näköala
Kun Pispalanharjun kävelee melkein loppuun asti päätyy reitin upeimmalle näköalapaikalle Pyykkimettänpuistoon. Puisto on myös rauhoitettu muinaisjäännös: sen paikalla on sijainnut ensimmäisen maailmansodan aikaisia puolustusvarustuksia. Puiston laidalla on myös Lauri Viidan yli 100-vuotias syntymäkoti.

Tampereen parasta brunssia tai grilliruokaa
Kun harjulla on harhailtu ja ihasteltu tarpeeksi voi lähteä alaspäin joko Pyhäjärven puoleista rinnettä Tahmelaa kohti tai Näsijärven puoleista rinnettä kohti Pispalan valtatietä. Pyhäjärven puolella rinteessä voi poiketa Tampereen parhaaksi äänestetylle brunssille Café Pispalaan – jälkimmäinen reitti taas vie kävelijän toiveista riippuen vaikkapa Rajaportin saunalle, Pispalan Pulteriin tai Vaakon nakkiin.


Pispalan ja Pyynikin harjumaisemat sopivat leppoisalle kävelyretkelle kaikkina vuodenaikoina! Muun muassa näkötorni ja Café Pispala ovat avoinna läpi vuoden. Lisää kesäisiä vinkkejäni Tampereelle löydät tästä jutusta.