Malta

Gozon saari on Maltan kaunis pikkusisko

6.2.2018

Yhteistyössä Visit Malta

Gozo, pikkuinen saari Maltan pääsaaren kupeessa, on kuin Maltan pikkusisko tai vähän villi maalaisserkku. Siitä sanotaan myös, että se on kuin Malta 20 vuotta sitten ja sitä kutsutaan maltalaisten omaksi kesämökki- ja kesälomakohteeksi. Siitä en ole varma kuinka innoissaan gozolaiset näistä nimityksistä ovat, sillä he ovat hyvin ylpeitä juuristaan nimenomaan gozolaisina ja vasta toissijaisesti maltalaisina.

Gozolla ehtii jo päiväretkellä nähdä paljon – eikä vähiten sen takia että Maltalle tyypillisistä liikenneruuhkista ei ole täällä tietoakaan. Mutta pidemmäksikin aikaa kannattaa jäädä tutkimaan tätä kaunista pikkusaarta, jolta löytyy muun muassa hyviä viinitiloja, kauniita luonnonrantoja ja ihania kalaravintoloita!


Gozo laiva


Laivat Maltalta Gozolle lähtevät Ċirkewwan satamasta noin 45 minuutin välein. Matka-aika saarten välillä on 25 minuuttia ja kyyti maksaa 4,65 (meno-paluu, lippu ostetaan vasta paluumatkalla Gozolta). Laivalla on kahvila ja vessat.

Gozolle päästyäsi voit liikkua saarella paikallisliikenteen busseilla, hop on hop off -busseilla tai vaikka taksilla. Näkemistä riittää ympäri saarta! Tässä joitakin Gozon parhaita paloja:

Gozon Cittadella

Cittadella on keskiaikainen linnoituskaupunki (ja vähintään yhtä kiehtova sellainen kuin Maltan saaren kuuluisa Mdina), jonka muurien sisällä on muun muassa Gozon katedraali, useita pieniä museoita, muutama ravintola sekä mahtavat näkymät joka puolelle sarta ylhäältä muurien päältä!


Cittadella Gozo
Gozo nähtävyydet
Cittadella Gozo nätävyydet
Cittadella Gozo Malta


Ggantijan esihistorialliset temppelit

Ġgantijan temppelit, nykyään rauniot, ovat yli 5 500 vuotta vanhoja. Tutkimusten mukaan temppeleitä on käytetty mm. hedelmällisyysriiteissä ja niillä on uhrattu eläimiä jumalille. Temppelien yhteydessä on niiden historiasta kertova museo. Historiafriikeille ja UNESCO-kohteiden bongailijalle must.


Ggantija Temple Gozo
Kuva: Wikimedia Commons, BoneA [CC BY-SA 4.0]

Gozon parhaat rannat

Gozolta löytyy Maltaa rauhallisempia – ja ehkäpä myös kauniimpia – uimarantoja. Vesi on kristallinkirkasta ja täällä onkin loistavia snorklaus- ja sukelluskohteita. Suosituimpia rantoja ovat punahiekkaiset Ramla Bay ja San Blas Bay. Tästä linkistä löytyy lisätietoja niiden lisäksi pienemmistäkin rannoista.


uimaranta Gozo Malta
Ramla Bay

Gozon parhaat viinitilat

Gozolla on kaksi kehuttua viinitilaa, joilla pääsee myös vierailemaan. Itse pääsin vain maistelemaan viinejä lounaalla (tykkäsin kovasti!), mutta en ehtinyt käydä tiloilla kyläilemässä. Ainakin kesäaikaan tiloilla järjestetään opastettuja kierroksia ja maistelutilaisuuksia viikoittain. Lisätietoja Ta’ Menan nettisivuilta ja Tal-Massarin facebook-sivuilta.


viinitila Gozo
Kuva: http://tamena-gozo.com/wines/

Gozon parhaat kävelyreitit

Jos minulla olisi ollut enemmän aikaa Gozolla, olisin ehdottomasti halunnut tehdä saarella useampia päiväpatikointiretkiä. Reittiehdotuksia karttoineen löytyy täältä. Myös Cominon (katso seuraavasta kohdasta lisää Cominosta) saaren voisi kävellä ympäri päiväretkenä.


Gozo patikointi
Gozolla voi patikoida vaikka tällaisissa maisemissa!

Comino ja Blue Lagoon

Comino on se kolmas saari Maltan ja Gozon lisäksi: se sijaitsee näiden kahden isomman saaren välissä. Comino on lähes asumaton (yksi hotelli löytyy), luonnontilainen minisaari, jonka tärkein nähtävyys on Blue Lagoon. Saaren ympäri kulkee 7 kilometrin pituinen patikointipolku. Comino Ferries kulkee kesäaikaan Maltalta Cominolle ja Gozolle useita kertoja päivässä (talvella vain tarvittaessa ja säävarauksella).


Blue Lagoon Gozo Malta
Blue Lagoon. Kuva: © viewingmalta.com

Gozon kauneimmat kirkot

Niinkuin Maltankin saarella, on Gozollakin ihan huima määrä upeita kirkkoja. Jokaisessa pienessäkin kylässä on valtava kirkko. Gozon suurin ja mahtavin on Rotunda of St. John the Baptist, muita näkemisen arvoisia ovat mm. St. George’s Basilica ja Cittadellassa sijaitseva Gozo Cathedral. Lisätietoja Gozon kirkoista löydät täältä.


Malta Gozo kirkko
Rotunda of St. John the Baptist. Kuva: Wikimedia Commons, CEphoto Uwe Aranas

Xlendi Bay

Xlendi Bay on ihastuttava pikkupoukama, jossa on vedenrajassa useampi hyvä kalaravintola. Täällä saa taatusti tuoretta kalaa ja mereneläviä ja niitä löytyy huikean laaja valikoima. Söin  täällä alkupalaksi mustekalaa ja pääruuaksi miekkakalaa ja kyytipojaksi ihanan kevyttä paikallista roseeviiniä!

Xlendi Bayssä kokeilimme myös segwayllä ajelua ensimmäistä kertaa ikinä – se oli aika jännää!


Gozo ravintola
Aallot roiskuvat melkein pöytiin asti
Gozo Malta kalastajakylä
Malta Gozo segway
Oletko kokeillut segwaytä?


 • Marja
  10.2.2018 at 12:15

  Malta ei jostain syystä ole kauheasti kiinnostanut, mutta tuohan näyttää erittäin kivalta?

  • Emma
   12.2.2018 at 11:10

   Eikös vaan näytäkin! 😀

 • Anita / My Tiny Travel Journal
  12.2.2018 at 12:15

  Ai kun tuli hiki näitä kuvia katsellessa. 😀 Kävelin nimittäin tuolla Cittadellassa viime elokuussa +36 asteen helteessä, mutta onneksi samalla reissulla pääsi myös uimaan Cominon siniselle laguunille. Itselle jäi sellainen tunne lyhyeltä päiväretkeltä, että Cominolle olisi kiva palata useammaksikin päiväksi. Tästä sain kivoja vinkkejä! Mun blogissa on juttua retkeltä Cominolle ja Gozolle, jos haluat käydä katsomassa. 🙂

  • Emma
   14.2.2018 at 10:08

   Täytyypä käydä kurkkaamassa sun juttuja! Yllättävän vähän nimittäin vielä toistaiseksi löytyy juttuja matkablogeista näistä kohteista, mutta uskon kyllä että Maltan suosio on kasvamassa ja kohisten!

 • Sandra
  12.2.2018 at 16:25

  Juuri piti tänään lähteä käymään Gozolla, joten postaus tuli niin oikeaan aikaan! Valitettavasti kuitenkin sää on ollut nyt sateinen, ja haluaisin mennä saarelle, kun ilma on sopiva kävelylenkkeihin :/. Harmittaa kyllä vietävästi!

  Tässä on jo nähtävää moneksi päiväksi!

  • Emma
   14.2.2018 at 10:09

   Patikointihommat on kyllä ihan parhautta Maltalla! Muakin harmittaa, kun jäi se Cominon kierros tekemättä, mutta onpahan syy palata takaisin! 🙂

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas
  12.2.2018 at 22:21

  Jollain tavoin aina ollut uskossa, että Maltalla n vain yksi saari ja piste. Mutta on muitakin. Kyllä Malta alkaa enemmän kiinnostaa näiden mielenkiintoisten juttujen vuoksi.

  • Emma
   14.2.2018 at 10:10

   Kiva että Malta alkaa kiinnostaa, uskon että tulee olemaan tulevaisuudessa yksi uusista suomalaistenkin suosikkikohteista!

 • Pirkko / Meriharakka
  13.2.2018 at 10:30

  Maltalla, Sliemassa ja La Vallettassa kävimme kerran vuosia sitten, taisi olla lokakuuta – ihan hyvä aika sekin saarella vierailla. Nyt olemme vähän kaavailemassa uusintareissua ja ehkä juuri majoittuen Gozolle toukokuulle, joten kiva katsella sikäläisiä maisemia. Jos tuonne päädymme, niin pitää palata tähänkin juttuun sitten vielä tarkemmin!

  • Emma
   14.2.2018 at 10:11

   Suosittelen ehdottomasti Gozolle majoittumista ja sen ihania maalaismaisemia!

 • Martta / Martan Matkassa
  14.2.2018 at 00:47

  Mikäli joskus sinne Maltalle pääsen niin ehdottomasti täytyy vierailla tuolla saarella 🙂

  • Emma
   14.2.2018 at 10:11

   Samaa mieltä – jos Maltalle matkaa, niin Gozolla käynti on ihan ehdoton!

 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  16.2.2018 at 16:10

  Voihan Comino ja Blue Lagoon, tuonne tuli tehtyä paljon päiväretkiä silloin kun asuin kesän Maltalla useampi vuosi taaksepäin. Comino oli ihan meidän lempparipaikka rantapäivien viettoon ja samaten myös Gozo – niin paljon kauniimpia ja rauhallisempia. Tai no Gozo oli rauhallinen, Comino ei.

  • Emma
   17.2.2018 at 09:30

   Heh joo, oon ymmärtänyt että Cominon Blue Lagoonilta on kesäaikaan kyllä rauha kaukana! 🙂 Harmittaa etten päässyt siellä nyt talvireissulla käymään.

 • Marianne/Heavy Metal Traveler
  16.2.2018 at 16:47

  Maltan kieli on kyllä kirjoitettuna veikeän näköistä! Saari näyttää aivan ihanalta.

  • Emma
   17.2.2018 at 09:31

   Totta, se on aika hauska kieli! 😀

 • Elina Marjaana Travel Blog
  17.2.2018 at 07:41

  Näyttääpä kivalta! Malta vois olla kiva kohde myös kesäsesongin ulkopuolella, siellä on kuitenkin paljon lämpimämpi kuin vaikka Suomen talvessa ja varmasti myös vähemmän turisteja kuin monissa perinteisissä talvikohteissa. 🙂

 • Anni | Rajatapaukset
  17.2.2018 at 12:49

  Malta alkaa näiden sun kirjoitusten myötä kiinnostaa enemmän ja enemmän, erityisesti juuri syys/talvikohteena. Enpä tiennyt että siellä voi snorklatakin! Onnistuukohan se talviaikaan?

  • Emma
   18.2.2018 at 14:45

   Joo, voi snorklata monessakin paikassa! Merivesi on vielä pitkälle syksyyn ihan lämmintä (ainakin näin suomalaisesta perspektiivistä), mutta talvella se ois ainakin mulle liian kylmää. Mutta ei mikään muuten estä talvellakaan snorklaamista tai vaikka uimista jos viileä vesi ei haittaa!

 • Mika / Lähtöportti
  17.2.2018 at 22:42

  Olen ennenkin maininnut että Malta kiinnostaa, mutta tässä tuli vahvistus että samalla pitäisi käydä Gozollakin. Erityisesti maisemat, kävelyretket ja historia kiinnostavat. Tai siis jo pelkästään Maltan ”villi maalaisserkku” kuulostaa tarpeeksi houkuttavalta 😀

  • Emma
   18.2.2018 at 14:46

   Jos tykkäät vähän rauhallisemmista ja luonnonläheisemmistä kohteista niinkuin olen ollut ymmärtävinäni, niin tykkäisit ihan takuulla Gozosta! Maltan pääsaari voi etenkin kesäsesongin aikaan olla vähän turhankin tukossa.

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  18.2.2018 at 15:44

  Gozolla on tullut pyörähdettyä päiväretken verran kymmenen vuotta sitten. Rauhallinen ja kuvauksellinen paikka, noita vanhakaupungin katuja tuli kuljettua ja ihmeteltyä paljon. 🙂 Noita raunioita ei käyty katsomassa, nehän ovat todella vaikuttavat! Kymmenen vuotta sitten oli myös vielä olemassa se ikoninen Sininen ikkuna, joka romahti vasta viime vuonna.

  • Emma
   19.2.2018 at 08:25

   Joo, sääli että sinistä ikkunaa ei enää ole! Sillä paikalla millä se oli, oli edelleen paljon turisteja. Hauskaa että se on edelleen turistikohde, jonne mennään katsomaan jotain mitä siellä ei ole 🙂

 • jonnahah / Allergic to Kiwi
  21.2.2018 at 14:13

  Ah mitkä ihanat pikkukadut! Saarelta näyttää löytyvän kaikkea, mitä onnistuneeseen lomaan tarvitsee 🙂

  • Emma
   21.2.2018 at 21:18

   Kyllä! Voisin ihan hyvin viettää koko loman Gozon saarella!