Indonesia

Gili-saarten hylätyt hotellit

26.11.2016

Hylätyissä rakennuksissa on jotain kummallisen kiehtovaa. Mielikuvitus alkaa laukata ja rakennella tarinoita: miksi täällä ei asuta enää? Mikä ajoi ihmiset pois näistä taloista? Miksi ne on päästetty lahoamaan? Onko täällä tapahtunut jotain jonka vuoksi asukkaat eivät enää halunneet palata? Kummitteleekohan täällä? Mikä on Indonesian Gili-saarten hylättyjen hotellien tarina?

Törmäsin Gili Menolla saarta ympäri kävellessäni ensin yhteen ja hetken päästä toiseen hylättyyn hotellikompleksiin. Kiertelin jonkun aikaa molemmissa ja koitin etsiä syitä niiden hylkäämiseen. Mietin olivatko ne koskaan ehtineet valmiiksi asti ennenkuin ne hylättiin? Oliko rakennuttajilta ehkä loppunut raha kesken? Vai olivatko nämä hotellit olleet joskus käytössä? Tuntuu oudolta, että mitä ilmeisimmin hienot rakennukset upealla saarella on vain hylätty.


DSCN1850
DSCN1826
Yksi bungaloweista. Osassa ikkunoita oli vielä verhotkin.
DSCN1824


Molemmilla alueilla oli todella aavemainen tunnelma, enkä lähtenyt yksin seikkailemaan kovin pitkälle enkä uskaltanut mennä rakennuksiin sisälle. En tiedä tekeekö erikoisen tunnelman jo pelkästään hylättyjen rakennusten epätavallisuus ja tietysti villiintynyt kasvillisuus vai oliko paikkojen ilmapiirissä aistittavissa jotakin.. yliluonnollista?

Hylätyt hotellit jäivät häiritsemään minua siinä määrin, että kotiin palattuani etsin googlesta lisätietoja. Mitään virallista faktaa ei löydy, mutta eri lähteissä kerrotaan kahta eri versiota toisen alueen hylkäämiselle.

Hotelli, Bounty Beach Bungalows, rakennettiin 2000-luvun alussa ja se on mitä ilmeisimmin ollut myös ainakin jonkin aikaa auki. Hotelli on käsittänyt 26 hyvin varusteltua bungalowia ja sillä on ollut mm. oma ranta, laituri ja vene kuljettamaan turisteja Balilta suoraan hotellille.


DSCN1832
DSCN1835
DSCN1846


Ensimmäisen version mukaan Balin terrori-isku vuonna 2002 ja sen myötä turistien väheneminen olisi hotellin lakkauttamisen takana. Toinen tarina taas kertoo, että hotelli olisi toiminut melkein koko 2000-luvun, kunnes sen omistajan äkillinen kuolema sulki koko hotellin – ja että omistaja edelleen kummittelee hylätyn hotellin alueella.

Toisesta hylätystä hotellista en onnistunut löytämään mitään muuta tietoa kuin nimen: Bougainville Resort. Täällä bungalowit ja muut hotellin rakennukset ovat syvemmällä kasvuston peitossa, se on varmaankin ollut hylättynä vielä pidempään kuin ensimmäinen hotellialue.


DSCN1854
DSCN1880
DSCN1886


Kovin ihmeelliseltä tuntuu, että näin upeassa matkailukohteessa on kannattanut jättää hienot hotellit rapistumaan. Nyt ne ovat siinä kunnossa, että kaikki pitää purkaa ja raivata pois jos tonteille joskus aikoo vaikka uutta hotellia pystyttää. Täällä näkyi myös mm. isoja kylmälaitteita, huonekaluja, tietokoneita ja televisioita – eikö edes niitä olisi voinut aikanaan myydä muualle? Vai oliko tarkoitus vain sulkea paikat lyhyeksi ajaksi ja avata pian uudestaan?


 • Teija / Lähdetään taas
  27.11.2016 at 13:39

  Tuollaiset hylätyt kompleksit on kyllä jotenkin surullisia. Pistää tosiaan miettimään, mitä on tapahtunut.

  • Emma
   28.11.2016 at 09:11

   Joo, kyllä vaivaa kun ei tiedä varmuudella, höh.

 • Anne | Metallia Matkassa
  27.11.2016 at 19:12

  Mielenkiintoisia! Ja mielenkiintoista on myös se, että ne on jätetty rapistumaan – luulisi, että joku olisi halunnut hyötyä rahallisesti jo valmiiksi rakennetuista komplekseista. Nuo ovat kyllä jo olleet aikamoisen tovin hylättynä.

  • Emma
   28.11.2016 at 09:14

   Joo, nimenomaan! Jostain myös luin että tuossa toisessa paikassa olisi joku ikäänkuin alueenhoitajan roolissa ja ehkä vähän vartioisi ettei tuolta viedä tavaroita, mutta oudolta sekin tuntuu. Tuskin kukaan enää mitään palkkaa ainakaan maksaa moisesta.

 • Anna | Muuttolintu.com
  27.11.2016 at 23:56

  Jännä juttu, oiskohan ne sitten vaan jätetty toistaiseksi kun esim. turistivirrat on pysähtyneet ja sitten unohdettu kokonaan.. En tiedä. Mutta hauskaa, että hylätyistä rakennuksista tulee aina ensimmäisenä mieleen se, että kummitteleeko siellä. 🙂 Lapsenakin hylätyt talot oli niitä pelottavimpia ja kiehtovimpia paikkoja 🙂

  • Emma
   28.11.2016 at 09:14

   Niinpä! Mutta ne vaan on jotenkin niin spookyjä…

 • Kohteena maailma / Rami
  30.11.2016 at 18:33

  Turismin huonot puolet tulee esiin tässä. Kun syystä tai toisesta turistivirrat vähenevät, niin saattaa käydä näin. Ja kun on ”konkurssit” ym päällä, niin on helpompi rakentaa uutta kuin kunnostaa vanhaa jo rappeutunutta. Ei ilmeisesti taida nämä kuitenkaan olla aivan ideaalipaikalla, kun ei ole uutta rakennettu päälle?

  • Emma
   5.12.2016 at 06:44

   Sepä tässä jännää onkin, että varsin oivalla paikalla ovat molemmat. Ehkä jostain syystä maan omistaa vielä joku joka ei ole halunnut myydä sitä pois.

 • Anna | Tämä matka -blogi
  30.11.2016 at 19:27

  Jordaniassa näin viimeksi näitä kokonaan hylättyjä hotelleja. Esim. Aqaban Kempiskin vieressä oli iso hotelli, joka oli ollut hylättynä jo pitkään. Tyhjät uima-altaat, ja hiljalleen rapistuva iso rakennus oli kyllä hieman kammottavan näköinen.

  • Emma
   5.12.2016 at 06:45

   Joo, noissa on jotain tosi creepyä…

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  1.12.2016 at 11:34

  Makee tarina! 🙂 Mekin ollaan törmätty monessa paikassa Indonesiaa samaan ilmiöön ja siellä Gili Menolla myöskin bongattu snorklatessa kokonainen siltakin veden alta. Yksi teoria tosiaan on se, ettei siellä kunnosteta rakennuksia ja pidetä huolta tarpeeksi. Koetaan suunnilleen asia niin, että on helmpompi jättää ne oman onnensa nojaan ja rakentaa uusia :/

  • Emma
   5.12.2016 at 06:46

   Vau, vedenalainen silta! Oiskohan se saattanut olla just ton Bounty Clubin vanha laituri?

 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  2.12.2016 at 21:57

  Kummallista, että noin pienessä ja suositussa kohteessa jotain tällaista voi ylipäänsä enää olla. Oli sulkemisen syy mikä tahansa, niin sitä luulisi, että joku tulisi ja laittaisi paikalle pystyyn oman bisneksensä. Uskon kyllä, että ennemmin tai myöhemmin sekin tulee tapahtumaan. Tuollakin kasvaa turismi räjähdysmäisesti vuosi vuodelta.

  • Emma
   5.12.2016 at 06:50

   Ihan varmasti juu vielä lähitulevaisuudessa tuolla tapahtuu! Täytyy vaan toivoa että paikalle ei nouse ainakaan mitään kammottavaa kymmenkerroksista luksuskompleksia…

 • Lotta | Watia.fi
  3.12.2016 at 06:18

  Kiinnitin huomiota noihin samoihin hylättyihin resortteihin Menolla. Mietittiin kans, että mikähän tarina niiden takana on. Pyöriteltiin just tuota ideaa, että olisikohan omistaja äkillisesti kuollut ja jatkajaa ei enää ollut. Hylätyn tarina kiinnostaa aina. Nyt kun turismi Gileillä on leviämässä käsiin, niin eiköhän noidenkin tilalla pian ole uudet…

  • Emma
   5.12.2016 at 06:51

   Ikävä kyllä varmasti lähitulevaisuudessa Gili Menolle rakennetaan. Se on vaan tylsää jos jokaisen saaren kohtalo on tulla lopulta Trawanganin kaltaiseksi, menee idea eri tyylisistä kohteista hukkaan..

 • Otto / ottoizakaya.com
  3.12.2016 at 23:02

  Herättää kyllä kysymyksiä. Traagista ja kiehtovaa samaan aikaan. Menneen maailman lomamestoissa, etenkin kun tossa kondiksessa saa kyllä oman mielikuvituksen virtaamaan. O.o tarina taustalla kyllä kiinnostaa?

  • Emma
   5.12.2016 at 06:53

   Joo, just toi yhdistelmä – traagista ja kiehtovaa samaan aikaan!