Suomi

Kansallismaisemia kattoterassilta: upea Finlaysonin alue Tampereella

18.8.2020

Finlaysonin historiallinen tehdasalue on ihan parasta Tamperetta ja alue, jossa kuluu helposti vaikka koko päivä. Kesällä Finlayson herää parhaaseen kukoistukseensa, mutta ei se nuku talvellakaan!

Tänä kesänä Finlaysonin alue sai ihan uuden kruununjalokiven, kun tehtaan katolle avattiin näköalakahvila ja kattoterassi sekä kattokävelyreitti. Café Katto tarjoilee lounasta, kahvia ja drinkkejä, ja kahvitella voi joko sisällä tai ulkona terassilla Tampereen ehkä komeimmissa maisemissa. Vanhan Tamkilaisen sydäntä lämmittää lisäksi se, että kahvilayrittäjät ovat TAMKin Proakatemian opiskelijoita. Kahvilasta voi ostaa myös pääsyn erilliselle näköalatasanteelle tai kattokävelylle. Roof walk Finlayson -kattokävelyn voi varata myös etukäteen täällä. Kattokävelyitä järjestetään syyskuun loppuun asti.


terassi sohva maisema kaupunki katot Tampere
maisema kaupunki rakennukset Tampere
maisema kaupunki katto Tampere


Aika uusi lisäys alueella on myös kävelyreitti Tampellan tehtaan vierustalla aivan Tammerkosken partaalla. Vapriikinraitin alkupiste on Ravintola Tampellan kulmalla ja se päättyy Aleksandra Siltasen puistoon, josta taas pääsee Tammerkosken yli Palatsinraitinsiltaa Nottbeckinpuistoon ja Finlaysonin Palatsiin. Reitiltä aukeaa aivan uudenlaiset näkymät Tampereen punatiiliseen tehdasmiljööseen ja kansallismaisemaan.

Reitti on auki kesäisin Museokeskus Vapriikin aukioloaikoina eli maanantaisin 10.45-13.45 ja tiistaista sunnuntaihin 10.00-17.45.

Kannattaa tsekata Tampellan alueella myös Ravintola Tampella ja Museokeskus Vapriikki.


Tammerkoski koski tehdas rakennus Tampere
Tammerkoski koski tehdas rakennus Tampere
Tammerkoski koski tehdas rakennus Tampere
Tammerkoski koski tehdas rakennus Tampere
Tammerkoski koski tehdas rakennus Tampere


Finlaysonin alueen pohjoispäässä on ehkä Tampereen erikoisin ranta, puomeilla Tammerkosken kylmistä virtauksista rajattu Mältinrannan uimapaikka. Mältinrannassa voi uida läpi vuoden, kesällä se on myös mitä mukavin piknikpaikka.

Finlaysonin vanhaan tehdasalueeseen kuuluu myös Finlaysonin kirkko, Wilhelm von Nottbeckin puisto ja Finlaysonin Palatsi, joka toimi Finlaysonin toimitusjohtajan virka-asuntona aina 1970-luvulle asti. Nykyään se on ravintola.

Poikkea myös tunnelmallisella Tallipihalla, joka myös on aikoinaan ollut osa Finlaysonin tehtaan aluetta: siellä on sijainnut muun muassa hevostallit ja tallimestarin talo. Nykyään Tallipihan suloisessa puutalokorttelissa on pieniä käsityöläispuoteja ja kahvila. Alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia läpi vuoden ja esimerkiksi joulun aikaan Tallipiha on ihan paras paikka yksilöllisten lahjojen hankkimiseen ja tunnelmointiin. Lue juttuni Tallipihan joulusta.

Kannattaa muuten tsekata Tallipihan tuntumassa myös Taidekeskus Mältinranta, Museo Milavida ja Ravintola Finlaysonin Palatsi.


kuplavolkkari auto piha
hevonen tallipiha
suvi vintage mekko laukku
mökki vaja taulut


Varsinaisen tehdasalueen parasta antia erityisesti kesäisin on Finlayson Art Area -tapahtuma, jonka aikana alueella on tarjolla muun muassa ilmaisia taidenäyttelyitä sekä joka kesä uudet, upeat katumaalaukset. Hieno ja ilmainen Työväenmuseo Werstas on auki ympäri vuoden. Finlaysonin alueella on myös elokuvateatteri ja paljon ravintoloita ja kahviloita.

Kannattaa käydä myös näissä: Vakoilumuseo, Panimoravintola Plevna, Room Escape ja Unfold Finlayson -seikkailu.


20210619_133346_01
20210619_134028
katumaalaus kengät Finlayson art area
katumaalaus Finlayson art area rakennus
katumaalaus Finlayson art area
takit tie rakennus Finlayson art area


PS. Tutustu kaikkiin Tampere-vinkkeihini täällä!


 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  22.8.2020 at 15:19

  Itsellä tulee aika harvoin istuttua kahviloissa, mutta täytyy pitää mielessä tuo Cafe Katto. Kuulostaa ihan huippupaikalta! Ja kyllähän tuo kattokävelykin olisi kiinnostava kokemus.

  • Emma
   4.9.2020 at 22:31

   Tää on kyllä käymisen väärti vaikkei mikään kahviloissa istuskelija oliskaan 🙂

 • aMazed Games
  4.5.2022 at 13:57

  Hämmästyttävät, niin kauniit näkymät.