Englanti

Cornwallin nähtävyydet: maailmanloppu ja hiirenkolo

20.3.2016

Cornwallissa riitti ihania rannikkomaisemia ja pieniä suloisia merenrantakyliä kierreltäväksi. Näissä maisemissa vaan on sitä jotain! Joka kylään olisin halunnut jäädä pidemmäksi aikaa – vähintäänkin näkemään maisemat niin nousu – kuin laskuveden aikaan, niinkuin teimme upeassa St Ivesin taiteilijakylässä:

Cornwall rannikko kokemuksia st ives
Now you see it…
Cornwall rannikko kokemuksia st ives
…now you don’t!

Mutta vaikka mieli tekisi, niin lyhyellä reissulla ei vaan voi jäädä aina katselemaan vuorovettä yhteen paikkaan koko päiväksi. Nousu- ja laskuveden ajankohdat kannattaa kuitenkin täällä päin reissatessa huomioida miettimällä missä olisi kiva olla erityisesti kummankin aikana. St Michael’s Mountin linnasaarelle olisin esim. kovasti halunnut kävellä merenpohjaa pitkin, mutta se vaan ei nyt sattunut sopimaan siihen ainoaan hetkeen ja sen vuorovesiaikatauluihin kun linna oli yleisölle talviaikaan avoinna.

Pikkuruinen Mousehole

No tämä avauspuheenvuoro lähti siis siitä, että seuraava retkikohteemme, Mousehole-niminen pikkuruinen kylä, olisi ollut vielä nätimpi nimenomaan nousuveden aikaan. Mutta suloinen se oli näinkin.

Cornwall rannikko kokemuksia mousehole kylä
Cornwall rannikko kokemuksia mousehole kylä

Sunnuntaiaamupäivän visiittimme aikana kävimme kylän kaikissa auki olevissa kaupoissa, eli yhdessä matkamuistoputiikissa sekä yhdessä kioskin kokoisessa ruokakaupassa postimerkkiostoksilla. Pienen sataman laidalla kunnostettiin jo veneitä kesää varten ja monet pienet B&B-paikat alkoivat jo availla ja odotella matkailijoita.

Maailman reunalla Land’s Endissä

Mouseholesta otimme bussin maailmanloppuun, Land’s Endiin. Tämä on se vihoviimeinen piste kartalla, jossa Englanti lounaassa loppuu ja meri alkaa. Maisemat olivat upeat, mutta paikan rakennettu huvipuistomaisuus oli vähän tylsää. Onneksi näin talviaikaan oli rauhallista ja auki olivat vain muutamat kaupat ja yksi ravintola: kesäisin tarjolla on myös Late Lammasta 3D-kokemuksena ja Kuningas Arthurin labyrinttimaailmaa ja mitä lie muuta.

Cornwall rannikko kokemuksia lands end
Cornwall rannikko kokemuksia lands end

Näillä main, uponneena jossakin meren syvyyksissä, sijaitsee muuten legandan mukaan Lyonesse-niminen valtakunta. Kuningas Arthurin tarinoissa esiintyvä Lyonessen saarivaltakunta oli rikas ja ihmeellinen paikka, kunnes velho Merlin päätti upottaa sen meren aaltoihin. Paikalliset kertovat kalastajien ja merenkävijöiden aika ajoin nähneen vilauksia uponneesta valtakunnasta ja jopa ikivanhojen esineiden tarttuneen kalaverkkoihin. Tyyninä öinä voi kuulemma myös joskus kuulla Lyonessen kirkonkellojen soivan aaltojen alla…

Cornwall rannikko kokemuksia lands end
 • Johanna @ Out of Office
  29.4.2017 at 01:19

  Nousuveden katselu – se se on aikamoista hupia! Vietin ehkä yhden elämäni ikimuistoisimmista vapuista katsomalla kuinka kuinka vesi nousi ja peitti alleen majakkapolun, jolla olimme vain hetkeä ennen kävelleet.

  Paikka oli Jerseyn saari, Corbieren majakka. Siellä oli joku uhkarohkelikko hukkunutkin – ja majakanvartija myös – kun oli yrittänyt hullunrohkeaa mennä pelastamaan. Mutta tosiaan, kyllä nousuvettä kannattaa jäädä katsomaan. Noilla main kun vedenpinnan korkeusvaihtelut lienevät poikkeuksellisen korkeita.

  • Emma
   30.4.2017 at 20:23

   Ihanaa Johanna kun löysit tämän vanhan juttuni 🙂

   Toi Corbieren majakka on ihan hillittömän hieno, olin siellä muutama vuosi sitten! Me oltiin laskuvedellä ja käveltiin majakalle asti, mutta oli niin tuulinen ja sateinen sää ettei pystynyt jäämään moneksi tunniksi katsomaan nousuvettä vaikka se olisi kyllä ollut ihan mahtavaa. Jersey oli niin rakkautta ensi silmäyksellä, että sinne kyllä palaan vielä uudelleen!