Suomi

Pohjoiskarjalaista vieraanvaraisuutta Bomballa

8.4.2022

Yhteistyössä: Break Sokos Hotel Bomba, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja Visit Karelia

Viikonloppu Break Sokos Hotel Bomban kylpylähotellissa, tutustumista alueen karjalaisiin perinteisiin ja aktiviteetteihin, lähdetkö mukaan? Tähän kutsuun ei voinut vastata muuta, kuin että totta munavoissa lähden!

Bomballa, Nurmeksessa, minua odotti lämmin kylpylä ja kylmä talvi. Maaliskuun lopussa ero Etelä-Suomen keleihin oli selkeä: täällä Itärajan tuntumassa eletään vielä ihan täysillä hiihto- ja pilkkikautta, kun kotinurkilla jo bongaillaan kevään ensimmäisiä leskenlehtiä ja sinivuokkoja. Mutta sitäkin lämpimämpää oli pohjoiskarjalainen palvelu ja vieraanvaraisuus. Se oli oikeastaan se juttu, joka minulle jäi kaikkein päällimmäisenä viikonlopusta mieleen. Aito vieraanvaraisuus, sydämellisyys ja persoonallinen, lämmin asiakaspalvelu – niillä tehdään matkailuelämyksiä eikä millään ihmeellisillä erityistempuilla!

Break Sokos Hotel Bomba

Majapaikkanamme Nurmeksessa toimi Break Sokos Hotel Bomba. Mukavuudenhaluiselle matkailijalle kylpylähotelli on loistava valinta – kuinka luksusta on tulla päivän ulkoilun jälkeen hotellille, vaihtaa kylpytakkiin, pistää kylpytohvelit jalkaan ja painua saunan kautta lämpimään porealtaaseen!


20220325_171635
Huoneessa odotti karjalankielinen tervetulotoivotus.
20220325_205423


Bomban kylpylä on tunnelmaltaan mukavan rauhallinen (tosin kävin siellä myöhään illalla ja aikaisin aamulla, joten en tiedä varmaksi kuinka rauhallista päiväsaikaan on) ja sopiva aikuiseenkin makuun. Saunaosastolla – joka on yhteinen miehille ja naisille eli uimapuku päälle! – on kolme erilaista saunaa, jalkakylpynurkkaus sekä tavallisten suihkujen lisäksi jänniä elämyssuihkuja.


20220325_204926
Elämyssuihkussa voi kokeilla miltä tuntuu, kuulostaa ja tuoksuu vaikkapa mystinen talviyö tai Bomban villi luonto.


Allasosastolle tulee päivisin luonnonvaloa koko seinän korkuisista ikkunoista, joista voi myös katsella maisemaa Pieliselle. Illalla valot himmenevät ja hämärän kylpylän katossa loimottavat tunnelmalliset, vihreät revontulet.

Bomban kylpylästä löytyy iso, lämmin pääallas hierontapisteineen, kuuma- ja kylmäaltaat, lasten allas ja poreallas. Koko allasalue on lämmintä aluetta eli uimisen välissä tarkenee välillä myös istua vaikka drinkille allasbaariin tai lepäillä lämpimissä lepotuoleissa. Kaikkein upeinta on kuitenkin ehkä lämpimät ulkoporealtaat huikeissa maisemissa!


20220327_080325
20220327_080410
Nää maisemat täytyy ehdottomasti tulla tsekkaamaan uudestaan kesäaikaan!
20220327_080434
20220327_080448
20220327_080507
Lämmitetyt lepotuolit
20220327_080642
20220327_081059


Puhutaanko hetki ruuasta? Sain nimittäin herkutella kahtena aamuna Bomban hotelliaamiaisella ja nauttia hotellin ravintolassa vielä illallisenkin. Aamupalalla oli tarjolla kaikkea mahdollista ja vielä vähän ekstraakin. Itse odotan uudessa hotellissa yöpyessäni aina melkein eniten aamupalaa ja sitä minkälaisia paikallisia erikoisuuksia sieltä löytyy. Break Sokos Hotel Bomban aamiaisella tarjolla oli muun muassa paikalliseen tapaan pitkään haudutettua ohrapuuroa, Pielispakarin tuoreita karjalanpiirakoita munavoilla ja Pielisen savumuikkuja. Niin ja nam, ei ehkä erityisen paikallista, mutta hei suklaaputous toimii aina!


20220326_081316
aamiainen


Aamiaisajan jälkeen hotellin ravintola Trattoria Pielinen tarjoilee italialaishenkistä lounasta ja illallista. Ravintolan suosituin menu on jaettava La Tavola Italiana, josta löytyy joka makuun jotakin. Antipasti-lautasella on muun muassa juustoja viikunahillon ja marinoidun luumun kanssa, rosmariinioliiveja, kolmen tomaatin salaattia, ilmakuivattua kinkkua ja calabrolaista salamia, katkarapuja, italialaista waldorfinsalaattia, grillattuja kasviksia, pikkelöityjä sieniä, paahdettua leipää ja grissinejä.


20220325_172838



Pöytäkunnan kesken jaettu pääruokatarjotin sisälsi grillattua naudan ulkofileetä ja kananpoikaa, paahdettuja kasviksia, bearnaise- ja madeirakastikkeita sekä parmesaanirisottoa ja paahdettua perunaa. Menuissa ja listalla on tietysti myös kasvisvaihtoehtoja. Jäkiruokana oli tosi mehevä ja pehmeä tiramisu. Tämän menukokonaisuuden hinta on S-etukortilla 43,90 / henkilö.


20220325_183625
20220325_191653


Bomban talo ja karjalaiskylä

Bomban alueella ja Nurmeksessa on kylpylähotellin lisäksi paljon muutakin reissun arvoista. Alueen ehkä isoin vetonaula on kuuluisa Bomban talo ihan kivenheiton päässä hotellista. Bomban talo on kopio Jegor Bombin (siitä nimi!) vuonna 1855 Venäjän Karjalan Suojärvelle rakennuttamasta perinteisestä karjalaisesta hirsitalosta.

Bomban talossa toimii tätä nykyä kesäisin ja tilauksesta auki oleva ravintola, viikonloppu- ja kesäkahvila sekä paikallisten käsityöläisten puoteja ja pieni perinnemuseo. Täällä järjestetään myös karjalanpiirakkapajoja, joista kohta tarkemmin…


20220327_100519
20220327_113013


Bomban talon ympärille on rakennettu itse asiassa kokonainen pieni karjalaiskylä ja niemenkärkeen myös kaunis ortodoksinen tsasouna venäjänkarjalaisen esikuvansa mukaan. Tsasounassa kannattaa käydä kurkkaamassa sisällä (avaimen saa Hotelli Bomban tai Bomban talon vastaanotosta) tai ainakin pihalla. Tsasounan pihassa on vaikuttava 101:n valkoisen puuristin muistomerkki. Ne on pystytetty Venäjän Karjalan Suojärvellä venäläisten vangeiksi jääneille ja kuolleille suomalaisille siviileille. Ristit oli alunperin tarkoitus pystyttää Suojärvelle, mutta siihen ei saatu Venäjältä lupaa, joten siksi ne ovat täällä Bomban talon vieressä. Tässä maailmantilanteessa nämä sodan siviiliuhrien ristit koskettivat minua erityisen syvästi.


20220327_110704
20220327_105054
20220327_105411
20220327_105625
20220327_105718
20220327_110034


Karjalaista kulttuuria vatsalle

Rakennuskulttuurin lisäksi karjalaiseen kulttuuriperintöön pääsee Bomballa tutustumaan myös itse tekemällä – esimerkiksi karjalanpiirakoita! Karjalanpiirakkapajoja järjestetään sesonkiaikoina, ja tilauksesta ryhmille läpi vuoden. Piirakkapajan hintaan (35 €) kuuluu kaikki tarvikkeet ja opastus, ja mukaan kotiin saa kahdeksan itse leivottua karjalanpiirakkaa! Ihan alusta asti ei puolessatoista tunnissa tietenkään ehdi riisipuuroa keittelemään ja ruistaikinaa alustamaan, joten hommaa on helpotettu niin, että pajassa leivotaan ja rypytetään paikallisen Rautavaaran leipomon taikina-aihioista piirakoita.


20220327_101535
Ruistaikina kaulitaan melkein läpinäkyvän ohueksi puisella piirakkapulikalla
20220327_103614
Täytettä juuri oikea määrä ja noin sentin reunat rypytystä varten
20220327_111018
Uunista tulleet piirakat voidellaan voisulalla ja syödään heti niin monta kuin jaksetaan munavoin kanssa!


Toinen kiva karjalainen erikoisuus, jota täällä pääsee koittamaan on Valamon luostarin viinien maistelu. Valamon ortodoksiluostarihan sijaitsee myös täällä Pohjois-Karjalassa, noin 160 kilometrin päässä Bombalta Heinävedellä. Ja kun oikein hyvä tuuri käy, on Bomballa viinejä esittelemässä itse Isä Andreas, joka on vastannut Valamon luostarin viininvalmistuksesta jo yli 20 vuotta!

Valamon viinipruuvissa maistellaan neljä viini- ja ruokaparia:

  • Valamon Serafi-kuohuviini (mesimarjaa, valkoista viinimarjaa, karviaista) mätileivän kanssa
  • Valamon Sininen-valkoviiniä (vihreistä ja valkoisista viinimarjoista) ja parina piparkakku aurajuustolla ja paholaisen päärynähillolla
  • Valamon Ruusu-punaviiniä (mustaviinimarja ja variksen marja) karhunlihapyörykän, puolukkamajoneesin ja friteeratun jäkälän kanssa, sekä
  • Valamon Magei-jälkiruokaviiniä (lakka, karviainen, valkoinen viinimarja) talon tumman suklaakakun kanssa.

Valamon viinipruuviin pääsee osallistumaan esimerkiksi nyt pääsiäisenä sekä kesällä viikonloppuisin (hinta on 34 € / henkilö).

20220326_183526


Kun päivä kääntyi iltaan nautimme Bomban talon suuressa salissa kynttilänvalossa Valamon viinien ympärille rakennetun Valamon menun. Upea elämys niin mauiltaan kuin tunnelmaltaan! Bomban talon hirsiseinät huokuvat historiaa, ja paikallisen laulukuoron meille yllätyksenä esittämä Karjalan kunnailla herkisti tunnelmaa entisestään.

Valamo-menun alkuun tarjottiin rapua ja maa-artisokkaa Valamon Kerubin kanssa, sitten Pielisen sokeri-suolattua kuhaa, wasabimajoneesia ja Valamon ginillä marinoitua fenkolia sekä Valamon Valoa.


20220326_175726
20220326_191106
20220326_193559
20220326_200336


Pääruuaksi Bomban Tournedos ja savujuustoperunakakku, lasissa Valamon Vaeltaja. Jälkiruokia kuuluu menuun kaksi. Ensin sitruunakakkua ja sen jälkeen juustoja (joista ei jäänyt valokuvaa): niistä erikoisin ja lämpimästi kokeiltavaksi suositeltava makupari oli aurajuusto ja lakritsi! Jälkiruokien kanssa nautittiin Valamon Magei-jälkiruokaviiniä.


20220326_200836
20220326_205114


Pohjois-Karjalan luontoaktiviteetit

Moni valitsee Bomban ja Pohjois-Karjalan erityisesti sen kauniin ja koskemattoman luonnon takia. Pohjois-Karjala on esimerkiksi Suomen karhujen ydinasuinaluetta: yli neljännes kaikista Suomen karhuista elää täällä ja luku kasvaa koko ajan. Myös susi- ja ahmahavainnot ovat yleisiä, ja petojen katseluretket ovatkin täällä suosittuja aktiviteetteja. Alueella järjestetään myös husky-safareita, kalastusreissuja, revontuliretkiä ja monenlaisia muita ohjelmapalveluita ja välinevuokrausta. Katso vinkkejä vaikka Wild Nordicin sivuilta. Lisäksi luontoon pääsee tietysti ihan itsenäisestikin: tunnin matkan sisällä on peräti kolme kansallispuistoa Koli, Tiilikkajärvi ja Hiidenportti.

Yhden viikonlopun aikana en ehtinyt ikävä kyllä tehdä kaikkea mitä olisin halunnut, kun näkemistä ja tekemistä oli niin paljon. Pääsin kuitenkin pukemaan pilkkihaalarit päälle ja kokeilemaan lohipilkkiä lammella, johon on istutettu lohia ja taimenia (eli kalaonni suosii varmasti!).


20220326_133810
20220326_141324
20220326_142255
20220326_144331
20220326_153706
Saaliit perattiin tuoreeltaan ja saimme omat vakuumipakatut fileet kotiin mukaan
20220326_133923
Moottorikelkkaretket on suosittuja talviajan aktiviteetteja.
20220326_151848
Nokipannukahvi lämpimässä kodassa maistui ulkoilun jälkeen!


Puu-Nurmes

Nurmeksen kylälläkin kannattaa poiketa. Nurmes on vanha leipomokaupunki ja keskustasta löytyy useampi konditoria ja leipomo, josta voi ostaa kotiin viemisiksi vaikka niitä karjalanpiirakoita, vatruskoita tai ruisleipää. Näkemisen arvoinen on myös historiallinen, suojeltu Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan alue. Se on yksi Suomen vanhimpia ja parhaiten säilyneitä puutaloalueita: pääosa taloista on rakennettu vuosien 1880-1930 välillä. Erikoista on myös alueen sijainti harjulla, jossa jyrkät kadut laskevat toisella puolella Pielisen ja toisella Nurmisjärven rantaan. Kalenteriin kannattaa laittaa elokuun Vanhan kauppalan avoimet ovet, jolloin taloihin ja pihoihin pääsee tutustumaan vieläkin lähemmin!


20220326_101915
20220326_102616
20220326_104035
20220326_104016
20220326_103625


Karjalainen kulttuuri ja nykykarjalainen luksus on moninaista: se on ruokaelämyksiä, käsityöperinnettä, tarinoita, karjalanmurretta, runoja ja kanteleen säveliä, villiä luontoa ja luonnonantimia. Niiden lisäksi se on sitä ylitsevuotavaa vieraanvaraisuutta ja sydämellisyyttä, jota ei monesta muusta matkakohteesta saa rahallakaan. Pohjoiskarjalaisesta elämysviikonlopusta jäi lämpimät muistot, joita toivottavasti pääsen heti ensi kesänä verestämään!

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    24.4.2022 at 17:29

    Pohjois-Karjala on yksi suosikkialueistani Suomessa sen upean luonnon vuoksi. Alueen kansallispuistoissa on tullut käytyä useaan kertaan, samoin tuttuja ovat piilokojut ja monet muut hienot alueen luontokohteet. Bomban talolla ja (Puu-)Nurmeksessakin olen käynyt useampaan kertaan. Kylpylä on kuitenkin vielä kokematta, ehkäpä se tulee testattua seuraavalla reissulla.

    • Reply
      emma
      4.5.2022 at 21:43

      Mulle on vielä Pohjois-Karjalan kansallispuistot ihan käymättömiä, mutta noi piilokojut kyllä erityisesti kiinnostelee! Varmasti palaan näihin maisemiin kyllä! Ja tuo Bomban kylpylä on todella käymisen arvoinen jos noilla seuduilla liikkuu, se on sellainen kylpylä aikuiseen makuun, josta moni ei-kylpyläihminenkin on tykännyt!

Leave a Reply