On jo ihan pilkkopimeää kun kuljen kapeiden, valaisemattomien kujien siksakkia jossakin Pekingin Kielletyn kaupungin pohjoispuolella hutongissa. Laitan kännykästä taskulampun päälle ja koitan etsiä numeroita ovien yläpuolelta. Lopulta löydän vaatimattoman näköisen oven numero 28, avaan sen varovasti ja astun perinteisen hutong-asunnon sisäpihalle. Yksi huoneista on valaistu ja sieltä kuuluukin jo iloista puheensorinaa ja astioiden kilinää. Tämä on varmasti oikea osoite!
Olen kutsunut itseni kymmenen muun toisilleen vieraan ihmisen kanssa illalliselle Black Sesame Kitcheniin. Konsepti on mielestäni aivan loistava: kaksi kertaa viikossa tässä pienessä hutongravintolassa kokataan kymmenen kiinalaisen ruokalajin illallinen, joka tarjoillaan yhden pitkän pöydän ääressä noin kymmenelle ihmiselle. Kuka vaan voi varata itselleen paikan pöydästä. Tänään pöydän ympärille on kokoontunut joukko Pekingissä asuvia amerikkalaisia, kolme norjalaista turistia sekä minä.
Samassa tilassa missä nautimme illallisen sijatsee myös avokeittiö ja kokkien työskentelyä pääsee seuraamaan koko illallisen ajan. Illallisen hinta juomineen on 300 yuania (tämän hetkisellä kurssilla vajaa 40 euroa).


Illalliselle on varattu kolme tuntia aikaa, mutta kun ruokalajejakin on tiedossa kymmenen, ei auta aikailla! Ruokaa alkaakin tulla pöytään laji toisensa jälkeen. Aloitamme illan vuodenajan mukaan täytetyillä dumplingeilla: tällä illallisella niiden sisällä on silkkistä kurpitsaa ja possua. Kiinalaisen tavan mukaan pöytään tuodaan jaettaviksi tarkoitettuja annoksia ja kukin poimii omilla syömäpuikoillaan sitten omalle lautaselleen haluamiaan ruokia.

Seuraavilla pöytään kannetuilla lautasilla on paistettuja siitakesieniä vihannesten kanssa, chilien kanssa paistettua nautaa ja yhtä kiinalaisen keittiön omaa suosikkiani, viiden maun munakoisoa.



Seuraava ruokalaji on klassikko. Red braised pork eli rasvaisia porsaankylkipaloja makeahkossa kastikkeessa on kuuleman mukaan ollut puheenjohtaja Maon lempiruokaa. Tätä ruokalajia löytyy yleisesti kaikkialta Kiinasta vähän eri variaatioin, ja sitä kannattaa ehdottomasti maistaa ainakin kerran sen klassikkoluonteen takia. Possun kanssa samaan aikaan pöytään tarjoiltiin myös paistettuja katkarapuja.

Sitten kevennettiin taas muutamalla kasvisruokalajilla. Vihreät pavut porsaanjauhelihalla (kyllä, kiinalaisittain tämä on kasvisruokaa, jauhelihaahan on vain mausteena) ja sichuaninpippurilla maustettuna ovat minun toinen kiinalainen ikisuosikkini. Olen tehnyt tätä jopa itse kotonakin – nämä pavut ovat ihana lisuke tai vaikka ruokalaji sellaisenaan. Vähän tuntemattomampi (ja pakko sanoa myös että mauttomampi) ruokalaji taas on paistetut lootuksenjuuret.


Ja lopulta viimeisenä lajina ennen jälkkäriä saimme vielä herkullisen naposteluruuan – nämä ovat rapeita kuin pienet popkornit – eli chongqingilaista tulista kanaa. Myös tämä ruoka on paistettu sichuaninpippurin kanssa. Suosittelen tuota hauskasti kieltä kutittelevaa pikkupippuria muuten vaikka tuliaiseksi Kiinasta, se on mauste jota ei toistaiseksi vielä Suomessa juuri tunneta tai käytetä.

Yhdeksän ruokalajia syötyämme kokkimme alkavat kuumentaa suurissa wokkipannuissaan sokeria ja varoittelevat, että kun siinä kieritellyt bataattilohkot tuodaan pöytään, niiden kimppuun pitää käydä samantien, muuten jäähtyvä sokeri kovettaa lohkot yhdeksi isoksi kasaksi, johon eivät sitten enää syömäpuikot pysty. Kaikki pöydän ympärillä jännittyvät puikot valmiina odottamaan sokerisia herkkuja, jotka tarjoillaan itsetehdyn seesamijäätelön kanssa.

Kun kymmenen ruokalajia lepäilevät vatsoissamme, jäämme vielä pöydän ääreen juttelemaan siitä mikä oli kunkin lempiruokalaji ja tyhjentämään avattuja viinipulloja. Ilta on ollut upea katsaus kiinalaiseen ruokaan ja lämminhenkinen illallinen uusien ystävien seurassa. Kiitos ja ganbei!
Merituuli
30.5.2017 at 16:34Ihan mahtavan kuuloinen illallinen. Hauska idea ja toteutus.
Sichuaninpippuri tosiaan on hauskan kutitteleva.
Emma
31.5.2017 at 08:55Toi oli kyllä tosi kiva illallinen, eikä hinnallakaan pilattu!
Tiina
30.5.2017 at 22:23Aivan ihana kirjoitus! Tuollaiselle illalliselle minäkin menisin mielelläni!
Emma
31.5.2017 at 08:56Kiitos Tiina <3
Kati / Lähinnä Kauempana
5.6.2017 at 15:26Onpa ollut erilainen kokemus! Vaikka minä en mikään ruokamatkailija varsinaisesti olekaan, niin tämmöinen tempaus olisi hauska ja ikimuistoinen. Onko hinta muuten yleensä aina tuo sama, vai onko tarjolla eri hintaluokkien illallisia?
Emma
6.6.2017 at 12:51Hinta on aina sama ja menu muuttuu vähän vuodenaikojen mukaan, mutta on aina tuo 10 ruokalajia. Viinit, olut, limsat ja tee kuuluu hintaan, eli mielestäni tosi edullinen kokemus on! 🙂
Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
5.6.2017 at 23:54Aivan mahtava konsepti – suurkiitos vinkistä! Juuri tällaisia kokemuksia matkoiltani metsästän! PS: Ruoka näytti todella hyvältä!!!
Emma
6.6.2017 at 12:51Sama täällä, ruokaelämysvinkit ovat aina tervetulleita! 🙂
Kohteena maailma / Rami
7.6.2017 at 15:33Toi on aivan huikea konsepti eikä tosiaan ole hinnalla pilattu näin suomalaisella palkkatasolla ajateltuna! Tuollainen olisi kyllä erinomainen elämys ja haluasin tuollaiseen itse osallistua. Kiina on vielä kokonaan käymättä, mutta toivottavasti sinnekin jonain päivänä matka vie.
Emma
8.6.2017 at 09:02Toivottavasti pääset pian Kiinaan! 🙂
Anna K.
7.6.2017 at 23:38Tuommoista tykkäisin itsekin kokeilla! Sekä ruuat että koko jutun idea kuulosti tosi hyvältä. Siinähän sitä samalla tutustuu uusiin tyyppeihin ja uusista ruuista on varmaan helppo jutella. Eikös Suomessakin ole joku vähän vastaava juttu olemassa?
Emma
8.6.2017 at 09:03Joo, oli tosi kivaa jutella uusien tyyppien kanssa! Ja kaikilla oli ruuan lisäksi myös ainakin yksi yhteinen aihe: Peking <3 Luulisi, että samantyyppisiä juttuja olisi tarjolla Suomessa ja muuallakin, toivotavasti joku vinkkaa jos keksii!
Merja / Merjan matkassa
10.6.2017 at 14:30Onpa kiva konsepti! Taatusti mieleenpainuvampi kuin tavallinen ravintolaillallinen. Oletko kokeillut ”Eat with locals”? Harkitsin sitä Madridissa mutta jäi väliin. Se voisi myös olla kiva kokemus.
Emma
12.6.2017 at 08:14Tykkään juu kokeilla kaikkia paikallisia retkiä ym., esimerkiksi Balilla kävin Withlocals.com-palvelun kautta paikallisen oppaan kanssa syömässä katukojuissa (juttu löytyy täältä: https://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/02/14/herkutellen-balilta-jaavalle/). Näitä pitäisi vaan muistaa käyttää enemmänkin!