Espanja

Barcelonan spesiaalit ravintolavinkit

9.5.2023

Jonkun lähteen mukaan Barcelonassa on yli 16 000 baaria ja ravintolaa. Minä yritän aina reissussa löytää jotain spesiaaleja ruokapaikkoja, mutta näin valtaisan tarjonnan edessä se on vähintäänkin haastavaa.

Joskus tsekkailen reissussa esimerkiksi Michelin-oppaan suosituksia (siellä on siis varsinaisten tähtiravintoloiden lisäksi myös suosituksia mm. hyvän hinta-laatusuhteen ravintoloista), ja yhdellä Barcelonan reissulla kokeilin myös yhtä ihan oikean Michelin-tähden ansainnutta ravintolaa (täällä juttuni tuosta Restaurante Oriasta + monta muutakin Barcelonan vinkkiä).

Nyt en kuitenkaan jaa Michelin-tähtivinkkejä, vaan muutaman muun hyväksi havaitsemani suosituksen ja oman lempparini Barcelonassa!

Rantabulevardin chiringuitosit

Yksi ihan ehdoton must on lounas jossain Barcelonan rannan chiringuito-rantaravintolassa. Omat lempparini löytyvät Playa de Bogatell -rannan tuntumasta. Ruoka saa olla vaikka vähän keskinkertaistakin (vaikkei siinä koskaan ole kyllä mitään valittamista ollut), mutta rannalla tunnelma on pääasia. Rakastan näitä rentoja rantaravintoloita, joissa tuoksuu valkosipuli ja grillattu kala, ja joissa nautitaan elämästä turhia hienostelematta!


20230220_135305
Alkukevään tyhjä biitsi – mielestäni parasta aikaa matkustaa Barcelonaan!
20230220_125748
Navajas a la plancha eli grillatut veitsisimpukat ja patatas bravas -perunat.
20230222_153903
Chipirones fritos, friteeratut pikkumustekalat, ja tinto de verano.


Barcelonan kattoterassit

Barcelona on trendikkäiden kattobaarien luvattu kaupunki. Valinnanvaraa riittää – niin näköaloissa kuin hintatasossakin. Jos haluat ehdottomasti jollekin tietylle kattoterassille tiettynä päivänä, kannattaa tarkastaa tarvitaanko sinne pöytävaraus, ja jos tarvitaan, tehdä se ajoissa. Yksi kattobaareista, joissa kehutaan olevan Barcelonan uniikeimmat näkymät, sijaitsee legendaarisen Sagrada Famílian vieressä, mutta sinne ei saa koskaan tehtyä varausta lyhyellä varoitusajalla. Se on siis vielä itseltänikin kokematta.

Erinomainen vaihtoehto Sagrada Famílian näkymille on Hotel Colónin kattoterassi, joka on suoraan Barcelonan katedraalia vastapäätä. Aika vaikuttava on mielestäni tämäkin maisema:


20230221_170448


Kauniit ja todella keskeiset kaupunkimaisemat saa myös tosi tyylikkäältä The Barcelona Edition -hotellin kattoterassilta. Koko katon kiertävältä terassilta voi katsella mm. El Bornin ja Santa Caterinan elämää. Tältä alla näkyvältä terassilta muuten löytyy myös pieni uima-allas!


20230222_141724


Barcelonan pinchokatu Carrer de Blai

Kaikki tuntevat varmasti tapakset, mutta jos et vielä ole herkutellut Espanjassa pinchoilla (tai pintxoilla, kuten niitä Pohjois-Espanjassa kutsutaan, mutta käytetään nyt sanan katalaaninkielistä versiota), niin tee se nyt. Siinä missä tapakset ovat pieniä, jaettavia annoksia, ovat pinchot yhden tai kahden suupalan pieniä herkkuja, joita ei jaeta. Mikään ei tietenkään estä tilaamasta pöytää täyteen erilaisia pinchoja jos on porukassa liikkeellä, mutta yksittäisiä pinchoja ei jaeta. Yleisimmin pincho on siivu vaaleaa patonkia, jonka päällä on se varsinainen herkku, joka voi olla vaikka makkaraa, kalaa, katkarapua, juustoa, munakasta – vain taivas on rajana!

Espanjan kuuluisimmat ja runsaimmat pinchopöydät löytyvät pohjoisesta Baskimaan alueelta ja erityisesti viehättävä San Sebastiánin kaupunki on niistä kuuluisa. Carrer de Blai -katu on Barcelonan pikku San Sebastián, sillä tämän kadun varrelta löytyy kymmeniä pintchobaareja!

Pinchot ovat yleensä baarissa tiskillä esillä ja niitä joko kerätään itse lautaselle tai pyydetään tarjoilijalta ne pinchot mitä haluaa. Hinnat ovat yleisimmin 1-3 euroa per pincho. Vaihtoehtoisesti joissain paikoissa hinnat on kerrottu niin, että esimerkiksi punaisella cocktail-tikulla merkityt pinchot maksavat 2 euroa ja sinisellä tikulla lävistetyt 3 euroa, ja maksu saattaa olla syömisen jälkeen lautaselle jääneiden tikkujen mukaan.

Pinchoja on ihan ok tilata vaikka vain yksi tai kaksi – jos vaan malttaa olla keulimatta notkuvien herkkutiskien äärellä – ja jatkaa sitten seuraavaan paikkaan maistelemaan taas pari lisää. Pinchobaareissa on usein myös edulliset juomat, esim. pieni olut tai vermutti parilla eurolla. Paras aika vierailla pinchokadulla on illalla, jolloin kaikki baarit ovat auki!

20230222_121521
20230222_122332
20230222_125306
20230222_132012
20230222_124819

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  13.5.2023 at 08:51

  Barcelona kuulostaa kyllä mainiolta ruokakaupungilta. Erityisesti merenelävien ystävänä uskon, että viihtyisin mainosti. Niin ikään pintchoilla olisi mukavaa päästä herkuttelemaan, nam!

  • emma
   24.5.2023 at 21:59

   Pinchot, tai pintxot, on aina mun ykkösvalinta kun niitä on tarjolla 🙂