Chinatown eli Yaowarat on yksi Bangkokin mielenkiintoisimmista alueista. Bangkokin Chinatown ei ole sellainen monesta maailmankolkasta löytyvä sisäsiisti chinatown, jonka tunnistaa suuresta värikkäästä portista (vaikka sellainenkin toki löytyy), pakastekevätkääryleitä tarjoavista buffetravintoloista ja krääsäkaupoista. Tämä on jotain paljon mielenkiintoisempaa!
Täällä kiinalainen kulttuuri ja perinteet näyttäytyvät ihan aitoina tuoksuina, makuina, väreinä, ääninä – ja symboleina kun vaan oppii erottamaan kaaoksesta yksityiskohtia. Täällä tapahtuu koko ajan: tuktukit ja mopot täyttävät tööttäillen kapeat kujat, katukeittiöissä kilisevät astiat ja sihisevät nuudelit, tavaroita kuljetetaan jatkuvana virtana myytäväksi ja ostettavaksi, värikkäät mainokset kilpailevat katsojien huomiosta ja raha vaihtaa omistajaa.
Bangkokin Chinatown käsittää useita risteäviä katuja Yaowarat-nimisen pääkadun molemmin puolin noin kilometrin matkalla. Kadut, kujat ja markkina- sekä katuruokakojut kiemurtelevat sokkeloisesti ja aluetta on vaikea yhdellä kertaa hahmottaakaan. Yaowaratin omalaatuinen kauneus aukeaakin parhaiten kun alueella kiertelee kiireettä.
Chinatowniin tutustumisen voi aloittaa saapumalla joko Hua Lamphongin metroasemalle tai jokiveneellä Rachawong-laiturille. Kaiken mielenkiintoisen näkemiseen ja kokemiseen ei varmasti edes yksi päivä riitä, mutta poimi tästä ainakin muutama vinkki mukaasi ja lähde sitten oman mielenkiintosi ja aikataulusi mukaan kiertelemään Chinatownin ihanaan sekamelskaan!
Chinatownin markkinat
Chinatown on käytännössä yksi suuri markkina-alue. Voit shoppailla katukojuissa ahtailla katetuilla kujilla, pienissä kivijalkaliikkeissä tai vanhoissa ostoskeskuksiksi muutetuissa halleissa. Täältä on mahdollista löytää ihan mitä vaan feikkikrääsästä kenkiin ja asusteisiin ja elektroniikasta toimistotarvikkeisiin ja pehmoleluihin.
Itse tykkään eniten Sampeng Lanen tungoksesta ja pienistä kojuista. Koko pitkä, Yaowarat Roadin kanssa samansuuntaisesti kulkeva kuja on molemmin puolin täynnä kaikenlaista ihanaa pikkutavaraa. Heräteostoksia on täysin mahdoton vastustaa! Toinen mielenkiintoinen kauppapaikka on Talat Kao eli ”vanhat markkinat”, jotka keskittyvät perinteisiin ruoka-aineisiin ja muun muassa kiinalaisen lääketieteen käyttämiin yrtteihin.
Itse Yaowarat-katu taas on tunnettu erityisesti kulta- ja jalokivikaupoistaan, joista suurin osa on toiminut samoilla sijoillaan saman perheen omistuksessa vuosikymmeniä.
Chinatown on katuruuan keskus
Chinatown on Bangkokin katuruuan keskus. Täällä on helppo istahtaa pienelle muovituolille katukojun eteen ja tilata annos kiinalaista tai thaimaalaista ruokaa. Jos haluat osallistua järjestetylle katuruokakierrokselle, niin sekin onnistuu. Niiden kautta ottaa helposti haltuun erikoisemmatkin paikat ja maut. Huomioi, että maanantai on viikon ainoa päivä, jolloin ei kannata lähteä katuruokaa etsimään, sillä se on yleinen katujen siivouspäivä ja samalla monen kojunpitäjän vapaapäivä.
Täällä on yleisesti tarjolla myös kiinalaisten rakastamaa linnunpesäkeittoa ja hainevää. Näistä etenkin hainevää on kuitenkin syytä välttää, sillä haineväbisnes on vaaraksi koko eläinlajille ja julmaa yksittäisille eläimille.
Chinatownin temppelit
Chinatown on täynnä hienoja buddhalaisia ja hindulaisia temppeleitä. Suosituin niistä on varmasti krokotiilitemppeli eli Wat Chakrawat, jossa asuu paitsi koko joukko paikallisia munkkeja ja noviiseja, niin myös neljä isoa krokotiilia pienissä altaissa (kroksuparat!). Alkuperäinen (nyt täytetty) nimensä temppelille antanut krokotiili on kuulemma löydetty 50 vuotta sitten uiskentelemasta Chao Phraya -joesta ja tuotu temppeliin hoitoon. Toinen suosittu temppeli on Wat Traimit, johon voi kiivetä katsomaan kultaista buddhaa – ja maisemia.
Chinatownin historiaa ja kulttuuria
Chinatownin kierroksen voi aloittaa myös Yaowarat Chinatown Heritage Museumiin tutustumalla. Museo sijaitsee kätevästi Wat Traimit -temppelin yhteydessä, joten samalla pääsee näkemään ainakin yhden Chinatownin temppeleistä, jos muihin ei tule erikseen mentyä. Museo esittelee thaimaankiinalaisen kulttuurin perinteitä, elinkeinoja ja vanhaa esineistöä sekä itse Chinatownin syntyä.
Ehkä parhaan kuvan kiinalaisista perinteisistä saa vierailemalla Chinatownissa erityisesti tärkeiden festivaalien ja juhlien aikaan. Jos satut olemaan Bangkokissa esimerkiksi kiinalaisen uudenvuoden aikaan (vuonna 2024 vuosi vaihtuu Jäniksen vuodesta Lohikäärmeen vuodeksi 10.2.) tai syyskuussa keskisyksyn juhlan tienoilla, on Chinatown ehdottomasti kaupungin paras paikka juhlia. Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan muun muassa näyttävin lohikäärme- ja leijonatanssein sekä kaikkialla räjähtelevin punaisin papatein.
Anna-Katri / Adalmina's Adventures
10.12.2017 at 14:03Oi Bangkok, mikä ihana väripiristys tähän harmaaseen sunnuntaihin oli päätyä selailemaan tätä juttua! Seuraavalla Bangkokin matkalla on kyllä ehdottomasti lähdettävä tutustumaan kaupunkiin laajemmin kuin edellisellä kerralla!
Emma
18.12.2017 at 20:58Bangkokissa on ihania naapurustoja ja alueita, niitä ei koskaan kyllästy koluamaan! Bangkok vaan on niin <3
Joanna Sormunen
10.12.2017 at 19:49Todella eläväisen ja värikkään näköinen paikka. Varmasti nauttisin itsekin vierailusta.
Emma
18.12.2017 at 21:00Jotkut väittävät myös liian kaoottiseksi ja ahtaaksi ja äänekkääksi, mutta mun mielestä Chinatown ja koko Bangkok on vaan ihan ihana! 🙂
Jenna / Huge passion for life
10.12.2017 at 22:21Tuolla en ole käynytkään, mutta pitääpä seuraavalla BKK-reissulla suunnata 🙂 Tekis kyllä mieli lähteä syömään katuruokaa tuonne katuvilinään. Kamala kaipuu Aasiaan!
Emma
18.12.2017 at 21:00Sama täällä, koko ajan on kaipuu <3
Anna | Muuttolintu.com
12.12.2017 at 18:18Me oltiin menossa tänne viime Bangkokin pysähdyksellä, mutta hotellissa vinkattiin, että sinne on parempi ainakin katuruoan toivossa mennä illalla. Päätettiin sitten jättää tämäkin seuraavaan kertaan. Onneksi Bangkokiin tulee varmaan matka viemään taas ensi vuonna 🙂 Bangkokissa ehdottomasti parasta on katuruoka nam!
Emma
19.12.2017 at 08:05Joo se on totta, että ruokaa on tarjolla paljon enemmän kun aurinko laskee, mutta kyllä sitä löytyy ihan mukavasti päivälläkin! Bangkokiin ei voi matkustaa liian usein 😀
Eveliina / Korkkarit rinkassa
13.12.2017 at 00:35Tästä tuli hurja thaikkukaipuu! Thaimaan katuruoka on minustakin kyllä yksi maan parhaista puolista. Olen myös innokas markkinoilla kävijä, minusta on aina parasta hypistellä ja ihmetellä paikallisten myymiä tuotteita. Harvemmin vain päädyn ostamaan mitään. Ihanan pirteä postaus! Tarvitsee käydä täällä ehdottomasti seuraavalla Bangkokin reissulla! 🙂
Emma
19.12.2017 at 08:06Heh, kiitos Eveliina! Mä taas sorrun aina ihan turhaan krääsään ja kaikkeen pieneen söpöön (mulle saa myytyä melkein mitä vaan jos se on pinkki, siinä on Hello Kitty tai vielä parempaa Rilakkuma :D).
Johanna / Fin Nomads
16.12.2017 at 13:11Ihania kuvia! Heti tuli ikävä Kaakkois-Aasiaan 🙂 Täytyy poiketa tuolla ehdottomasti seuraavalla Thaimaan reissulla.
Emma
19.12.2017 at 08:07Sama täällä Johanna, ikävä Kaakkois-Aasiaan vaivaa!
Travelloverin Annika
16.12.2017 at 19:49Minä löysin Chinatownin viime keväänä. Olin käynyt lempiravintolassani syömässä, mutta jostain syystä jäänyt nälkäiseksi. Illan pimeydessä vedin sitten pho-keittoa ehkä euron hintaan ja olin hyvin tyytyväinen enkä lainkaan nälkäinen enää. Olen arka syömään katuruokaa, koska vaikka ruoka olisi puhdasta, astiat pestään usein vedessä, jota ei illan aikana vaihdeta. Mutta tuosta kokemuksesta jäi vain hyvät fiilikset. Iltasella oli niin ruuhkaista, että hengailu ei tuntunut miellyttävältä. Sinkaisin jonkin hotellin kattoterassille happy hourille. 🙂 Ehkä ensi kerralla päivällä. Temppeli- ja markkinafriikki voisi tykätä.
Emma
20.12.2017 at 09:09Ah, mä muistankin lukeneeni siitä sun lempiravintolasta ja pitäneeni sen mielessä, mutta en sitten viimeksi sinne ehtinytkään! Ensi kerralla mulla on ohjelmassa myös joku kattobaari Chinatownissa!
Rosita - Matkaopas Vapauteen
17.12.2017 at 03:56Muutaman kerran tullut tuolla pyörittyä vähän päämäärättömästi haahuillen 🙂 Viimesellä kerralla käytiin niissä apoteekeissa ettiin lääkinnällisiä sieniä ja yrttejä, ajateltiin että oisivat halvempia kuin muualla mutta kyllä hinnat tuntuivat olevan aika korkealla, esimerkiksi reishin osalta. Piti mennä myös sinne kiinalaisen lääketieteen menetelmin tehtävään lääkärintarkastukseen, mutta ei lopulta jaksettu vuoroa ja tuli myös olo, että ehkä jotkut tarvitsivat kipeämmin lääkärin palveluita kuin itse tarkastus -mielessä. Hauskahan näissä on aina pyöriä, katuruokia ois pitänyt testailla!
Emma
20.12.2017 at 09:10Kiinalaisella lääkärillä käynti on kyllä mielenkiintoinen kokemus! Ja ne yrtit on tosiaan välillä yllättävän kalliitakin.
Emilia/Matkan varrella
18.12.2017 at 18:08Uiui, tämä oli hyödyllinen postaus! Meidän Aasian reppureissu päättyy Bangkokiin ja siellä on vain reilu vuorokausi aikaa ihmetellä maailman menoa, tästä sai monta hyvää vinkkiä. 🙂
Emma
20.12.2017 at 09:11Hienoa! Nauttikaa Bangkokista!
Anna
29.12.2017 at 10:18Jep, taalla on tullut kaytya monesti, ns. aidin ostosapulaisena (lue orjana) 😀 Tykkaan paikasta, koska sielta loytyy vaikka mita kraasaa.
Emma
31.12.2017 at 23:26Ostosapulaisen homma kuulostaa mielenkiintoiselta 😀 Kaikkea ihanaa krääsää on tosiaan ihan mahdoton välttää 🙂