Indonesia

Paratiisisaaret Nusa Lembongan, Ceningan ja Penida

6.11.2016

Bali on Indonesian virallinen paratiisisaari ja se on maineensa ansainnut. Balilta löytyy jokaiselle jotakin: rauhallisia rantoja, bileitä, niin viiden tähden hotelleja kuin halpoja hostellejakin, viidakkoa, snorklausta, temppeleitä ja vaikka lintubongausta! Mutta koska saari on niin suosittu, siellä ei voi myöskään olla törmäämättä liikenneruuhkiin, turistilaumoihin ja selfiekeppeihin, muovijäteröykkiöihin ja muihin massaturismin kääntöpuoliin. Rauhallisempia ja paikallisempia vaihtoehtoja Balille löytyy kuitenkin yllättävän läheltä. Balille kuuluvat pikkusaaret Nusa Lembongan, Nusa Ceningan ja Nusa Penida ovat parhaimmillaan vain puolen tunnin pikavenematkan päässä Balin itärannikolta!

Nusa Lembongan

Lembongan on saarista lähinnä Balia ja sieltä löytyykin eniten palveluita ja majoitustarjontaa. Useat pikaveneyhtiöt liikennöivät saarelle suoraan Balilta useita kertoja päivässä. Lembonganin saaren kiertää skootterilla muutamassa tunnissa ja matkalla pääsee uimaan upeille rannoille ja ihailemaan vaikkapa mangrovemetsiä. Parhaat snorklausvedet löytyvät kuulemma myös mangrovemetsän alueelta saaren pohjois- ja koillisrannikoilta. Lue täältä koko juttuni Lembonganin ihanasta saaresta.


DSCN1368
DSCN1253


Nusa Ceningan

Ceninganin saari on oikeastaan kukkula, joka kohoaa merestä ihan Lembonganin vieressä. Sen ja Lembonganin yhdistänyt silta romahti lokakuun alussa, mutta on varmasti taas pian pystyssä, sillä se on äärimmäisen tärkeä kulkuväylä paikallisille. Ceninganillakin liikkuu kätevästi skootterilla. Siellä voi myös yöpyä ja joitakin ravintoloitakin löytyy. Ainakin toistaiseksi Ceninganille päästäkseen täytyy saapua pikaveneellä ensin Lembonganille.

Ceninganin must see -nähtävyyksiin kuuluvat mm. Secret Beach ja Secret Point Beach -rannat (en kyllä tiedä mitä ”salaista” niissä on, kun kaikki Ceninganilla kävijät käyvät niillä) ja sininen laguuni. Mahana Pointilta ihan Secret Point Beachin tuntumassa voi tehdä hurjia 15 metrin hyppyjä kuohuviin aaltoihin ja kuulemma täällä voi katsella koko Balin parhaiksikin kehuttuja auringonlaskuja.

Ceninganiltakin pääsee sukeltamaan ja snorklaamaan: parhaat vedet löytyvät saaren itäpuolelta sen ja Nusa Penidan väliltä.


DSCN1385e
DSCN1407a


Nusa Penida

Nusa Penida on Balin kolmesta naapurisaaresta suurin. Sinne pääsee sekä suoraan Balilta että myös Lembonganilta. Penida on saarista myös vähiten tunnettu matkailijoiden keskuudessa, eli jos etsit paikallisinta kokemusta, suuntaa tänne. Saarelta löytyy paljon hyvätasoista bungalow-majoitusta sekä vaihtoehtoja myös reppureissaajille. Täältä ei kuitenkaan löydy esim. länsimaisia ravintoloita tai isoja supermarketteja. Jos siis kaipaat jotain erikoisevästä, tuo se mukanasi Balilta.

Skootteri on täällä aivan ehdoton, jos haluat kiertää saarta. Varaudu kuitenkin siihen, että pääteitä lukuunottamatta tiet ovat paikoin todella huonossa kunnossa.

Penidalta löytyy sukellus- ja snorklausvesiä oikeastaan ympäri saarta. Hiekkarantojen lisäksi täältä löytyy myös upeita luonnonmuodostelmia: luolia, korkeita kalliojyrkänteitä ja merestä nousevia jyrkkiä saaria. Sukeltamaan tulevan lomailijan kannattaakin valita Balin kolmesta saaresta nimenomaan Nusa Penida.


DSCN1454j
DSCN1466
DSCN1481
Koin vähän ennen kuvan ottamista omakohtaisesti kunnon maanvajoaman, joten otin jyrkänteen varoituksen tosissani. Upeat maisemat metrin päästäkin.


Penida on jo sen verran kavereitaan isompi, että koko saarta ei ole järkevää yrittää kiertää yhden päivän aikana. Päiväretkeläisen kannattaa valita joko saaren itäosat (josta löytyy mm. Goa Giri Putra -temppeli ja Atuh Beach) tai länsipuoli (jossa sijaitsevat mm. Broken Beach, Angel Billabong ja Crystal Bay). Toki upeita maisemia, temppeleitä ja paljon muuta nähtävää löytyy saarelta muualtakin!


 • Anna | Muuttolintu.com
  6.11.2016 at 23:51

  Nämä saaret on ehdottomasti harkinnassa seuraavalla Balin reissulla! Mietittiin jo viime reissua suunnitellessa, mutta koska se oli työreissu niin ei oikein sopinut suunnitelmiin. Secret Beach näyttää etenkin houkuttelevalta, vaikka ei niin salainen olisikaan. Aika vähän Balilla taitaa noita oikeasti salaisia rantoja olla. Ja mitä tulee ruokaan, niin se taitaa olla, että mitä vähemmän turisteja, sitä tulisempi ruoka.. Sopii meille kun rakastetaan chiliä 🙂

  • Emma
   7.11.2016 at 10:32

   Suosittelen lämpimästi! Balilta pääsee tosiaan helposti suoraan sekä Lembonganille että Penidalle.

 • Minttu
  7.11.2016 at 09:09

  Jep, kivat on noi saaret, usein ollaan oltu noilla parilla saarella, vaikkei Penidalla olla käytykään vielä.
  Hyvä vaihtoehto Gileille, jotka alkaa olla jytkeen täytteisiä, paitsi Meno, josta taas puuttuu tarjontaa.
  Kaikilla saarilla Bookkarin kaltaiset varaussysteemit on nostaneet hinnat kaksin tai kolmin kertaisiksi muutamassa vuodessa, joten jos vaan mahdollista, ovelta kannattaa kysyä, etenkin jos olet viikon tai parikin saarella.
  Katsoin muuten, että tuo sun Secret Beach kuva näyttää ihan eri rannalta kuin se Ceninganin vastaava, minkä olemme mieltäneet sen nimiseksi (etelässä Villa Trevalin ranta). Kivat paikat on kuitenkin noi eri poukamat.
  Huomioimme, että kiinalaisturistimäärät on pompanneet ihan viimeisen vuoden parin aikana Lembonganilla. Isoja kiinalaisomisteisia hotelleja nousee Jungut batun pohjoispäähän…

  • Emma
   7.11.2016 at 10:35

   Penida on ehdottomasti käymisen arvoinen (vaikka Lembongan olikin mun oma suosikki :)) Gileillä kävin myös, mutta kyllä nää Balin saaret vei niistä mun mielessä voiton. Toi Secret Beach on muuten tosiaan Secret Point, biitsi oli sen niemen toisella puolella. Hyvä huomio, korjaan tekstiin!

 • salaine
  9.11.2016 at 08:27

  En ole käynyt Balilla. Nusa Lembogan näyttää kuvalta. Toki jos sinne pääsisin kävisin noilla kaikilla.

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  9.11.2016 at 21:43

  Balin saaret jäi aikanaan tutkimatta! Onkin kyllä ikävä tuonne päin maailmaa. Siitä on jo 6 vuotta, kun reissattiin Balilla vastanaineina. Silloin voiton vei Lombokin Gilit, jotka varmaan oli silloin vielä aika paljon rauhallisemmat kuin nykyään. Ehkäpä joskus lasten kanssa Balin saarille!

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  11.11.2016 at 11:38

  Kiva postaus kaikista kolmesta 🙂 Me siis oltiin tuolla Penidalla neljä päivää ja tehtiin autolla kierros sen ympäri ja oli kyllä huippua! http://starbox.fi/terveisetpaivantasaajalta/nusa-penida
  Vaikka kerkesimme näkemään yhden päivän aikana goa giri putrin, atuhin, suwehanin, vesiputouksen, kelingkingin, broken beachin seka angels billabongin, jäi meiltä silti mielettömästi näkemättä!
  Ite tykkäsin eniten Penidasta 🙂

  • Emma
   13.11.2016 at 22:23

   Kyllä mun varmaan Penidallekin täytyy vielä joskus palata ja ajan kanssa! 🙂