Indonesia

Balin ja Lombokin saaret – mikä oli suosikki?

1.12.2016

Indonesian Balin ja Lombokin saarten välinen reitti pienemmille paratiisisaarille, mm. Nusa Lembonganille ja Gili Airille, tunnetaan Tropical Trianglena. Kiersin parin viikon aikana kaikki kuusi saarta tuolla reitillä ja nautin trooppisesta lomatunnelmasta tietysti myös Balin saarella. Mikä näistä sitten lopulta oli suosikkini?

Bali Lombok saaret Gili saaret Nusa Lembongan kartta
Isompien Balin ja Lombokin välillä alhaalla Nusa Lembongan, Nusa Ceningan ja Nusa Penida, ylhäällä pikkuiset Gili Trawangan, Gili Meno ja Gili Air.

Aloitin lomani Balilta, jossa valitsin pitkällisen harkinnan jälkeen tukikohdakseni Sanurin rantakaupungin. Se vaikutti sopivan rauhalliselta, ranta oli lähellä ja lisäksi pikaveneet saarille lähtevät täältä. Valinta oli onnistunut! Sanurilta löytyy kaikki mahdolliset palvelut, ravintoloita ja kahviloita, majoitusta joka lähtöön ja mm. kiva ilta(ruoka)tori. Silti täällä on mukavan leppoisa ja kiireetön tunnelma. Jos palaisin tänne uudestaan, sijoittaisin kuitenkin vähän enemmän rahaa majoitukseen ja valitsisin hotellin rannalta. Ei sillä, etten olisi jaksanut kävellä sinne sitä ehkä 500 metriä hotelliltani, mutta että olisin saanut herätä näissä maisemissa:

Bali Sanur beach
Bali Sanur ranta

Balin saaret Nusa Lembongan, Nusa Ceningan ja Nusa Penida

Sanurilta jatkoin muutaman lokoisan lomapäivän jälkeen noin puolen tunnin pikavenematkan päähän Nusa Lembonganille, joka oli kotini seuraavat kolme päivää. Tein sieltä käsin myös retket Nusa Ceninganin ja Nusa Penidan saarille ihan naapuriin. Tarkemmat juttuni näiltä saarilta löytyvät täältä.

Tästä kolmen saaren ryppäästä ihastuin eniten Nusa Lembonganiin. Se oli minun makuuni juuri sopiva kooltaan sekä hyvä sekoitus luontoa, palveluita ja ystävällisiä ihmisiä. Vaikka muutkin kaksi saarta olivat aivan ihania, oli Ceningan vähän ”liian pieni” ja Penida taas iso: siellä pitäisi olla käytössä auto tai skootteri ja sen kiertelyyn pitäisi varata ainakin viikko aikaa. Leppoisaan lomailuun kauniissa maisemissa valitsisin siis Lembonganin.

Nusa Lembongan Bali
Nusa Lembonganin Mushroom Beach
Nusa Lembongan auringonlasku Bali
Nusa Lembonganin kuuluisia auringonlaskuja voi ihailla myös useista ravintoloista – hintaan kuuluu monesti nouto ja kuljetus takaisin hotelliin.
Nusa Ceningan blue lagoon Bali
Nusa Ceninganin kauniisiin luonnonnähtävyyksiin kuuluu mm. Blue Lagoon.
Nusa Ceningan secret beach Bali
Nusa Ceninganin Secret Point Beach
Nusa Penida Bali saari
Kalastajien veneitä Nusa Penidalla
Nusa Penida Atuh Beach Bali saaret
Upeita, JYRKKIÄ, maisemia Nusa Penidan rannikolla

Lombokin saaret Gili Air, Gili Meno ja Gili Trawangan

Matkani jatkui seuraavaksi Gili-saarille Lombokin rannikolle. Asuin Gili Airilla, josta tein päiväretken saarista rauhallisimmalle, Gili Menolle, sekä paluumatkalla pysähdyin hetkeksi myös Gili Trawanganilla. Kaikki juttuni Gileiltä löydät täältä.

Gili Trawangan oli saarista ainoa, jolle en syttynyt. Siellä oli minun makuuni liikaa menoa, ääntä, ruuhkaa ja ihmisiä. Toki tältäkin saarelta löytyy yhtä kauniita rantoja kuin kahdelta muultakin Gililtä ja saari on hyvä valinta niille, jotka haluavat rantapäivän jälkeen bilettää aamunkoittoon. Eli ei mulle 🙂

Gili Meno oli Trawanganin täysi vastakohta: hiljaista, rauhallista ja lähes autioita rantoja. Miinuspuolena sitten tietysti se, että esim. ruokapaikkoja tai aktiviteetteja ei löydy tusinatolkulla. Itse silti valitsisin seuraavalla kerralla saarista juuri Gili Menon, ja jos omat kauniit valkohiekkaiset rannat alkaisivat kyllästyttää (siis häh?), niin veneillä pääsee vartissa naapurisaarille.

Gili Meno
Gili Menon paratiisiranta
Gili Air veneet
Veneillä on helppo kulkea Gili-saarten välillä tai käydä Lombokilla

Minun tukikohtani näillä saarilla oli Gili Airilla. Sen sanotaan olevan tunnelmaltaan Menon ja Trawanganin välimuoto. Täällä tosiaan pystyy itse valitsemaan haluaako majoittua saaren kaakkoiskulmassa, missä sijaitsevat lähes kaikki ravintolat ja meno, vai haluaako huomattavasti rauhallisemman lomakokemuksen vaikkapa saaren pohjoispäässä. Ja ainakin vielä lokakuussa (joka ei ole vielä high seasonia) saaren pääkatu ja ravintolat rauhoittuivat kaikki joka tapauksessa reilusti ennen puolta yötä.

Gili Air saari
Banaanipannukakkua ja mangomehua Gili Airilla
Gili Air ranta
Gili Airilla aamukävelyllä ilmassa on vielä aavistus yön utua ja horisontissa Lombokin vuoret

Palasin Gileiltä vielä takaisin Balille muutamaksi päiväksi (ennenkuin matkani jatkui Jaavan saarelle Yogyakartaan ja UNESCOn maailmanperintökohteinakin tunnettuihin temppeleihin – näistä lisää seuraavissa postauksissa). Kävin mm. ihailemassa riisiterasseja Ubudin lähellä sekä auringonlaskua Tanah Lot -temppelissä.

Bali temppeli
Taman Ayun -temppeli Balilla

Balilla on hurjasti nähtävää: temppeleitä, kulttuuria, erilaisia rantoja ja luontokohteita. Koska otsikossa kuitenkin lupasin paljastaa suosikkini kaikista saarista joilla vierailin, Bali mukaanlukien, täytyy nyt tunnustaa, että…. *rumpujen pärinää* … minun sydämeni valloitti Nusa Lembongan! Tänne täytyy päästä toistekin!

 • Jenni
  1.12.2016 at 13:41

  Ihania kuvia, etenkin tuo Gili Menon paratiisiranta näyttää ihan epätodelliselta, vaikka olen siellä itsekin käynyt! 😀

  Mihin aikaan olit(te) Gili Menolla? Itse olin helmikuussa 2015, eli low seasonilla/sadekaudella ja oli kyllä aika rauhallista, mutta kuitenkin jonkun verran porukkaa. Harvemmin tarvitsi tuolla parhaalla biitsillä yksin olla 😉 Airiin verrattuna huomattavasti vähemmän porukkaa ja palveluita, mutta hyvin viihdyin 10 yötä (!!!), vaikka yksin olinkin. Olen miettinyt, että menisinkö uudestaan, jos ja kun Indonesiaan taas alkuvuodesta lähden. Enemmän ehkä kiinnostaa ne vielä vähemmän tunnetut Gilit ja Lombokin eteläosa. 🙂

  • Emma
   5.12.2016 at 06:48

   Olin (yksin reissussa) lokakuussa 2016, eli vielä low seasonin loppupuolta. Yllättävän vähän oli väkeä (ihanaa!). Muakin kiinnostais kyllä seuraavan kerran kiertää vaikka Lombokia.

 • Sari | SariKoo.fi
  4.12.2016 at 21:37

  Kaakkois-Aasiassa on tullut pyörittyä, mutta ei koskaan olla päästy Indonesiaan asti. Sinänsä ihme, koska noin upeita paikkoja siellä on! Mutta ehkä se meidän epärakkaus biitseihin on syy, miksi pysyteltiin niin paljon Pohjois-Thaimaassa.

  • Emma
   5.12.2016 at 06:55

   Heh, mulla taas Pohjois-Thaimaa on käymättä vaikka mietteissä on ollut. Tehdään siis ensi kerralla vaihtarit 😀

 • Anna | Muuttolintu.com
  5.12.2016 at 22:49

  Hyvä tietää, ensi kerralla Balin reissulla lähdetään koluamaan Lembongania ja sen naapurisaaria! Harmittaa, että Gili Air on jäänyt välistä, mutta ehkä Gileillekin voisi lähteä uudestaan esim. Lombokin yhteydessä. Gili Trawangan oli jo vuosia sitten meille myös liian turistinen.

  • Emma
   9.12.2016 at 09:02

   Onneksi tuolta löytyy vaihtoehtoja ja jokaiselle jotakin 🙂

 • Outi
  10.12.2016 at 14:42

  Indonesiassa olen kuukauden verran kierrellyt mutta Bali jäi käymättä. Nyt mieli halajaa takaisin ja nimenomaan haluaisin päästä katsastamaan tuon Balin alueen, että onko se niin upea, mitö ihmiset hehkuttaa. Yhtään en kyllä epäile ?

  • Emma
   6.2.2019 at 12:23

   Hups, kiitos kommentista näin parin vuoden jälkeen 🙂 Balikin on varmaan jo siinä ajassa muuttunut…

 • sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi
  10.12.2016 at 21:21

  Toi Blue Lagoon… <3

  Me pyörittiin viime kesänä 2,5 viikkoa Balilla, ja rakastuttiin ihan täysillä. Ei käyty muilla saarilla, mutta seuraavalla kerralla haluan käydä katsomassa nekin. Näiden kuvien perusteella todettakoon, että todennäköisesti rakastun niihin yhtä paljon kuin Baliin. 🙂

  • Emma
   12.12.2016 at 08:52

   Mulle taas jäi Balista vähän vaisu kuva – tosin vietinkin enemmän aikaa noilla saarilla. Mutta varmasti Balikin ansaitsisi pariviikkoa kiertelyä, ehkä sitten ens kerralla rakastun siihen!

 • Esa
  13.12.2016 at 12:19

  Nusa lembonganista tuli myös oma suosikki, vaikkakaan ei ollut aikaa tehdä kuin päivän mittainen reissu, mutta ehdottomasti on sinne vielä lähdettävä uudestaan 😀

  • Emma
   6.2.2019 at 12:24

   Lembongan on kyllä uusintareissun arvoinen! <3

 • Marianne
  5.2.2019 at 18:34

  Mukava teksti, kivoja vinkkejä! 😍 Mitä olet mieltä, ehtiikö parissa viikossa kiertää sopivasti tuon tropical triangle reitin? Niin, että aikaa jäisi vähän Balillakin kiertelyyn 🙂

  • Emma
   6.2.2019 at 12:26

   Ehtii, mutta toki siinä ei per saari jää kauheasti aikaa. Jos ehdottomasti haluaa kuitenkin kaikilla käydä, niin oma mielipiteeni on että enemmän aikaa Nusille ja vähemmän Gileille. Gileillä ei siis sinänsä ole paljon näkemistä eikä tekemistä, mutta tietysti jos taas on enemmän rantaloman perään niin sitten sinne.