Indonesia

Vinkit onnistuneeseen Balin lomaan

6.1.2018

Kuva13
Kuva12


Balin suosio on noussut suomalaisten matkailijoiden keskuudessa kohisten viime aikoina. Indonesian omaleimainen paratiisisaari Bali päiväntasaajalla onkin mainio vaihtoehto vaikkapa Thaimaan rantakohteille!

Olin tammikuussa Matkamessuilla Rantapallon lavalla kertomassa innostuneelle yleisölle vinkkejäni Balille. Puheenvuoroni herättivät keskusteluja monen kuulijan kanssa vielä virallisen osuuden jälkeenkin ja sain myös monilta sydäntä lämmittävää palautetta siitä, että vinkeistäni oli oikeasti hyötyä. Niinpä kokosin tähän juttuun kaikki hyviksi havaitsemani vinkit ja neuvot Balille ja Gileille sekä vastauksia erityisesti niihin kysymyksiin, jotka tuntuivat messuilla kiinnostavan Balille ensi kertaa lähteviä.

Miksi Bali on juuri nyt niin suosittu?

Bali on ihanan helppo Aasian kohde: se on helposti lähestyttävä niin kulttuurinsa kuin ihan saavutettavuudenkin kannalta. Balilla on lämmintä ympäri vuoden, hyvää ruokaa, edullista asua, syödä ja liikkua, ystävällisiä ihmisiä ja kaunis luonto – what’s not to like!

Pari vuotta sitten Balille oli melkein pakko lentää kahden vaihdon kautta, ainakin jos etsi yhtään edullisempia lentohintoja. Balin suosiota onkin kasvattanut viimeisen reilun vuoden aikana erityisesti se, että sekä Qatar Airways että Turkish Airlines ovat avanneet Helsingistä lentoreitin Dohan tai Istanbulin kautta yhdellä vaihdolla Balin pääkaupunkiin Denpasariin.

Tarjouskampanjoita kannattaa kyttäillä ja käyttää hyödyksi: lennot Balille on mahdollista napata jopa alle 500 eurolla! Myös valmismatkatoimistot tarjoavat yleisesti Balin matkapaketteja Qatarin tai Turkish Airlinesin lennoilla ja halvat hinnat alentavat myös pakettimatkojen hintoja.

Sekä Qatar Airways että Turkish Airlines ovat laadukkaita lentoyhtiöitä (Skytraxin viimeisimmällä vuoden 2018 listalla Qatar Airways on maailman kaikkien lentoyhtiöiden kakkosena ja Turkish Airlines kahdeksantenatoista: vertailun vuoksi esimerkiksi Finnair on sijalla 27) ja kaiken kivan päälle bonuksena molemmilla yhtiöillä voi halutessaan yhdistää lomaansa myös yhden tai kahden päivän stop-overin Dohassa tai Istanbulissa. Lennonvaihtajille on molemmissa kaupungeissa tarjolla myös ilmaisia kaupunkikierroksia.

Lue arvosteluni Qatar Airwaysin lennoista
Lue juttuni välilaskusta Dohaan ja sen nähtävyyksistä

Bali on myös ihan hurjan monipuolinen kohde ja houkuttelee siksi monen tyyppisiä lomailijoita. Balille on mahdollista lähteä ihan vaan perusrantalomalle kookospalmun alle nautiskelemaan, tai sitten aktiivilomalle vaikka opettelemaan surffausta, sukeltamaan tai snorklaamaan. Suosittua on myös hyvinvointilomailu esimerkiksi joogaten, meditoiden tai hiljaisuuden retriitissä herkullista kasvis- tai raakaruokaa nauttien. Lisäksi Balille tulevat luontomatkailijat, lintubongarit, häämatkalaiset, taiteilijat, bilettäjät ja perhematkailijat.

Miten valita itselle sopivin kohde?

Bali saattaa näyttää kartalla pieneltä saarelta, mutta kun alkaa etsiä sieltä sitä itselle sopivaa kohdetta, huomaa kuinka valtavan paljon siellä on erilaisia kohteita ja majoituspaikkoja. Suosittelenkin kaikkia Balille ensi kertaa matkustavia tutkimaan etukäteen erilaisia kohteita, jotta löytyy juuri omaan makuun se oikea. Ja kannattaa pitää mielessä myös se vaihtoehto, että jos Balilla viettää vaikka pari viikkoa, niin majoittua voi ja kannattaa loman aikana vaikka kahdessa erilaisessa kohteessa eri puolilla saarta!

Balin saaren voisi jakaa viivottimella Ubudin kohdalta eteläiseen ja pohjoiseen osaan. Ubudin eteläpuolella sijaitsevat käytännössä kaikki suosituimmat kohteet – suosituimmat niin hyvässä kuin pahassa. Ubudin pohjoispuolelta taas löytyy rauhallisempia, koskemattomampia ja luonnonläheisempiä kohteita. Etäisyydet ovat kuitenkin yllättävän suuret (tai oikeammin liikenne on yllättävän takkuista), niin että matka-aika lentokentältä esimerkiksi Ubudiin on noin 1,5 tuntia ja vaikkapa Amediin noin 2,5 tuntia.

Tässä suunnittelun avuksi lyhyt kuvaus Balin erilaisista kohteista:

Kuta on bilettäjien ja reppureissaajien suosima rantakohde lähellä lentokenttää. Siellä on paljon baareja, ravintoloita ja edullista majoitusta. Erityisesti Kutan eteläpää on hyvä kohde myös ensimmäiseksi tai viimeiseksi yöksi ennen/jälkeen lennon. Kutalla on myös Balin parhaat ostosmahdollisuudet ja muun muassa iso vesipuisto. Ei suositella rauhaa rakastavalle lomailijalle!

Legian on seuraava kohde Kutalta pohjoiseen: hyvin samantyyppinen, mutta asteen rauhallisempi.

Seminyak on taas se seuraava kohde Legianilta pohjoiseen, siellä on paremmat palvelut kuin Legianilla sekä aikuisempaa yöelämää ja korkeatasoisempaa majoitusta kuin Kutalla. Hyvä perusrantakohde.

Canggu on myös hyvä ja suosittu perusrantakohde, ja sieltä on vielä kätevä etäisyys myös Kutan palveluihin. Se on tunnettu myös surffiparatiisina ja diginomadien lempikohteena.

Jimbaran kuuluu myös hyviin perusrantakohteisiin: edellä mainittuihin verrattuna se on ehkä asteen ylellisempi ja kalliimpi. Jimbaran tunnetaan myös kauniista auringonlaskuistaan ja hyvistä kalaravintoloistaan. Jimbaranin sijainti on myös hyvä vaikka ensimmäiseksi tai viimeiseksi yöksi ennen/jälkeen lennon.

Sanur on hyvä rantakohde, jonka pitkä, rauhallinen hiekkaranta sopii lapsillekin. Sanurilla on paljon paikallisia ravintoloita ja hyvät palvelut, mutta ei rauhatonta yöelämää. Sanurista lähtevät pikaveneet Balin saarille ja Gileille.

Uluwatun alueelta löytyvät ehkä Balin kauneimmat hiekkarannat (mm. Dreamland ja Padang Padang) sekä myös hyviä surffirantoja kokeneemmille surffaajille. Uluwatu tunnetaan myös hienosta hindutemppelistä.

Ubud on kuuluisa kaupunki Balin sisämaassa (ei siis rantaa lähellä!). Tänne tullaan erityisesti joogaamaan, nauttimaan kulttuurielämyksistä (museoita, gallerioita, temppeleitä ym.), ja myös moniin luontokohteisiin on Ubudista kätevät etäisyydet. Ubud on myös se Eat, Pray, Love -kirjan paikka – lue ihmeessä ennen Balin matkaa jos et ole vielä lukenut (tai katso Julia Robertsin tähdittämä leffa)!

Nusa Dua on resort-tyyppinen matkailijoita varten rakennettu kohde, josta puuttuu paikallinen kulttuuri, mutta se sopii tasokkaampaa majoitusta ja kauniita rantoja etsivälle. Sopii myös lapsiperheille.

Lovina on kuuluisa villeistä delfiineistä ja mustasta rantahiekasta. Olen kuitenkin kuullut monelta, että se on muuten ollut vähän pettymys.

Padang Bai on pieni, rento kalastajakylä, josta myös lähtevät veneet mm. Gili-saarille ja Lombokille.

Candi Dasa on rauhallinen kylä lähellä Padang Baita. Sen rannat eivät ole Balin parhaita, mutta siellä on hyviä snorklauspaikkoja.

Pemuteran on intohimoisen snorklaajan tai sukeltajan valinta, sillä se sijaitsee lähellä pikkuruista Pulau Menjanganin saarta, jossa pääsee näkemään upean riutan monipuolista merenalaista elämää. Läheltä löytyy myös Bali Barat -kansallispuisto, jossa voi bongata mm. 160 eri lintulajia.

Amed on luonnonkaunis, mustahiekkainen kalastajakylä lähellä Agung-tulivuorta. Se on myös hyvä sukellus- ja snorklauskohde (tarjolla esim. hylkysukellusta) ja myös täältä pääsee pikaveneellä Gili-saarille.

Nusa Lembongan on rauhallinen, pieni saari noin 30 minuutin pikavenematkan päässä Balilta (Sanurilta). Se sopii niin päiväretkikohteeksi kuin pidempäänkin oleskeluun. Saarella on kaksi päärantaa, kauniit luonnonrannat Dream Beach ja Mushroom Beach. Snorklaus- ja sukellusmahdollisuudet ovat loistavat: tänne tullaan erityisesti bongaamaan paholaisrauskuja möhkäkaloja. Lembonganilla sanotaan olevan myös Balin parhaat auringolaskut. Lue juttuni Nusa Lembonganista täältä.

Nusa Ceninganin pikkuruinen saari on yhteydessä Lembonganiin kävely/skootterisillan avulla. Saarelta löytyy hurjan kauniita rantoja, palveluja taas on vähän, mutta Lembonganille lyhyt matka. Lue juttuni Balin saarista täältä.

Nusa Penida on Balin saarista kaikkein alkuperäisin ja suurin. Siellä on hurjasti nähtävää: vesiputouksia, uskomattoman hienoja rantoja, erikoisia temppeleitä sekä Balin ehkä parhaat kohteet sukeltajille. Lue juttuni Balin saarista täältä.

Gili Trawangan: Gili-saaret ovat kolme littanaa, pyöreää saarta Balin ja Lombokin välissä. Kaikki kolme ovat niin pieniä, että ne voi kävellä parissa tunnissa ympäri. Trawangan on saarista vilkkain; siellä on paljon ravintoloita, baareja ja majoitusta ja se on erityisesti reppureissaajien ja bilettäjien suosiossa.

Gili Meno on Gili-saarista hiljaisin ja alkuperäisin ja siellä on näiden saarien kauneimmat rannat. Saarella on vain muutamia ravintoloita ja kauppoja. Menolta on helppo snorklata katsomaan merikilpikonnia, mutta toki snorklausretkiä on helppo tehdä lähivesille kaikilta Gileiltä. Lue juttuni Gili Menolta tästä.

Gili Air on jotain kahden edellisen Gilin väliltä. Siellä on enemmän palveluja ja majoitusta kuin Menolla, mutta ei yöelämää eikä Trawanganin hälyä. Kaikkia kolmea Gili-saarta ympäröivät kauniit hiekkarannat ja kirkkaat vedet, ja veneillä pääsee liikkumaan helposti ja nopeasti saarten välillä. Lue juttuni Gili Airilta tästä.

Mikä on Balin hintataso?

Balilta löytyy majoitusta jokaisessa hintaluokassa: Kutan kympin hostellisängyistä tuhansien eurojen yltiöluksusvilloihin. Hinnat vaihtelevat matkustusajankohdan mukaan (ne ovat kalleimmillaan korkean sesongin eli esimerkiksi joulun ja uudenvuodenvaihteen aikaan ja matalimmillaan muulloin sadekaudella eli esimerkiksi marras- tai helmikuussa). Perusmukavaa ja hyvätasoista majoitusta voi laskea löytävänsä kohteesta kuin kohteesta melkein läpi vuoden 50-100 euron hintaluokassa / huone / yö, ja Balilta löytää helposti myös todellisia helmiä kuten vaikka oman pienen villan omalla uima-altaalla satasella yö – etenkin jos on valmis tinkimään vähän sijainnista.

Paikallinen ruoka ja juoma on todella halpaa: eurolla tai kahdella saa jo lämpimän aterian.

Liikkuminen taksilla tai skootterinvuokraus on myös edullista, samoin kuin erilaiset palvelut kuten kauneushoidot ja hieronnat.

Milloin on paras aika matkustaa Balille?

Balille voi matkustaa ympäri vuoden: lähellä päiväntasaajaa lämpötila pysyy tasaisen korkeana kaikkina vuodenaikoina. Matkustusajankohtaa valitsessa on kuitenkin kaksi asiaa, jotka on hyvä huomioida: sadekausi/kuiva kausi ja korkea/matala sesonki.

Balin sadekausi kestää noin marraskuusta maaliskuuhun. Kaikkein sateisimmat kuukaudet ovat joulu-, tammi- ja helmikuu, jolloin sataa voi sitten ihan kunnollakin. Esimerkiksi Thaimaassa sadekausi saattaa tarkoittaa rankkoja, mutta suhteellisen lyhyitä sadekuuroja iltapäivisin, mutta Balilla saattaa sadekaudella (huonolla tuurilla) sataa aamusta iltaan. Jos matkustat Balille pahimman sadekauden aikaan, niin kannattaa ehkä jo etukäteen miettiä myös potentiaalista tekemistä sadepäiville.

Toinen huomioitava juttu on, että Balin majoitusten ja lentojen hinta nousee korkean sesongin aikana eli erityisesti eurooppalaisiin kesäloma-aikoihin heinä- ja elokuussa sekä tietysti joulun, uudenvuoden ja pääsiäisen aikaan.

Jos voit siis täysin vapaasti valita matkustusajankohdan, niin edullisimmin ja kuivimmin matkustat Balilla huhti-kesäkuussa tai syys-lokakuussa.

Tekemistä ja näkemistä Balilla

Balilla kannataa ihan erityisesti tutustua omaleimaiseen balilaiseen hindulaisuuteen ja Balin värikkääseen kulttuuriin. Käytännössä omaan retkiohjelmaan kannattaa sisällyttää ainakin muutama Balin upeista ja erikoisista temppeleistä, esimerkiksi Luhur Uluwatu, Tanah Lot, Tirta Empul, Gunung Kawi tai Pura Besakih. Upeita elämyksiä ovat myös balilainen tanssi ja musiikki sekä erilaiset uskonnolliset juhlat ja seremoniat, joita matkailijakin pääsee hyvällä tuurilla seuraamaan. Ja yksi hindulaisuuden ilmentymä mihin yksikään matkailija ei taatusti voi olla törmäämättä ovat pienet kukka-, suitsuke- ja ruokauhrilahjat, canang sarit, joita balilaiset asettelevat niin kauppojen ja hotellien eteen kuin vaikkapa uutta televisiota siunaamaan. Kauniit uhrilahjat vetävät puoleensa hyvää energiaa ja karkottavat pahoja henkiä pois.


Kuva11
Kuva10


Ja Balilla on kyllä ihan pakko päästä veteen muutenkin kuin uimaan. Täältä löytyy snorklaus- ja sukelluskohteita niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin ja samoin surffaamaan pääsee niin ensikertalainen kuin kokeneempikin vesipeto. Snorklaamaan ja sukeltamaan voi mennä niin hylyille kuin koralliriutoillekin ja eri paikoissa  on mahdollisuudet nähdä mm. merikilpikonnia tai paholaisrauskuja. Ceninganin ja Lembonganin välisessä matalassa salmessa voi sukeltaa jopa ihailemaan pohjassa seisovia buddha-patsaita ja stupia (ne eivät tosin ole oikeasti mitään vanhaa Atlantiksen jäännöstä vaan ihmisen pystyttämiä).

Sisämaassa Ubudista pohjoiseen sijaitsevat Balin parhaat luontokohteet: täältä löytyy vesiputouksia, järviä, tulivuoria ja kauniita riisipeltoja. Näillä main voi tehdä vaikka hienoja patikointi- tai pyöräretkiä.

Tai kokeile joogaa, pilatesta tai vaikka maalauskurssia Ubudissa. Samalla voit kokeilla jotain kaupungin monista kasvis- ja terveysruokakahviloista tai käydä suositussa apinametsässä. Tai miten olisi kokkauskurssi tai ruokakierros? Osallistuin itse ruokakierrokselle Sanurissa ja löysin sellaisia katukeittiöiden herkkuja, joita en olisi osannut maistaa ilman paikallista opasta. Lue lisää katuruokakierroksesta ja muista herkuista täältä.

Balilla kannattaa kokeilla myös spa-hoitoja – vaikka balilaista aromaterapiahierontaa – ne ovat huomattavasti edullisempia kuin vastaavat Suomessa ja ihanaa lomahemmottelua. Balilla voi myös golfata, kokeilla koskenlaskua tai käydä vaikka katsomassa perinteistä teatteria.

Paikalleen ei siis kannata jäädä (ellei nimenomaan ole tullut Balille hakemaan löhölomaa). Vuokraa auto, polkupyörä tai skootteri  – tai mikä omasta mielestäni on kaikkein paras vaihtoehto: auto ja kuski päiväksi käyttöön – ja lähde kiertämään saarta!

Millaista ruokaa Balilla syödään?

Kuten muuallakin Aasiassa perusruoka Balilla on riisiä, kasviksia ja lihaa. Kasvisruokaa on helppo löytää ja tarjonta on laajaa. Ihastuin itse erityisesti tempehiin, tofun kaltaiseen rapeaan soijaan, jota tarjottiin monenlaisten ruokien lisukkeena ja erilaisissa paikallisissa salaateissa.

Toisin kuin muualla Indonesiassa Balilla syödään paljon possua. Esimerkiksi hyvin yleiset pienet sate-vartaat voivat olla possua, kanaa tai kalaa. Nasi goreng, paistettu riisi, ja mie goreng, paistettu nuudeli, ovat aina varmoja valintoja. Ihan tarkka lopputulos riippuu tekijästä, mutta on aina herkullinen ja sopivan simppeli. Kana- ja lihakeitot ovat myös suosittuja. Jälkiruuaksi nautitaan tuoreita hedelmiä tai erilaisia makeita riisipohjaisia herkkuja. Indonesialaiset tuntuvat myös tykkäävän kaikesta gorengista eli paistetusta: suosittu jälkiruoka on siis myös pisang goreng eli uppopaistetut banaanit. Ruoka ei ole Balilla samalla tavalla tulista kuin esimerkiksi Thaimaassa.

Lue lisää indonesialaisesta ruuasta tästä.


Kuva9
Kuva8
Kuva7


Miten Balilla kannattaa liikkua kohteesta toiseen?

Minut yllätti Balilla ensimmäisellä kerralla se, että kuvittelin saapuvani paratiisisaarelle, jossa taksi ajaisi minut rauhallista kylänraittia pitkin lentokentältä hotellilleni valkoiselle hiekkarannalle jonnekin palmujen alle. Ja sitten kohtasinkin ensi töikseni armottoman liikenneruuhkan, moottoriteitä ja hurjia ohituksia tekevän, tööttäilevän autojen massan. Liikenne etenkin etelässä on ruuhkaista ja kaoottista. Auton- ja skootterinvuokraus on mahdollista, mutta sitä kannattaa juuri näistä syistä harkita. Toki järki päässä voi hyvin liikkua skootterilla esimerkiksi oman alueen lähikaduilla, mutta ei välttämättä kannata lähteä isommille teille autojen sekaan seikkailemaan.

Taksi, Uber ja Grab ovat edullisia, tosin taksien suhteen kannattaa suosia luotettavia firmoja (esim.Bluebird) ja huomioida, että Uberin ja Grabin toimintaa on rajoitettu paikallisesti eli ne eivät saa esimerkiksi viedä matkustajia tiettyihin hotelleihin tai tietyille kaduille.

Jos haluaa seikkailla pidemmälle tai tehdä päiväretkiä, kannattaa yleensä vuokrata auto kuskeineen (hintaa tälle kombolle tulee 30-50 euroa per päivä). Tätä palvelua tarjoavat monet paikalliset matkatoimistot ja homman voi hoitaa netissä etukäteenkin. Voit myös järjestää kuskin tai retkiä oman majoituspaikkasi kautta paikan päällä. Tarjolla on monenlaisia valmiita reittiehdotuksia tai voit myös pyytää kohteiksi juuri haluamiasi paikkoja. Muista vaan pitää mielessä Balin pitkät etäisyydet, eli koko saarta ei yhdessä päivässä pysty kiertämään.

Balilta saarille pääsee pikaveneillä tai paikallisilla lautoilla. Lue lisää pikavenekuljetuksista tästä jutusta.


Kuva: Pixabay
Kuva6
Kuva5
Kuva4
Kuva3
Kuva2
Tegalalangin hehkutetut riisiterassit olivat kaikessa kaupallisuudessaan minulle pettymys. Lähde ihmeessä ihailemaan riisiterasseja kauemmas Ubudin keskustasta!


Lopuksi vielä 10 usein kysyttyä kysymystä:

1. Tarvitseeko Balille viisumia?

Suomalaiset saavat oleskella Indonesiassa 30 päivää ilman viisumia. Paluulippu (siis todiste siitä, että poistut maasta 30 päivän kuluessa) pitää olla näyttää maahantullessa. Pidempiä matkoja varten tulee hakea viisumia etukäteen Indonesian suurlähetystöstä tai vaihtoehtoisesti ostaa lentokentältä Visa on Arrival 30 päiväksi ja pidentää sitä paikan päällä. Viisumiohjeet saattavat muuttua aika ajoin: tarkasta tiedot aina hyvissä ajoin ennen matkaasi suurlähetystön sivuilta.

2. Mitä rokotuksia Balille pitää ottaa? Tarvitseeko malarialääkkeitä?

Rokote.fi:n viralliset suositukset löydät täältäKäytännössä siis perusrokotusten lisäksi suositellaan voimassaolevaa hepatiitti A -rokotusta. Balilla ei ole malariaa, Gileillä riski on vähäinen, malarialääkitystä ei käytännössä tarvita.

3. Onko Balilla turvallista?

Bali on perusturvallinen kohde. Suurin vaara on liikenne ja etenkin skootterin vuokraamista kannattaa harkita kaksi kertaa. Helpoiten tulee huijatuksi rahanvaihdossa ja myös käsilaukkuryöstöjä ja näpistyksiä sattuu. Voimakkaita merivirtoja ja aaltoja kannattaa myös varoa eikä uida tuntemattomissa paikoissa etenkään yksin.

Ulkoministeriön matkustustiedote muistuttaa myös, että terrorismin vaara on olemassa (Balilla on viimeksi tehty tuhoisat terrori-iskut vuonna 2002 ja 2005).

4. Uskaltaako Balille matkustaa yksin?

Ehdottomasti! Minäkin reissasin melkein koko matkan yksin Balilta saarille ja takaisin! En kokenut missään oloani turvattomaksi enkä yksin matkustamista mitenkään oudoksi. 

5. Kannattaako ottaa mukaan euroja vai dollareita? Voiko paikan päältä nostaa rahaa? Missä rahaa kannattaa vaihtaa?

Indonesian valuutta on nimeltään rupiah. Sitä saa vaihdettua hyvin jo etukäteen Suomessakin tai voi nostaa laajasti automaateista Balilla. Saariltakin löytyy automaatteja, mutta ihan ilman käteistä niille ei kannata lähteä, sillä automaatit saattavat myös olla rikki tai käteinen loppu.

Käteisen rahan vaihtamista välttäisin itse Balilla, ainakin kaikissa pienissä rahanvaihtopisteissä sekä sellaisissa joissa kurssi näyttäisi olevan epäilyttävän hyvä. Huijauksista kuulee jatkuvasti ja rahanvaihtajat ovat taitavia silmänkääntötempuissaan! Jos haluat vaihtaa rahaa paikan päällä, kysy vaikka majapaikastasi missä on läheisin virallinen valuutanvaihtopiste. Niin dollareita kuin eurojakin vaihdetaan kaikkialla.

6. Voiko hanavettä juoda?

Ei. Sillä ei suositella pestävän edes hampaita, sillä hanaveden välityksellä saattaa Balilla levitä vaarallisiakin bakteereja. 

7. Pitääkö ravintolassa ym. jättää tippiä?

Tippaaminen ei kuulu balilaisiin perinteisiin, mutta alkaa yleistyä. Se ei siis ole missään nimessä pakollista, mutta laskun pyöristäminen ylöspäin on kohtelias ele.

8. Toimivatko suomalaiset sähkölaitteet vai tarvitseeko mukaan muuntajan?

Balilla on samanlaiset sähköpistokkeet ja verkkovirta kuin Suomessa, adapteria ei tarvita.

9. Minkälaiset wifi-yhteydet Balilla on?

Suurin osa majoituksista, ravintoloista ja kahviloista tarjoaa ilmaisen wifin. Voit myös halutessasi ostaa prepaid-simkortin lentokentältä tai turistikaduilta.

10. Pärjääkö Balilla englanninkielellä?

Mainiosti. Ja paikallista kieltäkin on sikäli helppo oppia muutama sana, että bahasa Indonesiaa kirjoitetaan ja lausutaan samalla tavalla. Nasi goreng on siis nasi goreng eikä sinun tarvitse osata lausua sitä sen erikoisemmin. Muista etukäteen ainakin Terima kasih – kiitos!

Lue ennen matkaasi Ulkoministeriön matkustustiedote, muista kattava matkavakuutus ja tee matkustusilmoitus!

Nautinnollista Balin lomaa!

 • Cee
  6.1.2018 at 13:37

  Uusi-Seelanti! Luonto, maisemat, ruoka, juoma & ihmiset! Toivottavasti vielä joskus uudelleen!

  • Emma
   8.1.2018 at 22:08

   Uskon! Toivottavasti pääsen sinne joskus itsekin! Onnea arvontaan Cee!

 • Marja
  6.1.2018 at 13:58

  Voi miten vaikea valinta, viime vuoden kaikki matkat onnistuivat yli odotusten. Mutta pitäisikö sittenkin nostaa se yksi kolmeviikkoinen maisemareissu Irlannin länsirannikolle?

  • Emma
   8.1.2018 at 22:09

   No Irlannin maisemat <3 <3

 • Suvi Palmu
  6.1.2018 at 14:01

  Tähän astisista matkoista vaikuttavin on ollut matka Intian etelä-Goalle -08, kun turismi ei ollut vielä ennättänyt sinne isossa mittakaavassa. Vieläkin vuosien jälkeen saan mieleeni sen vahvan tuoksun ja ihanan punaisen maan! Unohtamatta valoa ja värikirjoa, rannalla lepäileviä lehmiä ja iloisia ihmisiä!

  • Emma
   8.1.2018 at 22:09

   Kuulostaa ihanalta, Intian värikylläisyys on niin <3 <3 Onnea arvontaan Suvi!

 • Riitta
  6.1.2018 at 14:10

  Hienoja matkoja on ollut useampia ,mutta puolison kanssa olemme yhtä mieltä siinä, että viime talven matkalle Sri Lankaan ei löydy voittajaa.Reissu hipoi täydellistä. Näimme matkalla paljon ihanan paikkallisoppaamme Prasadin kuljettaessa meitä ympäri kaunista saarta. Unohtumaton reissu ja maa, jonne tahtoisimme vielä palata. Bali on myös ollut jo pitkän haaveissa ja kiinnostaisi kovasti kuulla aiheesta!

  • Emma
   8.1.2018 at 22:10

   Sri Lankaa täytyy kyllä alkaa tutkia itsekin! Onnea arvontaan Riitta!

 • Hanna
  6.1.2018 at 14:14

  New York. Jenkkilästä oli tietynlaiset ennakkokuvitelmat eikä se ollut ykköskohteena toivelistalla, mutta paikka yllättikin positiivisesti ja nyt tarttis päästä muuallekin sinne.

  • Emma
   8.1.2018 at 22:11

   Toivottavasti pääset sinne pian uudestaan! Onnea arvontaan Hanna!

 • SannaF
  6.1.2018 at 14:17

  Paras oli varmaan mun ihan eka soolomatka synttäreiden kunniaks Amsterdamiin. Ihan vaan siksi, että näytin itselleni ja muille, että pystyn siihen. Kun välillä oli paniikkikohtausten ja masennuksen takia niin että jo paikallisbussin ottaminen omalla pienellä kotipaikkakunnalla aiheutti hirveän stressin ja etukäteispanikoinnin.
  Mutta Damin jälkeen oon pitäny soolosynttärireissuperinnettä voimassa mm. Lontoon, Dublinin, Kreetan matkoilla ja marras-joulukuussa 2016 sooloilin pari viikkoa Thaimaassa Bangkok-Krabi-Koh Lanta akselilla. Aina se ei ole se kohde mikä tekee reissusta spesiaalin.

  • Emma
   8.1.2018 at 22:12

   Tää on niin totta – ei se ole välttämättä ollenkaan se kohde joka teke reissusta spesiaalin! Ihana kommentti, ihanaa että uskalsit yksin reissuun! Onnea arvontaan Sanna!

 • Heli
  6.1.2018 at 15:04

  Ehdottomasti paras matka on ollut häämatka Uuteen-Seelantiin ja Fidzille 🙂 . Pakko päästä joskus uudelleen, kunhan lapset on isompia. Niin paljon jäi Seelannista vielä näkemättä!

  • Emma
   8.1.2018 at 22:14

   Huhhuh, nyt kuulostaa upealta häämatkalta! <3 Onnea arvontaan Heli!

 • Ode
  6.1.2018 at 15:28

  Elämäni paras matka oli varmasti junamatka Pasilasta Pekingiin. Tekisi mieli lähteä uudestaan, mutta toinen kerta tuskin tuntuu enää samalta.

  • Emma
   8.1.2018 at 22:15

   Tää ois mulla haaveissa kans! Mä lähden mukaan jos lähdet uudestaan! 😀 Onnea arvontaan Ode!

 • Kaisa Tanskanen
  6.1.2018 at 15:29

  Ibiza oli eka paikka missä kävin nuorena tyttönä, joten se jäi mieleen. Mutta Malta on kyllä vienyt sydämen! Lennettiin sinne Englannin kautta vuonna 2005. Qwarassa oltiin ja tietysti käytiin myös Blue Lagoon ja Gozo. Uudestaan tyttären kanssa sitten kun olen valmis sen kanssa muihinkin kuin allinclucive kohteisiin. ?

 • Tanja Lahtinen
  6.1.2018 at 16:03

  Unkari , Sizget 2014

  • Emma
   10.1.2018 at 09:32

   Sizget onkin minulle ihan tuntematon kohde, täytyy varmaan tutustua! Onnea arvontaan Tanja!

 • Terhi
  6.1.2018 at 17:13

  Hyvä kysymys. Jäin miettimään tätä pitkään. Monikin matka tulee mieleen ja tajusin niiden yhdistävän tekijän olevan hyvä seura ja rento, mutta reipas fiilis. Jos jotain pitää vastata niin Turkki 2016 syksyllä.

  • Emma
   10.1.2018 at 09:33

   Niinkuin joku muukin tuossa yllä kommentoi, niin ei se aina ole se kohde, vaan nimenomaan oikea fiilis tai paras seura <3 Onnea arvontaan Terhi!

 • Adaaa
  6.1.2018 at 17:31

  Paras reissu ikinä (tähän asti) oli Pariisi, jossa asuin 7kk ajan. En unohda koskaan Eiffelin juurella vietettyjä viinihetkiä <3

  • Emma
   10.1.2018 at 09:34

   Aaah, miten ihanalta kuulostaa! Olen itsekin asunut useammassa kaupungissa maailmalla (Bangkok, Soul ja Shanghai) jonkun aikaa ja sellaisista paikoista jää kyllä ihan erityiset muistot. Ja niihin on aina ihana palata. Onnea arvontaan Adaaa!

 • Susanna Ristolainen
  6.1.2018 at 18:09

  Kroatian matka ollut huippu ihana, ehkä hienojen ilmojen ja majoituksen vuoksi. Toki paikassakaan ei kyllä ollut valittamista.

  • Emma
   11.1.2018 at 14:06

   Kroatia on kyllä upea maa, en ihmettele että tykkäsit! Onnea arvontaan Susanna!

 • Annika.J
  6.1.2018 at 18:53

  Matka Espanjan Fuengirolaan opiskelemaan viikoksi Sofia-opistossa 🙂

  • Emma
   11.1.2018 at 14:07

   Kuulostaa tosi mahtavalta opiskella Espanjan auringossa! Onnea arvontaan Annika!

 • Suvi Laine
  6.1.2018 at 19:30

  Tosi vaikee valinta, mut New York on niitä harvoja paikkoja johon haluan uudestaan. 🙂 Paljon on kauniita paikkoja ja ihania reissuja ollut mutta haluan aina uuteen paikkaan.

  • Emma
   11.1.2018 at 14:07

   Toivottavasti pääset vielä montaa kertaa New Yorkiin! 🙂 Onnea arvontaan Suvi!

 • Sirkkuli
  6.1.2018 at 20:19

  Paras reissu on ollut Italian reissu 🙂

  • Emma
   11.1.2018 at 14:08

   No mutta Italia nyt vaan on niin ihana! Onnea arvontaan Sirkkuli!

 • Minna Ulufer
  6.1.2018 at 22:56

  Ihan parhain matkani oli Istanbuliin viime kesänä! Pitkän haaveilun jälkeen toteutui vihdoin ja onnistui yli odotusten ❤

  • Emma
   11.1.2018 at 14:08

   Onpa ihanaa, että odotettu matka onnistui vielä paremmin kuin toivoitkaan <3 Onnea arvontaan Minna!

 • Kata
  7.1.2018 at 08:00

  Sanotaan nyt vaikka tasan kahden vuoden takainen Japanin reissu.

  • Emma
   11.1.2018 at 14:09

   Aasian kohteet on myös mun listalla korkealla! Onnea arvontaan Kata!

 • JennaO
  7.1.2018 at 09:54

  Matka Norjaan vaeltamaan on ollut elämäni ikimuistoisin matkakokemus.

  • Emma
   11.1.2018 at 14:09

   No varmasti, maisemat on siellä niin kertakaikkisen upeat! Onnea arvontaan Jenna!

 • SannaMi
  7.1.2018 at 10:58

  New Yorkin matka on ollut paras tähän mennessä 🙂

  • Emma
   11.1.2018 at 14:12

   New York on varmasti upea – minulla se on vielä kokematta! Onnea arvontaan Sanna!

 • Jasmin Isokangas
  7.1.2018 at 11:06

  Elämäni paras matka tähän asti on ollut häämatka, jonka teimme viime kesänä mieheni kanssa Mauritiukselle! ?? upea ja vehreä luonto, paljon nähtävää sekä erilaisia aktiviteetteja! Itsellä jäänyt parhaiten mieleen kristallinkirkas vesi, mönkijäretki sokeriruokopelloilla, kauniit vesiputoukset ja suloiset kirahvit, joita näimme ❤

  • Emma
   11.1.2018 at 14:12

   Kirahvit <3 <3 <3 Oli varmaan upea kerran elämässä -matka! Onnea arvontaan Jasmin!

 • Elise
  7.1.2018 at 12:24

  Olin aikoinani kuusi viikkoa Israelissa ja tuota matkaa tulee muisteltua usein – paljon hyviä muistoja 🙂

  • Emma
   11.1.2018 at 14:13

   Se on just parasta, kun saa viettää jossain paikassa pidemmän aikaa! Onnea arvontaan Elise!

 • Outi
  7.1.2018 at 13:44

  Pakko sanoa että paras matka on ollut 3 viikon bussimatka telttaillen ympäri läntistä Eurooppaa vanhempieni kanssa yli 30 vuotta sitten kun olin lapsi. Eihän siitä paljoa todellisuudessa muista mutta tarinat elää, ja muistan kyllä esimerkiksi Pariisin, Brysselin, Luxemburgin, Lissabonin ja Monacon tuolta matkalta.

  • Emma
   11.1.2018 at 15:01

   No nyt on vähän erilainen matka, vautsi! Ihan mieletön! Onnea arvontaan Outi!

  • Emma
   15.1.2018 at 10:54

   ONNEA OUTI! Voitit pääsyliput kahdelle Matkamessuille! Saat liput sähköpostiisi tänään!

 • Anna-Maria K
  7.1.2018 at 15:24

  Mulla on muutama juttu Balista blogissa 🙂 -> http://www.anna-mariak.com/category/bali/

  Ihanaa sunnuntain jatkoa! <3

  • Emma
   11.1.2018 at 15:01

   Kiitti, käyn kurkkaamassa!

 • Teija / Lähdetään Taas
  7.1.2018 at 18:17

  Bali olisi ihana! Jotenkin en ennen tätä valtaisaa Balin matkabuumia ollut ajatellut, että haluaisin sinne. Nyt on kuitenkin tullut kutina, että olisihan se aika hieno. Täytyy muistaa palata sinun blogisi pariin, jos tulee ostettua lennot sinne 🙂 Ja täytyy katsoa, josko ehdin kuuntelemaan noita Matkamessu-esiintymisiä myös.

  • Emma
   11.1.2018 at 15:02

   Mäkin tulin menneeksi Balille vähän vahingossa, se ei koskaan ollut mitenkään ylivoimainen haave. Mutta sitten indonesialainen kaveri meni naimisiin ja siitä se idea sitten lähti… 🙂 Toivottavasti törmätään messuilla!

 • Anette
  7.1.2018 at 21:13

  Hyvä kysymys, yllättävän vaikea vastata. Kreikka ja Thaimaa ovat kumpikin omalla tavallaan olleet parhaimpia matkoja! 🙂

  • Emma
   11.1.2018 at 15:03

   Ja sehän on vaan hyvä jos on monta parasta matkaa mistä valita! 🙂 Onnea arvontaan Anette!

 • Johanna
  7.1.2018 at 22:08

  Paras tähän asti on meidän häämatka, mieheni kanssa. Roadtrip kolmen osavaltion läpi, Kalifornia, Nevada ja Arizona. Nähtiin mm. San Francisco, Golden Gate bridge, Fisherman’s Wharf, Monterey, Highway 1, Los Angeles, Santa Monica Pier, Venice Beach, Route 66, Grand Canyon ja Las Vegas.

  • Emma
   12.1.2018 at 08:08

   Ihania paikkoja, oli varmaan upea häämatka! Onnea arvontaan Johanna!

 • Kirsi
  7.1.2018 at 22:19

  Matka Menorcalle ja koskemattomille rannoille oli unohtumaton elämys josta lapsetkin vielä puhuvat ja jaksavat muistella 🙂 Sinne uudelleen!

  • Emma
   12.1.2018 at 08:09

   Hei jee, mä haaveilen myös matkasta Menorcalle tänä kesänä, se näyttää todella ihanalta paikalta! Onnea arvontaan Kirsi!

 • Pauliina
  7.1.2018 at 22:20

  Matka Australiaan, jossa vietimme 4kk work and holiday – hengessä. Upeita kokemuksia upean ihmisen kanssa! Menisin milloin vaan uudestaan, monta paikkaa jäi näkemättä.

  • Emma
   12.1.2018 at 08:10

   4 kuukautta Australiassa (ja vielä hyvässä seurassa), vau!! Onnea arvontaan Pauliina!

 • Katja T
  7.1.2018 at 22:34

  Thaimaan Krabi, Ko Phang An ja Ko Samui reppureissaajana joskus kauan sitten nuorena, kun niihin matkattiin piiskaveneillä ja yövyttiin banaaninlehtikattoisissa majoissa..

  • Emma
   12.1.2018 at 08:10

   Oli aivan takuulla ihana matka! Onnea arvontaan Katja!

 • Anna | Muuttolintu.com
  8.1.2018 at 04:28

  Miulla on blogissa paljon Bali-vinkkejä, ja tänä vuonna luvassa lisää kun lähdetään jo viidettä kertaa 🙂 Eihän ne rannat siellä Kaakkois-Aasian kauneimpia ole ja turisteja riittää, mutta ihana ainutlaatuinen tunnelma, upeat maisemat ja upeat uima-altaat houkuttelee. https://muuttolintu.com/category/bali/

  En osallistu arvontaan kun en messuille pääse, mutta elämäni paras matka on tietenkin ollut päätös lähteä vuodeksi Australiaan. 🙂

  • Emma
   12.1.2018 at 08:10

   Kiitos Anna, mä käyn lukemassa sun jutut!

 • Sallikka
  8.1.2018 at 11:20

  Paras reissu ollut Britrail reppumatka halki Englannin ja Skotlannin <3

  • Emma
   12.1.2018 at 08:11

   Hei, miksen mä ollut ennen kuullut tästä BritRailista?! Heti piti mennä tutkimaan, kuulostaa niin kivalta! Onnea arvontaan Sallikka!

 • Pussi
  8.1.2018 at 11:22

  Italian matka muutama vuosi sitten 🙂

  • Emma
   12.1.2018 at 13:40

   Italia <3 Onnea arvontaan Pussi!

 • Manna
  8.1.2018 at 11:22

  Häämatka Teneriffalle

  • Emma
   12.1.2018 at 13:40

   Häämatka on varmasti se elämän paras matka! <3 Onnea arvontaan Manna!

 • Elina
  8.1.2018 at 15:35

  Paras reissu on ollut extempore-roadtrip halki pohjois-Italian kuvankauniiden vuoristo-ja järvimaisemien. Kahteen viikkoon mahtui kulttuuria, auringosta nauttimista ja jopa vaeltamista. Etenimme vailla suurimpia suunnitelmia ja tutustuimme ihaniin ihmisiin yöpyessämme Agriturismoissa ja pienissä hotelleissa. Lempireissua on vaikeaa valita kun kaikissa on puolensa, mutta tuota matkaa muistelen erityisen usein 🙂

  • Emma
   12.1.2018 at 13:41

   Ah, mä rakastan Pohjois-Italian maisemia! Kuulostaa hurjan hienolta reissulta! Onnea arvontaan Elina!

 • Annukka Heikkinen
  8.1.2018 at 15:53

  Thaimaa on ehdottomasti paras matka ollut itsellä! 🙂

  • Emma
   12.1.2018 at 13:41

   Thaimaa ei voi olla muuta kuin paras <3 Onnea arvontaan Annukka!

 • Jenni
  8.1.2018 at 23:13

  Paras matka on ollut ystävien kanssa kreikkaan?

  • Emma
   12.1.2018 at 13:42

   Ystävät + Kreikka = <3 Onnea arvontaan Jenni!

 • OutiH
  9.1.2018 at 03:50

  Karibian risteily oli huikea.

  • Emma
   12.1.2018 at 13:42

   No taatusti! Itsekin haluaisin Karibialle risteilemään vielä joskus… Onnea arvontaan Outi!

 • Jennii
  9.1.2018 at 04:31

  Ehdottomasti Australian 3kk kiertomatka

  • Emma
   12.1.2018 at 13:43

   3 kuukaudessa ehtii nähdä maata jo hurjan paljon, oli varmasti hieno reissu! Onnea arvontaan Jennii!

 • Katri
  9.1.2018 at 10:02

  Reissu Berliiniin rakkaan ystävän kanssa. Joka nurkan takana oli uusia elämyksiä ja kokemuksia, lisäksi samalla reissulla näin lempibändini keikankin!

  • Emma
   12.1.2018 at 15:19

   Hyvän ystävän kanssa voi kyllä matkustaa melkein minne vaan ja laatureissu on taattu! <3 Onnea arvontaan Katri!

 • Sari K
  9.1.2018 at 10:04

  Ihan ehdottomasti 12kkn matka Aasian ja Itä-Euroopan läpi mahdollisimman hitaasti matkaten. Reissun kohokohtia olivat Etelä-Korea jossa vietettiin kuukausi sekä kolmen viikon pyrähdys Albaniaan ?

  • Emma
   12.1.2018 at 15:20

   Vau, kokonainen vuosi reissussa! Mahtavaa!! Mä vietin vaihto-opiskelukevään Etelä-Koreassa, se on vienyt mun sydämen myös <3 Onnea arvontaan Sari!

 • Sanski
  9.1.2018 at 11:44

  Vaikea valita Japanin ja Meksikon väliltä… 🙂

  • Emma
   12.1.2018 at 15:21

   Ei huonoja vaihtoehtoja ollenkaan 🙂 Onnea arvontaan Sanski!

 • Ruskarouva
  9.1.2018 at 13:00

  Lontoon reissu mieheni kanssa 🙂 Pian uudestaan

  • Emma
   12.1.2018 at 15:21

   Lontooseen ei kyllä voi koskaan kyllästyä, toivottavasti pääset pian uudestaan! <3 Onnea arvontaan Ruskarouva!

 • Merja
  9.1.2018 at 13:42

  2,5 kuukauden reissu Thaimaassa, Laosissa ja Kambodzassa ❤️ Vielä jäi paljon nähtävää ja koettavaa sieltä suunnilta, Indonesiassa olisi mahtava käydä

  • Emma
   12.1.2018 at 15:22

   Mahtavaa, että olet pystynyt viettämään noin pitkän aikaa reissussa! Oli varmasti hieno kokemus! Onnea arvontaan Merja <3

 • Jonna
  9.1.2018 at 13:50

  Indonesian Komodo National park sekä Malukun Banda Islands ?

  • Emma
   13.1.2018 at 18:28

   Oi miten hienoja kohteita! Onnea arvontaan Jonna!

 • Anne
  9.1.2018 at 14:18

  Reppureissu Aasiassa 2016, Myanmar valloitti erityisesti

  • Emma
   13.1.2018 at 18:29

   Myanmar onkin vielä itseltäni käymättä, toivottavasti pääsen sinne pian! Onnea arvontaan Anne!

 • Minna Hämäläinen
  9.1.2018 at 14:34

  Kuukauden Aasian reissu!

  • Emma
   13.1.2018 at 18:30

   Siinä on jo ehtinyt kiertää ihania paikkoja! Onnea arvontaan Minna!

 • Riikka
  9.1.2018 at 15:33

  Vietnam- Kambodza- Thaimaa reppureissu pari vuotta sitten ja erityisesti Koh Rong Samloem.

  • Emma
   13.1.2018 at 18:30

   Varmasti ikimuistoinen reissu! Onnea arvontaan Riikka!

 • Anette
  9.1.2018 at 16:54

  Vietnamin ja Myanmarin reppureissut ehdottomasti!

  • Emma
   13.1.2018 at 18:31

   Hienoja reissuja varmasti! Onnea arvontaan Anette!

 • Jenni Lehtonen
  9.1.2018 at 18:24

  Paras matka nimenomaan matka junalla Suomesta Vietnamiin. Tuli nähtyä kaikenmoista vähän eri vinkkelistä kun yleensä kohteeseen lentämällä.

  • Emma
   13.1.2018 at 18:31

   Vau! Tämän matkan haluaisin itsekin tehdä! Onnea arvontaan Jenni!

 • Heidi
  9.1.2018 at 19:41

  Tähän mennessä paras matka on ollut Thaimaaseen. Niin lämmintä ja hyvää ruokaa. Vielä haluaisin matkustaa Balille sekä jenkkeihin.

  • Emma
   13.1.2018 at 18:32

   Se ruoka on vaan niin tajuttoman hyvää!! <3 Onnea arvontaan Heidi!

 • Sabina
  9.1.2018 at 21:02

  Siskomatka New Yorkiin ja perhematka Thaimaahan

  • Emma
   13.1.2018 at 18:35

   Siskomatka kuulostaa ihanalta konseptilta, oli kohde sitten mikä vaan! <3 Onnea arvontaan Sabina!

 • Tero K
  9.1.2018 at 22:31

  Koh Chang Thaimaa
  Upea paikka, rauhallinen meno ja hienot maisemat.

  • Emma
   13.1.2018 at 18:37

   Voin kuvitella ne ihanat maisemat <3 Onnea arvontaan Tero!

 • Martta / Martan Matkassa
  10.1.2018 at 00:25

  En vaan pysty nimeämään yhtä, joten teen kompromissin ja sanon Italia, sillä mikään kohteista ei ole tuottanut pettymystä 😉 Osallistun arvontaan, olisipa kiva päästä näkemään muitakin bloggareita ja kuulemaan noita mielenkiintoisia luentoja…

  • Emma
   13.1.2018 at 18:38

   Kaikkein parhaan matkan valinta olisi kyllä melko ylivoimainen tehtävä. Onnea arvontaan ja toivottavasti törmätään messuilla!

 • Pirjo Erätuli
  10.1.2018 at 00:57

  Kyllä on vaikea valita, ihania matkoja paljon. Nyt kun kuitenkin on valittava, vastaan sekä Kenia että Intia, molemmat sykähdyttäneet (ja jopa vihastuttaneet)❤.

  • Emma
   14.1.2018 at 12:21

   Haha, nuo ovat molemmat kohteita jotka varmasti sekä ihastuttavat että vihastuttavat! Kokemusta on! Onnea arvontaan Pirjo!

 • Damon Beckford
  10.1.2018 at 07:32

  Paras matka on ollut 8kk reppureissu Intian ja Aasian seuduilla!

  • Emma
   14.1.2018 at 12:21

   Pitkät reissut on kyllä aina ihan eri tavalla mahtavia kuin lyhyet! Onnea arvontaan Damon!

 • Satu
  10.1.2018 at 10:56

  Kaikkien aikojen parhaan matkan tein New Yorkiin siskoni kanssa 10 vuotta sitten. Tällä matkalla käytiin samalla Conan O’Brienin talk showssa, mikä olikin matkan kohokohta sekä tavattiin Conan seuraavana päivänä ja saatiin yhteiskuvat hänen kanssaan.

  • Emma
   14.1.2018 at 12:22

   Nyt on kova! Mä oon suuri Conanin fani, vau!! Onnea arvontaan Satu!

 • Ida K
  10.1.2018 at 20:23

  Kielikurssi Maltalla on kyllä jäänyt mieleen, ihana maa ja huikea porukka! <3

  • Emma
   14.1.2018 at 12:23

   Tuollainen kokemus jää varmasti loppuiäksi mieleen, vielä kun sattuu hieno porukka! Malta on ihana! Onnea arvontaan Ida!

 • Laura Laakso
  11.1.2018 at 09:08

  Balilla on tullut käytyä useampi vuosi sitten ja sieltä löytyy pari juttua blogistani. Tässä linkki yhteen: http://www.matkamaailmanympari80vuodessa.fi/2012/02/poliisin-haaviin-balilla.html

  Oltiin skootteriajelulla, kun jäätiin poliisin haaviin 🙂

  • Emma
   14.1.2018 at 12:23

   Oho! Täytyypä käydä lukaisemassa kaikki Bali-juttusi!

 • Helmityttö
  11.1.2018 at 11:05

  En ole käynyt vielä ulkomailla, niin ei ole mainittavaa reissua 🙂

  • Emma
   14.1.2018 at 12:25

   Suomessakin on aivan mahtavia reissukohteita – mulle itselleni esimerkiksi kaikki majakkareissut ovat olleet ihan ikimuistoisia! Ei aina tarvi todellakaan lähteä kauas kokeakseen matkailuelämyksiä 🙂 Onnea arvontaan Helmityttö!

 • Marjo
  11.1.2018 at 11:06

  Ihana Italia ja aurinkoinen Thaimaa..

  • Emma
   14.1.2018 at 17:12

   Molemmat on kyllä aina ihania! Onnea arvontaan Marjo!

 • ulrika
  11.1.2018 at 12:41

  Paras reissu on ollut yllättävää kyllä ihan kotimaanmatka Lapin Sodankylän läheisyyteen vastarakastuneena <3

  • Emma
   14.1.2018 at 17:14

   Ah, mä niin halusinkin että joku nostaa parhaaksi matkakseen kotimaan matkan <3 Onnea arvontaan Ulrika!

 • Heini
  11.1.2018 at 20:41

  Elämäni paras loma oli joko Balille/Gilille viime joulukuussa tai Hawaijille joitain vuosia sitten. Molemmat aivan ihania kohteita, vaikka todella erilaisia. Yhteistä oli upeat snorklaus mahdollisuudet!

  • Emma
   14.1.2018 at 17:15

   Snorklaus on munkin lempparia, sukeltamaan en ole vielä uskaltanut! Onnea arvontaan Heini!

 • Jukka
  11.1.2018 at 22:32

  Paras matkani on ollut Kiinaan. Kiinassa on niin paljon nähtävää!

  • Emma
   14.1.2018 at 17:16

   Kiina on aivan huikea maa! Onnea arvontaan Jukka!

 • Ji
  13.1.2018 at 00:00

  Kovin monta hyvää matka.

  • Emma
   14.1.2018 at 21:58

   Tilanne on loistava, jos ei osaa valita kun matkat on olleet niin hyviä! Onnea arvontaan Ji!

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  13.1.2018 at 08:31

  Bali on yksi omista suosikkikohteistani jonne palaan aina mielellään uudelleen. Blogistani löytyy kattavasti erilaisia juttuja sieltä:
  http://adalminasadventures.com/category/aasia-ja-oseania/indonesia/bali/

  • Emma
   14.1.2018 at 21:59

   Kiitos, käyn lukemassa nämä! Törmätään messuilla!

 • Anna Taskila
  13.1.2018 at 16:16

  On kyllä paljon ihmiset reissanneet. Voi kun pääsisi itsekin enemmän! Tyttären kanssa kävimme Montenegrossa viime kesänä. Vuokrasimme aiton ja vaelsimme vuoristoissa. Voi mitkä maisemat. Ja reisilihakset kehittyivät.

  • Emma
   14.1.2018 at 22:00

   Kuulostaa tosi upealta! Mä olen käynyt Montenegrossa vain rannikolla, mutta vuoristoa kehuvat kaikki siellä käyneet! Onnea arvontaan Anna!

 • Minna
  13.1.2018 at 21:07

  Dubai, koska siellä on monipuolisesti kaikkea ja paikka kehittyy niin hurjaa tahtia, että joka reissuilla on uutta koettavaa 🙂

  • Emma
   14.1.2018 at 22:00

   Totta, siellä on kyllä paljon tarjolla! Onnea arvontaan Minna!

 • Mari Heikkilä
  14.1.2018 at 15:01

  Aasia ylipäänsä on mun suosikki. Siellä on värikästä, turvallista, herkullista, yllättävää, rentouttavaa – aina jotain uutta. Suosikkeja mm. Gilit, koko Intia, Sri Lanka, Koh Lanta ja Pohjois-Thaimaa, Japani, Myanmar. Mihin vaan uudelleen!

  • Emma
   14.1.2018 at 22:01

   Olen täsmälleen samaa mieltä! Suosittelen muuten Taiwania ja Etelä-Koreaa myös jos et ole jo käynyt! Onnea arvontaan Mari!

 • Eija Rantala-Sorsa
  14.1.2018 at 15:41

  Hiihtoretket Suomen vaaroilla ovat vaikuttavia.

  • Emma
   14.1.2018 at 22:02

   Ihanaa, että Suomi-matkailukin saa ääniä! <3 Onnea arvontaan Eija!

 • Tuija
  14.1.2018 at 16:08

  Vaikea valinta, mutta viime aikoina olen muistellut ehkä kaikista eniten lämmöllä kiipeämistä Mount Kinabalun huipulle Malesian Borneolla. Tämän kanssa kilpailee silti vahvasti myös Intian reppureissu, jota muistellaan vielä 10 vuoden jälkeenkin kuin se olisi tehty korkeintaan vuosi tai kaksi sitten 🙂

  • Emma
   14.1.2018 at 22:03

   Parhaita matkoja tosiaan tulee muisteltua vielä pitkään, pitkään jälkeenpäinkin! Onnea arvontaan Tuija!

 • Lauri
  14.1.2018 at 16:20

  Balilla on paljon nähtävää ja siellä käynytkin muutaman kerran mutta parasta matkaa on mahdoton sanoa. Balin reissut ei kuitenkaan parhaimmistoon kuulu mutta pohjoisnaapurin Thaimaan reissut menevätkin parhaiminpien joukkoon.

  • Emma
   14.1.2018 at 22:03

   Joo, Thaimaata on kyllä vaikea päihittää! <3 Onnea arvontaan Lauri!

 • Jussi
  14.1.2018 at 17:28

  Niitä on monia hyviä

  • Emma
   14.1.2018 at 22:04

   Ja toivottavasti saat messuilta vinkkejä monille tulevillekin matkoille! Onnea arvontaan Jussi!

 • Mirkku
  14.1.2018 at 23:10

  Mun suosikki tähän mennessä oli parin viikon Portugalin kiertue jossa kierreltiin ympäriinsä ja nähtiin aivan huikeita paikkoja ja maisemia 🙂 Parin viikon päästä juurikin Balille ekaa kertaa!

  • Emma
   15.1.2018 at 08:22

   Mahtavaa, hyvää Balin reissua ja sitä ennen onnea arvontaan!

 • N
  25.1.2018 at 15:49

  Kiitos tuhannesti tästä artikkelistasi!!! Olen lukenut vasta pari ensimmäistä kappaletta, mutta oli pakko tulla osoittamaan kiitollisuuteni! Olen lähdössä yksin Balille viikon päästä, ja vaikka suunnitelmat on aika pitkälle tehty, niin tuoreet lisävinkit on kuin kultaa!

  • Emma
   26.1.2018 at 09:32

   Mä oon ihan kyynel silmässä täällä, kun kommentoit niin kauniisti! Kiitos! Et arvaakaan kuinka ihana on saada tällaista palautetta blogiin! Aivan mahtavaa reissua sulle Balille, nauti!!

 • Maikku
  22.2.2018 at 17:01

  No vielä lähtisin Balilla opiskelleena hieman korjailemaan faktoja:

  ”Suomalaiset saavat oleskella Indonesiassa 30 päivää ilman viisumia. Paluulippu (siis todiste siitä, että poistut maasta 30 päivän kuluessa) pitää olla näyttää maahantullessa. Pidempiä matkoja varten tulee hakea viisumia etukäteen Indonesian suurlähetystöstä.”

  Juu Toki, mutta voit myös ostaa 30 vrk viisumin maahan saapuessa mitä voit jatkaa myöhemmin immigrationissa toisella 30 vrk:lla, eli et välttämättä tarvitse pidempää viisumia etukäteen.

  ”Voiko hanavettä juoda?
  Ei. Sillä ei suositella pestävän edes hampaita, sillä hanaveden välityksellä saattaa Balilla levitä vaarallisiakin bakteereja.”

  Itse kyllä opiskeluaikani ja reissuni Balilla olen hampaani pessyt hanavedellä eikä mitään ongelmaa, eli antaa mennä vaan hampaiden pesuun.

  ”Pitääkö ravintolassa ym. jättää tippiä?
  Tippaaminen ei kuulu balilaisiin perinteisiin, mutta alkaa yleistyä. Se ei siis ole missään nimessä pakollista, mutta laskun pyöristäminen ylöspäin on kohtelias ele.”

  Paikalliset ei näytä sitä että odottavat tippiä, mutta kuuluu kyllä asiaan jos on hyvä palvelu. Eli yleistä on jättää tippi jos homma toimii.

  • Emma
   23.2.2018 at 10:10

   Kiitos tarkennuksista Maikku! Voisin tosiaan lisätä tuon VoA-viisumin pidentämismahdollisuudesta. Ja olen samaa mieltä, että tuskin hampaidenpesuun hanavedellä kuolee, mutta virallinen suositus kuitenkin on, että hampaatkin pestäisi pullovedellä. Tippaaminen tosiaan yleistyy näköjään kovaakin vauhtia.