Yleinen

Äidin kanssa unimunassa – liian extremeä seniorimatkailijalle?

27.9.2019

Helsinki-Vantaan unimunat on oikein kätevä vaihtoehto esimerkiksi meille maakunnista aamulennoille lähteville matkustajille. Itselläni on takana jo koko joukko unimunaöitä – mutta mitä on tiedossa kun unimunaa lähtee lisäksi koittamaan lähes seitsemänkymppinen äiti?


20221220_215008


Omena ei ole pudonnut kauas puusta, eli olemme molemmat äidin kanssa yhtä huonoja nukkujia, jopa ideaaleissakin uniolosuhteissa. Matkustin äidin kanssa viime viikonloppuna Ahvenanmaan sadonkorjuumarkkinoille – reissu joka sai muuten alkunsa vain ja ainoastaan siitä syystä, että viime keväiseltä Maarianhaminan matkaltani toin äidilleni tuliaisiksi paikallista suklaata, ja se oli kuulemma niin hyvää, että hän halusi itse lähteä paikan päälle katsomaan missä sitä tehdään ja ostamaan varastot täyteen. 

Jotta sadonkorjuureissun ehti tehdä näppärästi viikonlopun aikana, päädyimme matkustamaan Maarianhaminaan lentämällä. Finnairin aamulento Helsingistä Maarianhaminaan lähtee kello 08.15, joten huonostinukkujat ry:n täytyi punnita vaihtoehtoja ja valita kahdesta huonosta parempi. Vaihtoehto 1 olisi herätys Tampereella aamuyöllä klo 03.00 + taksi linja-autoasemalle + bussi lentokentälle, ja vaihtoehto 2 olisi mennä kentälle jo edelliseksi yöksi unimunaan. Kai meillä hotelliinkin olisi ollut varaa, mutta kyllä ihmissielua vaan aina riipii ajatus maksaa 200 euroa ainoastaan siitä, että saa käyttää muutaman tunnin hotellin sänkyä. Unimunat saatiin tällä kertaa alle kolmellakympillä per henkilö.

Niinpä päädyin uskaliaasti ehdottamaan äidilleni yöpymistä unimunissa. Ehdotusta ei suoraan tyrmätty, mutta kysymykset sinkoilivat. Mikä ihmeen unimuna? Missä ne sijaitsee? Miten niihin mennään sisälle? Pystyykö niissä oikeasti nukkumaan? Tuleeko siellä ahtaanpaikankammo? Missä siellä voi vaihtaa vaatteet? Homma meinasi kaatua viimeistään siinä kohtaa kun kävi ilmi että ei, siellä ei ole suihkuja.

Ensireaktiot unimunasta

Vaihtoehtoja punnittuamme – ja äidin päästyä yli siitä järkytyksestä, että aamulla ei pääse suihkuun – päädyimme varaamaan unimunat. Jännitin äitini reaktiota kun lopulta saavuimme munien luo. Ensimmäinen reaktio oli ”no onhan se sänky, ja sentään makuuasennossa”. Saimme myös ihanan sydämellistä asiakaspalvelua ja se varmasti hälvensi ennakkoluuloja ja mitä lie pelkoja unimunista äidillä oli mahdollisesti ollutkaan.


unimuna uniputki kapseli hotelli helsinki-vantaa lentokenttä lentoasema


Unimunayön jälkeen

Äiti tilasi itselleen herätyksen aamulla tuntia ennenkuin meidän piti lähteä kohti porttia, oman herätykseni laitoin soittamaan puolta tuntia ennen (tässä kohtaa omena on niin kaukauna puusta kuin mahdollista – en todellakaan herää minuuttiakaan aikaisemmin kuin on pakko!). Äiti istuikin munassaan jo pirteänä kun heräsin. Kysyin miten nukutti. Äänet kuulemma välillä häiritsivät, kun korvatulpat eivät asettuneet kunnolla. Peitto oli turhan ohut. Mutta asiakaspalvelu oli loistavaa, vessat olivat lähellä ja odotukset kuulemma ylittyivät. Unimuna oli parempi valinta kuin herätä kotoa kolmelta aamuyöllä ja 30 euroa unimunasta oli äidin mukaan hyvä hinta-laatusuhde (45 euroa olisi kuulemma jo liian kallis). 

Itse onnistun unimunakerta toisensa jälkeen vähitellen parantamaan nukkumiskokemustani. Nyt sain jo ihan siedettävät unet – erityisesti siksi että edellisistä kerroista oppineena varmistin että ei tule kylmä (pyysin kaksi peittoa ja otin villasukat mukaan), käytin korvatulppia, valitsin munan mahdollisimman pimeästä nurkasta ja olin pukeutunut mukaviin vaatteisiin.

Ikääntyvien matkailijoiden tarpeet

Heti kun olin varannut meille unimunat, aloin miettiä että onko liian extremeä viedä seniorimatkailija – joka on kyllä elämässään jonkun verran matkustellut, mutta tottunut tiettyyn laatutasoon ja lisäksi fyysisesti kaukana huippukunnosta – näin pelkistetylle yöpuulle. Toisaalta oli mielenkiintoista tehdä huomioita aiheesta kulttuurintutkijan näkökulmasta (oh yes, that’s me!). Olen lisäksi saarnannut tänä syksynä matkailun opiskelijoilleni väestön ikääntymisestä ja siitä miten matkailualan tulee varautua ja huomioida seniorimatkailijoiden määrän kasvu – ja erityisesti sen valtava potentiaali. 

Suomen ja monien muiden länsimaiden väestö ikääntyy. Tällä hetkellä maailmassa on jo yli miljardi yli 60-vuotiasta ihmistä. Suomessakin asuu yli 2 miljoonaa yli 50-vuotiasta ja yli miljoona yli 65-vuotiasta potentiaalista matkailijaa.

Onko seniorimatkailu siis the next big thing? Nykypäivän seniorit ovat taustaltaan kokeneempia, varakkaampia ja terveempiä kuin edeltävät sukupolvet. Rahaa ja aikaa matkustaa löytyy. Pienillä asioilla on helppo huomioida seniorimatkailijat – ja samat asiat voivat tuoda kilpailuetua muissakin asiakasryhmissä. Esteettömyys, esimerkiksi opasteet, apuvälineet, helppokulkuisuus ja liikuntarajoitteiden huomioiminen, turvallisuudesta viestiminen, mahdolliset seniorialennukset, erilaisten markkinointikanavien hyödyntäminen, helppolukuiset ohjeet, helppo pääsy tietoon – kaikenkaikkiaan siis asiakaskeskeisyys. Seniorimatkailijat kannattaa muuten ottaa mukaan myös tuotekehitykseen ja tuotetestaukseen!

PS. Lue aiemmasta jutusta myös unimunien muut faktat.


  • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
    27.9.2019 at 17:30

    Heh, vaikka olen ”vasta” +55 voipi olla, että unimuna olisi mullekin vähän liian extremeä 🙂 Mitä enemmän tulee ikää, sitä tarkempi alkaa olla siitä, mihin päänsä kallistaa. Sulla oli hyviä kommentteja tuossa, miten seniorimatkailijoiden tarpeet tulisi entistä enemmän huomioida matkailussakin. Puhutaan sen verran merkittävästä ryhmästä, joka vain tulevaisuudessa tulee kasvamaan. Verrattuna aiempiin vuosikymmeniin kyseessä on myös entistä heterogeenisempi ryhmä, joista suuri osa on kokeneita matkailijoita. Ei ole enää yhtä eläkeläiskohderyhmää, vaan joukko ikääntyneitä, joilla on hyvin erilaisia tarpeita. Joskus tuntuu, että tämä unohdetaan palveluita kehitettäessä.

    • Emma
      28.9.2019 at 10:37

      Jep, kaikissa ikäluokissa on tietysti erilaisia tarpeita ja motiiveja, ja vaikkapa extreme-seikkailijoita löytyy niin teineistä kun eläkeläisistäkin! Hyvä muistutus, että kasvava seniorimatkailijoiden joukko on kaikkea muuta kuin yhtenäinen!

  • Espanjaan
    28.9.2019 at 06:01

    Kiitos Emma jutusta ja huomioista. Olen itse juuri tuollainen seniorimatkustaja. Joitain asioita on varmaan hyvä ottaa huomioon, koska tarve esim esteettömästä kulkemisesta iän myötä lisääntyy. Mutta kategorisointi iän mukaan on monissa asioissa turhaa. Esim me puhumme englannin ja ruotsin lisäksi saksaa ja Espanjaa, käytämme sujuvasti riittäviä digipalveluja matkatessamme. Varailemme hotellit AirBnb:t, yms. Juuri eilen ostin netistä konserttiliput tälle päivälle Konstsnziin. Viikolla olemme tehneet pari pyuräilyretkrä ja yhden patikkaretken läniympäristööm. Ja toistaiseksi mieheni ajaa tarvittaesss sujuvasti sekä vuoristojen serpentiinit että Espanjan liikenneympyrät. Meidän tarpeemme liittyvät eniten rauhalliseen pysähtymiseen ja kiireettömään ajanviettoon. Eikä mieheni nuorempanakaan olisi kiipeillyt kirkontorneihin tai lähtenyt kanssani Caminito del Reylle. Olen jotenkin huomaavinani tässä seniorikeskustelussa sellaista vanhusten massaholhousts, joka sopii monille yhtä huonosti kuin massaturismi meille. Mutta tosi hyvä pointti on tuo, että meitä on paljon ja suuri joukko meistä matkustelee vielä pitkään ja omatoimisesti.

    • espanjaan
      28.9.2019 at 11:04

      Seniorin rajoittuneisuus näkyy valitettavasti tekstissäni. Kirjoitin yöllä pimeässä sängyn laidalla ja kännykällä. Sormet eivät aina osu kohdalleen. Taidan sittenkin olla jo vähän vanha. Anteeksi!

      • Emma
        29.9.2019 at 12:34

        Höpsis, mä en edes huomannut mitään kirjoitusvirheitä! Kirjoitit asiaa – seniori-ikäisissä matkailijoissa on monenlaisia ihmisiä eikä minkään asiakasjoukon osalta ole hyvä tehdä liian kattavia yleistyksiä. Toisaalta huomaan itsekin jo nyt neljäkymmentä täytettyäni, että tietyt asiat alkaa hitaasti mutta varmasti muuttumaan omallakin kohdallani. Iän myötä esimerkiksi tietyt omat rajoitteeni, kuten vaikka korkeanpaikankammo, vaan pahenee ja turvallisuushakuisuus lisääntyy. Ja nimenomaan tuota rauhallista pysähtymistä ja kiireettömyyttä arvostan myös itse koko ajan enemmän.

  • Helena
    28.9.2019 at 12:13

    Se on hyvä, että seniorimatkailun kasvusta puhutaan, kun vanhusten määrä lisääntyy koko ajan. Tämä todennäköisesti lisää esteettömän matkailun tarvetta ja toivottavasti kysyntääkin.

    • Emma
      29.9.2019 at 12:35

      Jep, ja esteettömyydestä ja saavutettavuudesta pitäisi kyllä puhua enemmän myös. Onneksi tieto koko ajan lisääntyy ja erilaisia palveluja ja tuotteita suunnitellaan ottamaan huomioon erilaisten matkailjoiden tarpeet.

  • Piyya
    29.9.2019 at 07:59

    Unimuna on kyllä ihan pop !
    Ja kuten äitinikin totesi, hyvin monelle se yllättäen sopiikin. Itse olen nyt nukkunut kolmet unet unimunassa ja aion kyllä jatkossakin suosia niitä.
    Toinen suositeltava yöpymismahdollisuus on Airport Hotel bonus inn. Edullinen, auton saa jättää parkkipaikalle ilmaiseksi jopa kahdeksi viikoksi kun yöpyy joko menohan tai tuloilman hotellissa. Ja lentokenttäkuljetuksrt kuuluu hintaan,

  • Eila / Metkaamatkustelua
    19.8.2021 at 13:21

    Enpä ole tiennytkään unimunista Helsinki-Vantaan lentoasemalla, koska 20 minuutin taksimatkan päässä lentoasemalta asuvana ei ole ollut Suomessa tarvetta sellaiselle. Jos joskus vielä tulee maailmalla tarvetta ja mahdollisuus sellaisen kokeiluun, niin teen sen ehdottomasti. Kiitokset vihjeestä!
    Jutussasi ja kommenteissa tuli jo mainittua, että meitä senioreita ja nuorempiakin on kovin erilaisia. Olen nuorena retkeillyt ja matkaillut majoittuen teltassa, laivan käytävällä, puistossa puun alla yms. eikä sellainen tuntuisi mahdottomalta vieläkään vaikka onnekseni taloudellisesti on mahdollisuus panostaa hyvään majapaikkaan. 40-vuotiasta tytärtäni en voi kuvitellakaan majoittumaan unimunaan ilman omaa kylpyhuonetta :).
    Seniorimatkailu on todella asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, jos ja kun matkailu vielä elpyy. Meille kannattaa tarjota esimerkiksi eksoottisia kiertomatkoja vaikka osaamme sellaisia itsekin järjestää. Ikä on tuonut toiveen helppouteen.

    • emma
      16.9.2021 at 21:57

      Joo, ikä ei todellakaan kerro kaikkea matkailutavoista ja -mieltymyksistä! Itse en ole nuorempanakaan tykännyt esim. hostelleista ja yksi yö on maksimi, jonka suostun käyttämään jaettua kylpyhuonetta 😀

  • Matleena
    2.11.2021 at 22:01

    Kiva kirjoitus ! Unimunat on ollut ihmettelyni aihe. Näin tuoksuyliherkkänä en uskoisi pystyväni nukkumaan tuollaisessa, sinne taatusti tarttuu edellisen nukkujan vaatteista hajusteiden tuoksua.

    • emma
      14.11.2021 at 22:40

      Oon itsekin tosi tuoksuherkkä, mutta ei ole ollut unimunassa koskaan kyllä mitään ongelmia! Munat pyyhitään ja desinfioidaan jokaisen asiakkaan jälkeen, uskon että sillä saadaan hajutkin pois.