Suomi

Ahvenanmaa vihannoi – tästä alkaa kesä!

3.6.2021

Yhteistyössä Visit Åland ja Viking Line

Ahvenanmaan kesä on vehreän saaren kauneinta aikaa. Kaikkialla vihannoi ja kukkii, ja ilmassa tuoksuu kesä. Toukokuinen Åland Grönskar (Ahvenanmaa vihannoi) -tapahtuma juhlistaa kevään ensimmäistä satoa, kevätkylvöjä ja pienten eläinlapsosten syntymää. Tilat ja lähituottajat avaavat tapahtumassa ovensa kaikelle kansalle, laittavat parasta pöytään ja esittelevät tuotteitaan ja tiluksiaan. Tilalta toiselle ajellessa omenapuut kukkivat ja tienvierustoja täplittävät värikkäät kukat – tähän aikaan keväästä luonnosta voi löytää jopa villiorkideoita!

Ahvenanmaa vihannoi -tapahtumaa vietetään yhden viikonlopun ajan toukokuun lopussa. Kohteita on ympäri pääsaarta, joten pieni ennakkosuunnittelu kannattaa, että ehtii käydä kiertämässä erilaisia paikkoja. Mukana on kahviloita, ruuantuottajia, panimoita, viljelijöitä, karjatiloja, luontopolkuja, museoita, puutarhoja, kirppareita ja leipomo ja maitotilakin. Ravintoloita voi kiertää myös parsakierroksen merkeissä.

Parsasta puheen ollen, parsa on yksi niistä kevään ensimmäisistä vihanneksista, jotka ovat Ahvenanmaalla parhaimmillaan juuri nyt. Suurin osa ahvenanmaalaisesta parsasta toimitetaan suoraan ravintoloille, mutta sitä kannattaa etsiä myös isommista kaupoista mantereelta. Parsaa oli tarjolla myös mennen tullen Viking Linen laivoilla ja ai että se oli hyvää!


IMG_20210529_121219_1
IMG_20210529_122720
Viking Amorellalla tarjottiin alkupalana parsaa ja parsavaahtoa rapealla briossilla
IMG_20210529_125552
Viking Amorellan lounaalla upea merilohi hummerikastikkeessa


Laivalla ehtii muuten viikonlopunkin aikana mukavan mittaiselle minilomalle Ahvenanmaalle. Viking Amorella lähti aikaisin lauantaiaamuna Turusta ja oli klo 14 perillä Maarianhaminassa. Siitä ehti hyvällä suunnittelulla kiertelemään ympäri saarta vielä koko iltapäiväksi ja takaisin Maarianhaminaan nauttimaan illallista. Sunnuntainakin oli vielä päivä aikaa kierrellä ja astua laivaan taas kahden maissa. Illaksi ehtii takaisin Turkuun – ja vielä ihan hyvin Turusta kotiin Tampereellekin. Tosi kätevää!

Tyrniä ja Ahvenanmaan pannukakkua

Ajelimme satamasta ensimmäiseksi itään Lumparbyhyn Utgårdin tilalle. Tilalla kasvatetaan tyrniä ja myydään tyrnituotteita. Tilan isäntä tekee verstaassaan myös metallikäsitöitä.


IMG_0099


Ahvenanmaa vihannoi -viikonloppuna pihapiiristä löytyi myös kirpputori, muita paikallisia käsityöläisiä tuotteineen, pieniä kilejä ja Café Snickarboden -navettakahvila, jossa juhlimme reissun aloitusta Ahvenanmaan pannukakulla ja tilan omalla marjamehulla.


IMG_0120
IMG_0109
Monella tilalla on myynnissä erilaisia taimia Ahvenanmaa vihannoi -tapahtumassa
IMG_0102
IMG_0132


Savustettua kalaa ja hyljettä

Seuraava kohteemme oli Västerron kalatila, jonka isäntä Anders kalastaa ja savustaa kaikkea mitä Itämerestä nousee! Tilan oma kalaravintola on rakennettu pihan kasvihuoneeseen ja se on sisältä täynnä upeita yksityiskohtia. Ahvenanmaa vihannoi -tapahtumassa kasvihuoneravintolassa tarjottiin maistiaisia kevään kaloista: merilohta graavattuna ja lämminsavustettuna, paistettua silakkaa, kuhapihviä ja mielipiteet jakavaa norssia. Saimme maistaa myös paikallista erikoisuutta: hyljettä! Toisin kuin hylkeen ulkonäöstä ehkä voisi kuvitella, liha ei ollut ollenkaan rasvaista, vaan todella riistaista ja maku hyvin maksamainen.

Monenlaista savustettua ja säilöttyä kalaa oli tarjolla myös mukaan ostettavaksi, tai jos kala ei olisi maistunut, Västerrossa olisi voinut myös vaan nauttia päiväkahvit laiturilla.


1
2
4
Saisiko olla savukala-hyljevoileipää?
5


Kesäkahvila omenapuiden katveessa

Poikkesimme seuraavaksi Mormors Gröna Hus -ravintolan ja Humlan Cafe -kesäkahvilan idylliseen pihapiiriin. Mahat oli niin täynnä Ahvenanmaan pannukakkua ja savukalaa, että täällä emme käyneet kahvipöytään (vaikka vitriini onkin täynnä herkkuja ja mukavan kesäisiä lounasannoksia – kokeilin viime kesänä), vaan tyydyimme shoppailemaan aittakirppiksellä, syöttämään lampaille voikukkia ja ihailemaan vanhan 1800-luvun maalaistalon hienoja sisustusratkaisuja.


2
3
4


Mormors Gröna Hus -ravintola on muuten auki ympäri vuoden ja mahtava illallispaikka muulloinkin kuin kesällä. Pöytävaraus kannattaa tehdä ajoissa!


IMG_0233
IMG_0241
IMG_0249
IMG_0255


Olutta ja perunavohveleita

Ahvenanmaalla on muutama oma panimo ja tislaamo, joista Stallhagen on varmasti tunnetuin. Oli mukava päästä tällä reissulla tutustumaan myös tähän vähän pienempään Open Water Breweryyn, joka tekee ainoana Ahvenanmaalla oluen lisäksi myös siideriä (paikallisista omenoista tietysti!). Open Water Breweryn siideri on kuivien siiderien ystävälle oiva valinta. Oluita on valikoimissa moneen makuun vähän sesongista riippuen reilusti yli kymmenen erilaista.


3


Samaan pihapiiriin on parkkeerannut huippusuositun paikallisen Våffelrakanin vohvelivaunu, joka tarjosi meille oluen kylkeen maistiasiksi perunaröstivohveleita mädillä, sipulilla ja ranskankermalla. Jestas miten hyvää!


4
5


Illallisella Maarianhaminan tunnelmallisessa satamassa

Maarianhaminassa on pieneksi kaupungiksi liuta loistavia ravintoloita. Kesällä niistä ehkä kaikkein ihanin on kuitenkin pursiseuran historiallinen puuhuvila ÅSS Paviljongen Maarianhaminan satamassa melkein museolaiva Pommernin vieressä. Päivällä ravintolan ulkoterassi on the place to be, mutta vähän viileämpänä iltana sisällä ikkunapöydässä on kaikkein tunnelmallisinta.

Keväiseen iltaan sopivasti ÅSS Paviljongen tarjoili meille paikallista parsaa ruskistetusta voista tehdyssä kastikkeessa pähkinöiden kanssa (erikoinen, mutta toimiva yhdistelmä!) ja kuhaa varhaiskaalipedillä.


IMG_20210529_202106
IMG_20210529_205735
IMG_0303


Eckerössä suklaamaistiaisissa

Toisena retkipäivänä aloitimme aamun ajamalla niin kauas Maarianhaminasta kuin pääsaarella pääsee eli Eckeröhön. Jos on enemmän aikaa, niin täällä päin ajellessa kannattaa poiketa myös Käringsundin kalastajakylässä, mutta tällä kertaa meidän pääkohteenamme oli Eckerön historiallinen posti- ja tullitalo.

Posti- ja tullitalossa on esillä vaihtuvia paikallisten taiteilijoiden näyttelyitä. Tänä kesänä näytillä on monenlaisia tekstiilitöitä, näyttelyyn on vapaa pääsy. Myös itse rakennus vanhoine kaakeliuuneineen ja restauroituine tapetteineen on näkemisen arvoinen.


1
IMG_20210530_101209
IMG_20210530_100836


Posti- ja tullitalon sisäpihalla, vanhassa tallirakennuksessa, sijaitsee suloinen kahvila Kafé Kalesch. Kahvila tarjoilee tietysti monenlaista hyvää kahvileipää, mutta erityisesti tänne asti kannattaa ajella suklaan vuoksi. Täällä pitää nimittäin majaansa palkittu ja tunnettu ahvenanmaalainen Mercedes Chocolaterie. Olen tuonut Mercedeksen konvehteja tuliaiseksi jokaiselta Ahvenanmaan reissultani tähän mennessä, ja äitini on sitä mieltä, että jo Mercedeksen suklaat riittävät syyksi matkustaa Ahvenanmaalle. Suklaat ovat melko arvokkaita, mutta todellakin maistamisen arvoisia. Jokainen konvehti tehdään käsin ja rakkaudella, ja kuten meille maistelutilaisuudessa kerrottiin yhden konvehtierän tekemiseen kuluu jopa kaksi viikkoa työaikaa. Kun siihen lisätään vielä maailman parhaat raaka-aineet, niin ymmärtää, että tätä herkkua ei saa samaan kilohintaan kuin Fazerin sinistä.


1
2
3
4
5
6
Herkullisia konvehteja ja kyytipojaksi Amalian limsaa


Toinen ahvenanmaalainen herkku, jota kannattaa maistaa ja joka on myös kiva ruokatuliainen, on Amalias Limonadfabrikin limsat. Niitä on myös laaja valikoima täällä Kafé Kaleschissa, eli kannattaa ostaa täältä tuliaiset mukaat, jollet osu reissullasi limsatehtaan omaan kauppaan Lemlandissa. Suosittelen näitä juomia erityisesti alkoholittomiksi vaihtoehdoiksi kesän juhliin: tummanpunainen karpalojuoma on upea alkoholiton drinkki ihan sellaisenaan ja raparperi-seljankukkalimsa sopii kuplivaksi juomaksi monenlaisen ruuan pariksi tai maljojen nostoon.

Parsaa ja pieniä karitsoja

Vielä ennenkuin palasimme retkeltämme Maarianhaminaan ja Viking Linen terminaaliin, poikkesimme Mickels Gårdin maatilalla. Täällä oli monenlaista ihasteltavaa: pupuja, kanoja, sikoja, lehmiä ja vastasyntyneitä karitsoja, myynnissä oman karjan lihaa ja naapuritilalta parsaa, ja vielä hieno pieni Vita Huset -museo, jossa voi kurkistaa entisajan maalaiselämään.


IMG_0462
IMG_20210530_123106
Parsaa Lassasin tilalta Godbystä
IMG_0491
Hodareita oman tilan makkaroista
IMG_20210530_123534
Vita Huset -museo
IMG_0423
Kevään pikkuinen


Ahvenanmaa on ihan huikean monipuolinen ja herkullinen matkakohde!
Aiotko sinä matkustaa Ahvenanmaalle tänä kesänä?


 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  9.6.2021 at 20:51

  Kyllä on tarkoitus matkustaa Ahvenanmaalle! 🙂 Joskin tarkoitus on lähteä matkaan pyörillä ja tutustua saaristoon laajemminkin. Kovasti odotan jo matkaa, täytyy toivoa, että sattuu pääasiassa kivat ilmat!

  • emma
   15.6.2021 at 22:46

   Ihan mahtavalta kuulostaa! Toivottavasti säät suosii ja pääsette kiertelemään saaristoa!