Suomi

Ahvenanmaa autolla: parhaat ruokaelämykset ja nähtävyydet

27.7.2020

Yhteistyössä Visit Åland

Ahvenanmaa on kuin tehty autolla kiertelyyn! Pääsaaren välimatkat ovat sopivan lyhyitä, tiet hyvässä kunnossa eikä hyvistä pysähdys- ja poikkeamispaikoista ole pulaa. Pelkästään pääsaarella ja sen välittömässä tuntumassa (pienillä saarilla, joille vie silta tai lyhyt lossimatka) riittäisi nähtävää viikoksi tai kahdeksi. Automatkaa suunnitellessa on siis melkeinpä pakko tehdä jotain rajausta siitä mitä osia saaresta tai minkälaisia kohteita haluaa nähdä ja kuinka kauan siihen haluaa käyttää aikaa.

Meillä oli aikaa neljä päivää ja ajatus siitä, että haluamme nähdä Ahvenanmaan eri osia  mahdollisimman monipuolisesti. Roadtripimme kantavana teemana oli ruoka. Yövyimme kaksi yötä Maarianhaminassa Park Alandia Hotellissa ja yhden yön Jomalassa Brobacka Gästhemissä, ja noista tukikohdista suunnittelimme päivittäisen ajoreitin aina jonnekin uuteen ilmansuuntaan niin, että reitille osui erityisesti herkullisia kesäkahviloita, maatiloja puoteineen, tehtaanmyymälöitä, pienpanimoita ja lähiruokaravintoloita. Toki siinä sivussa poikkesimme katsomaan myös muita Ahvenanmaan pienempiä ja suurempia nähtävyyksiä.

Vinkki: katso myös Visit Ålandin ehdotukset Ahvenanmaalla pyöräilyyn ja moottoripyöräilyyn sekä Ahvenanmaan julkiseen liikenteeseen.

Ahvenanmaalla, joka on Suomen pienin maakunta, on vielä 16 kuntaa. Me ehdimme ajella pääsaarta ristiin rastiin ja melkein joka kolkkaan, oikeastaan vain vähän syrjäisempi Getan alue jäi tällä reissulla käymättä. Keräsin tähän juttuun parhaita kohteitamme ja vinkkejä sellaisistakin paikoista, joita meille lämpimästi suositeltiin, mutta joihin emme ehtineet. Poimi talteen vinkit aluettain!Vinkit Maarianhaminaan

Maarianhamina on Ahvenanmaan kaunis ja kompakti pääkaupunki. Viking Linen ja Tallink Siljan laivat seilaavat satamaan, josta on kävellenkin vain muutaman minuutin matka aivan Maarianhaminan keskustaan. Autoilijalle plussaa on se, että kaikkialla Maarianhaminassa on ilmainen pysäköinti. Pysäköintikiekon kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä keskeisimmillä paikoilla pysäköintiaikaa on rajattu. Maarianhaminassa kaikki kohteet on myös ihan mahdollista kiertää jalkaisin tai kysyä vaikka löytyykö hotellista kaupunkipyöriä lainaan.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja Museolaiva Pommern ovat Maarianhaminan ykköskohteita kaikenikäisille (samalla lipulla pääsee molempiin). Suositus myös samassa rakennuksessa sijaitsevalle Nautical-ravintolalle.


Ahvenanmaa_1
Ahvenanmaa_2
Ahvenanmaa_3
Ahvenanmaa_4
Ahvenanmaa_5
Ahvenanmaa_6


Muita mainioita museoita Maarianhaminassa ovat esimerkiksi Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo ja Ahvenanmaan taidemuseo.

Merikorttelista löytyy merellistä tunnelmaa ja tervantuoksua. Jos haluat löytää kaikki paikalliset tuliaiset yhdestä paikasta, poikkea Merikorttelin Salt-putiikkiin. Lisäksi Merikorttelissa on muun muassa pieni museo, kultasepän myymälä, peltileivistään tunnettu Pub Niska, ja pieni kappeli. M/S Sunnan tekee kesäisin Merikorttelin laiturista lounas- ja illallisristeilyjä.


Ahvenanmaa_9
Ahvenanmaa_10
Ahvenanmaa_11
Ahvenanmaa_7
Ahvenanmaa_12


Maarianhaminassa on pieneksi paikaksi suuri määrä hyviä ravintoloita ja suloisia kahviloita. Maista Ahvenanmaan pannukakkua Bagarstuganin tai Svarta Kattenin tunnelmallisissa ravintoloissa ja syö lounasta tai illallista satamassa ÅSS Paviljongenissa, josta tuli tällä reissulla uusi suosikkini.


Ahvenanmaa_13
Ahvenanmaa_14
Ahvenanmaa_15
Ahvenanmaa_16
Ahvenanmaa_17


Poikkea myös Maarianhaminan keskustan pieniin putiikkeihin. Viktors Craft & Design on ihan ehdoton shoppailupaikka (ja putiikin lisäksi myös kahvila) ja kulman takaa löytyy myös muun muassa pieni ja sympaattinen antiikkiliike Patina sekä uniikki Edith’s Vintage & Design.


Ahvenanmaa_18
Ahvenanmaa_19
Ahvenanmaa_20
Ahvenanmaa_21
Ahvenanmaa_22
Ahvenanmaa_23


Maarianhaminasta pääsee toki myös monenlaisille retkille. Jos merimaisemat ja majakat saavat sydämesi sykkimään, niin retki Kobba Klintarin vanhalle luotsiasemalle on ihan must.


Ahvenanmaa_24
Ahvenanmaa_33
Ahvenanmaa_34
Ahvenanmaa_25


Vinkit Lemlandiin

Lemlandin saari on pinta-alaltaan Ahvenanmantereen jälkeen Ahvenanmaan suurin saari. Se on lähellä Maarianhaminaa ja jos aikaa on niukasti, ei välttämättä tarvitse kauemmaksi lähteäkään, sillä Lemlandilla on paljon kivaa nähtävää!


Ahvenanmaa_35
Ahvenanmaa_39
Ahvenanmaa_38
Ahvenanmaa_36
Ahvenanmaa_37


Maarianhaminasta pääsee kätevästi siltaa pitkin esimerkiksi Järsön saarelle, josta löytyy aivan valloittava Stickstugan Hantverk & Café. Usko pois, tänne kannattaa ajaa ihan vaan tämän värikkään ja herkullisen kahvilan takia! Matkan varrella voi toki pysähtyä myös reippailemaan vaikka Nåtön luontopolulle.

Lounas kannattaa kauniilla säällä nauttia Humlan Cafén puutarhakahvilassa. Ja jos paikkaan tykästyy, niin samassa pihapiirissä on myös vähän fiinimpi illallisravintola Mormors Gröna Hus.


Ahvenanmaa_26
Ahvenanmaa_41
Ahvenanmaa_42
Ahvenanmaa_43
Ahvenanmaa_44
Ahvenanmaa_45


Lemland meinaa varmaan ruotsiksi makeaa mahan täydeltä! Täällä nimittäin sijaitsee myös Amalias Limonadfabrik ja samasta osoitteesta saa ostettua myös paikallisen Mercedes Chocolaterien suklaita. Putiikissa ei ollut valmiina limsamaistiaisia, mutta sellainen oli helppo järjestää itse valitsemalla haluamansa limsat (tai siiderit ja lonkerot) myymälän valikoimasta maisteltavaksi. Voittaja tuli kyllä tämän viisikon ulkopuolelta ja se on Amalian raparperi-seljankukkalimsa.


Ahvenanmaa_27
Ahvenanmaa_28
Ahvenanmaa_29


Vinkit Jomalaan ja Finströmiin

Jomala ja Finström keskellä Ahvenanmaan pääsaarta ovat Ahvenanmaan tärkeimpiä maanviljelysalueita. Kirkkobongarien kannattaa poiketa myös Jomalan kirkossa, sillä sitä pidetään yhtenä Suomen vanhimmista säilyneistä kivikirkoista.


Ahvenanmaa_46
Ahvenanmaa_47
Ahvenanmaa_48
Ahvenanmaa_49
Ahvenanmaa_51
Ahvenanmaa_52


Alueen tunnetuin nähtävyys ei ole kirkko vaan Stallhagenin panimo. Stallhagenissa pääsee maistelemaan hanasta kymmeniä erilaisia panimon oluita (myös sellaisia, joita ei löydy kaupoista) ja pubissa voi syödä myös lounasta. Etukäteen varaamalla pääsee panimokierrokselle ja kiireisin voi poiketa vaikka vain panimon puotiin.

Samalla seudulla kannattaa pistäytyä Judys Hantverk & Inredning -keramiikkapajalle ja kahvilaan tai Grannas äppel -omenatilalle shoppailemaan omenamehua tai herkuttelemaan Ahvenanmaan pannukakkua perinteistä poiketen omenahillon kanssa.

Näissäkin kannattaisi muuten poiketa: Ahvenanmaan valokuvausmuseo, Johannas Hembakta -leipomo, Taffel Factory Shop-tehtaanmyymälä ja Marrskogens Lamm -lammastila.


Vinkit Saltvikiin ja Sundiin

Sundin kunnan alueelta löytyy muun muassa monelle tuttu Kastelholman linna – ja ainakin melkein yhtä monelle tuttu Strömsön Micke-kokin Smakbyn-ravintola. Mutta myös paljon muuta!

Kastelholman keskiaikaisten linnanraunioiden lisäksi samalta alueelta löytyy (ilmainen) Jan Karlsgården -ulkoilmamuseo ja pieni Vita Björn -vankilamuseo.


Ahvenanmaa_53
Ahvenanmaa_54
Ahvenanmaa_56
Ahvenanmaa_57
Ahvenanmaa_58


Smakbynissä on ravintolan lisäksi putiikki. Ruuan kanssa tai baarissa voi maistella myös läheisen Åland Distilleryn vahvempia alkoholijuomia (mutta Suomen alkoholilaki ohjaa halukkaat tuliaisostajat Maarianhaminan Alkoon).


Ahvenanmaa_30
20230713_140951
Ahvenanmaa_60

Läheltä löytyy toisetkin linnoituksen rauniot, 1800-luvulla rakennettu ja Krimin sodassa räjäytetty Bomarsund. Kannattaa kurkistaa myös pikkiriikkiseen Bomarsundin museoon, joka toimii vanhassa luotsituvassa.


Ahvenanmaa_61
Ahvenanmaa_63


Jos vielä kahvihammasta kolottaa, niin Mattas Gårdsmejerin navettakahvilassa pääsee maistamaan oman tilan lehmien herkullisia jäätelöitä.


Ahvenanmaa_62
Ahvenanmaa_64


Parhaat näköalat puolestaan avautuvat Uffe på Berget -kahvilasta ja sen näkötornista.


Ahvenanmaa_68
20230713_120736-01


Kauempana Vårdön saarella (lyhyen lossimatkan päässä) on jokaisen opettajan pakollinen käyntikohde: Ahvenanmaan koulumuseo. Samalla reissulla voi poiketa muun muassa Wennströmin maalaiskauppamuseossa ja Vårdön keskiaikaisessa kirkossa.


Ahvenanmaa_70
Ahvenanmaa_71
Ahvenanmaa_72

Ahvenanmaa_73
Ahvenanmaa_74
Ahvenanmaa_75


Vinkit Hammarlandiin ja Eckeröön

Eckeröhön kannattaa ajella etenkin kauniin Käringsundin kalastajakylän takia. Kylästä löytyy muun muassa Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo, Viltsafari -eläintila ja suosittu Gastropub Bodegan.


Ahvenanmaa_76
Ahvenanmaa_77
Ahvenanmaa_78


Matkalla Käringsundiin voi poiketa vaikkapa Ahvenanmaan palokuntamuseossa tai Eckerön posti- ja tullitalossa, jossa on vaihtuvia näyttelyitä – ja kahvilassa Amalian limsoja ja Mercedes Chocolaterien suklaita, jos et niitä vielä limsatehtaalta hakenut!

***

Katso Visit Ålandin karttapalvelusta lisää vinkkejä ja kohteiden tarkemmat aukioloajat, pääsymaksut ym.


 • Marika /Matkalla Missä Milloinkin
  29.7.2020 at 20:12

  Tämä on hyvä yleiskatsaus Ahvenanmaan tarjontaan ja tästä onkin helppo valita itseä kiinnostavat kohteet. Lemlandin kohteet kiinnostavat minua erityisesti.

  • Emma
   31.7.2020 at 13:11

   Kiva kuulla, että tästä löytyi vinkkejä!