Thaimaa

Bangkokin herkullisimmat food courtit

16.11.2017

Aina kun matkustan Bangkokiin, yksi niistä asioista joita odotan eniten on ruoka. Ja niin noloa ja junttia kuin se ehkä onkin myöntää, niin tässä miljoonan erinomaisen ravintolan ja ehkä maailman parhaan katuruokatarjonnan kaupungissa odotan aina kaikkein eniten pääseväni koittamaan sen uusia food courteja. Ehkä siinä on osaltaan vähän nostalgiaakin – Bangkok oli nimittäin ensimmäinen kaupunki jossa koko food court -konseptiin olen aikoinaan tutustunut. Sittemmin food courtit ovat helpottaneet elämääni monessa muussakin Aasian kaupungissa, mutta ei vaan ole Bangkokin voittanutta!

Jos food courtit eivät ole sinulle vielä tuttuja, niin kyse on tästä: food courtit (niitä näkee joskus kutsuttavan myös nimillä food market tai food hall) ovat yleensä isojen ostoskeskusten yhteydessä sijaitsevia alueita, joissa on useita pieniä erityyppisiä ravintoloita ja kaikille yhteinen ruokailualue. Alueelle mennään kassan kautta, jossa joko saa mukaansa ”luottokortin” jota vilauttamalla syödään ja juodaan piikkiin joka maksetaan lähtiessä, tai vaihtoehtoisesti ladataan heti alkuun rahaa kortille, jolla sitten maksetaan kaikissa ruoka- ja juomapisteissä. Idea on siis molemmissa vaihtoehdoissa se, että food courtin alueella ei tarvitse erikseen maksaa jokaisesta annoksesta kullakin luukulla eikä niiden tarvitse käsitellä rahaliikennettä, vaan homma nopeutuu korttia näyttämällä.

Food courtit ovat myös oivallisen helppo tapa aloittaa thaimaalaiseen keittiöön tutustuminen: annoksista on monesti näytillä joko kuvat tai malliannos ja myös hinnat ovat selkeästi esillä. Yleisesti ottaen food courteissa on todella edullista syödä, joten kannattaa uskaltaa maistella erikoisempiakin ruokia tai tilata useampia jaettavaksi!  

Bangkokin foodcourtit: Pier 21

Terminal 21 -ostoskeskus on nähtävyys jo itsessään. Sen eri kerrokset on sisustettu teemoittain eri maiden suosituimpien matkailukohteiden mukaan: täältä löytyy muun muassa Pariisia, Roomaa, Tokiota ja Lontoota. Ruokakerroksen teema on San Francisco ja food courtin nimikin sen mukaisesti Pier 21


Kuva: Wikipedia
20170509_112248


Food courtin ruokatarjonta on thaipainotteinen, mutta tarjolla on myös muita aasialaisia ruokia sekä esimerkiksi pihviä ja ranskalaisia. Söin green curry fried ricen (tulisuusaste oli oikein sopiva) ja som tam -salaatin, joka sekoitettiin jokaiselle asiakkaalle erikseen ja tulisuusasteesta sai esittää oman toivomuksensa. Todella jees! Hinnoiltaan Pier 21 on yllättävän halpa, siis itse asiassa todella halpa: kaksi ruokaa ja mangomehu maksoivat yhteensä 110 bahtia. Food courtin lisäksi ostoskeskuksesta löytyy lukuisia erillisiä ravintoloita eri kerroksista, muun muassa lempparini CoCo Ichibanya ja maailman halvin Michelin-ravintola Tim Ho Wan.  

Bangkokin foodcourtit: Tops Food Hall

Central World on Bangkokin liikekeskustan hulppeimpia ostoskeskuksia, josta löytyvät kaikki mahdolliset luksusmerkkien liikkeet. Siihen nähden sen food courtin hintataso on kuitenkin hyvin kohtuullinen. Tops Food Hall on pienen etsinnän takana ja löytyy lopulta yläkerran kauimmaisesta nurkasta ruokakaupan takaa. Valitsin täällä pienen omeletin riisillä ja paikallisten asiakkaiden parissa kovin suositulta vaikuttaneen rosettamehun. Omeletti ja mehu maksoivat yhteensä 70 bahtia. 


20170517_162940


Bangkokin foodcourtit: Eathai

Central Embassy -ostarin Eathai-niminen food court on sisustuksen ja ilmapiirinsä osalta kyllä koko tämän joukon voittaja. Se on kauniisti ja rauhallisesti mutta hauskasti sisustettu ja kaukana toisen ääripään meluisasta työmaaruokalafiiliksestä. Täällä myös aterimet olivat valmiiksi katettuina pöydissä eikä niitä tarvinnut etsiä mistään erikseen – pieni juttu joka lisäsi laadukasta vaikutelmaa.

Eathai on paitsi Bangkokin laadukkaimpia niin myös kalleimpia food courteja – mutta toki euroissa ajatellen ja kokonaishinta-laatusuhteeltaan tämäkin on edelleen halpaa lystiä.


20221230_115539
20221230_120830


Bangkokin foodcourtit: Platinum Fashion Mall

Platinum Fashion Mall on mainio edullisten vaatteiden ja asusteiden ostospaikka. Shoppailijan kannattaa samalla suorittaa tankkaus yläkerran food courtissa, jossa on todella laaja valikoima aasialaista ruokaa: intialaista, kiinalaista, hongkongilaista, nuudeleita, ankkaa, sushia, jopa hainevää (ei hyvä juttu, älä syö!), ja tietysti thaimaalaista. Söin täällä(kin) paistettua riisiä sekä aivan loistavaa morning gloryä. Kahden ruoka-annoksen hinta mangomehun kanssa yhteensä 210 bahtia.


20170508_153146
20170508_155528


Bangkokin foodcourtit: Food Factory

Siam Centerin food court on epätyypillisesti keskellä ostaria. Se on pienehkö ja painotus on aasialaisessa ruuassa. Valitsin täällä suurin odotuksin indonesialaista kanaa ja riisiä, mutta annos oli ikävä kyllä maultaan pettymys ja lämpötilaltaankin haalea. Mangomehu oli sentään hyvää! Hintaa eväille yhteensä 140 bahtia.


20170506_162807


Bangkokin foodcourtit: Siam Paragon Food Hall

Siam Paragonin food courtia etsiessä meinasi olla luovuttaminen lähellä, mutta satuin vaan lähestymään sitä väärästä päästä isoa ostoskeskusta. Helpoimmin se löytyy seuraamalla opasteita akvaarioon, se on aivan sen sisäänkäynnin tuntumassa. Ilahduin löytäessäni täältä korealaisen ravintolan, ne ovat nimittäin Bangkokissa yllättävän harvassa muihin Aasian keittiöihin verrattuna. Kimchi fried rice oli ihanaa ja mangomehun kanssa se maksoi 200 bahtia.


20170509_151720
20170509_145655


Bangkokin foodcourtit: Emporium Food Hall

Kävin myös vähän kauempana keskustasta hyviksi kehutuissa (niin itse ostoskeskukset kuin niiden food courtitkin) Emporiumissa ja EmQuartierissa. Emporiumin neljännen kerroksen food court oli miellyttävän rauhallinen ja selkeä, mutta tarjonta ei täysin vakuuttanut. Tilasin green curry chickenin nuudelilla ja kysyin sitä tilatessani, että eihän se ole kovin tulinen. Ei kuulemma ollut, mutta niin tulinen se kuitenkin oli että syömättä jäi. Sen mitä pystyin maistamaan se oli herkullista ja ansaitsee pisteitä runsaasta tuoreesta thaibasilikasta. Täällä sain myös reissun ainoan mangomehun, josta en tykännyt: se oli laimeaa ja aivan liian makeaa. Hintaa pettymykselle yhteensä 155 bahtia.


20170510_113945
20170510_115322


Bangkokin foodcourtit: EmQuartier Food Hall

EmQuartierissa tilasin japanilaista riisiä ja tonkatsu-leikkeen. Juomaksi valitsin jääkahvin – jonka jonotin onneksi ennenkuin hain lämpimän ruuan, sillä juomatiskin palvelu oli käsittämättömän hidasta. Isot kaktukset olivat hauska tilanjakaja kellarikerroksen ravintolassa. Hintaa yhteensä 190 bahtia.


20170510_122737
20170510_120823


Bangkokin foodcourtit: Central Food Loft

Central Chidlomin Central Food Loft herätti muistoja vuosien takaa: se oli aikoinaan yksi Bangkokin parhaista food courteista, mutta nyt se antaa vähän masentavan ensivaikutelman kun ainakaan ulkoisesti mikään ei ole muuttunut tai uudistunut vuosien varrella. Tummanpuhuva sisustuskin oli varmaan muotia ja viimeisintä hottia 2000-luvun alussa, mutta nyt se näyttää mielestäni vanhanaikaiselta eikä alkuunkaan kutsuvalta.

Central Food Loftin erikoisuus on pöytiintarjoilu. Annokset käydään tilaamassa suoraan paistopisteistä, mutta ne tuodaan sen jälkeen pöytään. Mitään numerolappuja tai pöytänumeroita ei käytetä enkä ole vieläkään ymmärtänyt miten homma oikeasti toimii! MBK:n Fifth Food Avenuen ohella tämä on toinen paikka jossa on vähän laajempi valikoima myös länsimaisia ruokia, mm. italialaista, libanonilaista ja ranskalaista. Vaihtoehtoihin kuului myös korealainen keittiö, joten tilasin bibimbapin tofulla ja kiivimehun. Hintaa yhteensä 250 bahtia.



Bangkokin foodcourtit: Bangrak Bazaar

Food courteja ja ruokatoreja löytyy Bangkokista tietysti myös ostoskeskusten ulkopuolelta. Vaikka ilmastointi ja siistit tilat on toki kiva juttu, niin ihan oma tunnelmansa löytyy niiltä vähän paikallisemmilta ulko- tai semiulkotoreilta. Yksi tosi mukava ja monipuolinen food court löytyy kätevästi läheltä Saphan Taksin -sky train pysäkkiä ja Sathornin jokiveneasemaa, nimittäin Bangrak Bazaar.

Hinnat on täällä ehkä aavistuksen ostoskeskuksia edullisempia ja tunnelma maanläheisempi ja katukeittiömäisempi. Food court on kuitenkin helpompi vaihtoehto kuin varsinainen katukeittiö, koska täällä jokaisessa kojussa on esillä annosten kuvat, nimet ja hinnat. Yleensä myyjät osaavat myös vähintään sen verran englantia, että jotain toiveitakin voi esittää, kuten vaikka että annos vähän miedompana tai tulisempana.


20221229_190404
20230103_115232


Ja eikun nauttimaan!



  • Aron / Ja sitten matkaan...
    16.11.2017 at 22:54

    Kiitoksia hyvistä tärpeistä, täytyy laittaa tähän kirjanmerkki seuraavaa Bangkokin vierailua varten! Me tykkäsimme eniten Singaporen food courteista eli hawker centereistä. Tosin Bangkokissa kävimme vain Food Republicissa ja Paragonin food courtissa, Singaporessa kahlasimme läpi useampia paikkoja. Bangkokin Food Republic oli ihan mukiinmenevä, joskaan ei esim. Singaporen tai Kuala Lumpurin vastaavien tasoinen. Paragonin Food Hall puolestaan oli suuri pettymys. Pari ensimmäistä kivan kuuloista annosta osoittautuivat niin tylsiksi, että lähdimme syömään muualle. Arvelinkin, että pakkohan Bangkokissakin on olla näitä parempia food courteja.

    • Emma
      24.11.2017 at 12:02

      Sinagporessa on kyllä ihania hawker centereitä, ai että tekis mieli lähteä sinne ruokamatkalle!

  • Anna | Muuttolintu.com
    16.11.2017 at 23:38

    Uuh, tämä postaus täytyy laittaa talteen, kun ensi vuonna pitkin Aasiaa seikkaillaan. Ei oo food courtit mielestäni ollenkaan junttia, vaan siellä saa monissa maissa hyvää laatua pienellä hinnalla, jos valitsee hyvän paikan! Niissä tulee täällä Australiassakin usein syötyä. Bangkokissa on tosiaan loistavia ravintoloita, mutta silti, ainakin viime matkalla paras ruoka saatiin katukojuista, joten se on kohde jossa tuntuu vähän turhalta maksaa hienoista ravintoloista!

    • Emma
      24.11.2017 at 12:16

      Jee, kivaa että on muitakin joiden mielestä ei oo junttia! Seuraavaksi täytyisi tehdä kattava raportti siitä katuruuasta 🙂

  • Martina
    19.11.2017 at 18:42

    Ruokamatkailu kiinnostaa aina ja Bangkokiin on ehdottomasti vielä päästävä ruokamatkalle, vaikka muuten Aasia ei ole toistaiseksi kiinnostanut tarpeeksi, jotta olisimme suunnanneet sinne. Vielä. Ruokamatka Aasiaan houkuttelee kuitenkin koko ajan vaan enemmän ja enemmän kun kuulen muiden kokemuksia sieltä suunnalta. Nämä oli hyviä vinkkejä! Otan talteen. 🙂

    • Emma
      24.11.2017 at 12:17

      Ruokamatka Aasiaan on ihan paras suunnitelma ikinä, toivottavasti pääset toteuttamaan sen pian!

  • Kaisa/Life Without Seasons
    21.11.2017 at 02:15

    Mukava lukea postaus Food Courteista! Ollaan myös tykästytty tähän helppoon ja edulliseen tapaan ruokailla varsinkin Bangkokissa, jos keskustaan menee niin aina pakko käydä Food Courtissa syömässä, valikoimat on valtavat ja ruoan jälkeen on helppo jatkaa kiertelyä. Koh Samuilla tilattiin kerran herkullisen näköinen kana annos eräässä Food Courtissa ja ihmeteltiin outoa makua, se olikin kanan maksaa! Jäi syömättä?

    • Emma
      24.11.2017 at 12:18

      Joo, food courtit on tosi käteviä Bangkokissa etenkin shoppailun ja muun keskustan kiertelyn lomassa, kun siinä ihan ytimessä ei välttämättä sitä katuruokaakaan ole joka kulmalla.

  • Anna
    24.11.2017 at 06:35

    One suosikki on ehdottimasti Siam Paragon. Wow! Siella on niin ihania herkkuja etta menee paa ihan pyoralle. Kayn siella joka kerta 🙂

    • Emma
      1.12.2017 at 07:59

      Siam Paragon on kyllä hyvä ja siisti!

  • James P
    29.11.2017 at 22:16

    Mbk:n ylemmän foodcourtin vegaanikojun paistetut vihreät longbeanssit on huikeat, muutenkin yks parhaista kojuista. Siellä nurkan takana on pieni ranskalaisia jälkkäreitä vääntävä koju mikä on myös tosi kiva. Useimmiten Bangkokissa tulee kyllä käytyä Terminal21 foodcourtissa, koska sinne on helppo mennä julkisilla, olkoonkin palvelu välillä ja varsinkin siinä juomakojulla aika ala-arvoista.

    • Emma
      1.12.2017 at 08:00

      Ooh, tämä vinkki täytyy pistää talteen! Ja Terminal21 on kyllä ihan loistava!